LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Nou ja, het is beter dat Croos hier bezig is dan dattie kleine kinderen lastigvalt...haha
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
RECEPTNAAM:
Omelet met aardappels, salami en kaas
BEREIDINGSTIJD:
20 minuten
INGREDIËNTEN: 4 personen
6 eieren
6 gare aardappels
100 gr salami
150 gr kaas
1 flinke ui
boter
6 eetl melk
peper
bieslook of peterselie
zout
oregano of tijm
stokbrood
BEREIDINGSWIJZE:
Bak de kleingesneden salami uit in een pan. Voeg daarna de fijngesneden ui en de in blokjes gesneden aardappels toe. Laat alles lekker bruin bakken. Klop de eieren los met de melk, zout en peper en bak de omelet in een andere pan. Voeg als laatste de in blokjes gesneden kaas en de kruiden toe aan het aardappelmengsel. Vul de omelet met het mengsel en klap hem dubbel. Serveer met stokbrood.
Omelet met aardappels, salami en kaas
BEREIDINGSTIJD:
20 minuten
INGREDIËNTEN: 4 personen
6 eieren
6 gare aardappels
100 gr salami
150 gr kaas
1 flinke ui
boter
6 eetl melk
peper
bieslook of peterselie
zout
oregano of tijm
stokbrood
BEREIDINGSWIJZE:
Bak de kleingesneden salami uit in een pan. Voeg daarna de fijngesneden ui en de in blokjes gesneden aardappels toe. Laat alles lekker bruin bakken. Klop de eieren los met de melk, zout en peper en bak de omelet in een andere pan. Voeg als laatste de in blokjes gesneden kaas en de kruiden toe aan het aardappelmengsel. Vul de omelet met het mengsel en klap hem dubbel. Serveer met stokbrood.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Recept van de maand:
Mei:
Parijse Wafels
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Wafelijzer
6-7 eieren
100 gr kristalsuiker
1 zakje vanille suiker
250 gr bloem
5 dl room
1-2 eetlepels cognac
snufje zout
1 theelepel oploskoffie
1 theelepel sinaasappelsap
cacaopoeder
Voor passievruchten- koffiesiroop:
3 dl suikerwater (1,5 gr suiker per 1,5dl water)
1 eetlepel espresso koffie
4 passievruchten (uitgelepeld)
0,5 theelepel speculaaskruiden
0,5 liter vanilleroomijs
1 garnering (chocolade o.i.d.)
Bereiding:
Splits de eieren. Roer de dooiers met de suiker en de vanillesuiker schuimig. Voeg al roerend afwisselend een lepel bloem en een lepel room toe.
Sla de eiwitten stijf en spatel ze, samen met de cognac, de oploskoffie en sinaasappelrasp door het beslag. Vet het wafelijzer in en schep telkens een sauslepel beslag in het ijzer. Bak de wafels goudgeel en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrooi ze met cacao.
De siroop: Kook de suiker en het water tot een stroperig geheel. Voeg op het laatst de koffie, passsievruchten en speculaaskruiden toe. Garneer met een grote krul van gemarmerde witte en pure chocolade, geconfijte kumquats of gesuikerde sinaasappelschil.
Mei:
Parijse Wafels
Voor 4 personen
Ingrediënten:
Wafelijzer
6-7 eieren
100 gr kristalsuiker
1 zakje vanille suiker
250 gr bloem
5 dl room
1-2 eetlepels cognac
snufje zout
1 theelepel oploskoffie
1 theelepel sinaasappelsap
cacaopoeder
Voor passievruchten- koffiesiroop:
3 dl suikerwater (1,5 gr suiker per 1,5dl water)
1 eetlepel espresso koffie
4 passievruchten (uitgelepeld)
0,5 theelepel speculaaskruiden
0,5 liter vanilleroomijs
1 garnering (chocolade o.i.d.)
Bereiding:
Splits de eieren. Roer de dooiers met de suiker en de vanillesuiker schuimig. Voeg al roerend afwisselend een lepel bloem en een lepel room toe.
Sla de eiwitten stijf en spatel ze, samen met de cognac, de oploskoffie en sinaasappelrasp door het beslag. Vet het wafelijzer in en schep telkens een sauslepel beslag in het ijzer. Bak de wafels goudgeel en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrooi ze met cacao.
De siroop: Kook de suiker en het water tot een stroperig geheel. Voeg op het laatst de koffie, passsievruchten en speculaaskruiden toe. Garneer met een grote krul van gemarmerde witte en pure chocolade, geconfijte kumquats of gesuikerde sinaasappelschil.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Crêpes Suzette
Ingrediënten (voor 4-6 pers.):
Beslag: 150 g bloem, 2 theelepels basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml melk, 15 g boter, 1 eetlepeel cognac
Saus: 60 g boter, 40 g suiker, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 250 ml sinaasappelsap, 60 ml citroensap, 125 ml Grand Marnier
Bereiding:
Smelt de 15 g boter en klop de eieren los. Verwerk voor het beslag alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad beslag. Dek het af met plasticfolie en laat het
beslag 1 uur staan. Het beslag moet eruit zien als vloeibare room. Als het beslag tijdens het staan dikker wordt, voeg dan melk of water toe. Bak de crêpes. Schenk
hiervoor 2-3 eetlepels beslag in een kleine ingevette koekepan. Beweeg de pan heen en weer, zodat het beslag gelijkmatig over de pan wordt verdeeld. Bak de crêpe
op matig vuur tot de onderkant goudbruin is, keer hem en bak de andere kant bruin. Leg hem op een bord, dek hem af om hem warm te houden. Herhaal dit tot alle
beslag op is. Verhit voor de saus de boter, voeg de suiker toe en laat dit op matig vuur karamelliseren. Voeg dan de schillen, het sap en de Grand Marnier toe en laat
dit 10 minuten zonder deksel sudderen. Verwarm de oven voor op 210 °C. Vouw de crêpes in vieren en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Schenk de saus erover
en bak dit 10-15 minuten in de oven. Serveer de crêpes warm met slagroom of ijs.
Kersenrijst met schuimkop
Ingrediënten:
100 g kortkokende rijst, 5 dl melk, 1 theelepel kaneel, 2 eiwitten, 100 g poedersuiker, 1 blik vlaaivulling kersen (430 g), platte ovenschaal van 2 liter inhoud
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kook de rijst in de melk gaar. Roer de kaneel door de warme rijst. Klop de eiwitten heel stijf met een mixer. Houd 2 eetlepels
poedersuiker achter. Zeef de rest van de poedersuiker en klop dit deel voor deel door de eiwitten tot de massa gaat glanzen en pieken vormt. Verdeel de vlaaivulling over
de bodem van de ovenschaal. Verdeel de warme rijst erover. Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de rijst en trek er met de bolle kant van een lepel pieken in. Bestrooi
het eiwit met de achtergehouden poedersuiker. Zet de schotel in het midden van de oven. Bak het eiwitschuim in ca. 20 minuten lichtbruin. Serveer direct.
Mokka-caramelpudding
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 5 dl volle melk, 100 g suiker, 3 eetlepels rum, 3 theelepels oploskoffie, 50 g gepelde walnoten, 2 dl slagroom, suiker voor de slagroom
Bereiding:
Klop de slagroom met suiker naar smaak stijf. Kook de rijst in de melk gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Roer 25 g suiker door de rijst. Verwarm de rum en los hierin
de koffie op. Roer dit door de rijst. Smelt de rest van de suiker in een pan met dikke bodem en laat het lichtbruin kleuren. Hak de noten grof en roer ze door de suiker.
Verwarm de suiker nog even, maar let op dat de suiker niet te donker kleurt. Roer de slagroom door de suiker, breng dit aan de kook en laat de caramel smelten. Roer
dit door de rijst. Verdeel de rijst over 4 schaaltjes en laat deze afkoelen. Garneer de pudding met slagroom en een halve walnoot.
Notenpudding met advocaatsaus
Ingrediënten:
2 dl melk, 3 eidooiers, 75 g bruine suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 afgestreken theelepel oploskoffie, 20 g geschaafde amandelen, 45g walnoten, ½ dl Amaretto likeur,
2 dl garderoom, 30 g kristalsuiker, 1 dl advocaat, ½ dl koffieroom, 1 puddingvorm van een liter inhoud
Bereiding:
Hak de nootjes fijn, rooster ze lichtbruin in een pan en laat ze afkoelen. Week de gelatine in ruim koud water. Kook de melk. Roer de dooiers, bruine suiker en
oploskoffie schuimig. Giet de warme melk erop, roer het even door elkaar en giet het terug in depan. Opnieuw tegen de kook aanbrengen, pan van het vuur nemen en
de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Plaats de pan in een bad met koud water en roer af en toe tot de inhoud dik en lobbig is. Klop intussen de slagroom met de
kristalsuiker stijf en zet het in de koelkast. Spatel de slagroom met de Amaretto en 2/3 van de nootjes door de koude puddingmassa. Giet het in een omgespoelde
puddingvorm en laat het minstens 6 tot 8 uur in de koelkast verder opstijven. Roer de advocaat met de koffieroom tot een sausje. Haal de pudding uit de vorm door deze
enkele tellen in heet water te houden en stort de pudding op een schaal. Schenk de saus eromheen en strooi de rest van de nootjes erop.
