LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Crêpes Suzette
Ingrediënten (voor 4-6 pers.):
Beslag: 150 g bloem, 2 theelepels basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml melk, 15 g boter, 1 eetlepeel cognac
Saus: 60 g boter, 40 g suiker, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 250 ml sinaasappelsap, 60 ml citroensap, 125 ml Grand Marnier
Bereiding:
Smelt de 15 g boter en klop de eieren los. Verwerk voor het beslag alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad beslag. Dek het af met plasticfolie en laat het
beslag 1 uur staan. Het beslag moet eruit zien als vloeibare room. Als het beslag tijdens het staan dikker wordt, voeg dan melk of water toe. Bak de crêpes. Schenk
hiervoor 2-3 eetlepels beslag in een kleine ingevette koekepan. Beweeg de pan heen en weer, zodat het beslag gelijkmatig over de pan wordt verdeeld. Bak de crêpe
op matig vuur tot de onderkant goudbruin is, keer hem en bak de andere kant bruin. Leg hem op een bord, dek hem af om hem warm te houden. Herhaal dit tot alle
beslag op is. Verhit voor de saus de boter, voeg de suiker toe en laat dit op matig vuur karamelliseren. Voeg dan de schillen, het sap en de Grand Marnier toe en laat
dit 10 minuten zonder deksel sudderen. Verwarm de oven voor op 210 °C. Vouw de crêpes in vieren en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Schenk de saus erover
en bak dit 10-15 minuten in de oven. Serveer de crêpes warm met slagroom of ijs.
Ingrediënten (voor 4-6 pers.):
Beslag: 150 g bloem, 2 theelepels basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml melk, 15 g boter, 1 eetlepeel cognac
Saus: 60 g boter, 40 g suiker, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 250 ml sinaasappelsap, 60 ml citroensap, 125 ml Grand Marnier
Bereiding:
Smelt de 15 g boter en klop de eieren los. Verwerk voor het beslag alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad beslag. Dek het af met plasticfolie en laat het
beslag 1 uur staan. Het beslag moet eruit zien als vloeibare room. Als het beslag tijdens het staan dikker wordt, voeg dan melk of water toe. Bak de crêpes. Schenk
hiervoor 2-3 eetlepels beslag in een kleine ingevette koekepan. Beweeg de pan heen en weer, zodat het beslag gelijkmatig over de pan wordt verdeeld. Bak de crêpe
op matig vuur tot de onderkant goudbruin is, keer hem en bak de andere kant bruin. Leg hem op een bord, dek hem af om hem warm te houden. Herhaal dit tot alle
beslag op is. Verhit voor de saus de boter, voeg de suiker toe en laat dit op matig vuur karamelliseren. Voeg dan de schillen, het sap en de Grand Marnier toe en laat
dit 10 minuten zonder deksel sudderen. Verwarm de oven voor op 210 °C. Vouw de crêpes in vieren en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Schenk de saus erover
en bak dit 10-15 minuten in de oven. Serveer de crêpes warm met slagroom of ijs.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Kersenrijst met schuimkop
Ingrediënten:
100 g kortkokende rijst, 5 dl melk, 1 theelepel kaneel, 2 eiwitten, 100 g poedersuiker, 1 blik vlaaivulling kersen (430 g), platte ovenschaal van 2 liter inhoud
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kook de rijst in de melk gaar. Roer de kaneel door de warme rijst. Klop de eiwitten heel stijf met een mixer. Houd 2 eetlepels
poedersuiker achter. Zeef de rest van de poedersuiker en klop dit deel voor deel door de eiwitten tot de massa gaat glanzen en pieken vormt. Verdeel de vlaaivulling over
de bodem van de ovenschaal. Verdeel de warme rijst erover. Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de rijst en trek er met de bolle kant van een lepel pieken in. Bestrooi
het eiwit met de achtergehouden poedersuiker. Zet de schotel in het midden van de oven. Bak het eiwitschuim in ca. 20 minuten lichtbruin. Serveer direct.
Mokka-caramelpudding
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 5 dl volle melk, 100 g suiker, 3 eetlepels rum, 3 theelepels oploskoffie, 50 g gepelde walnoten, 2 dl slagroom, suiker voor de slagroom
Bereiding:
Klop de slagroom met suiker naar smaak stijf. Kook de rijst in de melk gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Roer 25 g suiker door de rijst. Verwarm de rum en los hierin
de koffie op. Roer dit door de rijst. Smelt de rest van de suiker in een pan met dikke bodem en laat het lichtbruin kleuren. Hak de noten grof en roer ze door de suiker.
Verwarm de suiker nog even, maar let op dat de suiker niet te donker kleurt. Roer de slagroom door de suiker, breng dit aan de kook en laat de caramel smelten. Roer
dit door de rijst. Verdeel de rijst over 4 schaaltjes en laat deze afkoelen. Garneer de pudding met slagroom en een halve walnoot.
Notenpudding met advocaatsaus
Ingrediënten:
2 dl melk, 3 eidooiers, 75 g bruine suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 afgestreken theelepel oploskoffie, 20 g geschaafde amandelen, 45g walnoten, ½ dl Amaretto likeur,
2 dl garderoom, 30 g kristalsuiker, 1 dl advocaat, ½ dl koffieroom, 1 puddingvorm van een liter inhoud
Bereiding:
Hak de nootjes fijn, rooster ze lichtbruin in een pan en laat ze afkoelen. Week de gelatine in ruim koud water. Kook de melk. Roer de dooiers, bruine suiker en
oploskoffie schuimig. Giet de warme melk erop, roer het even door elkaar en giet het terug in depan. Opnieuw tegen de kook aanbrengen, pan van het vuur nemen en
de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Plaats de pan in een bad met koud water en roer af en toe tot de inhoud dik en lobbig is. Klop intussen de slagroom met de
kristalsuiker stijf en zet het in de koelkast. Spatel de slagroom met de Amaretto en 2/3 van de nootjes door de koude puddingmassa. Giet het in een omgespoelde
puddingvorm en laat het minstens 6 tot 8 uur in de koelkast verder opstijven. Roer de advocaat met de koffieroom tot een sausje. Haal de pudding uit de vorm door deze
enkele tellen in heet water te houden en stort de pudding op een schaal. Schenk de saus eromheen en strooi de rest van de nootjes erop.
