LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Mintsiroop
Ingredienten
Een flinke pedaalemmerzak vol met mintblaadjes
Per 600 cc sap 300 gram suiker
Evt spinazieblaadjes
Hersluitbare flessen
Bereiding
Was de mintblaadjes goed.
Doe in een grote pan ongeveer 4 liter water en doe er de mintblaadjes bij kneus ze een beetje voor je ze in het water doet.
Breng het geheel aan de kook en laat het dan ongeveer 45 minuten koken.
Het water is dan ongeveer met 1/3 verminderd.
Pak een stampot stamper en stamp de blaadjes in het ontstane mintwater flink .
Giet het geheel door een zeef en doe het terug in de pan.
Voor de kleur kan je het nu aan de kook brengen met wat spinazieblaadjes het wordt dan groener van kleur.
Meet de hoeveelheid overgebleven vloeistof af en voeg per 600 cc 300 gram suiker toe .
Breng het geheel weer aan de kook en laat het even doorkoken totdat alle suiker is opgelost.
Laat de vloeistof iets afkoelen en giet het daarna in de schone flessen en doe meteen de dop op de fles.
Lekker op een warme zomerdag verdunt met water .
Voor de dekoratie kan je er ijsblokjes in doen met daarin een mintblaadje.
Ingredienten
Een flinke pedaalemmerzak vol met mintblaadjes
Per 600 cc sap 300 gram suiker
Evt spinazieblaadjes
Hersluitbare flessen
Bereiding
Was de mintblaadjes goed.
Doe in een grote pan ongeveer 4 liter water en doe er de mintblaadjes bij kneus ze een beetje voor je ze in het water doet.
Breng het geheel aan de kook en laat het dan ongeveer 45 minuten koken.
Het water is dan ongeveer met 1/3 verminderd.
Pak een stampot stamper en stamp de blaadjes in het ontstane mintwater flink .
Giet het geheel door een zeef en doe het terug in de pan.
Voor de kleur kan je het nu aan de kook brengen met wat spinazieblaadjes het wordt dan groener van kleur.
Meet de hoeveelheid overgebleven vloeistof af en voeg per 600 cc 300 gram suiker toe .
Breng het geheel weer aan de kook en laat het even doorkoken totdat alle suiker is opgelost.
Laat de vloeistof iets afkoelen en giet het daarna in de schone flessen en doe meteen de dop op de fles.
Lekker op een warme zomerdag verdunt met water .
Voor de dekoratie kan je er ijsblokjes in doen met daarin een mintblaadje.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Aardappelsoesjesrand met witlof
Ingrediënten:
400 g aardappelen, zout, 60 g boter, 3 eieren, peper, nootmuskaat, 75 g bloem, 100 g, geraspte belegen Goudse kaas, 8 kleine struikjes witlof,
2 eetlepels citroensap, 4 plakjes, gekookte ham, 1/8 l Bulgaarse yoghurt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze met
een pureestamper fijn of wrijf ze door een roerzeef. Roer 20 g van de boter, 1 ei, wat peper en een snufje nootmuskaat erdoor. Breng 1½ dl water
met de rest van de boter in een steelpan aan de kook. Roer in één keer de bloem erdoor en blijf op laag vuur roeren tot het deeg als een bal van de
pan loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Klop met een mixer één voor één de rest van de eieren erdoor, voeg pas
het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Blijf nog ca. 1 minuut kloppen tot het deeg mooi glanst. Klop het deeg, de aardappelpuree
en 50 g van de geraspte kaas door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak met een glad mondstuk. Spuit het soezendeeg aan de rand van
een grote, lage ronde ovenschaal (doorsnede ca. 28 cm). Bak de soezenrand in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Maak
intussen de witlof schoon, verwijder desgewenst de bittere kernen. Kook de witlof in water met zout en het citroensap in ca. 20 minuten gaar. Laat
de witlof in een vergiet goed uitlekken. Snijd de ham in smalle reepjes. Roer de yoghurt, ham, zout en peper naar smaak door elkaar. Neem de
soezenrand uit de oven en leg de uitgelekte struikjes witlof in het midden van de rand. Schep het yoghurtmengsel over de witlof en bestrooi het
geheel met de rest van de geraspte kaas. Zet de schotel terug in de oven en laat de kaas in ca. 5 minuten iets smelten.
Bloemkool met gehaktsaus
Ingrediënten:
1 bloemkool, 300 g gehakt, 1 ui, 25 g boter/margarine, oregano, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels bloem, ¼ l bouillon
Bereiding:
Kook de bloemkool in 15 min. gaar. Fruit intussen de gesnipperde ui in de boter en bak het gehakt rul in dezelfde pan. Voeg de tomatenpuree,
oregano en bouillon toe. Laat de saus nog 10 min. sudderen. Laat de bloemkool uitlekken, schep het in een schaal en schenk de saus erover.
Serveer het gerecht met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 1137 kiloJoules (271 calorieën), 18 g eiwit, 18 g vet, 9 g koolhydraten
Chinese kool kool met spekjes en uien
Ingrediënten:
1 kg Chinese kool, zout, 100 g blokjes bacon, 1 eetlepel boter of margarine, 2 uien, 1 teentje knoflook, peper
Bereiding:
Was de kool en snijd het in repen. Snijd de uien in ringen en pers de knoflook. Kook de kool in een bodem water met zout net gaar in 15 minuten.