Ricotta panna cotta
Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 g suiker, 1 bakje ricotta (250 g), 1 stengel sereh citroengras), 250 g pitloze druiven
Bereiding:
Laat de gelatine 5 minuten weken in een ruime kom met koud water. Snijd het vanillestokje open en laat het in een pan met de slagroom ca. 5 minuten koken. Neem
de pan van het vuur en neem het vanillestokje eruit. Roer 75 g suiker door de slagroom. Schraap met een lepel boven de pan het vanillemerg uit het vanillestokje. Knijp
de gelatine goed uit en los het al roerend in de slagroom op. Laat de room afkoelen tot het iets romig wordt. Roer de ricotta los en meng de room erdoor. Schep de
massa in 4 bakjes, dek het af met plasticfolie en laat het ca. 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd intussen de serehstengel open en laat het met de rest van de suiker
en 50 ml water ca. 5 minuten zachtjes koken. Was de druiven, neem ze van de tros en dep ze droog met keukenpapier. Halveer de druiven en schep ze door de
serehstroop. Laat het minstens 1 uur intrekken. Dompel de bakjes in heet water. Stort de panna cotta op schaaltjes. Neem de serehstengel uit de compote en schep
de druivencompote naast de panna cotta.
Voedingswaarde p.p.: 1953 kiloJoules (465 calorieën), 9 g eiwit, 24 g vet, 55 g koolhydraten
Rijst-drie-in-de-pan met gebakken appel
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 6 dl melk, 100 g zelfrijzend bakmeel, mespuntje zout, 1 ei, 3 theelepels kaneel, 2 appels, 2 eetlepels citroensap, 40 g boter of margarine,
3 eetlepels appelstroop, 2 dl appelsap, slagroom, suiker naar smaak
Bereiding:
Kook de rijst in 4 dl van de melk gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de rijst helemaal afkoelen. Klop met een mixer het zelfrijzend bakmeel, het zout,
de rest van de melk en het ei in eenbeslagkom een glad beslag. Klop 2 theelepels kaneel erdoor. Roer de gekookte rijst luchtig door het beslag. Schil de appels,
boor ze uit en snijd de appes in plakken. Bedruppel ze met 1 eetlepel citroensap en bestrooi ze met 1 theelepelkaneel en de suiker. Verhit een klontje boter in een
grote koekepan. Schep met een pollepel 3 cirkels beslag los van elkaar in de pan. Bak de koekjes aan beide kanten snel lichtbruin. Houd de koekjes war en bak op
dezelfde manier de overige koekjes. Bak als laatste de plakken appel in een extra klontje boter lichtbruin. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Verwarm intussen in
een steelpannetje de appelstroop met het appelsap en de rest van het ciitroensap. Roer de saus glad. Verdeel de koekjes en appelschijven over 4-5 bordjes. Garneer
met toefjes slagroom. Serveer de drie-in-de-pan met de warme saus.
Sinaasappelcoupe
Ingrediënten:
3 sinaasappelen, 2 eetlepels sinaasappellikeur, 125 g kwark, 30 g witte basterdsuiker, 1/8 liter slagroom
Bereiding:
Halveer 2 sinaasappelen. Snijd het vruchtvlees los. Vang het sap op en doe de stukjes sinaasappel in een schaaltje. Besprenkel ze met het opgevangen sinaasappelsap
en de likeur. Klop de kwark op met 1 eetlepel basterdsuiker. Klop de slagroom stijf met de rest van de basterdsuiker. Houd 2 eetlepels slagroom achter voor de garnering.
Spatel de rest van de slagroom met de stukjes sinaasappel door de kwark. Doe de kwark in 4 schaaltjes. Laat de kwark 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de laatste
sinaasappel in 8 plakjes. Garneer de coupe met de plakjes sinaasappel en slagroom.
Tiramisu
Ingrediënten:
60 g lange vingers (10 stuks), ½ extra sterke koffie, 2 eetlepels koffielikeur, 250 g mascarpone, 40 g suiker, 1 vanilletoetje met room, 1½ eetlepel cacaopoeder
Bereiding:
Leg de lange vingers op een groot bord. Meng in een kannetje de koffie met de koffielikeur. Bedruppel de lange vingers met dit mengsel. Klop de mascarpone met de
suiker door elkaar. Klop het vanilletoetje erdoor. Leg een laagje lange vingers in een glazen cakevorm of kleine rechthoekige schaal. Schep hierop de helft van het
mascarponemengsel. Leg hierop weer een laagje lange vingers en dek het af met de rest van het mascarponemengsel. Laat de tiramisu in ca. 1 uur in de koelkast
opstijven. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren dik met cacaopoeder. Snijd de tiramisu aan tafel in stukken.
Voedingswaarde p.p.: 2010 kiloJoules (480 calorieën), 6 g eiwit, 33 g vet, 37 g koolhydraten
Ingrediënten (voor 4-6 pers.):
Beslag: 150 g bloem, 2 theelepels basterdsuiker, 2 eieren, 250 ml melk, 15 g boter, 1 eetlepeel cognac
Saus: 60 g boter, 40 g suiker, 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil, 1 eetlepel geraspte citroenschil, 250 ml sinaasappelsap, 60 ml citroensap, 125 ml Grand Marnier
Bereiding:
Smelt de 15 g boter en klop de eieren los. Verwerk voor het beslag alle ingrediënten in de keukenmachine tot een glad beslag. Dek het af met plasticfolie en laat het
beslag 1 uur staan. Het beslag moet eruit zien als vloeibare room. Als het beslag tijdens het staan dikker wordt, voeg dan melk of water toe. Bak de crêpes. Schenk
hiervoor 2-3 eetlepels beslag in een kleine ingevette koekepan. Beweeg de pan heen en weer, zodat het beslag gelijkmatig over de pan wordt verdeeld. Bak de crêpe
op matig vuur tot de onderkant goudbruin is, keer hem en bak de andere kant bruin. Leg hem op een bord, dek hem af om hem warm te houden. Herhaal dit tot alle
beslag op is. Verhit voor de saus de boter, voeg de suiker toe en laat dit op matig vuur karamelliseren. Voeg dan de schillen, het sap en de Grand Marnier toe en laat
dit 10 minuten zonder deksel sudderen. Verwarm de oven voor op 210 °C. Vouw de crêpes in vieren en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Schenk de saus erover
en bak dit 10-15 minuten in de oven. Serveer de crêpes warm met slagroom of ijs.
Kersenrijst met schuimkop
Ingrediënten:
100 g kortkokende rijst, 5 dl melk, 1 theelepel kaneel, 2 eiwitten, 100 g poedersuiker, 1 blik vlaaivulling kersen (430 g), platte ovenschaal van 2 liter inhoud
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 °C. Kook de rijst in de melk gaar. Roer de kaneel door de warme rijst. Klop de eiwitten heel stijf met een mixer. Houd 2 eetlepels
poedersuiker achter. Zeef de rest van de poedersuiker en klop dit deel voor deel door de eiwitten tot de massa gaat glanzen en pieken vormt. Verdeel de vlaaivulling over
de bodem van de ovenschaal. Verdeel de warme rijst erover. Verdeel de stijfgeklopte eiwitten over de rijst en trek er met de bolle kant van een lepel pieken in. Bestrooi
het eiwit met de achtergehouden poedersuiker. Zet de schotel in het midden van de oven. Bak het eiwitschuim in ca. 20 minuten lichtbruin. Serveer direct.
Mokka-caramelpudding
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 5 dl volle melk, 100 g suiker, 3 eetlepels rum, 3 theelepels oploskoffie, 50 g gepelde walnoten, 2 dl slagroom, suiker voor de slagroom
Bereiding:
Klop de slagroom met suiker naar smaak stijf. Kook de rijst in de melk gaar volgens de gebruiksaanwijzing. Roer 25 g suiker door de rijst. Verwarm de rum en los hierin
de koffie op. Roer dit door de rijst. Smelt de rest van de suiker in een pan met dikke bodem en laat het lichtbruin kleuren. Hak de noten grof en roer ze door de suiker.
Verwarm de suiker nog even, maar let op dat de suiker niet te donker kleurt. Roer de slagroom door de suiker, breng dit aan de kook en laat de caramel smelten. Roer
dit door de rijst. Verdeel de rijst over 4 schaaltjes en laat deze afkoelen. Garneer de pudding met slagroom en een halve walnoot.
Notenpudding met advocaatsaus
Ingrediënten:
2 dl melk, 3 eidooiers, 75 g bruine suiker, 4 blaadjes gelatine, 1 afgestreken theelepel oploskoffie, 20 g geschaafde amandelen, 45g walnoten, ½ dl Amaretto likeur,
2 dl garderoom, 30 g kristalsuiker, 1 dl advocaat, ½ dl koffieroom, 1 puddingvorm van een liter inhoud
Bereiding:
Hak de nootjes fijn, rooster ze lichtbruin in een pan en laat ze afkoelen. Week de gelatine in ruim koud water. Kook de melk. Roer de dooiers, bruine suiker en
oploskoffie schuimig. Giet de warme melk erop, roer het even door elkaar en giet het terug in depan. Opnieuw tegen de kook aanbrengen, pan van het vuur nemen en
de uitgeknepen gelatine erin oplossen. Plaats de pan in een bad met koud water en roer af en toe tot de inhoud dik en lobbig is. Klop intussen de slagroom met de
kristalsuiker stijf en zet het in de koelkast. Spatel de slagroom met de Amaretto en 2/3 van de nootjes door de koude puddingmassa. Giet het in een omgespoelde
puddingvorm en laat het minstens 6 tot 8 uur in de koelkast verder opstijven. Roer de advocaat met de koffieroom tot een sausje. Haal de pudding uit de vorm door deze
enkele tellen in heet water te houden en stort de pudding op een schaal. Schenk de saus eromheen en strooi de rest van de nootjes erop.