Ingrediënten:
100 g kortkokende rijst, 5 dl melk, 1 theelepel kaneel, 2 eiwitten, 100 g poedersuiker, 1 blik vlaaivulling kersen (430 g), platte ovenschaal van 2 liter inhoud
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kook de rijst in de melk gaar. Roer de kaneel door de warme rijst. Klop de eiwitten heel stijf met een mixer. Houd 2 eetlepels
poedersuiker achter. Zeef de rest van de poedersuiker en klop dit deel voor deel door de eiwitten tot de massa gaat glanzen en pieken vormt. Verdeel de vlaaivulling over
de bodem van de ovenschaal. Verdeel de warme rijst erover. Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de rijst en trek er met de bolle kant van een lepel pieken in. Bestrooi
het eiwit met de achtergehouden poedersuiker. Zet de schotel in het midden van de oven. Bak het eiwitschuim in ca. 20 minuten lichtbruin. Serveer direct.
Mokka-caramelpudding
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 5 dl volle melk, 100 g suiker, 3 eetlepels rum, 3 theelepels oploskoffie, 50 g gepelde walnoten, 2 dl slagroom, suiker voor de slagroom
Bereiding:
Klop de slagroom met suiker naar smaak stijf. Kook de rijst in de melk gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Roer 25 g suiker door de rijst. Verwarm de rum en los hierin
de koffie op. Roer dit door de rijst. Smelt de rest van de suiker in een pan met dikke bodem en laat het lichtbruin kleuren. Hak de noten grof en roer ze door de suiker.
Verwarm de suiker nog even, maar let op dat de suiker niet te donker kleurt. Roer de slagroom door de suiker, breng dit aan de kook en laat de caramel smelten. Roer
dit door de rijst. Verdeel de rijst over 4 schaaltjes en laat deze afkoelen. Garneer de pudding met slagroom en een halve walnoot.
Notenpudding met advocaatsaus
Ingrediënten:
2 dl melk, 3 eidooiers, 75 g bruine suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 afgestreken theelepel oploskoffie, 20 g geschaafde amandelen, 45g walnoten, ½ dl Amaretto likeur,
2 dl garderoom, 30 g kristalsuiker, 1 dl advocaat, ½ dl koffieroom, 1 puddingvorm van een liter inhoud
Bereiding:
Hak de nootjes fijn, rooster ze lichtbruin in een pan en laat ze afkoelen. Week de gelatine in ruim koud water. Kook de melk. Roer de dooiers, bruine suiker en
oploskoffie schuimig. Giet de warme melk erop, roer het even door elkaar en giet het terug in depan. Opnieuw tegen de kook aanbrengen, pan van het vuur nemen en
de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Plaats de pan in een bad met koud water en roer af en toe tot de inhoud dik en lobbig is. Klop intussen de slagroom met de
kristalsuiker stijf en zet het in de koelkast. Spatel de slagroom met de Amaretto en 2/3 van de nootjes door de koude puddingmassa. Giet het in een omgespoelde
puddingvorm en laat het minstens 6 tot 8 uur in de koelkast verder opstijven. Roer de advocaat met de koffieroom tot een sausje. Haal de pudding uit de vorm door deze
enkele tellen in heet water te houden en stort de pudding op een schaal. Schenk de saus eromheen en strooi de rest van de nootjes erop.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Ricotta panna cotta
Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 g suiker, 1 bakje ricotta (250 g), 1 stengel sereh citroengras), 250 g pitloze druiven
Bereiding:
Laat de gelatine 5 minuten weken in een ruime kom met koud water. Snijd het vanillestokje open en laat het in een pan met de slagroom ca. 5 minuten koken. Neem
de pan van het vuur en neem het vanillestokje eruit. Roer 75 g suiker door de slagroom. Schraap met een lepel boven de pan het vanillemerg uit het vanillestokje. Knijp
de gelatine goed uit en los het al roerend in de slagroom op. Laat de room afkoelen tot het iets romig wordt. Roer de ricotta los en meng de room erdoor. Schep de
massa in 4 bakjes, dek het af met plasticfolie en laat het ca. 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd intussen de serehstengel open en laat het met de rest van de suiker
en 50 ml water ca. 5 minuten zachtjes koken. Was de druiven, neem ze van de tros en dep ze droog met keukenpapier. Halveer de druiven en schep ze door de
serehstroop. Laat het minstens 1 uur intrekken. Dompel de bakjes in heet water. Stort de panna cotta op schaaltjes. Neem de serehstengel uit de compote en schep
de druivencompote naast de panna cotta.
Voedingswaarde p.p.: 1953 kiloJoules (465 calorieën), 9 g eiwit, 24 g vet, 55 g koolhydraten
Rijst-drie-in-de-pan met gebakken appel
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 6 dl melk, 100 g zelfrijzend bakmeel, mespuntje zout, 1 ei, 3 theelepels kaneel, 2 appels, 2 eetlepels citroensap, 40 g boter of margarine,
3 eetlepels appelstroop, 2 dl appelsap, slagroom, suiker naar smaak
Bereiding:
Kook de rijst in 4 dl van de melk gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de rijst helemaal afkoelen. Klop met een mixer het zelfrijzend bakmeel, het zout,
de rest van de melk en het ei in eenbeslagkom een glad beslag. Klop 2 theelepels kaneel erdoor. Roer de gekookte rijst luchtig door het beslag. Schil de appels,
boor ze uit en snijd de appes in plakken. Bedruppel ze met 1 eetlepel citroensap en bestrooi ze met 1 theelepelkaneel en de suiker. Verhit een klontje boter in een
grote koekepan. Schep met een pollepel 3 cirkels beslag los van elkaar in de pan. Bak de koekjes aan beide kanten snel lichtbruin. Houd de koekjes war en bak op
dezelfde manier de overige koekjes. Bak als laatste de plakken appel in een extra klontje boter lichtbruin. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Verwarm intussen in
een steelpannetje de appelstroop met het appelsap en de rest van het ciitroensap. Roer de saus glad. Verdeel de koekjes en appelschijven over 4-5 bordjes. Garneer
met toefjes slagroom. Serveer de drie-in-de-pan met de warme saus.
