willempie2408 schreef:... het programma ongedaan gemaakt via systeemherstel door de pc terug te zetten naar een eerdere datum ...
Een goede oplossing. Mits de gebruiker nog bij de Configuratie / Help en Ondersteuning kan komen. Deze worden vaak ook "gegijzeld" door de software.
Er zijn onnoemelijk veel verschillende scareware en andere "boosaardige" software die er op het internet rondzweven, allemaal met hun eigen werking en vragen vaak weer net een andere wijze van aanpak.
Een back- up maken doet tegenwoordig bijna iedereen, vooral nu er steeds meer en steeds vaker iets mis kan gaan met de computer, of omdat het gewoon handig is omdat we steeds vaker op verschillende computers werken.
Updaten is een must, noem het klein onderhoud zoals je aan je auto doet. Automatisch updaten kan prima, hoef je er niet naar om te kijken of wat dan ook. Vaak heb je wel dat als je oudere versie (zoals Vista) bezit, je vaker moet updaten.
Maak herstelpunten van je systeem voordat je nieuwe software installeert of voordat je software verwijderd. Geef deze namen die duidelijk voor jezelf zijn. Bij fouten kun je dan gemakkelijk het systeem terugzetten naar een eerdere status zonder dat je bestanden verliest.
Maar wat veruit het meest werkt, en mensen nagenoeg vaak vergeten is dat we vooral voorzichtig moeten zijn met wat we via het internet op onze computers zetten. Voor mijn jongere broertje heb ik ooit eens een aantal "regels" op papier gezet. Je schakelt namelijk in een auto ook niet voordat je de koppeling indrukt.
1. Ken je het niet? Doe het dan niet.
2. Vertrouw je het niet? Doe het dan niet.
3. Snap je het niet? Vraag iemand om hulp.
4. Heb je er geen kennis van? Vraag iemand om hulp.
Hoe stom het ook klinkt, vaak wordt je computer niet gehacked, wat heeft een hacker nou aan één enkele computer waar misschien data op staat waar deze wat aan heeft. Vooral niet in een thuissituatie. Virussen worden meestal gedownload bij muziek of software via internet dat gratis aangeboden wordt. Niets is gratis, op open- source na.