Ricotta panna cotta
Ingrediënten:
3 blaadjes gelatine, 1 vanillestokje, 2 dl slagroom, 175 g suiker, 1 bakje ricotta (250 g), 1 stengel sereh citroengras), 250 g pitloze druiven
Bereiding:
Laat de gelatine 5 minuten weken in een ruime kom met koud water. Snijd het vanillestokje open en laat het in een pan met de slagroom ca. 5 minuten koken. Neem
de pan van het vuur en neem het vanillestokje eruit. Roer 75 g suiker door de slagroom. Schraap met een lepel boven de pan het vanillemerg uit het vanillestokje. Knijp
de gelatine goed uit en los het al roerend in de slagroom op. Laat de room afkoelen tot het iets romig wordt. Roer de ricotta los en meng de room erdoor. Schep de
massa in 4 bakjes, dek het af met plasticfolie en laat het ca. 3 uur in de koelkast opstijven. Snijd intussen de serehstengel open en laat het met de rest van de suiker
en 50 ml water ca. 5 minuten zachtjes koken. Was de druiven, neem ze van de tros en dep ze droog met keukenpapier. Halveer de druiven en schep ze door de
serehstroop. Laat het minstens 1 uur intrekken. Dompel de bakjes in heet water. Stort de panna cotta op schaaltjes. Neem de serehstengel uit de compote en schep
de druivencompote naast de panna cotta.
Voedingswaarde p.p.: 1953 kiloJoules (465 calorieën), 9 g eiwit, 24 g vet, 55 g koolhydraten
Rijst-drie-in-de-pan met gebakken appel
Ingrediënten:
100 g kortkokende dessertrijst, 6 dl melk, 100 g zelfrijzend bakmeel, mespuntje zout, 1 ei, 3 theelepels kaneel, 2 appels, 2 eetlepels citroensap, 40 g boter of margarine,
3 eetlepels appelstroop, 2 dl appelsap, slagroom, suiker naar smaak
Bereiding:
Kook de rijst in 4 dl van de melk gaar volgens de aanwijzing op de verpakking. Laat de rijst helemaal afkoelen. Klop met een mixer het zelfrijzend bakmeel, het zout,
de rest van de melk en het ei in eenbeslagkom een glad beslag. Klop 2 theelepels kaneel erdoor. Roer de gekookte rijst luchtig door het beslag. Schil de appels,
boor ze uit en snijd de appes in plakken. Bedruppel ze met 1 eetlepel citroensap en bestrooi ze met 1 theelepelkaneel en de suiker. Verhit een klontje boter in een
grote koekepan. Schep met een pollepel 3 cirkels beslag los van elkaar in de pan. Bak de koekjes aan beide kanten snel lichtbruin. Houd de koekjes war en bak op
dezelfde manier de overige koekjes. Bak als laatste de plakken appel in een extra klontje boter lichtbruin. Klop de slagroom stijf met wat suiker. Verwarm intussen in
een steelpannetje de appelstroop met het appelsap en de rest van het ciitroensap. Roer de saus glad. Verdeel de koekjes en appelschijven over 4-5 bordjes. Garneer
met toefjes slagroom. Serveer de drie-in-de-pan met de warme saus.
Sinaasappelcoupe
Ingrediënten:
3 sinaasappelen, 2 eetlepels sinaasappellikeur, 125 g kwark, 30 g witte basterdsuiker, 1/8 liter slagroom
Bereiding:
Halveer 2 sinaasappelen. Snijd het vruchtvlees los. Vang het sap op en doe de stukjes sinaasappel in een schaaltje. Besprenkel ze met het opgevangen sinaasappelsap
en de likeur. Klop de kwark op met 1 eetlepel basterdsuiker. Klop de slagroom stijf met de rest van de basterdsuiker. Houd 2 eetlepels slagroom achter voor de garnering.
Spatel de rest van de slagroom met de stukjes sinaasappel door de kwark. Doe de kwark in 4 schaaltjes. Laat de kwark 1 uur opstijven in de koelkast. Snijd de laatste
sinaasappel in 8 plakjes. Garneer de coupe met de plakjes sinaasappel en slagroom.
Tiramisu
Ingrediënten:
60 g lange vingers (10 stuks), ½ extra sterke koffie, 2 eetlepels koffielikeur, 250 g mascarpone, 40 g suiker, 1 vanilletoetje met room, 1½ eetlepel cacaopoeder
Bereiding:
Leg de lange vingers op een groot bord. Meng in een kannetje de koffie met de koffielikeur. Bedruppel de lange vingers met dit mengsel. Klop de mascarpone met de
suiker door elkaar. Klop het vanilletoetje erdoor. Leg een laagje lange vingers in een glazen cakevorm of kleine rechthoekige schaal. Schep hierop de helft van het
mascarponemengsel. Leg hierop weer een laagje lange vingers en dek het af met de rest van het mascarponemengsel. Laat de tiramisu in ca. 1 uur in de koelkast
opstijven. Bestuif de tiramisu vlak voor het serveren dik met cacaopoeder. Snijd de tiramisu aan tafel in stukken.
Voedingswaarde p.p.: 2010 kiloJoules (480 calorieën), 6 g eiwit, 33 g vet, 37 g koolhydraten
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Champignoncurry
Ingrediënten (voor 2 pers.):
120 g prei, 1 teentje knoflook (geperst), ¼ theelepel geraspte gember, 1 theelepel kerriepoeder, ½ theelepel garam massala, 1 eetlepel olie, 1 bakje champignons,
60 g geraspte kokos, 2 theleepels citroensap, peper en zout, 200 g Pandanrijst
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Snijd de champignons in vieren. Snijd de prei in dunne ringetjes. Bak de prei, knoflook, gember en specerijen in de olie tot alle
ingrediënten zacht zijn. Voeg de champignons toe en laat deze op laag vuur gaar worden. Voeg de kokos toe en laat het geheel zacht koken tot de kokos vooledig is
opgelost. Voeg zo nodig water bij indien het gerecht te droog wordt. Breng het gerecht met citroensap, zout en peper op smaak. Serveer het met de rijst.
Chili con tahoe
Ingrediënten:
1½ blik bruine bonen, 2 grote uien, 1 grote paprika, 1 teentje knoflook, 30 g boter of olie, 200 g tahoe, 2 theelepels chilipoeder, mespunt oregano, 1 klein blikje
tomatenpuree, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels water
Bereiding:
Marineer de in blokjes gesneden tahoe in de ketjap met water. Giet de bonen af en bewaar het vocht. Fruit de knoflook, ui en paprika in de olie of boter. Laat dit
ca. 7 minuten bakken. Voeg het chilipoeder toe. Warm de overige ingrediënten mee. Voeg op het laatst wat sap van de bonen toe.
Voedingswaarde p.p.: 1449 kiloJoules (347 calorieën), 21 g eiwit, 7 g vet, 39 g koolhydraten
Courgette-rijstsalade met kaas
Ingrediënten:
100 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 courgettes, 100 g champignons, 25 g boter, 150 g 30+ kaas, 125 ml Room Fris of zure room, 1 eetlepel halvanaise, 1 eetlepel
gesnipperde salie, 1 eetlepel gesnipperde peterselie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Laat de rijst afkoelen. Pel en snipper de ui. Maak de courgettes schoon en snijd ze in blokjes. Borstel de
champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de groente ca. 3 minuten. Breng ze op smaak met peper en zout en laat
ze afkoelen. Maak een sausje van de Room Fris of zure room, halvanaise en kruiden. Breng het op smaak met peper en zout. Schep de rijst, groenten, de helft
van de kaas en het sausje door elkaar. Garneer de rest van de kaasblokjes en de toefjes peterselie.
Voedingswaarde p.p.: 1532 kiloJoules (366 calorieën), 19 g eiwit, 19 g vet, 30 g koolhydraten
Eiercurry met sperziebonen
Ingrediënten:
rijst, 6 eieren, 1 ui, 2 eetlepels olie, 1½ theelepel kerrie, 1 blik sperziebonen, 1 blik tomatenblokjes, zout, peper, 3 eetlepels peterselie
Bereiding:
Kook de rijst gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten. Spoel ze af onder koud water en pel ze. Bak de ui in de olie. Roer de kerrie erdoor. Voeg de sperziebonen
en de tomatenblokjes toe. Snijd de eieren in 4 parten en roer ze voorzichtig door het groente mengsel. Breng het gerecht op smaak met peper en zout en strooi
de peterselie erover.