Laat de kool uitlekken. Bak de bacon in de boter bruin. Voeg de uien en knoflook toe. Fruit het mengsel goudbruin en schep het door de kool.
Maak het gerecht op smaak met peper en serveer het met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 646 kiloJoules (154 calorieën), 7 g eiwit, 12 g vet, 6 g koolhydraten
Flensjes met blauwe kaas
Ingrediënten:
200 g bloem, zout, eieren, 4 dl melk, boter/margarine, 200 g tomaten, 100 g blauwe kaas, 50 g walnoten, 50 g geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop een glad beslag van de bloem, het zout, de eieren en de melk. Bak hiervan 8 flensjes in de boter. Kruis de
tomaten in en dompel ze enkele tellen in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Verwijder de korst van de kaas en verbrokkel deze.
Hak de walnoten grof. Schep de tomaten, kaas en walnoten door elkaar. Schep steeds een flinke lepel vulling in het midden van een flensje en rol
het op. Leg de flensjes in een ingevette ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Bak de flensjes 15 minuten in het midden van de oven tot de
kaas gesmolten is en de flensjes goed warm zijn.
Ingrediënten:
400 g aardappelen, zout, 60 g boter, 3 eieren, peper, nootmuskaat, 75 g bloem, 100 g, geraspte belegen Goudse kaas, 8 kleine struikjes witlof,
2 eetlepels citroensap, 4 plakjes, gekookte ham, 1/8 l Bulgaarse yoghurt
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen, was ze en kook ze in water met zout in ca. 20 minuten gaar. Giet ze af en stamp ze met
een pureestamper fijn of wrijf ze door een roerzeef. Roer 20 g van de boter, 1 ei, wat peper en een snufje nootmuskaat erdoor. Breng 1½ dl water
met de rest van de boter in een steelpan aan de kook. Roer in één keer de bloem erdoor en blijf op laag vuur roeren tot het deeg als een bal van de
pan loslaat. Neem de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen. Klop met een mixer één voor één de rest van de eieren erdoor, voeg pas
het volgende ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Blijf nog ca. 1 minuut kloppen tot het deeg mooi glanst. Klop het deeg, de aardappelpuree
en 50 g van de geraspte kaas door elkaar en schep het mengsel in een spuitzak met een glad mondstuk. Spuit het soezendeeg aan de rand van
een grote, lage ronde ovenschaal (doorsnede ca. 28 cm). Bak de soezenrand in het midden van de oven in ca. 35 minuten goudbruin en gaar. Maak
intussen de witlof schoon, verwijder desgewenst de bittere kernen. Kook de witlof in water met zout en het citroensap in ca. 20 minuten gaar. Laat
de witlof in een vergiet goed uitlekken. Snijd de ham in smalle reepjes. Roer de yoghurt, ham, zout en peper naar smaak door elkaar. Neem de
soezenrand uit de oven en leg de uitgelekte struikjes witlof in het midden van de rand. Schep het yoghurtmengsel over de witlof en bestrooi het
geheel met de rest van de geraspte kaas. Zet de schotel terug in de oven en laat de kaas in ca. 5 minuten iets smelten.
Bloemkool met gehaktsaus
Ingrediënten:
1 bloemkool, 300 g gehakt, 1 ui, 25 g boter/margarine, oregano, 2 eetlepels tomatenpuree, 2 eetlepels bloem, ¼ l bouillon
Bereiding:
Kook de bloemkool in 15 min. gaar. Fruit intussen de gesnipperde ui in de boter en bak het gehakt rul in dezelfde pan. Voeg de tomatenpuree,
oregano en bouillon toe. Laat de saus nog 10 min. sudderen. Laat de bloemkool uitlekken, schep het in een schaal en schenk de saus erover.
Serveer het gerecht met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 1137 kiloJoules (271 calorieën), 18 g eiwit, 18 g vet, 9 g koolhydraten
Chinese kool kool met spekjes en uien
Ingrediënten:
1 kg Chinese kool, zout, 100 g blokjes bacon, 1 eetlepel boter of margarine, 2 uien, 1 teentje knoflook, peper
Bereiding:
Was de kool en snijd het in repen. Snijd de uien in ringen en pers de knoflook. Kook de kool in een bodem water met zout net gaar in 15 minuten.
Laat de kool uitlekken. Bak de bacon in de boter bruin. Voeg de uien en knoflook toe. Fruit het mengsel goudbruin en schep het door de kool.
Maak het gerecht op smaak met peper en serveer het met aardappelen.
Voedingswaarde p.p.: 646 kiloJoules (154 calorieën), 7 g eiwit, 12 g vet, 6 g koolhydraten
Flensjes met blauwe kaas
Ingrediënten:
200 g bloem, zout, eieren, 4 dl melk, boter/margarine, 200 g tomaten, 100 g blauwe kaas, 50 g walnoten, 50 g geraspte kaas
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Klop een glad beslag van de bloem, het zout, de eieren en de melk. Bak hiervan 8 flensjes in de boter. Kruis de
tomaten in en dompel ze enkele tellen in kokend water. Ontvel de tomaten en snijd ze in blokjes. Verwijder de korst van de kaas en verbrokkel deze.
