LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
rree
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 apr 2010 16:09

Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Ongelezen bericht door rree »

Hoi,

met het overzicht voor mijn belastingaangifte zag ik dat bijna 20% van mijn ingelegde geld opgaat aankosten. Het is een BelegSpaarplan polis van Zwitserleven voor mijn hypotheek.
Spreekt men hierbij van een woekerpolis?

Ik betaal eerste kosten (en doorlopende kosten), beheerkosten, administratiekosten, incassokosten en nog eens aankoopkosten...
Dan nog de kosten voor de tussenpersoon...

Volgens mij is het een retorische vraag of niet? Ik wil mijn tussenpersoon op het "matje" roepen. Maar is dit wel aan te raden?

Thx Roel.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Ongelezen bericht door kweenie »

Hoeveel is de waarde van de polis? Of het een woekerpolis is, is belangrijk hoe de kosten zich verhouden tot de waarde van de polis, niet tot de inleg.

rree
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 apr 2010 16:09

Re: Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Ongelezen bericht door rree »

Wil je bedragen zien... ik sta er wat huiverig tegenover deze hier (openbaar) te posten?

De kosten van 1 jaar zijn tov de inleg van 1 jaar: 38,7%
De kosten van 1 jaar zijn tov het saldo (31 dec 09):6,2%

M. van Rossum
Berichten: 1220
Lid geworden op: 05 dec 2009 15:30

Re: Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Ongelezen bericht door M. van Rossum »

rree schreef: Spreekt men hierbij van een woekerpolis?
Beste Roel,
Deze vraag is op dit forum al een aantal keer gesteld.
Ik citeer mijn verzamelantwoord, om zelf verder te kunnen zoeken:
Ja, het lezen van van deze subfora is niet gemakkelijk, maar het steeds opnieuw reageren op vragen die als bediscussieerd zijn is ook vermoeiend.

Valt uw polis onder het begrip 'woekerpolis'? (kapitaalverzekeringen, waarbij geen sprake is van een beleggingsrisico). Raadpleeg daarvoor bijvoorbeeld: https://www.woekerpolisclaim.nl/algemene_info.php

Advies 1: lees alle subfora van dit forum over woekerpolissen en beperk u daarbij tot die subfora met recente postings en relatief veel bezoekers (en let vooral op de bijdragen van juwita, wevera en mijzelf)
Advies 2: sluit u aan bij WPC voor de informatie (stichting verliespolis mag ook, maar WPC vind ik zelf net iets gemakkelijker) https://www.woekerpolisclaim.nl/overzichtregelingen.php
Advies 3: sluit u desgewenst aan bij Consumentenclaim, maar verwacht daar niet meteen wonderen van, u zult het vooral zelf moeten doen, maar toch: http://www.consumentenclaim.nl/ShowTeks ... enuId=1000
Advies 4: ga voorlopig nergens mee akkoord en stuur stuitingsbrief naar uw verzekeraar (op genoemde sites voldoende modellen)
Advies 5: bestudeer in ieder geval deze tips grondig: https://www.woekerpolisclaim.nl/tipsvoorverbetering.php
Advies 6: als u zelf uw dossierkennis min of meer op orde hebt, raadpleeg dan een onafhankelijk financieel adviseur, bijvoorbeeld via http://www.independer.nl maar verwacht ook daar geen wonderen van (inmiddels blijk ik zelf via deze subfora meer te weten dan alle adviseurs die ik ooit ben tegengekomen), betaal die per uur (bepaal vooraf het max aantal uren) en spreek aansprakelijkheid af voor verkeerde adviezen (een van mijn adviseurs adviseerde mijn woekerpolis op te zeggen, maar mijn advies: dat nooit doen tot moment dat schade is verhaald)

Nog 2 belangrijke "links":

Code Risico & Rendement: http://www.verbondvanverzekeraars.nl/pa ... spx?id=449
Door KiFiD geregistreerde "verzekeringen" die wel/niet de aanbeveling volgen: http://www.kifid.nl/consumenten/lijst+b ... zekeringen

M. van Rossum, woekerpolis-gedupeerde met polis uit 1998 en actief geworden n.a.v. TrosRadar uitzendingen.

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: Heb ik een woekerpolis en bespreken met tussenpersoon

Ongelezen bericht door wevera »

Het belegspaarplan van Zwitserleven/Reaal is een door de AFM onderzochte beleggingsverzekering /woekerpolis. (zie http://www.afm.nl , klik op consumenten, vervolgens op beleggingverzekeringen, vervolgens op feitenonderzoek, vervolgens op check je eigen polis. In het dan verkregen keuzemenu bij label/maatschappij klikken op Zwitserleven /Reaal en dan bij producten op belegspaarplan, eigen woning. Onderaan staan dan de resultaten zoekopdracht, de factsheets no 255 t/m 262)

De AFM heeft dus 8 varianten onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat de jaarkostenafslag, afhankelijk van de variant, varieert tussen de 1.75% - 2.38% voor de beleggingskosten. Dit houdt in dat de jaarkostenafslag lager blijft dan de maximeringsnormen volgens de schikkingen. Er zal voor deze beleggingspolissen dus geen kostencompensatie verstrekt worden.
Maar, tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat er ook hoge kosten verrekend worden voor een ingeweven ovelijdingsrisicoverzekering. De premieverrekening hiervoor varieert tussen de 0.61% en de 2.24% als jaarkostenafslag. Hierdoor hebben enkele varianten een totale jaarkostenafslag van meer dan 4% van de jaarpoliswaarde. Dit is veel te veel. Deze polissen zijn ongeschikt om tot kapitaalsvorming te komen. Het voorgespiegelde doelresultaat zal niet gehaald worden en de hypotheek zal slechts voor een deel afgelost kunnen worden.

Moet hiervoor de tussenpersoon op het matje geroepen worden? Eeen stevig gesprek lijt mij wel op zijn plaats. Maar het is vooral belangrijk om de verzekeraar zelf hierover aan te spreken, dus Reaal. Een klachtbrief en een stuitingsbrief op sturen naar Reaal, aangetekend met bewijs van ontvangst retour lijkt mij verstandig.

Succes en met vriendelijke groet, A.Wever


Gesloten