Frittata van champigons, paprika en bleekselderij
Ingrediënten:
175 g champignons,olie, 1 ui, 1-2 teentjes knoflook, 1 kleine groenepaprika, 1 kleine rode paprika, 2 stengels bleekselderij, 5 eieren, 3 eetlepels water, zout, peper,
2-3 eetlepels geraspte cheddar
Bereiding:
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook. Snijd de paprika in dunne ringen. Doe de champigons met wat water
in een kleine pan en kook ze tot ze net gaar zijn. Verhit in een kleine roerbakpan de olie en bak hierin de ui, knoflook, paprika en selderij 2-3 minuten. Schep de
ingrediënten met een schuimspaan uit de pan en leg ze apart. Klop de eieren los met hetwater en breng ze met peper en zout op smaak. Zet de koekepan wer op
het vuur, voeg eventueel nog wat olie toe en giet het eiemengsel in de pan. Laat de onderkant iets stijf worden en strooi vervolgens de kaas erover en verdeel de groente
erover. Zet het vuur laag, dek de pan af en verhit de frittata 10-12 minuten zacht tot alle ei gestold is. Maak de randen los en leg de frittata op een schaal. Snijd hem
in punten en serveer hem direct.
Gebakken rijst met ei
Ingrediënten:
300 g droogkokende rijst, 3 eieren, 2 theelepels sesamolie, 1-2 theelepels sambal oelek, zout, 3 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 4 eetlepels gefruite
uitjes
Bereiding:
Kook de rijst gaar. Laat het goed afkoelen en zet het ca. 1 uur in de koelkast (of bereid het een dag vantevoren en zet het in de koelkast). Klop de eieren los met de
sesamolie, sambal en wat zout. Verhit de olie in een wok of andere grote pan met hoge rand. Voeg de rijst toe en roerbak dit ca. 4 minuten, tot de rijst goed is
doorgewarmd. Giet het eimengsel erbij en roerbak nog ca. 3 minuten tot het ei gestold is. Bestrooi het met peterselie en gefruite uitjes. Geef er een salade bij.
Gevulde paprika met linzen
Ingrediënten (voor 2 pers.):
75 g bruine linzen, zout, 2 eetlepels boemboe gedrooge nasigroente, 2 paprika's, 1 ui, 2 eetlepels hazelnoten, 2 takjes peterselie, 10 g margarine, 1 teentje knoflook
Bereiding:
Was de linzen en kook ze in water met zout in 45 minuten gaar. Giet ½ dl kokend water over de boemboe en laat dit 10 minuten wellen. Was de paprika's en snijd er
een kapje af. Verwijder de zaadjes en pitjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Hak de hazelnoten grof. Was de peterselie en knip het fijn. Fruit de ui en pers het
teentje knoflook erboven uit. Bak de boemboe en de hazelnoten kort mee. Voeg de uitgelekte linzen en de peterselie toe en breng het geheel op smaak met peper en
zout. Vul hiermee de paprika's en leg de kapjes erop. Zet de paprika's in een pan met een bodempje water en laat ze in 20 minuten gaar worden.
Voedingswaarde p.p.: 970 kiloJoules (230 calorieën), 11 g eiwit, 12 g vet, 22 g koolhydraten
Gevulde aubergine met rijst en komijnekaas
Ingrediënten:
150 g rijst, zout, peper, 2 grote aubergines, 2 uien, 2 knoflookteentjes, 1 gele paprika, 1 vleestomaat, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 4 eieren, 4 eetlepels
crème fraîche, 200 g komijnekaas, 2 eetlepels gesnipperde dille, paprikapoeder
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Was de aubergines, snijd ze overlangs doormidden en schep het vruchtvlees
tot op ca. 1 cm van de schil eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel en snipper de uien en knoflook. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd
het vruchtvlees in stukjes. Kruis het velletje van de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water en trek het velletje eraf. Halveer de tomaat, verwijder de
zaadjes en het vocht en snijd hem in stukjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui- en knoflooksnippers, de aubergine en paprika ca. 5 minuten. Roer de stukjes
tomaat en de tomatenpuree erdoor. Neem de pan van het vuur en laat het groentemengsel iets afkoelen. Klop de eieren los met de crème fraîche en meng ze door het
groentemengsel. Snijd de kaas in blokjes. Schep de rijst, de helft van de kaas en de dille erdoor. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Leg
de uitgeholde auberginehelften naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het rijstmengsel. Strooi de rest van de kaas erover. Laat de aubergines in het midden van de
oven in ca. 35 minuten gaar en lichtbruin worden. Serveer het gerecht met een tomatensalade.
Groentecouscous
Ingrediënten:
2 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1 aardappel, 2 wortelen, 1 kleine koolraap, ½ groene paprika, ½ theelepel gemalen komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder,
425 g kikkererwten (1 blik), 2,8 dl groentebouillon, 120 g courgette, 30 g rozijnen, 30 g gedroogde abrikozen, zout, peper, 225 g couscous, 2 eetlepels yoghurt
Bereiding:
Snijd de ui in ringen. Schil de aardappel en snijd hem in stukjes. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Schil de koolraap en snijd hem in blokjes. Snijd de paprika in
reepjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Maak de courgette schoon en snijd hem in plakjes. Hak de abrikozen grof. Verhit de olie in een grote braadpan of wok en fruit
de knoflook en ui. Voeg de aardappel, wortel, koolraap en paprika toe en laat het 5 minuten meebakken. Voeg de specerijen toe en laat het 1 minuut meebakken. Voeg
dan de erwten, bouillon, courgette, rozijnen en abrikozen toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes
koken. Doe de couscous in een grote kom en giet er kokend water over. Laat de couscous 15 minuten staan en doe het vervolgens in een stoompan. Laat het 15 minuten
stomen. Schep de couscous op een schaal en verdeel de groenten erover. Garneer het gerecht naar wens met wat yoghurt.
Knolselderijrösti met noten en kaas
Ingrediënten (voor 2 pers.):
1 kleine knolselderij van ca. 500 g, 50 g blanke hazelnoten, 2 eieren, 3 eetlepels yoghurt, 40 g bloem, 150 g gearspte belegen Goudse kaas, zout, peper, 50 g boter,
4 tomaten, 2 eetlepels gesnipperde peterselie
Bereiding:
Schil en was de knolselderij en rasp de knol grof. Hak de hazelnoten fijn en meng ze door de geraspte knolselderij. Klop de eieren los met de yoghurt en roer de bloem
erdoor. Roer het eiermengsel en de helft van de geraspte kaas door de geraspte knolselderij en voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de boter in een koekepan met anti-aanbaklaag. Schep de helft van het selderijmengsel erin, spreid het mengsel uit over de bodem van de pan en druk
het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de onderkant van de rösti op eenmatig hoog vuur lichtbruin in 3-4 minuten. Keer de rösti met behulp van een deksel
en bak de andere kant lichtbruin in 2-3 minuten. Laat de gebakken rösti op een ovenvast bord glijden. Verhit de rest van de boter en bak de tweede rösti. Laat deze ook
op een ovenvast bord glijden. Maak de tomaten schoon en snijd ze in plakken. Verdeel de plakken tomaat erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de
borden op een rooster, 1 richel boven het midden in de oven. Laat de kaas smelten in ca. 10 minuten. Bestrooi de rösti's tenslotte met gesnipperde peterselie.
Ingrediënten (voor 2 pers.):
120 g prei, 1 teentje knoflook (geperst), ¼ theelepel geraspte gember, 1 theelepel kerriepoeder, ½ theelepel garam massala, 1 eetlepel olie, 1 bakje champignons,
60 g geraspte kokos, 2 theleepels citroensap, peper en zout, 200 g Pandanrijst
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Snijd de champignons in vieren. Snijd de prei in dunne ringetjes. Bak de prei, knoflook, gember en specerijen in de olie tot alle
ingrediënten zacht zijn. Voeg de champignons toe en laat deze op laag vuur gaar worden. Voeg de kokos toe en laat het geheel zacht koken tot de kokos vooledig is
opgelost. Voeg zo nodig water bij indien het gerecht te droog wordt. Breng het gerecht met citroensap, zout en peper op smaak. Serveer het met de rijst.
Chili con tahoe
Ingrediënten:
1½ blik bruine bonen, 2 grote uien, 1 grote paprika, 1 teentje knoflook, 30 g boter of olie, 200 g tahoe, 2 theelepels chilipoeder, mespunt oregano, 1 klein blikje
tomatenpuree, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels water
Bereiding:
Marineer de in blokjes gesneden tahoe in de ketjap met water. Giet de bonen af en bewaar het vocht. Fruit de knoflook, ui en paprika in de olie of boter. Laat dit
ca. 7 minuten bakken. Voeg het chilipoeder toe. Warm de overige ingrediënten mee. Voeg op het laatst wat sap van de bonen toe.
Voedingswaarde p.p.: 1449 kiloJoules (347 calorieën), 21 g eiwit, 7 g vet, 39 g koolhydraten
Courgette-rijstsalade met kaas
Ingrediënten:
100 g rijst, zout, peper, 1 ui, 2 courgettes, 100 g champignons, 25 g boter, 150 g 30+ kaas, 125 ml Room Fris of zure room, 1 eetlepel halvanaise, 1 eetlepel
gesnipperde salie, 1 eetlepel gesnipperde peterselie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Laat de rijst afkoelen. Pel en snipper de ui. Maak de courgettes schoon en snijd ze in blokjes. Borstel de
champignons schoon en snijd ze in plakjes. Verhit de boter in een koekenpan en roerbak de groente ca. 3 minuten. Breng ze op smaak met peper en zout en laat
ze afkoelen. Maak een sausje van de Room Fris of zure room, halvanaise en kruiden. Breng het op smaak met peper en zout. Schep de rijst, groenten, de helft
van de kaas en het sausje door elkaar. Garneer de rest van de kaasblokjes en de toefjes peterselie.