Hak de walnoten grof. Schep de tomaten, kaas en walnoten door elkaar. Schep steeds een flinke lepel vulling in het midden van een flensje en rol
het op. Leg de flensjes in een ingevette ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Bak de flensjes 15 minuten in het midden van de oven tot de
kaas gesmolten is en de flensjes goed warm zijn.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
KIP/CHAMPIGNONTAARTJE MET SAFFRAANSAUS
Benodigdheden (2 personen):
2 plakjes bladerdeeg
100 g kipfilet
50 g champignons
30 g boter of margarine
½ eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel paneermeel
1 dl droge witte wijn
1 bekertje crème fraîche
1 verpakking saffraan (McCormick)
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepel suiker
1 ei
1 eetlepel volle yoghurt
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
30 g verse roomkaas met kruiden
1 eetlepel geschaafde amandelen
zout, peper
2 lage ronde metalen bakvormpjes (diam. ca. 10 cm)
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 °C en bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Kipfilet in reepjes snijden, champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
In een braadpan boter verhitten en kip al omscheppend ca. 2 minuten bakken. Champignons en paprikapoeder toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Iets laten afkoelen.
Vormpjes invetten met boter en bestrooien met paneermeel. In elk vormpje een deegplakje goed uitdrukken en overtollig deeg langs de rand wegsnijden. Met een vork gaatjes in de bodem prikken. Vormpjes tot gebruik in de koelkast zetten.
In een steelpan wijn, crème fraîche, saffraan, mosterd en suiker al roerend aan de kook brengen. Ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper.
Intussen in een kom ei, yoghurt, Italiaanse kruiden, zout en peper door elkaar kloppen. Roomkaas toevoegen en met een vork erdoor prakken. Ei/kaasmengsel door het kip/champignonmengsel roeren. Mengsel over de vormpjes verdelen. Amandelen erover strooien.
Op de bakplaat in het midden van de oven kip/champignontaartjes in ca. 25 minuten gaar en goudbruin laten worden. Uit de oven nemen en ca. 5 minuten laten rusten.
Intussen twee borden voorverwarmen. Saffraansaus al roerend verwarmen. Met een mesje randen van taartjes losmaken en taartjes voorzichtig uit de vormpjes wippen. Saus over de bordjes verdelen en in het midden van elk bord een taartje zetten. Direct opdienen.
Benodigdheden (2 personen):
2 plakjes bladerdeeg
100 g kipfilet
50 g champignons
30 g boter of margarine
½ eetlepel milde paprikapoeder
1 eetlepel paneermeel
1 dl droge witte wijn
1 bekertje crème fraîche
1 verpakking saffraan (McCormick)
1 theelepel scherpe mosterd
1 theelepel suiker
1 ei
1 eetlepel volle yoghurt
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
30 g verse roomkaas met kruiden
1 eetlepel geschaafde amandelen
zout, peper
2 lage ronde metalen bakvormpjes (diam. ca. 10 cm)
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200 °C en bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Kipfilet in reepjes snijden, champignons schoonvegen en in plakjes snijden.
In een braadpan boter verhitten en kip al omscheppend ca. 2 minuten bakken. Champignons en paprikapoeder toevoegen en ca. 3 minuten meebakken. Iets laten afkoelen.
Vormpjes invetten met boter en bestrooien met paneermeel. In elk vormpje een deegplakje goed uitdrukken en overtollig deeg langs de rand wegsnijden. Met een vork gaatjes in de bodem prikken. Vormpjes tot gebruik in de koelkast zetten.
In een steelpan wijn, crème fraîche, saffraan, mosterd en suiker al roerend aan de kook brengen. Ca. 5 minuten zachtjes laten koken. Op smaak brengen met zout en peper.
Intussen in een kom ei, yoghurt, Italiaanse kruiden, zout en peper door elkaar kloppen. Roomkaas toevoegen en met een vork erdoor prakken. Ei/kaasmengsel door het kip/champignonmengsel roeren. Mengsel over de vormpjes verdelen. Amandelen erover strooien.
Op de bakplaat in het midden van de oven kip/champignontaartjes in ca. 25 minuten gaar en goudbruin laten worden. Uit de oven nemen en ca. 5 minuten laten rusten.
Intussen twee borden voorverwarmen. Saffraansaus al roerend verwarmen. Met een mesje randen van taartjes losmaken en taartjes voorzichtig uit de vormpjes wippen. Saus over de bordjes verdelen en in het midden van elk bord een taartje zetten. Direct opdienen.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
garnalenschotel met pasta
Recept is voor 4 personen.
Benodigdheden:
1 Kg Gamba's schoon of andere vis.
1 grote ui
2 tenen knoflook
4 ontvelde en ontpitte tomaat (in blokjes)
1 grote eetlepel peterselie
peper en zout
1 ½ ons feta
olijfolie
pasta
evt. 1 scheutje witte wijn.
Werkwijze:
In de olijfolie ui, knoflook, tomaat fruiten en af laten koelen in ovenschaal.
Boven op het gefruite de gamba"s leggen en de peterselie er over strooien.
Als het geheel te droog is wat witte wijn toevoegen.
Feta erop verkruimelen.
Plus minus 15 min. in voorverwarmde oven op 200 °C.
Ondertussen de pasta koken en smakelijk eten!
Het lekkerste is verse tomatenpasta!
