Het lijkt alsof een 'nieuw dieet' bij voorbaat niet zou werken en gezien wordt als een wonderdieet. Persoonlijk vond ik dat dhr Van Berkum een goed weerwoord had op de gepresenteerde kritiekpunten.
De basis ervan is een voeding rijk aan eiwitten en laag in koolhydraten. Dat koolhydraten verboden zouden zijn, zoals in de inleiding gezegd werd, is dus ook onjuist.
Waar ik het niet mee eens ben is dat fruit en zuivelproducten in het begin niet zijn toegestaan. Deze voedingsmiddelen horen thuis in een gezonde voeding.
Terug naar de basis; de effecten van (het soort) koolhydraten, de voordelen van eiwitten en het effect ervan op de botten:
Hoewel het een populaire stelling is, is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze stelling onderbouwt.
Deze stelling hield in dan koolhydraten een stimulerend effect zouden hebben op de eetlust.
Er zijn inderdaad enkele onderzoeken die geen verschil laten zien in eetlust tussen een hoog- of laag glycemische voeding. Deze maat gebruik ik omdat het de snelheid weergeeft waarmee de koolhydraten als glucose in het bloed verschijnen en zo de bloedsuiker verhogen.
Hierbij moet opgemerkt worden dat de omschrijving koolhydraten te breed is. Je hebt namelijk koolhydraten met een hoge en een lage glycemische index. Fruit is een voorbeeld van een voedingsmiddel met een relatief lage glycemische index. Dit komt door het fructose en de aanwezigheid van voedingsvezels die de opname vertragen.
In plaats van te spreken van koolhydraten lijkt het mij beter om te spreken over koolhydraten met een hoge glycemische index. Er zijn redelijk wat onderzoeken die een relatie laten zien tussen een voeding met een lage glycemische index en het verminderen van het lichaamsgewicht.
Subjects reported higher ratings of hunger and prospective consumption in the Rapid versus Slow condition at 4h after breakfast and several hours after lunch. Serum glucose was more strongly correlated with the appetitive ratings in the Rapid than the Slow condition, and explained more of the variance (20-31%) than insulin (2-4%).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17714828
These results suggest that low-GI foods eaten at breakfast have a significant impact on food intake at lunch. This is the first study to observe such an effect in a group of normal and overweight children and adds to the growing body of evidence that low-GI foods may have an important role in weight control and obesity management.
http://pediatrics.aappublications.org/c ... 112/5/e414
Naast afzonderlijke onderzoeken met soms een aantal beperkingen is het verstandig om te kijken naar de gehele literatuur. Hiervoor bestaat de Cochrane Database die alle goed uitgevoerde onderzoeken over een bepaald onderwerp bestudeerd en een conclusie trekt. Het is een snelle en betrouwbare manier om informatie te krijgen.
Er zijn een aantal van dergelijke onderzoeken verschenen over de glycemische index en het effect op:
1) overgewicht
2) diabetes mellitus
3) coronaire hartziekten en risicofactoren daarvan
Het is daardoor aannemelijk dat een bepaald soort koolhydraten (die met een hoge glycemische index) ongunstig zijn voor mensen met overgewicht en af willen vallen.
1)
Overweight or obese people on LGI lost more weight and had more improvement in lipid profiles than those receiving Cdiets. Body mass, total fat mass, body mass index, total cholesterol and LDL-cholesterol all decreased significantly more in the LGI group. In studies comparing ad libitum LGI diets to conventional restricted energy low-fat diets, participants fared as well or better on th LGI diet, even though they could eat as much as desired. Lowering the glycaemic load of the diet appears to be an effective method of promoting weight loss and improving lipid profiles and can be simply incorporated into a person's lifestyle
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636786
2)
A low-GI diet can improve glycaemic control in diabetes without compromising hypoglycaemic events.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19160276
3)
The evidence from randomised controlled trials showing that low glycaemic index diets reduces coronary heart disease and CHD risk factors is weak. Many of the trials identified were short-term, of poor quality and conducted on small sample sizes. There is a need for well designed, adequately powered, randomised controlled studies, of greater than 12 weeks duration to assess the effects of low glycaemic index diets for CHD.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15495112
Daarnaast is er een groot aantal onderzoeken beschikbaar dat voordelen laat zien van een voeding rijk aan eiwitten.