Voedingswaarde p.p.: 1532 kiloJoules (366 calorieën), 19 g eiwit, 19 g vet, 30 g koolhydraten
Eiercurry met sperziebonen
Ingrediënten:
rijst, 6 eieren, 1 ui, 2 eetlepels olie, 1½ theelepel kerrie, 1 blik sperziebonen, 1 blik tomatenblokjes, zout, peper, 3 eetlepels peterselie
Bereiding:
Kook de rijst gaar. Kook de eieren hard in 10 minuten. Spoel ze af onder koud water en pel ze. Bak de ui in de olie. Roer de kerrie erdoor. Voeg de sperziebonen
en de tomatenblokjes toe. Snijd de eieren in 4 parten en roer ze voorzichtig door het groente mengsel. Breng het gerecht op smaak met peper en zout en strooi
de peterselie erover.
Frittata van champigons, paprika en bleekselderij
Ingrediënten:
175 g champignons,olie, 1 ui, 1-2 teentjes knoflook, 1 kleine groenepaprika, 1 kleine rode paprika, 2 stengels bleekselderij, 5 eieren, 3 eetlepels water, zout, peper,
2-3 eetlepels geraspte cheddar
Bereiding:
Borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Pel en snipper de ui. Pers de knoflook. Snijd de paprika in dunne ringen. Doe de champigons met wat water
in een kleine pan en kook ze tot ze net gaar zijn. Verhit in een kleine roerbakpan de olie en bak hierin de ui, knoflook, paprika en selderij 2-3 minuten. Schep de
ingrediënten met een schuimspaan uit de pan en leg ze apart. Klop de eieren los met hetwater en breng ze met peper en zout op smaak. Zet de koekepan wer op
het vuur, voeg eventueel nog wat olie toe en giet het eiemengsel in de pan. Laat de onderkant iets stijf worden en strooi vervolgens de kaas erover en verdeel de groente
erover. Zet het vuur laag, dek de pan af en verhit de frittata 10-12 minuten zacht tot alle ei gestold is. Maak de randen los en leg de frittata op een schaal. Snijd hem
in punten en serveer hem direct.
Gebakken rijst met ei
Ingrediënten:
300 g droogkokende rijst, 3 eieren, 2 theelepels sesamolie, 1-2 theelepels sambal oelek, zout, 3 eetlepels olie, 2 eetlepels fijngehakte peterselie, 4 eetlepels gefruite
uitjes
Bereiding:
Kook de rijst gaar. Laat het goed afkoelen en zet het ca. 1 uur in de koelkast (of bereid het een dag vantevoren en zet het in de koelkast). Klop de eieren los met de
sesamolie, sambal en wat zout. Verhit de olie in een wok of andere grote pan met hoge rand. Voeg de rijst toe en roerbak dit ca. 4 minuten, tot de rijst goed is
doorgewarmd. Giet het eimengsel erbij en roerbak nog ca. 3 minuten tot het ei gestold is. Bestrooi het met peterselie en gefruite uitjes. Geef er een salade bij.
Gevulde paprika met linzen
Ingrediënten (voor 2 pers.):
75 g bruine linzen, zout, 2 eetlepels boemboe gedrooge nasigroente, 2 paprika's, 1 ui, 2 eetlepels hazelnoten, 2 takjes peterselie, 10 g margarine, 1 teentje knoflook
Bereiding:
Was de linzen en kook ze in water met zout in 45 minuten gaar. Giet ½ dl kokend water over de boemboe en laat dit 10 minuten wellen. Was de paprika's en snijd er
een kapje af. Verwijder de zaadjes en pitjes. Maak de ui schoon en snijd hem klein. Hak de hazelnoten grof. Was de peterselie en knip het fijn. Fruit de ui en pers het
teentje knoflook erboven uit. Bak de boemboe en de hazelnoten kort mee. Voeg de uitgelekte linzen en de peterselie toe en breng het geheel op smaak met peper en
zout. Vul hiermee de paprika's en leg de kapjes erop. Zet de paprika's in een pan met een bodempje water en laat ze in 20 minuten gaar worden.
Voedingswaarde p.p.: 970 kiloJoules (230 calorieën), 11 g eiwit, 12 g vet, 22 g koolhydraten
Gevulde aubergine met rijst en komijnekaas
Ingrediënten:
150 g rijst, zout, peper, 2 grote aubergines, 2 uien, 2 knoflookteentjes, 1 gele paprika, 1 vleestomaat, 3 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree, 4 eieren, 4 eetlepels
crème fraîche, 200 g komijnekaas, 2 eetlepels gesnipperde dille, paprikapoeder
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog in water met zout. Verwarm intussen de oven voor op 200 °C. Was de aubergines, snijd ze overlangs doormidden en schep het vruchtvlees
tot op ca. 1 cm van de schil eruit. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Pel en snipper de uien en knoflook. Was en halveer de paprika, verwijder de zaadjes en snijd
het vruchtvlees in stukjes. Kruis het velletje van de tomaat in, dompel hem enkele seconden in kokend water en trek het velletje eraf. Halveer de tomaat, verwijder de
zaadjes en het vocht en snijd hem in stukjes. Verhit de olie in een wok en roerbak de ui- en knoflooksnippers, de aubergine en paprika ca. 5 minuten. Roer de stukjes
tomaat en de tomatenpuree erdoor. Neem de pan van het vuur en laat het groentemengsel iets afkoelen. Klop de eieren los met de crème fraîche en meng ze door het
groentemengsel. Snijd de kaas in blokjes. Schep de rijst, de helft van de kaas en de dille erdoor. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Leg
de uitgeholde auberginehelften naast elkaar in een ovenschaal en vul ze met het rijstmengsel. Strooi de rest van de kaas erover. Laat de aubergines in het midden van de
oven in ca. 35 minuten gaar en lichtbruin worden. Serveer het gerecht met een tomatensalade.
Groentecouscous
Ingrediënten:
2 eetlepels olie, 2 teentjes knoflook, 1 ui, 1 aardappel, 2 wortelen, 1 kleine koolraap, ½ groene paprika, ½ theelepel gemalen komijn, koriander, kurkuma en chilipoeder,
425 g kikkererwten (1 blik), 2,8 dl groentebouillon, 120 g courgette, 30 g rozijnen, 30 g gedroogde abrikozen, zout, peper, 225 g couscous, 2 eetlepels yoghurt
Bereiding:
Snijd de ui in ringen. Schil de aardappel en snijd hem in stukjes. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes. Schil de koolraap en snijd hem in blokjes. Snijd de paprika in
reepjes. Laat de kikkererwten uitlekken. Maak de courgette schoon en snijd hem in plakjes. Hak de abrikozen grof. Verhit de olie in een grote braadpan of wok en fruit
de knoflook en ui. Voeg de aardappel, wortel, koolraap en paprika toe en laat het 5 minuten meebakken. Voeg de specerijen toe en laat het 1 minuut meebakken. Voeg
dan de erwten, bouillon, courgette, rozijnen en abrikozen toe. Breng het geheel op smaak met peper en zout. Breng dit aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes
koken. Doe de couscous in een grote kom en giet er kokend water over. Laat de couscous 15 minuten staan en doe het vervolgens in een stoompan. Laat het 15 minuten
stomen. Schep de couscous op een schaal en verdeel de groenten erover. Garneer het gerecht naar wens met wat yoghurt.
Knolselderijrösti met noten en kaas
Ingrediënten (voor 2 pers.):
1 kleine knolselderij van ca. 500 g, 50 g blanke hazelnoten, 2 eieren, 3 eetlepels yoghurt, 40 g bloem, 150 g gearspte belegen Goudse kaas, zout, peper, 50 g boter,
4 tomaten, 2 eetlepels gesnipperde peterselie
Bereiding:
Schil en was de knolselderij en rasp de knol grof. Hak de hazelnoten fijn en meng ze door de geraspte knolselderij. Klop de eieren los met de yoghurt en roer de bloem
erdoor. Roer het eiermengsel en de helft van de geraspte kaas door de geraspte knolselderij en voeg naar smaak zout en peper toe. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de helft van de boter in een koekepan met anti-aanbaklaag. Schep de helft van het selderijmengsel erin, spreid het mengsel uit over de bodem van de pan en druk
het met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de onderkant van de rösti op eenmatig hoog vuur lichtbruin in 3-4 minuten. Keer de rösti met behulp van een deksel
en bak de andere kant lichtbruin in 2-3 minuten. Laat de gebakken rösti op een ovenvast bord glijden. Verhit de rest van de boter en bak de tweede rösti. Laat deze ook
op een ovenvast bord glijden. Maak de tomaten schoon en snijd ze in plakken. Verdeel de plakken tomaat erover en strooi de rest van de geraspte kaas erover. Zet de
borden op een rooster, 1 richel boven het midden in de oven. Laat de kaas smelten in ca. 10 minuten. Bestrooi de rösti's tenslotte met gesnipperde peterselie.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Aardappel mediterane met kip Hoofdgerecht Dieet Voorgerecht
Schil de aardappels en snij ze in plakjes.