Recept is voor 4 personen.
Benodigdheden:
1 Kg Gamba's schoon of andere vis.
1 grote ui
2 tenen knoflook
4 ontvelde en ontpitte tomaat (in blokjes)
1 grote eetlepel peterselie
peper en zout
1 ½ ons feta
olijfolie
pasta
evt. 1 scheutje witte wijn.
Werkwijze:
In de olijfolie ui, knoflook, tomaat fruiten en af laten koelen in ovenschaal.
Boven op het gefruite de gamba"s leggen en de peterselie er over strooien.
Als het geheel te droog is wat witte wijn toevoegen.
Feta erop verkruimelen.
Plus minus 15 min. in voorverwarmde oven op 200 °C.
Ondertussen de pasta koken en smakelijk eten!
Het lekkerste is verse tomatenpasta!
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Grootmoeders stoofperen
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 2 uur
Na 45 minuten stoven zijn ze gaar, om ze rood te krijgen moeten ze zeker 4 uur stoven Lekker met ijs als toetje, of voor er bij, naast een andere groente. Kan warm of koud gegeten worden
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
ca. 1 kg stoofperen
3 dl water
5 cm pijpkaneel
citroensap
50 gram suiker
10 gram aardappelmeel
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Peren schillen, in vieren delen en klokhuizen verwijderen.
Peren opzetten met het pijpkaneel, de suiker en een scheutje citroensap.
Lekker laten stoven (45 minuten tot 4 uur)
Vocht binden met het aardappelmeel
Pijpkaneel verwijderen
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 2 uur
Na 45 minuten stoven zijn ze gaar, om ze rood te krijgen moeten ze zeker 4 uur stoven Lekker met ijs als toetje, of voor er bij, naast een andere groente. Kan warm of koud gegeten worden
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
ca. 1 kg stoofperen
3 dl water
5 cm pijpkaneel
citroensap
50 gram suiker
10 gram aardappelmeel
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Peren schillen, in vieren delen en klokhuizen verwijderen.
Peren opzetten met het pijpkaneel, de suiker en een scheutje citroensap.
Lekker laten stoven (45 minuten tot 4 uur)
Vocht binden met het aardappelmeel
Pijpkaneel verwijderen
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Stimstam
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1,5 uur
erg lekker met slasaus;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
spekjes
andijvie (rauwe)
aardappels
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
aardappels koken
spekjes koken
andijvie schoonmaken
en door elkaar stampen
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 1,5 uur
erg lekker met slasaus;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
spekjes
andijvie (rauwe)
aardappels
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
aardappels koken
spekjes koken
andijvie schoonmaken
en door elkaar stampen
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
warme geitenkaas met honing
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 30 min
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
zakje friseesalade
honing
handvol walnoten
handvol mais
onsje alfafalfa
150 a 200 gram geitenkaas
(speel naar wens met de verhouding maar niet te veel honing)
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Maak een bedje van friseesalade, gooi de maiskorrels overheen, leg er walnoten over.
Besprenkel de salade heel licht met honing (PS opgewarmd is makelijker)
Leg daarover een bedje van alfafalfa
Leg op dit bedje de, in een pannetje opgewarmde, zacht en brokkelende geitenkaas.
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 30 min
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
zakje friseesalade
honing
handvol walnoten
handvol mais
onsje alfafalfa
150 a 200 gram geitenkaas
(speel naar wens met de verhouding maar niet te veel honing)
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Maak een bedje van friseesalade, gooi de maiskorrels overheen, leg er walnoten over.
Besprenkel de salade heel licht met honing (PS opgewarmd is makelijker)
Leg daarover een bedje van alfafalfa
Leg op dit bedje de, in een pannetje opgewarmde, zacht en brokkelende geitenkaas.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Appeltaartjes met amandelspijs
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Verwarm de oven voor op 180 graden.; Serveren met een bolletje vanille ijs.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
2 appels
1 tl. kaneel
1 el. suiker
1 zakje amandelschaafsel
50 gram koude boter
bloem om te bestuiven
bakpapier
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bestrooi het werkvlak met bloem en laat de plakjes bladerdeeg daarop ontdooien.
Schil de appels en snij ze in blokjes.
Maak de bladerdeegplakjes met de deegroller wat dunner.
Snij uit elk plakje deeg een cirkel (m.b.v. rond schoteltje).
Leg de rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Prik gaatjes in het deeg.
Verdeel het amandelspijs in brokjes over de bodems (deegrand ca. 1 cm. vrijlaten).
Verdeel de appelblokjes over de deegcirkels.
Verdeel het amandelschaafsel over de appelcirkels.
Bestrooi de taartjes nu met kaneel en suiker.
Verdeel de stukjes koude boter over de appeltaartjes.
Bak nu de appeltaartjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
Taartjes warm of lauwwarm opdiene
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 45 min
Verwarm de oven voor op 180 graden.; Serveren met een bolletje vanille ijs.;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 plakjes bladerdeeg
100 gram amandelspijs
2 appels
1 tl. kaneel
1 el. suiker
1 zakje amandelschaafsel
50 gram koude boter
bloem om te bestuiven
bakpapier
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Bestrooi het werkvlak met bloem en laat de plakjes bladerdeeg daarop ontdooien.
Schil de appels en snij ze in blokjes.