Sinaasappelcoupe
Ingrediënten:
3 sinaasappelen, 2 eetlepels sinaasappellikeur, 125 g kwark, 30 g witte basterdsuiker, 1/8 liter slagroom
Bereiding:
Halveer 2 sinaasappelen. Snijd het vruchtvlees los. Vang het sap op en doe de stukjes sinaasappel in een schaaltje. Besprenkel ze met het opgevangen sinaasappelsap
en de likeur. Klop de kwark op met 1 eetlepel basterdsuiker. Klop de slagroom stijf met de rest van de basterdsuiker. Houd 2 eetlepels slagroom achter voor de garnering.
Spatel de rest van de slagroom met de stukjes sinaasappel door de kwark. Doe de kwark in 4 schaaltjes. Laat de kwark 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de laatste
sinaasappel in 8 plakjes. Garneer de coupe met de plakjes sinaasappel en slagroom.
Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 g suiker, 1 bakje ricotta (250 g), 1 stengel sereh citroengras), 250 g pitloze druiven
Bereiding:
Laat de gelatine 5 minuten weken in een ruime kom met koud water. Snijd het vanillestokje open en laat het in een pan met de slagroom ca. 5 minuten koken. Neem
de pan van het vuur en neem het vanillestokje eruit. Roer 75 g suiker door de slagroom. Schraap met een lepel boven de pan het vanillemerg uit het vanillestokje. Knijp
de gelatine goed uit en los het al roerend in de slagroom op. Laat de room afkoelen tot het iets romig wordt. Roer de ricotta los en meng de room erdoor. Schep de
massa in 4 bakjes, dek het af met plasticfolie en laat het ca. 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd intussen de serehstengel open en laat het met de rest van de suiker
en 50 ml water ca. 5 minuten zachtjes koken. Was de druiven, neem ze van de tros en dep ze droog met keukenpapier. Halveer de druiven en schep ze door de
serehstroop. Laat het minstens 1 uur intrekken. Dompel de bakjes in heet water. Stort de panna cotta op schaaltjes. Neem de serehstengel uit de compote en schep
de druivencompote naast de panna cotta.
Voedingswaarde p.p.: 1953 kiloJoules (465 calorieën), 9 g eiwit, 24 g vet, 55 g koolhydraten
Rijst-drie-in-de-pan met gebakken appel
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 6 dl melk, 100 g zelfrijzend bakmeel, mespuntje zout, 1 ei, 3 theelepels kaneel, 2 appels, 2 eetlepels citroensap, 40 g boter of margarine,
3 eetlepels appelstroop, 2 dl appelsap, slagroom, suiker naar smaak
Bereiding:
Kook de rijst in 4 dl van de melk gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de rijst helemaal afkoelen. Klop met een mixer het zelfrijzend bakmeel, het zout,
de rest van de melk en het ei in eenbeslagkom een glad beslag. Klop 2 theelepels kaneel erdoor. Roer de gekookte rijst luchtig door het beslag. Schil de appels,
boor ze uit en snijd de appes in plakken. Bedruppel ze met 1 eetlepel citroensap en bestrooi ze met 1 theelepelkaneel en de suiker. Verhit een klontje boter in een
grote koekepan. Schep met een pollepel 3 cirkels beslag los van elkaar in de pan. Bak de koekjes aan beide kanten snel lichtbruin. Houd de koekjes war en bak op
dezelfde manier de overige koekjes. Bak als laatste de plakken appel in een extra klontje boter lichtbruin. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Verwarm intussen in
een steelpannetje de appelstroop met het appelsap en de rest van het ciitroensap. Roer de saus glad. Verdeel de koekjes en appelschijven over 4-5 bordjes. Garneer
met toefjes slagroom. Serveer de drie-in-de-pan met de warme saus.
Sinaasappelcoupe
Ingrediënten:
3 sinaasappelen, 2 eetlepels sinaasappellikeur, 125 g kwark, 30 g witte basterdsuiker, 1/8 liter slagroom
Bereiding:
Halveer 2 sinaasappelen. Snijd het vruchtvlees los. Vang het sap op en doe de stukjes sinaasappel in een schaaltje. Besprenkel ze met het opgevangen sinaasappelsap
en de likeur. Klop de kwark op met 1 eetlepel basterdsuiker. Klop de slagroom stijf met de rest van de basterdsuiker. Houd 2 eetlepels slagroom achter voor de garnering.
Spatel de rest van de slagroom met de stukjes sinaasappel door de kwark. Doe de kwark in 4 schaaltjes. Laat de kwark 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de laatste
sinaasappel in 8 plakjes. Garneer de coupe met de plakjes sinaasappel en slagroom.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Gemberbollen
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt! Bestrooien met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels bakgember
0,5 eetlepel koekkruiden
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Gember fijn snijden
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Gember en koekkruiden door het beslag mengen.
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca 8 minuten gaar
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt! Bestrooien met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
4 eetlepels bakgember
0,5 eetlepel koekkruiden
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Gember fijn snijden
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Gember en koekkruiden door het beslag mengen.
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca 8 minuten gaar
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Rozijnenbollen
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt! Bestrooien met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
150 gram rozijnen
1 dl kaneellikeur
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
De rozijnen afspoelen en 20 minuten laten wellen in de kaneellikeur. Afdrogen met keukenpapier
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Rozijnen toevoegen en mengen.
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca 8 minuten gaar.
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt! Bestrooien met poedersuiker.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
150 gram rozijnen
1 dl kaneellikeur
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
De rozijnen afspoelen en 20 minuten laten wellen in de kaneellikeur. Afdrogen met keukenpapier
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Rozijnen toevoegen en mengen.
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca 8 minuten gaar.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Chocobollen
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt!; Bestrooien met poedersuiker.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
75 gram bittere chocolade
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
De chocolade grof raspen
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Choco rasp door het beslag mengen
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca. 8 minuten gaar.
Dit recept is geschikt voor: 7 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Pas gebakken oliebollen kan je laten uitzakken in een vergiet bedekt met keukenpapier. Zorg dat je genoeg bij de hand hebt!; Bestrooien met poedersuiker.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
500 gram bloem
1 zakje gist
0,5 liter melk
1 theelepel zout
1 zakje vanillesuiker
75 gram bittere chocolade
zonnebloemolie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
De chocolade grof raspen
In een grote kom bloem en gist mengen
Melk lauwwarm maken en samen met het zout en de suiker aan de bloem toevoegen
Met een mixer tot beslag mengen.
Choco rasp door het beslag mengen
Kom afdekken met plastic folie en op een warme tochtvrije plaats laten rijzen.