Snipper de ui en de knoflook zeer fijn
Snij de kipfilets in stukjes
Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan met deksel.
Fruit de uien, knoflook en tomatenpuree aan in de hete olie.
Doe de kip erbij en bak de stukjes rondom bruin. Blus af met de bouillon en roer goed door. Doe de gehakte rozemarijn erbij.
Laat alles aan de kook komen en doe de aardappelschijfjes erbij.
Deksel op de pan en ca 20 min op middelhoog vuur laten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de saus voldoende ingekookt is.
Serveren met een frisse rauwkostsalade.
Ingredienten (voor 2 personen) Bijzonderheden
400 gr aardappels
300 gr kipfilet
1 klein blikje tomaten puree
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gehakte rozemarijn
4 sjalotjes of 1 ui
2-4 tenen knoflook
0.75 liter bouillon (0.75 liter water + 1 bouillontablet)
Dit gerecht bevat geen zout gluten of melkproducten en is toch zeer smakelijk.
Zeer geschikt voor diverse dieeten dus.
Kan ook koud als voorgerecht of lunch worden geserveerd.
Schil de aardappels en snij ze in plakjes.
Snipper de ui en de knoflook zeer fijn
Snij de kipfilets in stukjes
Verhit de olijfolie in een ruime hapjespan met deksel.
Fruit de uien, knoflook en tomatenpuree aan in de hete olie.
Doe de kip erbij en bak de stukjes rondom bruin. Blus af met de bouillon en roer goed door. Doe de gehakte rozemarijn erbij.
Laat alles aan de kook komen en doe de aardappelschijfjes erbij.
Deksel op de pan en ca 20 min op middelhoog vuur laten sudderen tot de aardappels gaar zijn en de saus voldoende ingekookt is.
Serveren met een frisse rauwkostsalade.
Ingredienten (voor 2 personen) Bijzonderheden
400 gr aardappels
300 gr kipfilet
1 klein blikje tomaten puree
6 eetlepels olijfolie
1 eetlepel gehakte rozemarijn
4 sjalotjes of 1 ui
2-4 tenen knoflook
0.75 liter bouillon (0.75 liter water + 1 bouillontablet)
Dit gerecht bevat geen zout gluten of melkproducten en is toch zeer smakelijk.
Zeer geschikt voor diverse dieeten dus.
Kan ook koud als voorgerecht of lunch worden geserveerd.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Tip(s): Ingrediënten voor 4 personen:
250 g zeer bloemige aardappelen
1 l kippebouillon (van tablet)
1 dunne prei
100 g gerookte zalm
versgemalen peper
allesbinder
80 g crème fraîche
1 eetlepel geknipte bieslook
Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in de bouillon in 20 minuten gaar.
Pureer de aardappelen en doe de puree terug in de bouillon. Maak de prei schoon en snijd hem in heel dunne ringen. Snijd de zalm in reepjes.
Breng de soep met de prei aan de kook en laat de soep 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper. Bind de soep eventueel met een beetje allesbinder. Roer de zalm door de soep.
Verdeel de soep over vier borden. Schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche en strooi de bieslook over de toefjes room.
250 g zeer bloemige aardappelen
1 l kippebouillon (van tablet)
1 dunne prei
100 g gerookte zalm
versgemalen peper
allesbinder
80 g crème fraîche
1 eetlepel geknipte bieslook
Bereiding:
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in de bouillon in 20 minuten gaar.
Pureer de aardappelen en doe de puree terug in de bouillon. Maak de prei schoon en snijd hem in heel dunne ringen. Snijd de zalm in reepjes.
Breng de soep met de prei aan de kook en laat de soep 3 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met peper. Bind de soep eventueel met een beetje allesbinder. Roer de zalm door de soep.
Verdeel de soep over vier borden. Schep in ieder bord een eetlepel crème fraîche en strooi de bieslook over de toefjes room.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Recept van de Maand:
Hele Zomer
Voorjaarsijs
Ingrediënten:
20 rozenblaadjes (geurig en onbespoten!!!)
350 cc room
2 eieren
1 glas marasquin likeur
1 glas melk
100 g suiker
1/2 vanillestokje
350 cc water
Bereiding:
Water met 70 g suiker laten koken en goed vermengen. Rozenblaadjes en het vanillestokje erbij doen en 2 uur laten rusten. Daarna het vanillestokje en de rozenblaadjes eruit nemen en de warme siroop weer op het vuur zetten. De eidooier enige minuten met een houten lepel roeren en met de warme siroop vermengen. De crème blijven roeren terwijl het afkoelt. Vervolgens de likeur, de helft van de room en de melk erdoor roeren en in de container van Uw ijsmachine gieten. Het apparaat aanzetten (mijn machine doet er 20 tot 30 minuten over).
Voor het serveren de rest van de slagroom met de suiker kloppen en het ijs ermee versieren.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Hele Zomer
Voorjaarsijs
Ingrediënten:
20 rozenblaadjes (geurig en onbespoten!!!)
350 cc room
2 eieren
1 glas marasquin likeur
1 glas melk
100 g suiker
1/2 vanillestokje
350 cc water
Bereiding:
Water met 70 g suiker laten koken en goed vermengen. Rozenblaadjes en het vanillestokje erbij doen en 2 uur laten rusten. Daarna het vanillestokje en de rozenblaadjes eruit nemen en de warme siroop weer op het vuur zetten. De eidooier enige minuten met een houten lepel roeren en met de warme siroop vermengen. De crème blijven roeren terwijl het afkoelt. Vervolgens de likeur, de helft van de room en de melk erdoor roeren en in de container van Uw ijsmachine gieten. Het apparaat aanzetten (mijn machine doet er 20 tot 30 minuten over).
Voor het serveren de rest van de slagroom met de suiker kloppen en het ijs ermee versieren.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Kabeljauw-kerrieschotel
1 stuk kabeljauwfilet (of andere witte vis) van 1-1,5 ons
ui
zakje gesneden prei
kerrie (of curcuma)
zure room
geraspte kaas (geen droge parmezaanse, moet smeltbare kaas zijn)
boter
(zonnebloem)olie
peper en zout
--------------------------------------------------------------------------------
Zet de oven aan, voorverwarmen op 200 graden.
Snijd de ui in ringen. Smoor ze een paar minuten in boter, strooi er dan kerrie (of curcuma) overheen.
Als de ui alle boter heeft opgezogen nog wat boter in de pan doen en laten smelten. Dit op heel zacht vuur, dan gaat het niet klonteren. Kan ev. ook van het vuur worden gehaald.
Vuurvaste schaal insmeren met (zonnebloem)olie, de bodem met gesneden prei bedekken (zoveel als lekker lijkt, in de zakjes zit 300 gram, de helft is genoeg). Vis erop, zout en peper erop, daarop het ui-kerriemengsel, daarop dikke laag zure room en tenslotte veel geraspte kaas.
In de oven, na een half uur is het klaar.
1 stuk kabeljauwfilet (of andere witte vis) van 1-1,5 ons
ui
zakje gesneden prei
kerrie (of curcuma)
zure room
geraspte kaas (geen droge parmezaanse, moet smeltbare kaas zijn)
boter
(zonnebloem)olie
peper en zout
--------------------------------------------------------------------------------
Zet de oven aan, voorverwarmen op 200 graden.
Snijd de ui in ringen. Smoor ze een paar minuten in boter, strooi er dan kerrie (of curcuma) overheen.
Als de ui alle boter heeft opgezogen nog wat boter in de pan doen en laten smelten. Dit op heel zacht vuur, dan gaat het niet klonteren. Kan ev. ook van het vuur worden gehaald.
Vuurvaste schaal insmeren met (zonnebloem)olie, de bodem met gesneden prei bedekken (zoveel als lekker lijkt, in de zakjes zit 300 gram, de helft is genoeg). Vis erop, zout en peper erop, daarop het ui-kerriemengsel, daarop dikke laag zure room en tenslotte veel geraspte kaas.
In de oven, na een half uur is het klaar.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Gegratineerde mosselen
2 ons gekookte mosselen
1 ons geraspte pittig belegen of oude kaas (heb je in zakjes)
boter
nootmuskaat
mosselbord of groot plat bord dat in de oven kan
--------------------------------------------------------------------------------
Wrijf het bord in met een beetje boter (om aanbakken te voorkomen).
Leg de mosselen er zo op dat ze allemaal los van elkaar liggen.
Strooi de kaas er overheen.
Beetje nootmuskaat op de kaas.
Zet het bord onder de grill. Het duurt ongeveer twintig minuten voor het klaar is.
Dát het klaar is kun je zien: de kaas is gesmolten en wordt bruin, knapperig.
Lekker met friet of gebakken aardappelen of stokbrood.
Een groene sla erbij (krop of komkommer) is uiteraard heel gezond.
2 ons gekookte mosselen
1 ons geraspte pittig belegen of oude kaas (heb je in zakjes)
boter
nootmuskaat
mosselbord of groot plat bord dat in de oven kan
--------------------------------------------------------------------------------
Wrijf het bord in met een beetje boter (om aanbakken te voorkomen).
Leg de mosselen er zo op dat ze allemaal los van elkaar liggen.
Strooi de kaas er overheen.
Beetje nootmuskaat op de kaas.
Zet het bord onder de grill. Het duurt ongeveer twintig minuten voor het klaar is.