Maak de bladerdeegplakjes met de deegroller wat dunner.
Snij uit elk plakje deeg een cirkel (m.b.v. rond schoteltje).
Leg de rondjes op de met bakpapier beklede bakplaat.
Prik gaatjes in het deeg.
Verdeel het amandelspijs in brokjes over de bodems (deegrand ca. 1 cm. vrijlaten).
Verdeel de appelblokjes over de deegcirkels.
Verdeel het amandelschaafsel over de appelcirkels.
Bestrooi de taartjes nu met kaneel en suiker.
Verdeel de stukjes koude boter over de appeltaartjes.
Bak nu de appeltaartjes in het midden van de oven in ca. 20 minuten lichtbruin en gaar.
Taartjes warm of lauwwarm opdiene
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Witlof rode biet salade
Dit recept is geschikt voor: 2 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
Frisse salade!;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 stronken witlof
klein potje rode bieten
1 kleiene ui
1 appel
75 gram walnoten
3 eetlepels yoghurtmayo
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Was de witlof en snijd deze in kleine stukjes.
Snijd de schijfjes rode biet in kleine stukjes en doe deze samen met de gesneden witlof in een saladekom.
Snijd de appel in kleine stukjes en meng deze ook met de witlof en rode biet. Meng vervolgens het geheel goed door met de yoghurtmayo en voeg tenslotte de gesnipperde ui en walnoten toe. Nog even omroeren --> klaar. Smakelijk !
Dit recept is geschikt voor: 2 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 10 min
Frisse salade!;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:
4 stronken witlof
klein potje rode bieten
1 kleiene ui
1 appel
75 gram walnoten
3 eetlepels yoghurtmayo
--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:
Was de witlof en snijd deze in kleine stukjes.
Snijd de schijfjes rode biet in kleine stukjes en doe deze samen met de gesneden witlof in een saladekom.
Snijd de appel in kleine stukjes en meng deze ook met de witlof en rode biet. Meng vervolgens het geheel goed door met de yoghurtmayo en voeg tenslotte de gesnipperde ui en walnoten toe. Nog even omroeren --> klaar. Smakelijk !
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Appelflappen - Koolhydraat maaltijd, fase 1
Ingrediënten
3 zoete appels
2 kopjes fijn gemalen volkorenmeel
1 kopje water
1 theelepel fructose
2 koffielepels korrelgist
een snufje zout
Bereiding:
De appels de dag ervoor in kleine stukjes snijden en even stoven, liefst ZONDER water, eventueel met een beetje fructose. Als de appelmoes te veel vocht heeft, een 15 minuten voor gebruik even in de zeef laten uitlekken
Bakplaat voorbereiden met vetvrije bakspray en bestuiven met bloem. Oven voorverwarmen op 220 graden.
Het volkorenmeel, de gist, fructose, en het snufje zout mengen in een grote kom
Het water toevoegen en kneden tot een elastisch deeg en afgedekt 45 minuten laten rijzen
Het deeg weer goed knedenen een worst van rollen. Verdelen in stukken zo groot als een mandarijn
Aanrecht bestuiven met bloem en de deegballetjes uitrollen tot 0,5 cm dikte
Een volle soeplepel koude appelmoes mooi in het midden van het deeglapje scheppen. De randen moeten zuiver blijven!
De rand nat maken met een beetje water en het cirkeltje dichtplooien, goed aandrukken
Leg de flapjes met voldoende ruimte op de bakplaat en laat nog een 20 tal minuten rijzen
Bak de appelflapjes 20 a 30 minuten
Ingrediënten
3 zoete appels
2 kopjes fijn gemalen volkorenmeel
1 kopje water
1 theelepel fructose
2 koffielepels korrelgist
een snufje zout
Bereiding:
De appels de dag ervoor in kleine stukjes snijden en even stoven, liefst ZONDER water, eventueel met een beetje fructose. Als de appelmoes te veel vocht heeft, een 15 minuten voor gebruik even in de zeef laten uitlekken
Bakplaat voorbereiden met vetvrije bakspray en bestuiven met bloem. Oven voorverwarmen op 220 graden.
Het volkorenmeel, de gist, fructose, en het snufje zout mengen in een grote kom
Het water toevoegen en kneden tot een elastisch deeg en afgedekt 45 minuten laten rijzen
Het deeg weer goed knedenen een worst van rollen. Verdelen in stukken zo groot als een mandarijn
Aanrecht bestuiven met bloem en de deegballetjes uitrollen tot 0,5 cm dikte
Een volle soeplepel koude appelmoes mooi in het midden van het deeglapje scheppen. De randen moeten zuiver blijven!
De rand nat maken met een beetje water en het cirkeltje dichtplooien, goed aandrukken
Leg de flapjes met voldoende ruimte op de bakplaat en laat nog een 20 tal minuten rijzen
Bak de appelflapjes 20 a 30 minuten
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Mandeltårta - Zweedse Amandeltaart
(Saskia's recept in progressie, versie januari 2003. Verhoudingen
gelden voor springvorm 28 cm Ø.)