Als de hoeveelheid verdubbeld is is het goed (duurt ongeveer 1 uur)
Niet meer roeren!
In de frituurpan olie verwarmen tot 175 graden
Met een ijslepel of twee gewone lepels bolletjes in de olie laten zakken. Halverwege de oliebollen omkeren (als dat niet vanzelf gaat)
In totaal bakken de oliebollen in ca. 8 minuten gaar.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Appeltaartjes met amandelspijs
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Verwarm de oven voor op 180 graden.; Serveren met een bolletje vanille ijs.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
2 appels
1 tl. kaneel
1 el. suiker
1 zakje amandelschaafsel
50 gram koude boter
bloem om te bestuiven
bakpapier
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bestrooi het werkvlak met bloem en laat de plakjes bladerdeeg daarop ontdooien.
Schil de appels en snij ze in blokjes.
Maak de bladerdeegplakjes met de deegroller wat dunner.
Snij uit elk plakje deeg een cirkel (m.b.v. rond schoteltje).
Leg de rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Prik gaatjes in het deeg.
Verdeel het amandelspijs in brokjes over de bodems (deegrand ca. 1 cm. vrijlaten).
Verdeel de appelblokjes over de deegcirkels.
Verdeel het amandelschaafsel over de appelcirkels.
Bestrooi de taartjes nu met kaneel en suiker.
Verdeel de stukjes koude boter over de appeltaartjes.
Bak nu de appeltaartjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
Taartjes warm of lauwwarm opdienen.
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Verwarm de oven voor op 180 graden.; Serveren met een bolletje vanille ijs.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
2 appels
1 tl. kaneel
1 el. suiker
1 zakje amandelschaafsel
50 gram koude boter
bloem om te bestuiven
bakpapier
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bestrooi het werkvlak met bloem en laat de plakjes bladerdeeg daarop ontdooien.
Schil de appels en snij ze in blokjes.
Maak de bladerdeegplakjes met de deegroller wat dunner.
Snij uit elk plakje deeg een cirkel (m.b.v. rond schoteltje).
Leg de rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Prik gaatjes in het deeg.
Verdeel het amandelspijs in brokjes over de bodems (deegrand ca. 1 cm. vrijlaten).
Verdeel de appelblokjes over de deegcirkels.
Verdeel het amandelschaafsel over de appelcirkels.
Bestrooi de taartjes nu met kaneel en suiker.
Verdeel de stukjes koude boter over de appeltaartjes.
Bak nu de appeltaartjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
Taartjes warm of lauwwarm opdienen.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Voor mij helemaal geen eten meer als het zo doorgaat
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Varkenshaas
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 30 min
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
2 varkenshaasjes van ca 275 gram
zout
100 gram boter
100 gram champignons
witte wijn
2 lepels zure room
2 lepels amandelsnippers
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Vlees zouten en 10 minuten laten intrekken
Rondom dichtschroeien en op een getemperde warmtebron bruin bakken in een open pan (ca 17 minuten)
champignons in plakjes snijden
De laatste 5 minuten champignons meebakken
Vlees uit de pan halen
Jus afmaken met witte wijn, room en amandelsnippers
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 30 min
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
2 varkenshaasjes van ca 275 gram
zout
100 gram boter
100 gram champignons
witte wijn
2 lepels zure room
2 lepels amandelsnippers
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Vlees zouten en 10 minuten laten intrekken
Rondom dichtschroeien en op een getemperde warmtebron bruin bakken in een open pan (ca 17 minuten)
champignons in plakjes snijden
De laatste 5 minuten champignons meebakken
Vlees uit de pan halen
Jus afmaken met witte wijn, room en amandelsnippers
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Champignons gevuld met Ham
(Champigons farcis au Jambon)
Ingrediënten:
--------------------------------------------------------------------------------
4 grote champignons - 60 gram boter - 100 gram gekookte ham - 10 gram gele spaanse pepers - citroensap - peper, zout - 10 gram groene spaanse pepers - 3 blaadjes gelatine - 10 gram rode spaanse pepers - 1,5 dl droge witte wijn
--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:
--------------------------------------------------------------------------------
Ontdoe alle spaanse pepers zorgvuldig van pitjes en snij ze in fijne brunoise. Meng de drie kleuren pepers. Maal de ham in de mixer fijn. Druk ze daarna door een zeef en meng ze met 40 gram zachtgeroerde boter, die op smaak gebracht is met peper en zout. Haal de stelen van de champignons, was de hoeden en laat ze in de rest van de boter zachtjes gaar stoven met de deksel op de pan. Laat ze in hun vocht afkoelen. Laat ze uitlekken en vul ze met hammousse. Strooi hierover wat van het mengsel van de verschillende pepers, druk het wat in de mousse vast en zet ze in de koelkast. Breng de wijn aan de kook. Week de gelatine in wat water. Knijp de blaadjes uit en los ze op in de hete wijn. Laat afkoelen. Trek de champignons twee keer door de gelei en zet ze weer in de koelkast tot vlak voor het serveren.
(Champigons farcis au Jambon)
Ingrediënten:
--------------------------------------------------------------------------------
4 grote champignons - 60 gram boter - 100 gram gekookte ham - 10 gram gele spaanse pepers - citroensap - peper, zout - 10 gram groene spaanse pepers - 3 blaadjes gelatine - 10 gram rode spaanse pepers - 1,5 dl droge witte wijn
--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:
--------------------------------------------------------------------------------
Ontdoe alle spaanse pepers zorgvuldig van pitjes en snij ze in fijne brunoise. Meng de drie kleuren pepers. Maal de ham in de mixer fijn. Druk ze daarna door een zeef en meng ze met 40 gram zachtgeroerde boter, die op smaak gebracht is met peper en zout. Haal de stelen van de champignons, was de hoeden en laat ze in de rest van de boter zachtjes gaar stoven met de deksel op de pan. Laat ze in hun vocht afkoelen. Laat ze uitlekken en vul ze met hammousse. Strooi hierover wat van het mengsel van de verschillende pepers, druk het wat in de mousse vast en zet ze in de koelkast. Breng de wijn aan de kook. Week de gelatine in wat water. Knijp de blaadjes uit en los ze op in de hete wijn. Laat afkoelen. Trek de champignons twee keer door de gelei en zet ze weer in de koelkast tot vlak voor het serveren.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Aparte groentenschotel
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min
Bijgerecht.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
1 bloemkool
1 brocoli
50 gram salami in plakjes
zakje geraspte parmezaanse kaas
zout
nootmuskaat
boter
bloem
melk
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Snij de roosjes van de bloemkool en de brocoli en kook ze tot ze beetgaar zijn (met zout).