Body-weight management requires a multi-factorial approach. Recent findings suggest that an elevated protein intake seems to play such a key role in body-weight management, through (i) increased satiety related to increased diet-induced thermogenesis, (ii) its effect on thermogenesis, (iii) body composition, and (iv) decreased energy-efficiency. Supported by these mechanisms a relatively larger weight loss and stronger body-weight maintenance thereafter have been observed.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15950318
A reported higher protein intake appears to confer some weight-loss benefit. Cardiovascular disease risk factors, biomarkers of disease, and serum vitamins and minerals improved with no differences between groups.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/1/23
Low-carbohydrate, high-protein diets may be an effective choice for weight loss, enhanced satiety and improved metabolic parameters.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18301271
Verder werd in de uitzending gezegd dat een voeding rijk aan dierlijke eiwitten de botmassa zou aantasten. Zelf lijkt het mij onwaarschijnlijk dat dierlijke eiwitten dit sterker zouden doen dan plantaardige eiwitten. Onderzoek bevestigd dit ook.
In conclusion, increasing intake of purified proteins from either animal or plant sources increases renal net acid excretion, which in turn increases urinary calcium. The effects of a protein on urinary calcium and bone metabolism are reduced by other nutrients found in that protein source, such as phosphorus in meat and K plus base in legumes, respectively.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/862S
Bovendien gaat het om het gehele voedingsmiddel en niet alleen de eiwitten. In vis zitten sporen van verontreinigen. Maar kijkend naar het gehele voedingsmiddel vis bevat het ook bepaalde mineralen, vitamines, eiwitten en vetzuren die gunstig werken op de gezondheid.
Vlees (een belangrijke eiwitbron) bevat ook mineralen (kalium, ijzer, fosfor) die voorkomen dat de botten worden aangetast.
Bij een goede botgezondheid is een balans in zuurvormende en basevormende voedingsmiddelen van belang (in een verhouding van 1:2-4). Een eiwitrijke voeding hoeft daarom volgens mij geen probleem te zijn wanneer de inname van groente en fruit voldoende is.
In conclusion, we identified a positive association between dietary protein intake and change in total-body and femoral neck BMD in healthy older men and women supplemented with calcium citrate malate and vitamin D. We saw no evidence that the type of protein (animal compared with plant) mattered. The present study suggests that BMD may be improved by increasing protein intake in many older men and women, as long as they meet the currently recommended intakes of calcium and vitamin D.
http://www.ajcn.org/cgi/reprint/75/4/77 ... 61ffdae405
Despite a widely held belief that high-protein diets (especially diets high in animal protein) result in bone resorption and increased urinary calcium, higher protein diets are actually associated with greater bone mass and fewer fractures when calcium intake is adequate. Perhaps more concern should be focused on increasing the intake of alkalinizing fruits and vegetables rather than reducing protein sources. The issue for public health professionals is whether recommended protein intakes should be increased, given the prevalence of osteoporosis and sarcopenia. Currently, little or no attention is paid to ensuring adequate protein intake for elderly fracture patients. In the hospital setting, there should be nutrition protocols in place for hip-fracture patients that include higher protein and calcium intakes. Moreover, health professionals may need to be reeducated about the important role of protein in bone health.
http://www.ajcn.org/cgi/content/full/87/5/1567S
In conclusion, increasing intake of purified proteins from either animal or plant sources increases renal net acid excretion, which in turn increases urinary calcium. The effects of a protein on urinary calcium and bone metabolism are reduced by other nutrients found in that protein source, such as phosphorus in meat and K plus base in legumes, respectively. The effect of a diet pattern on calcium excretion is not only affected by the amount of protein but is also modified by other dietary constituents such as calcium, potassium, phosphorus, isoflavones, antioxidants, salt, oxalate, phytates and caffeine. Animal and plant foods may have different effects on bone health, although these effects are mainly attributable to other constituents of the food and diet, not protein.
http://jn.nutrition.org/cgi/content/full/133/3/862S