Taart:
250 gr. amandelen (125 gr. bruine (d.w.z. met vliesje) en 125 gr. witte (dus zonder vliesje) waarvan 1/4 vrij grof, en 3/4 nogal fijn gemalen
120 gr. lichtbruine basterdsuiker
snufje zout
100 gram boter
5 eieren, waarvan 4 x eiwit en 1 x heel ei
Vulling:
4 eidooiers
3 dl. melk
vanillestok (1 flinke of 2 kleinere)
60 gr. suiker
100 gr. boter
Garnering:
geschaafde amandelen
Taart:
Laat boter smelten, kluts eieren met suiker en zout, voeg eieren aan amandel"meel" toe, roer goed door, voeg boter toe. Bekleed een springvorm of een bakblik met bakpapier. Stort hierop het beslag. Tik een paar keer tegen de bodem zodat het deeg goed "laag" blijft (niet gaat rijzen). Bak in een voorverwarmde oven op plm. 180 graden gedurende 3 kwartier tot een uur. (Doe de "cake-test": als het lekker begint te ruiken, prik je met een vork in het deeg. Komt de vork er zo goed als droog weer uit en is het deeg mooi lichtbruin, dan is het goed.)
Vulling:
Laat melk heeeeeel lang (bvk au-bain-marie) trekken met de in de lengte doormidden gesneden vanillestok. Schraap de stok af, schraapsel bij de melk, stok eruit. Breng dan de melk l-a-n-g-z-a-a-m aan de kook. (Pas op: door het lange trekken kan er veel vocht verdampt zijn. Vul dan bij met een scheutje nieuwe melk.) Klop de eidooiers met de suiker los. Giet een beetje hete melk bij de dooiers en kluts. Giet het dooiermengsel bij de melk en laat het geheel, onder regelmatig roeren, au-bain-marie binden (dit kan wel een kwartier of langer duren. Geduld!). Roer tot slot boter door het hete mengsel.
Snijd de taart in de hoogte doormidden. Strijk een deel van de vulling op de onderste helft, bedek met de bovenste helft, giet restant vulling boven over taart en garneer met geschaafde amandelen.
(Saskia's recept in progressie, versie januari 2003. Verhoudingen
gelden voor springvorm 28 cm Ø.)
Taart:
250 gr. amandelen (125 gr. bruine (d.w.z. met vliesje) en 125 gr. witte (dus zonder vliesje) waarvan 1/4 vrij grof, en 3/4 nogal fijn gemalen
120 gr. lichtbruine basterdsuiker
snufje zout
100 gram boter
5 eieren, waarvan 4 x eiwit en 1 x heel ei
Vulling:
4 eidooiers
3 dl. melk
vanillestok (1 flinke of 2 kleinere)
60 gr. suiker
100 gr. boter
Garnering:
geschaafde amandelen
Taart:
Laat boter smelten, kluts eieren met suiker en zout, voeg eieren aan amandel"meel" toe, roer goed door, voeg boter toe. Bekleed een springvorm of een bakblik met bakpapier. Stort hierop het beslag. Tik een paar keer tegen de bodem zodat het deeg goed "laag" blijft (niet gaat rijzen). Bak in een voorverwarmde oven op plm. 180 graden gedurende 3 kwartier tot een uur. (Doe de "cake-test": als het lekker begint te ruiken, prik je met een vork in het deeg. Komt de vork er zo goed als droog weer uit en is het deeg mooi lichtbruin, dan is het goed.)
Vulling:
Laat melk heeeeeel lang (bvk au-bain-marie) trekken met de in de lengte doormidden gesneden vanillestok. Schraap de stok af, schraapsel bij de melk, stok eruit. Breng dan de melk l-a-n-g-z-a-a-m aan de kook. (Pas op: door het lange trekken kan er veel vocht verdampt zijn. Vul dan bij met een scheutje nieuwe melk.) Klop de eidooiers met de suiker los. Giet een beetje hete melk bij de dooiers en kluts. Giet het dooiermengsel bij de melk en laat het geheel, onder regelmatig roeren, au-bain-marie binden (dit kan wel een kwartier of langer duren. Geduld!). Roer tot slot boter door het hete mengsel.
Snijd de taart in de hoogte doormidden. Strijk een deel van de vulling op de onderste helft, bedek met de bovenste helft, giet restant vulling boven over taart en garneer met geschaafde amandelen.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Zuurkool met banaan en rozijnen
Ingrediënten:
100 g rozijnen, 1½ dl sinaasappelsap, 50 g boter, 1 ui, 8 dl droge witte wijn of bouillon, 2 middelgrote (bak)bananen, 2 middelgrote zachtzure appels, 500 g
wijnzuurkool, 1 kleine aardappel, peper, zout, worcestersaus
Bereiding:
Was de rozijnen. Laat de rozijnen met sinaasappelsap in een steelpannetje op zacht vuur wellen. Verwarm 20 g boter in de koekepan en fruit daarin de ui.
Voeg de wijn toe en schep alles bij de rozijnen. Verwarm de rest van de boter, pel de bananen en snijd die in plakjes van 1 cm. Bak deze langzaam zacht en
aan weerszijden mooi van kleur. Was, droog, boor, schil en rasp de appels. Roer die door de zuurkool en maak die met de rozijnen en de gefruite ui met de
daarbij behorende vloeistof warm. Rasp de aardappel en roer die door de groente om het zuurkoolnat te binden. Voeg naar smaak peper en worcestersaus toe
en garneer de groente met plakjes banaan.