Laat ze goed uitlekken en breng ze over in een platte ovenschaal.
Maak van boter, bloem en melk een mooie saus en breng deze op smaak met zout en nootmuskaat.
Roer door de saus 50 gram ragdun gesneden reepjes salami.
Verdeel de saus over de bloemkool.
Bedek nu alles met geraspte kaas en zet de schotel onder de grill tot er een mooie kleur op de kaas verschijnt.
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min
Bijgerecht.
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
1 bloemkool
1 brocoli
50 gram salami in plakjes
zakje geraspte parmezaanse kaas
zout
nootmuskaat
boter
bloem
melk
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Snij de roosjes van de bloemkool en de brocoli en kook ze tot ze beetgaar zijn (met zout).
Laat ze goed uitlekken en breng ze over in een platte ovenschaal.
Maak van boter, bloem en melk een mooie saus en breng deze op smaak met zout en nootmuskaat.
Roer door de saus 50 gram ragdun gesneden reepjes salami.
Verdeel de saus over de bloemkool.
Bedek nu alles met geraspte kaas en zet de schotel onder de grill tot er een mooie kleur op de kaas verschijnt.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Appel-kaneeltaart
Kenmerken: lekker met ijs.
Ingrediënten (voor 8 punten): 400 gr bloem, 250 gram boter, 250 gram suiker, 1 ei, 1 pond geschilde appels in partjes (goudrenetten), 2 tl kaneel
Warm de oven voor op 175 graden. Kneed een samenhangend deeg van 300 gram bloem, 200 gram boter, 150 gram suiker en het ei. Bekleed met het deeg de bodem en de randen van een springvorm. Meng de appelpartjes met 30 gram suiker en de kaneel en vul de springvorm ermee. Kneed de rest van de boter, bloem en suiker tot een kruimelig deeg en verdeel het over de appelpartjes. Bak de taart 1 uur in de oven.
Kenmerken: lekker met ijs.
Ingrediënten (voor 8 punten): 400 gr bloem, 250 gram boter, 250 gram suiker, 1 ei, 1 pond geschilde appels in partjes (goudrenetten), 2 tl kaneel
Warm de oven voor op 175 graden. Kneed een samenhangend deeg van 300 gram bloem, 200 gram boter, 150 gram suiker en het ei. Bekleed met het deeg de bodem en de randen van een springvorm. Meng de appelpartjes met 30 gram suiker en de kaneel en vul de springvorm ermee. Kneed de rest van de boter, bloem en suiker tot een kruimelig deeg en verdeel het over de appelpartjes. Bak de taart 1 uur in de oven.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Gebakken rijst met gehakt en pikante Chinese kool
Ingrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 rode Spaanse pepertjes, 1 kleine Chinese kool, 2 eetlepels olie, 500 g rundergehakt, 1 theelepel paprikapoeder, ½ kippenbouillontablet,
2 eetlepels ketjap asin, 1/8 l zure room, 2-3 eetlepels gesnipperde koriander
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Pel en snipper de ui. Maak de pepertjes schoon, verwijder de zaadjes en snijd ze in smalle reepjes. Maak de kool
schoon en snijd hem in smalle repen. Kook de koolrepen ca.2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat
ze uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de helft van de peper ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak dit rul. Strooi de paprikapoeder en de
verkruimelde bouillontablet erover en roer de ketjap erdoor. Schep de gare rijst door het gehaktmengsel. Meng de zure room met de rest van de peperreepjes en de
koriander. Schep het mengsel door de koolrepen. Serveer het rijst-gehaktmengsel met de kool.
Voedingswaarde p.p.: 2465 kiloJoules (587 calorieën), 30 g eiwit, 34 g vet, 42 g koolhydraten
Gegratineerde gehaktschotel met rijst
Ingrediënten (voor 2 pers.):
150 g rijst, peper, zout, 1 rode paprika, 25 g boter, 250 g gehakt, 2 eetlepels shoarmakruiden, 250 g gesneden prei, 1 ei, 1/8 l slagroom, 75 g geraspte oude Goudse
kaas
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in stukjes. Verhit de
boter in een wok en roerbak het gehakt met de shoarmakruiden rul. Voeg de stukjes paprika en de prei toe en roerbak het geheel nog ca. 3 minuten. Schep de rijst
erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Neem dan de pan van het vuur. Klop het ei los met de slagroom en de helft van de kaas. Schep de helft
van dit mengsel door het gehaktmengsel. Schep alles in een lage ovenschaal, verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de
kaas. Bak het gerecht ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het door en door heet en de bovenkant goudbruin is.
Gele rijst met ham en maïs
Ingrediënten:
2 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 g hamblokjes, 300 g Pandanrijst, 1 theelepel kerrie, 8 dl kippenbouillon (2 tabletten), 1 blikje maïs, 1 blik doperwten, zout,
peper, 50 g ongezouten pinda's, 2 eetlepels peterselie
Bereiding:
Fruit de ui. Schep de helft van de uisnippers uit de pan. Doe de hamblokjes, de rijst en de kerrie in de pan en roer ca. 1 minuut tot de rijstkorrels glazig zijn. Roer
de bouillon en de maïs erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst in ca. 20 minuten gaar en droog worden. Roer de uitgelekte doperwten door de rest en
breng het gerecht op smaak met peper en zout. Rooster de pinda's en serveer deze apart bij het gerecht.
Voedingswaarde p.p.: 2092 kiloJoules (498 calorieën), 27 g eiwit, 19 g vet, 56 g koolhydraten
Kaas-rijstbolletjes met krab-kerriesaus
Ingrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 4 lente-uitjes, 25 g boter, 3 knoflookteentjes, 1 eetlepel milde kerrie, 1½ dl droge witte wijn, 1¼ l slagroom, 1 vis- of kippenbouillontablet,
400 g krabsticks (Surimi), 4 eetlepels gesnipperde bieslook, 150 g geraspte belegen 30+ kaas
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Verhit de boter in de wok en roerbak de uiringetjes ca. 2 minuten.