Dát het klaar is kun je zien: de kaas is gesmolten en wordt bruin, knapperig.
Lekker met friet of gebakken aardappelen of stokbrood.
Een groene sla erbij (krop of komkommer) is uiteraard heel gezond.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Noedels met hartig varkensvlees
Benodigheden:
- 500 gram Chinese noedels
- 2 eetlepels sesamolie
- 750 gram mager varkensgehakt
- 4 eetlepels geraspte verse gember
- 2 grote gehakte teentjes knoflook
- 2 tot 4 theelepels hete chilisaus met knoflook
- 4 theelepels sojasaus
- 4 eetlepels sherry
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 4 deciliter kippenbouillon
- 4 gehakte lente uitjes
De bereiding:
Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing en houd ze warm. Verhit de sesamolie in een wok en bruin het vlees. Vermeng het met de gember en knoflook en sauteer 30 seconden. Zet het vuur laag en voeg de chilisaus, sojasaus, sherry en hoisinsaus toe; meng goed door elkaar. Voeg de bouillon toe, zet het vuur hoog en laat inkoken. Haal de pan van het vuur, voeg de uien toe en meng met de noedels. Laat nog 3 minuten met een deksel op de pan rusten, zodat de smaken worden vermengd. Roer af en toe.
Benodigheden:
- 500 gram Chinese noedels
- 2 eetlepels sesamolie
- 750 gram mager varkensgehakt
- 4 eetlepels geraspte verse gember
- 2 grote gehakte teentjes knoflook
- 2 tot 4 theelepels hete chilisaus met knoflook
- 4 theelepels sojasaus
- 4 eetlepels sherry
- 3 eetlepels hoisinsaus
- 4 deciliter kippenbouillon
- 4 gehakte lente uitjes
De bereiding:
Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing en houd ze warm. Verhit de sesamolie in een wok en bruin het vlees. Vermeng het met de gember en knoflook en sauteer 30 seconden. Zet het vuur laag en voeg de chilisaus, sojasaus, sherry en hoisinsaus toe; meng goed door elkaar. Voeg de bouillon toe, zet het vuur hoog en laat inkoken. Haal de pan van het vuur, voeg de uien toe en meng met de noedels. Laat nog 3 minuten met een deksel op de pan rusten, zodat de smaken worden vermengd. Roer af en toe.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Spitskoolcurry met ei
Ingrediënten:
witte rijst, 750 g spitskool, zout, 4 hardgekookte eieren, 1½ dl kokosmelk van santen, 20 g geraspte kokos, sap van 1 citroen, 3 eetlepels boter, 4 uien, 1 eetlepel
gemalen koriander (ketoembar), 1 eetlepel kerrie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Snijd de spitskool in repen en kook deze in 1 minuut beetgaar. Pel en snijd de uien in ringen. Snijd de hardgekookte eieren in plakjes.
Roer de santen met de geraspte kokos en citroensap door elkaar. Verhit de boter en fruit daarin de uiringen met de koriander en kerrie. Schenk het santenmengsel
erbij en laat het geheel 10 minuten op een laag vuurtje koken. Schik de kool met de hardgekookte eieren op een schotel. Schenk de currysaus erop. Serveer het met
de rijst.
Ingrediënten:
witte rijst, 750 g spitskool, zout, 4 hardgekookte eieren, 1½ dl kokosmelk van santen, 20 g geraspte kokos, sap van 1 citroen, 3 eetlepels boter, 4 uien, 1 eetlepel
gemalen koriander (ketoembar), 1 eetlepel kerrie
Bereiding:
Kook de rijst gaar en droog. Snijd de spitskool in repen en kook deze in 1 minuut beetgaar. Pel en snijd de uien in ringen. Snijd de hardgekookte eieren in plakjes.
Roer de santen met de geraspte kokos en citroensap door elkaar. Verhit de boter en fruit daarin de uiringen met de koriander en kerrie. Schenk het santenmengsel
erbij en laat het geheel 10 minuten op een laag vuurtje koken. Schik de kool met de hardgekookte eieren op een schotel. Schenk de currysaus erop. Serveer het met
de rijst.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
RECEPTNAAM:
BBQ BANNANA
BEREIDINGSTIJD:
INGREDIËNTEN: 1 persoon
1 banaan
kaneel
spuitbus slagroom
BEREIDINGSWIJZE:
Leg de banaan op de barbecue totdat deze vanzelf openklapt. Snijdt de schil voor de rest van boven open en bestrooi de banaan met wat kaneel. Spuit wat slagroom op de banaan en smullen maar.
BBQ BANNANA
BEREIDINGSTIJD:
INGREDIËNTEN: 1 persoon
1 banaan
kaneel
spuitbus slagroom
BEREIDINGSWIJZE:
Leg de banaan op de barbecue totdat deze vanzelf openklapt. Snijdt de schil voor de rest van boven open en bestrooi de banaan met wat kaneel. Spuit wat slagroom op de banaan en smullen maar.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
RECEPTNAAM:
MAÏSKOLVEN OP DE GRILL
BEREIDINGSTIJD:
20 min.
INGREDIËNTEN: 4 personen
4 maïskolven
zout
peper (vers gemalen)
olijfolie
bindtouw
BEREIDINGSWIJZE:
Maïskolven met blad ± 20 minuten weken in koud water. Bladeren terugvouwen en de haren zo veel mogelijk verwijderen. De kolf bestrijken met de olie en de kolf peperen en zouten naar smaak. Bladeren terugvouwen en vastbinden met het touw. Pakketjes zo ± 20 minuten op de barbecue onder regelmatig keren. Smullen maar!!!
MAÏSKOLVEN OP DE GRILL
BEREIDINGSTIJD:
20 min.
INGREDIËNTEN: 4 personen
4 maïskolven
zout
peper (vers gemalen)
olijfolie
bindtouw
BEREIDINGSWIJZE:
Maïskolven met blad ± 20 minuten weken in koud water. Bladeren terugvouwen en de haren zo veel mogelijk verwijderen. De kolf bestrijken met de olie en de kolf peperen en zouten naar smaak. Bladeren terugvouwen en vastbinden met het touw. Pakketjes zo ± 20 minuten op de barbecue onder regelmatig keren. Smullen maar!!!
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Macaroni salade
Dit recept is geschikt voor: 2 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min
Eet dit vooral in de zomer;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
macaroni
1 potje doperwten met worteltjes
rookworst
mayonaise
sla-olie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Kook de macaroni eerst en als het klaar is giet je de macaroni af.
Laat de macaroni afkoelen snij de rookworst in blokjes.
Gooi die samen bij de macaroni.
Eoe de doperwten en worteltjes in de vergiet en doe die ook door de macaroni.
Roer dit door elkaar en doe nu de mayonaise erdoorheen (3 tot vier eetlepels)
Doe nu 2 scheutjes slaolie erdoorheen en roer dit doorelkaar.
Dek de schaal af met folie en laat dit in de koelkaststaan totdat het lekker fris is.
Dit recept is geschikt voor: 2 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min
Eet dit vooral in de zomer;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
macaroni
1 potje doperwten met worteltjes
rookworst
mayonaise
sla-olie
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Kook de macaroni eerst en als het klaar is giet je de macaroni af.
Laat de macaroni afkoelen snij de rookworst in blokjes.
Gooi die samen bij de macaroni.
Eoe de doperwten en worteltjes in de vergiet en doe die ook door de macaroni.
Roer dit door elkaar en doe nu de mayonaise erdoorheen (3 tot vier eetlepels)
Doe nu 2 scheutjes slaolie erdoorheen en roer dit doorelkaar.