Ingrediënten:
100 g rozijnen, 1½ dl sinaasappelsap, 50 g boter, 1 ui, 8 dl droge witte wijn of bouillon, 2 middelgrote (bak)bananen, 2 middelgrote zachtzure appels, 500 g
wijnzuurkool, 1 kleine aardappel, peper, zout, worcestersaus
Bereiding:
Was de rozijnen. Laat de rozijnen met sinaasappelsap in een steelpannetje op zacht vuur wellen. Verwarm 20 g boter in de koekepan en fruit daarin de ui.
Voeg de wijn toe en schep alles bij de rozijnen. Verwarm de rest van de boter, pel de bananen en snijd die in plakjes van 1 cm. Bak deze langzaam zacht en
aan weerszijden mooi van kleur. Was, droog, boor, schil en rasp de appels. Roer die door de zuurkool en maak die met de rozijnen en de gefruite ui met de
daarbij behorende vloeistof warm. Rasp de aardappel en roer die door de groente om het zuurkoolnat te binden. Voeg naar smaak peper en worcestersaus toe
en garneer de groente met plakjes banaan.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
Lamsvlees met komkommer-kerrie
aantal personen: 4
Ingrediënten:
1 komkommer
1 ui
2 rode uien
1 appel (boscoop, cox)
1 kg lamsstoofvlees
Boter
2 laurierblaadjes
1 blokje rundsbouillon
2 klontjes suiker
1 el appelazijn (of eventueel wijnazijn)
Kerriepoeder
Peper
Zout
Bereiding:
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en schil 1 helft
Snijd de twee helften in dikke schijfjes maar houd ze wel gescheiden
Pel de uien, snipper de gewone ui fijn en snijd de rode uien in ringen
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes
Bak het vlees in boter, kruid met kerrie, peper, zout en de laurierblaadjes
Schep het vlees over in een kookpot
Fruit nu in dezelfde braadpan de gesnipperde ui, de schijfjes geschilde komkommer en de stukjes appel
Schep dit mengsel bij het vlees, bevochtig het met water tot het voor 3/4 onderstaat en voeg er het bouillonblokje aan toe
Laat het vlees in ca 1 uur gaarstoven onder gesloten deksel
Na ca 45 minuten smelt u een nootje boter, samen met de suiker
Stoof hierin, op hoog vuur en onder voortdurend roeren, de schijfjes ongeschilde komkommer en de rode ui-ringen
Blus met de appelazijn en laat inkoken
Verdeel het vlees over 4 borden en versier met de geglaceerde komkommer en ui
Serveer dit gerecht met gekookte rijst of aardappelen en drink er een glaasje witte wijn bij
aantal personen: 4
Ingrediënten:
1 komkommer
1 ui
2 rode uien
1 appel (boscoop, cox)
1 kg lamsstoofvlees
Boter
2 laurierblaadjes
1 blokje rundsbouillon
2 klontjes suiker
1 el appelazijn (of eventueel wijnazijn)
Kerriepoeder
Peper
Zout
Bereiding:
Halveer de komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en schil 1 helft
Snijd de twee helften in dikke schijfjes maar houd ze wel gescheiden
Pel de uien, snipper de gewone ui fijn en snijd de rode uien in ringen
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes
Bak het vlees in boter, kruid met kerrie, peper, zout en de laurierblaadjes
Schep het vlees over in een kookpot
Fruit nu in dezelfde braadpan de gesnipperde ui, de schijfjes geschilde komkommer en de stukjes appel
Schep dit mengsel bij het vlees, bevochtig het met water tot het voor 3/4 onderstaat en voeg er het bouillonblokje aan toe
Laat het vlees in ca 1 uur gaarstoven onder gesloten deksel
Na ca 45 minuten smelt u een nootje boter, samen met de suiker
Stoof hierin, op hoog vuur en onder voortdurend roeren, de schijfjes ongeschilde komkommer en de rode ui-ringen
Blus met de appelazijn en laat inkoken
Verdeel het vlees over 4 borden en versier met de geglaceerde komkommer en ui
Serveer dit gerecht met gekookte rijst of aardappelen en drink er een glaasje witte wijn bij
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
--------------------------------------------------------------------------------
Knoflookaardappeltjes - BBQ
6/22/2003
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
1 kg aardappels • 2 teentjes knof- look, in plakjes • i tl zeezout • i el verse of gedroogde oregano • 3 el olijfolie • bak- papier
Bereidingswijze:
Aardappels schoon- boenen en halveren. In pan met ruim water en zout aardappels 10 min. voor- koken. Aardappels afgieten en in ver- giet even laten uitdampen. B Oven voorverwarmen op 225 "C In schaal knoflook, zout. oregano en olie mengen. Aardappels (met schil) in stukken snijden en dooroliemengsel scheppen. Bakplaat bekleden met bakpapier en aardappels erover uit- spreiden. B Aardappelstukjes in midden van oven in 20-25 min. bruin en gaar roosteren. Regelmatig omscheppen.