Pers de gepelde knoflook uit boven de uiringetjes en roer de kerrie erdoor. Roerbak het mengsel nog ca. 1 minuut. Voeg de wijn, slagroom en de verkruimelde
bouillontablet toe en breng de saus aan de kook. Laat hem in ca. 10 minuten tot ca. de helft inkoken. Verdeel de krab in stukjes en roer die met 2 eetlepels bieslook
door de kerriesaus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Meng de kaas en de rest van de bieslook door de warme rijst. Schep de rijst met een ijsbolletjestang
op de borden en schep de saus erover. Lekker met sperziebonen.
Kerrie-risotto met broccoli
Ingrediënten:
2 uien, 1 rode paprika, 4 eetlepels olie, 1½ eetlepel kerriepoeder, 300 g droogkokende rijst, 5 dl water, 2 bouillontabletten, 400 g broccoli, 300 g ham, 1 zakje
Parmezaanse kaas à 40 g
Bereiding:
Bak de ui en paprika. Voeg de kerriepoeder en de rijst toe. Bak de rijst al roerende glazig. Voeg het water en de bouillontabletten toe en kook de rijst ca. 10 minuten.
Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de ham in blokjes. Voeg de ham en de broccoli aan de rijst toe. Kook de rijst nog ca. 10 minuten. Roer als laatste de kaas erdoor.
Voedingswaarde p.p.: 1829 kiloJoules (435 calorieën), 24 g eiwit, 18 g vet, 44 g koolhydraten
Kerrie-rijstschotel
Ingrediënten (voor 2 pers.):
3 stengels bleekselderij, 1 ui, 10 gewelde abrikozen, 200 g lamsbout zonder been, 2 eetlepels kerrie Djawa, 2 eetlepels boter/margarine, 125 g snelkookrijst, 1 theelepel
(kruiden-)bouillon, zout, peper
Bereiding:
Was de bleekselderij en snijd het in stukjes. Pel de ui en snipper deze. Snijd de abrikozen in reepjes. Snijd het vlees in reepjes en bestrooi het met de kerriepoeder.
Bak het vlees en de ui ca. 3 minuten in de boter. Voeg dan de bleekselderij, abrikozen en rijst toe en bak dit ca. 3 minuten al omscheppend mee. Voeg 2½ dl water toe
en breng het aan de kook. Roer de bouillonpoeder erdoor. Laat het rijstmengsel in ca. 10 minuten gaar worden. Breng het op smaak met peper en zout.
Voedingswaarde p.p.: 2301 kiloJoules (550 calorieën), 26 g eiwit, 20 g vet, 66 g koolhydraten
Kippenlevertjesstoofpot met kerrie en banaan
Ingrediënten:
300 g rijst, 1 zakje kerriesaus, 4 eetlepels geraspte kokos, 3 niet te rijpe bananen, citroensap, 300 g kippenlevertjes, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 pakje Room Culinair,
2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels maïzena, 3 eetlepels zonnebloemolie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Maak in een steelpannetje de kerriesaus. Rooster in een droge koekepan de kokos en laat deze afkoelen. Snijd de bananen in plakjes.
Schep de citroensap erdoor. Halveer de kippenlevertjes en bestrooi ze met kerriepoeder. Bak ze bruin in de olie. Voeg de kerriesaus, de Room Culinair en de olie
ketjap toe. Schep alles voorzichtig om. Stoof alles in ca. 10 minuten gaar. Bind de saus met de maïzena. Schep de banaan er voorzichtig door. Bestrooi het gerecht
met de kokos.
Voedingswaarde p.p.: 2383 kiloJoules (567 calorieën), 24 g eiwit, 24 g vet, 63 g koolhydraten
Kip tandoori
Ingrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 rode Spaanse pepertjes, 1 kleine Chinese kool, 2 eetlepels olie, 500 g rundergehakt, 1 theelepel paprikapoeder, ½ kippenbouillontablet,
2 eetlepels ketjap asin, 1/8 l zure room, 2-3 eetlepels gesnipperde koriander
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Pel en snipper de ui. Maak de pepertjes schoon, verwijder de zaadjes en snijd ze in smalle reepjes. Maak de kool
schoon en snijd hem in smalle repen. Kook de koolrepen ca.2 minuten in ruim kokend water met zout. Giet ze af in een vergiet, spoel ze af onder koud water en laat
ze uitlekken. Verhit de olie in een wok en fruit de ui en de helft van de peper ca. 2 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak dit rul. Strooi de paprikapoeder en de
verkruimelde bouillontablet erover en roer de ketjap erdoor. Schep de gare rijst door het gehaktmengsel. Meng de zure room met de rest van de peperreepjes en de
koriander. Schep het mengsel door de koolrepen. Serveer het rijst-gehaktmengsel met de kool.
Voedingswaarde p.p.: 2465 kiloJoules (587 calorieën), 30 g eiwit, 34 g vet, 42 g koolhydraten
Gegratineerde gehaktschotel met rijst
Ingrediënten (voor 2 pers.):
150 g rijst, peper, zout, 1 rode paprika, 25 g boter, 250 g gehakt, 2 eetlepels shoarmakruiden, 250 g gesneden prei, 1 ei, 1/8 l slagroom, 75 g geraspte oude Goudse
kaas
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm de oven voor op 200 °C. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd hem in stukjes. Verhit de
boter in een wok en roerbak het gehakt met de shoarmakruiden rul. Voeg de stukjes paprika en de prei toe en roerbak het geheel nog ca. 3 minuten. Schep de rijst
erdoor en breng het gerecht op smaak met peper en zout. Neem dan de pan van het vuur. Klop het ei los met de slagroom en de helft van de kaas. Schep de helft
van dit mengsel door het gehaktmengsel. Schep alles in een lage ovenschaal, verdeel de rest van het roommengsel erover en bestrooi het geheel met de rest van de
kaas. Bak het gerecht ca. 20 minuten in het midden van de oven tot het door en door heet en de bovenkant goudbruin is.