Dek de schaal af met folie en laat dit in de koelkaststaan totdat het lekker fris is.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Exotische rijstschotel
aantal personen: 4
Ingrediënten:
150 gr groene linzen (gedroogd)
1 ui
1 teentje knoflook
2 wortelen
2 el zonnebloemolie
500 gr lamsvlees in reepjes (shoarma)
Boter
1/2 kaneelstokje
300 gr basmati rijst
3 curryblaadjes
1 kruidnagel
3 kardemomzaadjes
1 mp chilipoeder of cayennepoeder
1 takje verse koriander
6 dl rundsbouillon
Peper
Zout
Bereiding:
De dag vooraf:
Was de linzen en zet ze in een halve liter koud water om te weken
De dag zelf:
Maak de ui schoon en snijd hem in grove repen
Pel de knoflook en snijd het teentje in vieren
Schil de wortel en snijd hem in rondjes van 1 cm
Verhit 2 eetlepels olie en bak er het vlees in onder voortdurend omroeren
Kruid met peper en zout
Schep het vlees uit de pan en smelt een nootje boter
Voeg er de uirepen, de knoflook en de rijst aan toe en laat even bakken
Voeg er ook de wortelschijfjes, de specerijen en de gewassen korianderblaadjes aan toe en overgiet alles met de bouillon
Zet er een deksel op en voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe
Breng op smaak met peper en zout en laat nog ca 20 minuten zachtjes koken
Als bijna al het vocht is opgenomen, roert u het vlees onder de rijst en laat u dit nog even mee opwarmen
Tip:
Curryblaadjes zijn groene blaadjes met een heerlijk aroma dat een beetje aan kerriepoeder doet denken, U kunt ze eventueel vervangen door 1 teelepel madras curry
Kardemomzaadjes zijn kleine zwarte zaadjes en zitten in een groen of zwart driehoekig omhulsel, ze worden in hun geheel in de bereiding gebruikt en zijn te vervangen door 1 teelepel kardemompoeder
aantal personen: 4
Ingrediënten:
150 gr groene linzen (gedroogd)
1 ui
1 teentje knoflook
2 wortelen
2 el zonnebloemolie
500 gr lamsvlees in reepjes (shoarma)
Boter
1/2 kaneelstokje
300 gr basmati rijst
3 curryblaadjes
1 kruidnagel
3 kardemomzaadjes
1 mp chilipoeder of cayennepoeder
1 takje verse koriander
6 dl rundsbouillon
Peper
Zout
Bereiding:
De dag vooraf:
Was de linzen en zet ze in een halve liter koud water om te weken
De dag zelf:
Maak de ui schoon en snijd hem in grove repen
Pel de knoflook en snijd het teentje in vieren
Schil de wortel en snijd hem in rondjes van 1 cm
Verhit 2 eetlepels olie en bak er het vlees in onder voortdurend omroeren
Kruid met peper en zout
Schep het vlees uit de pan en smelt een nootje boter
Voeg er de uirepen, de knoflook en de rijst aan toe en laat even bakken
Voeg er ook de wortelschijfjes, de specerijen en de gewassen korianderblaadjes aan toe en overgiet alles met de bouillon
Zet er een deksel op en voeg na 15 minuten de uitgelekte linzen toe
Breng op smaak met peper en zout en laat nog ca 20 minuten zachtjes koken
Als bijna al het vocht is opgenomen, roert u het vlees onder de rijst en laat u dit nog even mee opwarmen
Tip:
Curryblaadjes zijn groene blaadjes met een heerlijk aroma dat een beetje aan kerriepoeder doet denken, U kunt ze eventueel vervangen door 1 teelepel madras curry
Kardemomzaadjes zijn kleine zwarte zaadjes en zitten in een groen of zwart driehoekig omhulsel, ze worden in hun geheel in de bereiding gebruikt en zijn te vervangen door 1 teelepel kardemompoeder
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
JACHTSCHOTEL UIT OTTERLO
Benodigdheden:
400 g runderlappen (doorregen of met een vetrandje)
800 g aardappelen (zoals Accent)
ca. 75 g boter (of geheel of gedeeltelijk rundvet)
4 uien
2 goudrenetten
1½ dl eenvoudige rode wijn
1 potje (ca. 3½ dl vleesfond)
5-6 eetlepels kruim van witbrood
ca. 2 eetlepels bloem, gezeefd
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout,
zwarte peper
nootmuskaat
Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ca. 3 mm. Kook deze op de gebruikelijke wijze gaar en giet ze af.
Snipper een ui en snijd de rest in ringen.
Schil de goudrenetten, haal het klokhuis eruit en snipper de appels grof.
Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokjes (ca. 1½ cm). Bestrooi de blokjes met wat zout en peper en wentel ze door de bloem.
Smelt 50 g boter in een braadpan en wacht tot het schuim grotendeels is weggetrokken. Voeg het vlees toe en schep alles enkele malen om.
Voeg de gesnipperde ui en de helft van de appel toe. Laat alles, onder regelmatig omscheppen, zolang bakken tot het vlees een lcihtbruine kleur heeft gekregen.
Steek de kruidnagels aan de laurierblaadjes en schik deze tussen het vlees.
Schenk de wijn en de helft van de vleesfond erbij. Leg het deksel op de pan, temper de warmtebron en laat alles ca. 90 minuten zachtjes stoven tot het vlees gaar is.
Verwarm de oven voor op 200 °C en beboter een ovenschaal.
Fruit de uiringen in 30 g hete boter tot ze beginnen te kleuren.
Verdeel de helft van de aardappelen over de bodem van de schaal en schik de uiringen er zo gelijkmatig mogelijk over uit.
Strooi de rest van de appel erover.
Schep met eer schuimspaan het vlees uit de pan en vis de laurierblaadjes eruit. Verdeel het vlees zo gelijkmatig mogelijk over de inhoud van de ovenschaal.
Dek alles af met dakpansgewijs gerangschikte aardappelplakjes en strooi er wat peper en nootmuskaat over.
Roer de rest van de vleesfond door het stoofvocht in de pan en schenk alles door een zeef over het gerecht.
Bestrooi met broodkruim en leg hier en daar een flintertje boter.
Plaats de schaal in het midden van de oven en na ca. 25 minuten kan het gerecht worden opgediend.
Menu Ovenschotels
Benodigdheden:
400 g runderlappen (doorregen of met een vetrandje)
800 g aardappelen (zoals Accent)
ca. 75 g boter (of geheel of gedeeltelijk rundvet)
4 uien
2 goudrenetten
1½ dl eenvoudige rode wijn
1 potje (ca. 3½ dl vleesfond)
5-6 eetlepels kruim van witbrood
ca. 2 eetlepels bloem, gezeefd
2 laurierblaadjes
2 kruidnagels
zout,
zwarte peper
nootmuskaat
Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van ca. 3 mm. Kook deze op de gebruikelijke wijze gaar en giet ze af.
Snipper een ui en snijd de rest in ringen.
Schil de goudrenetten, haal het klokhuis eruit en snipper de appels grof.
Maak het vlees droog met keukenpapier en snijd het in blokjes (ca. 1½ cm). Bestrooi de blokjes met wat zout en peper en wentel ze door de bloem.
Smelt 50 g boter in een braadpan en wacht tot het schuim grotendeels is weggetrokken. Voeg het vlees toe en schep alles enkele malen om.
Voeg de gesnipperde ui en de helft van de appel toe. Laat alles, onder regelmatig omscheppen, zolang bakken tot het vlees een lcihtbruine kleur heeft gekregen.
Steek de kruidnagels aan de laurierblaadjes en schik deze tussen het vlees.
Schenk de wijn en de helft van de vleesfond erbij. Leg het deksel op de pan, temper de warmtebron en laat alles ca. 90 minuten zachtjes stoven tot het vlees gaar is.
Verwarm de oven voor op 200 °C en beboter een ovenschaal.
Fruit de uiringen in 30 g hete boter tot ze beginnen te kleuren.
Verdeel de helft van de aardappelen over de bodem van de schaal en schik de uiringen er zo gelijkmatig mogelijk over uit.
Strooi de rest van de appel erover.
Schep met eer schuimspaan het vlees uit de pan en vis de laurierblaadjes eruit. Verdeel het vlees zo gelijkmatig mogelijk over de inhoud van de ovenschaal.
Dek alles af met dakpansgewijs gerangschikte aardappelplakjes en strooi er wat peper en nootmuskaat over.
Roer de rest van de vleesfond door het stoofvocht in de pan en schenk alles door een zeef over het gerecht.
Bestrooi met broodkruim en leg hier en daar een flintertje boter.
Plaats de schaal in het midden van de oven en na ca. 25 minuten kan het gerecht worden opgediend.
Menu Ovenschotels
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Vlierbessensiroop
Ingredienten
Vlierbessensap
suiker
citroensap
Bereiding
Kook de vlierbessen zachtjes stuk,laat ze uitlekken in een zeef en vang het sap op.
Voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe als de hoeveelheid opgevangen sap.
Kook het sap met de citroensap in tot stroopachtige dikte.
Doe de siroop over in goed afsluitbaren schonen flessen.
En bewaar ze op een koele plaats.
Lekker over ijs en pudding.
Ingredienten
Vlierbessensap
suiker
citroensap
Bereiding
Kook de vlierbessen zachtjes stuk,laat ze uitlekken in een zeef en vang het sap op.
Voeg hetzelfde gewicht aan suiker toe als de hoeveelheid opgevangen sap.
Kook het sap met de citroensap in tot stroopachtige dikte.
Doe de siroop over in goed afsluitbaren schonen flessen.
En bewaar ze op een koele plaats.
Lekker over ijs en pudding.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Bramenlikeur
Voor ca 2 flessen van 0,7 liter
Ingrediënten
500 gram bramen
250 gram bruine kandij suiker
1 liter wodka of brandewijn (38%)
bereiding
Zoek de bramen uit was ze en droog ze voorzichtig af.
Leg de bramen met de kandijsuiker en de brandewijn in een 2 literpot met schroefdeksel.
Sluit de pot af.
Schudt de inhoud krachtig door elkaar en laat de pot ca 6 weken in de zon staan.
Schud in die tijd de pot een paar maal.
Na 6 weken stort u de inhoud van de pot in een zeef en laat dit rustig uitlekken.
Giet dan de likeur in de daarvoor bestemde schone flessen en sluit deze af.
Voor ca 2 flessen van 0,7 liter
Ingrediënten
500 gram bramen
250 gram bruine kandij suiker
1 liter wodka of brandewijn (38%)
bereiding
Zoek de bramen uit was ze en droog ze voorzichtig af.
Leg de bramen met de kandijsuiker en de brandewijn in een 2 literpot met schroefdeksel.
Sluit de pot af.
Schudt de inhoud krachtig door elkaar en laat de pot ca 6 weken in de zon staan.
Schud in die tijd de pot een paar maal.
Na 6 weken stort u de inhoud van de pot in een zeef en laat dit rustig uitlekken.
Giet dan de likeur in de daarvoor bestemde schone flessen en sluit deze af.