Knoflookaardappeltjes - BBQ
6/22/2003
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
1 kg aardappels • 2 teentjes knof- look, in plakjes • i tl zeezout • i el verse of gedroogde oregano • 3 el olijfolie • bak- papier
Bereidingswijze:
Aardappels schoon- boenen en halveren. In pan met ruim water en zout aardappels 10 min. voor- koken. Aardappels afgieten en in ver- giet even laten uitdampen. B Oven voorverwarmen op 225 "C In schaal knoflook, zout. oregano en olie mengen. Aardappels (met schil) in stukken snijden en dooroliemengsel scheppen. Bakplaat bekleden met bakpapier en aardappels erover uit- spreiden. B Aardappelstukjes in midden van oven in 20-25 min. bruin en gaar roosteren. Regelmatig omscheppen.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
--------------------------------------------------------------------------------
Gepofte aardappels - BBQ
6/22/2003
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
8 aardappels van gelijke grootte, 1 blikje tonijn in water, uitgelekt, 125 ml zure room, l el geraspte mierikswortel(potje. Kunne), 2 zure augurken, fljngehakt, half zakje verse selderij (a 50 g),fijngehakt, aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Aardappels schoonboenen en in pan met ruim water en zout 10 min. voorkoken. Afgieten en in vergiet even laten uit- dampen. Aardappels op enkele plaat- sen met vork inprikken en per stuk verpakken in aluminiumfolie. B Bereiden: Aardappels in folie tus- sen gloeiend houtskool in barbecue leggen en in 15-20 min. poffen, of in 30-40 minuten gaar laten worden in een op 225 "C voorverwarmde oven. In kom tonijn mengen met zure room, mierikswortel, augurk en selderij. Op smaak brengen met zout en peper. Aardappels opensnijden en vullen met tonijncrème.
Gepofte aardappels - BBQ
6/22/2003
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
8 aardappels van gelijke grootte, 1 blikje tonijn in water, uitgelekt, 125 ml zure room, l el geraspte mierikswortel(potje. Kunne), 2 zure augurken, fljngehakt, half zakje verse selderij (a 50 g),fijngehakt, aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Aardappels schoonboenen en in pan met ruim water en zout 10 min. voorkoken. Afgieten en in vergiet even laten uit- dampen. Aardappels op enkele plaat- sen met vork inprikken en per stuk verpakken in aluminiumfolie. B Bereiden: Aardappels in folie tus- sen gloeiend houtskool in barbecue leggen en in 15-20 min. poffen, of in 30-40 minuten gaar laten worden in een op 225 "C voorverwarmde oven. In kom tonijn mengen met zure room, mierikswortel, augurk en selderij. Op smaak brengen met zout en peper. Aardappels opensnijden en vullen met tonijncrème.
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
--------------------------------------------------------------------------------
Overheerlijke Bloemkool a la Petra
9/24/01
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
Bloemkool, Pindakaas, Sambal, Knoflookpoeder (verse knoflook), Ketjap, Melk, Aardappels en Saucijzen
Bereidingswijze:
Bloemkool koken tot het zo gaar is dat het van je vork afvalt als je er in prikt. Aardappels koken (of bakken) Schep met een grote pollepel een schep pindakaas in een steelpannetje. Schenk hier een flinke scheut melk bij. Doe hier vervolgens een scheutje ketjap, een mespuntje sambal en knoflookpoeder door. Goed roeren op een laag vuurtje totdat het gebonden is. Voeg naar smaak melk en sambal toe. Braad de saucijzen. Giet de bloemkool en de aardappelen af en schenk de pindasaus over de bloemkool. Een beetje pindasaus appart houden voor bij de saucijzen.. smullen maar!
Overheerlijke Bloemkool a la Petra
9/24/01
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
Bloemkool, Pindakaas, Sambal, Knoflookpoeder (verse knoflook), Ketjap, Melk, Aardappels en Saucijzen
Bereidingswijze:
Bloemkool koken tot het zo gaar is dat het van je vork afvalt als je er in prikt. Aardappels koken (of bakken) Schep met een grote pollepel een schep pindakaas in een steelpannetje. Schenk hier een flinke scheut melk bij. Doe hier vervolgens een scheutje ketjap, een mespuntje sambal en knoflookpoeder door. Goed roeren op een laag vuurtje totdat het gebonden is. Voeg naar smaak melk en sambal toe. Braad de saucijzen. Giet de bloemkool en de aardappelen af en schenk de pindasaus over de bloemkool. Een beetje pindasaus appart houden voor bij de saucijzen.. smullen maar!
Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)
--------------------------------------------------------------------------------
ketjap boontjesspercieboontjes
8/11/01
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
spercieboontjes, ui, ketjap manis, gemberwortel, knoflook, olijfolie, peper zout en water. dit alles naar eigen inzicht.
Bereidingswijze:
boontjes schoonmaken en in drieen breken, ui snipperen, gember schillen en raspen, knoflook persen. ui bakken in de olie knoflook heel even meebakken( echt heel even anders wordt die bitter). ketjap, gember,water, peper en zout erbij even laten opkoken en dan de boontjes toevoegen.
ketjap boontjesspercieboontjes
8/11/01
--------------------------------------------------------------------------------
Ingrediënten:
spercieboontjes, ui, ketjap manis, gemberwortel, knoflook, olijfolie, peper zout en water. dit alles naar eigen inzicht.
Bereidingswijze:
boontjes schoonmaken en in drieen breken, ui snipperen, gember schillen en raspen, knoflook persen. ui bakken in de olie knoflook heel even meebakken( echt heel even anders wordt die bitter). ketjap, gember,water, peper en zout erbij even laten opkoken en dan de boontjes toevoegen.