Gele rijst met ham en maïs
Ingrediënten:
2 uien, 2 eetlepels zonnebloemolie, 300 g hamblokjes, 300 g Pandanrijst, 1 theelepel kerrie, 8 dl kippenbouillon (2 tabletten), 1 blikje maïs, 1 blik doperwten, zout,
peper, 50 g ongezouten pinda's, 2 eetlepels peterselie
Bereiding:
Fruit de ui. Schep de helft van de uisnippers uit de pan. Doe de hamblokjes, de rijst en de kerrie in de pan en roer ca. 1 minuut tot de rijstkorrels glazig zijn. Roer
de bouillon en de maïs erdoor en breng het geheel aan de kook. Laat de rijst in ca. 20 minuten gaar en droog worden. Roer de uitgelekte doperwten door de rest en
breng het gerecht op smaak met peper en zout. Rooster de pinda's en serveer deze apart bij het gerecht.
Voedingswaarde p.p.: 2092 kiloJoules (498 calorieën), 27 g eiwit, 19 g vet, 56 g koolhydraten
Kaas-rijstbolletjes met krab-kerriesaus
Ingrediënten:
300 g rijst, zout, peper, 4 lente-uitjes, 25 g boter, 3 knoflookteentjes, 1 eetlepel milde kerrie, 1½ dl droge witte wijn, 1¼ l slagroom, 1 vis- of kippenbouillontablet,
400 g krabsticks (Surimi), 4 eetlepels gesnipperde bieslook, 150 g geraspte belegen 30+ kaas
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Verhit de boter in de wok en roerbak de uiringetjes ca. 2 minuten.
Pers de gepelde knoflook uit boven de uiringetjes en roer de kerrie erdoor. Roerbak het mengsel nog ca. 1 minuut. Voeg de wijn, slagroom en de verkruimelde
bouillontablet toe en breng de saus aan de kook. Laat hem in ca. 10 minuten tot ca. de helft inkoken. Verdeel de krab in stukjes en roer die met 2 eetlepels bieslook
door de kerriesaus. Breng de saus op smaak met peper en zout. Meng de kaas en de rest van de bieslook door de warme rijst. Schep de rijst met een ijsbolletjestang
op de borden en schep de saus erover. Lekker met sperziebonen.
Kerrie-risotto met broccoli
Ingrediënten:
2 uien, 1 rode paprika, 4 eetlepels olie, 1½ eetlepel kerriepoeder, 300 g droogkokende rijst, 5 dl water, 2 bouillontabletten, 400 g broccoli, 300 g ham, 1 zakje
Parmezaanse kaas à 40 g
Bereiding:
Bak de ui en paprika. Voeg de kerriepoeder en de rijst toe. Bak de rijst al roerende glazig. Voeg het water en de bouillontabletten toe en kook de rijst ca. 10 minuten.
Verdeel de broccoli in roosjes en snijd de ham in blokjes. Voeg de ham en de broccoli aan de rijst toe. Kook de rijst nog ca. 10 minuten. Roer als laatste de kaas erdoor.
Voedingswaarde p.p.: 1829 kiloJoules (435 calorieën), 24 g eiwit, 18 g vet, 44 g koolhydraten
Kerrie-rijstschotel
Ingrediënten (voor 2 pers.):
3 stengels bleekselderij, 1 ui, 10 gewelde abrikozen, 200 g lamsbout zonder been, 2 eetlepels kerrie Djawa, 2 eetlepels boter/margarine, 125 g snelkookrijst, 1 theelepel
(kruiden-)bouillon, zout, peper
Bereiding:
Was de bleekselderij en snijd het in stukjes. Pel de ui en snipper deze. Snijd de abrikozen in reepjes. Snijd het vlees in reepjes en bestrooi het met de kerriepoeder.
Bak het vlees en de ui ca. 3 minuten in de boter. Voeg dan de bleekselderij, abrikozen en rijst toe en bak dit ca. 3 minuten al omscheppend mee. Voeg 2½ dl water toe
en breng het aan de kook. Roer de bouillonpoeder erdoor. Laat het rijstmengsel in ca. 10 minuten gaar worden. Breng het op smaak met peper en zout.
Voedingswaarde p.p.: 2301 kiloJoules (550 calorieën), 26 g eiwit, 20 g vet, 66 g koolhydraten
Kippenlevertjesstoofpot met kerrie en banaan
Ingrediënten:
300 g rijst, 1 zakje kerriesaus, 4 eetlepels geraspte kokos, 3 niet te rijpe bananen, citroensap, 300 g kippenlevertjes, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 pakje Room Culinair,
2 eetlepels ketjap manis, 2 theelepels maïzena, 3 eetlepels zonnebloemolie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Maak in een steelpannetje de kerriesaus. Rooster in een droge koekepan de kokos en laat deze afkoelen. Snijd de bananen in plakjes.
Schep de citroensap erdoor. Halveer de kippenlevertjes en bestrooi ze met kerriepoeder. Bak ze bruin in de olie. Voeg de kerriesaus, de Room Culinair en de olie
ketjap toe. Schep alles voorzichtig om. Stoof alles in ca. 10 minuten gaar. Bind de saus met de maïzena. Schep de banaan er voorzichtig door. Bestrooi het gerecht
met de kokos.
Voedingswaarde p.p.: 2383 kiloJoules (567 calorieën), 24 g eiwit, 24 g vet, 63 g koolhydraten
Kip tandoori
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Champignonsoep
Tip(s):
U kunt van deze soep iets aparts maken door de 200 g gesneden champignons te vervangen door een bijzonder soort paddestoelen.
Ingrediënten:
500 g champignons
1 ui
1 à 2 eetlepels olie
2 eetlepels bloem
1 l vleesbouillon
zout, peper, snufje cayennepeper
1¼ dl slagroom
Bereiding:
Maak de champignons schoon. Hak 300 g van de champignons in zeer kleine stukjes. Snijd de overige champignons in dunne schijfjes. Snipper de ui.
Verhit de olie in een soeppan en bak de ui en de fijngehakte champignons samen. Roer de bloem door het champignonmengsel.
Voeg de bouillon toe en blijf roeren tot de soep gebonden is.
Voeg de overige schijfjes champignon aan de soep toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en giet de slagroom erdoor.
Voeg een beetje cayennepeper toe om de soep iets pittig te maken.
Tip(s):
U kunt van deze soep iets aparts maken door de 200 g gesneden champignons te vervangen door een bijzonder soort paddestoelen.
Ingrediënten:
500 g champignons
1 ui
1 à 2 eetlepels olie
2 eetlepels bloem
1 l vleesbouillon
zout, peper, snufje cayennepeper
1¼ dl slagroom
Bereiding:
Maak de champignons schoon. Hak 300 g van de champignons in zeer kleine stukjes. Snijd de overige champignons in dunne schijfjes. Snipper de ui.
Verhit de olie in een soeppan en bak de ui en de fijngehakte champignons samen. Roer de bloem door het champignonmengsel.
Voeg de bouillon toe en blijf roeren tot de soep gebonden is.
Voeg de overige schijfjes champignon aan de soep toe. Breng de soep op smaak met zout en peper en giet de slagroom erdoor.
Voeg een beetje cayennepeper toe om de soep iets pittig te maken.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Bananen met honing en chocoladeroom
Met een foto (128 kB)!
Ingrediënten
2 bananen
2 theelepels citroensap
1 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepels honing
1 eetlepen rozijnen
1 eetlepel rum
25 gram bittere chocolade
1/8 liter slagroom
1 eetlepel gehalkte walnoten
Benodigdheden
4 schaaltjes
mixer (of iets dergelijks)
Beschrijving
Pel de bananen en snijd ze in schuine plakjes. Verdeel de bananen over vier bordjes.
Vermeng het citroensap met het sinaasappelsap en de honing. Besprenkel de bananen met het honingmengsel.
Was de rozijnen, laat ze uitlekken en week ze in de rum.
Rasp de chocolade.
Sla de slagroom stijf en roer er de geraspte chocolade door.
Strooi de rumrozijnen en de walnoten over de bananen en decoreer iedere portie met een gedeelte van de chocoladeroom
Tip
Dit nagerecht wint aan frisheid als de plakjes banaan worden vermengd met partjes sinaasappel. Gebruik, indien de sinaasappels niet al te zoet zijn, wat meer honing.
Caloriën
Per portie
circa 1115 kJoule / 265 kcal
Met een foto (128 kB)!
Ingrediënten
2 bananen
2 theelepels citroensap
1 eetlepel sinaasappelsap
2 eetlepels honing
1 eetlepen rozijnen
1 eetlepel rum
25 gram bittere chocolade
1/8 liter slagroom
1 eetlepel gehalkte walnoten
Benodigdheden
4 schaaltjes
mixer (of iets dergelijks)
Beschrijving
Pel de bananen en snijd ze in schuine plakjes. Verdeel de bananen over vier bordjes.
Vermeng het citroensap met het sinaasappelsap en de honing. Besprenkel de bananen met het honingmengsel.
Was de rozijnen, laat ze uitlekken en week ze in de rum.
Rasp de chocolade.
Sla de slagroom stijf en roer er de geraspte chocolade door.
Strooi de rumrozijnen en de walnoten over de bananen en decoreer iedere portie met een gedeelte van de chocoladeroom
Tip
Dit nagerecht wint aan frisheid als de plakjes banaan worden vermengd met partjes sinaasappel. Gebruik, indien de sinaasappels niet al te zoet zijn, wat meer honing.
Caloriën
Per portie
circa 1115 kJoule / 265 kcal
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Macaroni ovenschotel met aubergine
300 gr macaroni
zout, peper
1 grote ui
4 eetlepels olie
400 gr rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 theelepel rozemarijnnaaltjes
1 theelepel tijm
1/4 liter gezeefde tomaten
1 kleine aubergine
30 gr boter
30 gr bloem
1/4 liter melk
0,125 liter slagroom
nootmuskaat
50 gr geraspte kaas Kook de macaroni in ruimkokend water beetgaar en laat het uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper intussen de ui. Fruit deze in de helft van de olie. Voeg daarna het gehakt toe en bak het rul. Pers de teentjes knoflook erboven uit en roer de rozemarijn, de tijm en de gezeefde tomaten erdoor. Laat dit 10 minuten pruttelen en breng het op smaak met zout en peper.
Maak de aubergine schoon en snijdt hem in blokjes. Verhit de rest van de olie en bak de aubergine rondom lichtbruin.
Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Laat het mengsel 1 minuut zachtjes pruttelen. Schenk al roerende met kleine beetjes de melk en de slagroom erdoor en laat de saus ca. 2 minuten koken. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep de helft van de macaroni in een ruime ovenschaal, schep de helft van het gehaktmengsel erop en vervolgens de helft van de aubergine. Herhaal deze laagjes en schenk de roomsaus erover. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de schotel ca. 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden).
300 gr macaroni
zout, peper
1 grote ui
4 eetlepels olie
400 gr rundergehakt
2 teentjes knoflook
1 theelepel rozemarijnnaaltjes
1 theelepel tijm
1/4 liter gezeefde tomaten
1 kleine aubergine
30 gr boter
30 gr bloem
1/4 liter melk
0,125 liter slagroom
nootmuskaat
50 gr geraspte kaas Kook de macaroni in ruimkokend water beetgaar en laat het uitlekken in een vergiet.
Pel en snipper intussen de ui. Fruit deze in de helft van de olie. Voeg daarna het gehakt toe en bak het rul. Pers de teentjes knoflook erboven uit en roer de rozemarijn, de tijm en de gezeefde tomaten erdoor. Laat dit 10 minuten pruttelen en breng het op smaak met zout en peper.
Maak de aubergine schoon en snijdt hem in blokjes. Verhit de rest van de olie en bak de aubergine rondom lichtbruin.
Smelt de boter in een steelpan en roer de bloem erdoor. Laat het mengsel 1 minuut zachtjes pruttelen. Schenk al roerende met kleine beetjes de melk en de slagroom erdoor en laat de saus ca. 2 minuten koken. Breng de saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
Schep de helft van de macaroni in een ruime ovenschaal, schep de helft van het gehaktmengsel erop en vervolgens de helft van de aubergine. Herhaal deze laagjes en schenk de roomsaus erover. Strooi de geraspte kaas erover. Bak de schotel ca. 30 minuten in het midden van een voorverwarmde oven (200 graden).
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Kiwiijs
Ingrediënten
5 kiwi's, 100cc slagroom, 200cc volle melk, 90 gr suiker, 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
Pureer de kiwi's samen met de suiker en het citroen sap. roer het vervolgens goed door de slagroom en melk. Even in de ijsmachine en klaar is je groene ijs
Ingrediënten
5 kiwi's, 100cc slagroom, 200cc volle melk, 90 gr suiker, 2 eetlepels citroensap
Bereidingswijze
Pureer de kiwi's samen met de suiker en het citroen sap. roer het vervolgens goed door de slagroom en melk. Even in de ijsmachine en klaar is je groene ijs