Ik kom zelden bij de Lidl, (zit hier niet in het dorp) maar zal binnenkort toch eens gaan kijken. Wie weet...tienalf schreef:Vetten zijn veel minder ongezond als wel werd aangenomen. Transvetten (die ontstaan door het hydrogeniseren van olie) zijn wel heel schadelijk.
Een goede en lekkere pindakaas is die van LIDL. Uitsluitend geroosterde pinda's, plantaardige olie en vet, zout. Geen suikers toegevoegd. Het etiket vermeldt geen transvetten (is verplicht te vermelden).
En goedkoper dan Calvé. Mooi meegenomen in deze dure tijd.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] PINDAKAAS ongezond voor hart?
-
- Berichten: 32465
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
-
- Berichten: 12013
- Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Het is niet helemaal onzin, eten bevat transvetten , de grens wat we nodig hebben ligt op 2-3 gr pd .puma73 schreef: compleet onzin bericht, wordt niet eens onderbouwd.
Transvetten verhogen het zgn slechte LDL cholesterol en verlaagt het zgn goede HDL cholesterol.
Het slechte LDL veroorzaakt een vette aanslag op de aderwand---- aderverkalking is het gevolg.
In veel fastfood zit veel van dit slechte LDL cholesterol ook in gebak , koekjes enz.
Net als met zoveel , een beetje opletten wat je koopt en eet , denk ik.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Als je dingen roept als chemische bagger, dan mag je zoiets wel met enige onderbouwing doen. Niet zomaar iets neerkwakken.moederslink schreef:Het is niet helemaal onzin, eten bevat transvetten , de grens wat we nodig hebben ligt op 2-3 gr pd .puma73 schreef: compleet onzin bericht, wordt niet eens onderbouwd.
Transvetten verhogen het zgn slechte LDL cholesterol en verlaagt het zgn goede HDL cholesterol.
Het slechte LDL veroorzaakt een vette aanslag op de aderwand---- aderverkalking is het gevolg.
In veel fastfood zit veel van dit slechte LDL cholesterol ook in gebak , koekjes enz.
Net als met zoveel , een beetje opletten wat je koopt en eet , denk ik.
-
- Berichten: 12013
- Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Dus...vind je mijn " onderbouwing wel enigszins ok? " .
Maar je hebt gelijk .....niet zomaar wat roepen, jammer dat ze beiden( patenlin en tienalf ) niet gelijk met wat argumenten kwamen.
groetjes
Maar je hebt gelijk .....niet zomaar wat roepen, jammer dat ze beiden( patenlin en tienalf ) niet gelijk met wat argumenten kwamen.
groetjes
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
En dierlijk transvet, wordt dan weer zijdelings gelinkt aan een licht anti-carcinogene werking, en is dus mogelijk niet zo schadelijk als plantaardig transvet. Lang leve voortschrijdend wetenschappelijk inzicht. Helaas komt dat dan weer niet zoveel voor, en staat het al helemaal niet op een verpakking.tienalf schreef:Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
Maar goed, het gaat hier over gehard vet in een bepaalde soort pindakaas. En die 50% of X gram, is niet automatisch synoniem voor eenzelfde hoeveelheid transvet. In moderne margarine bijvoorbeeld, is de fractie transvet 1 à 2% van de 70% vet die het bevat per 100g product. Bij pindakaas zal dat allicht hoger zijn, vooral bij de goedkopere merken, maar dan nog.
Binnen een gebalanceerd dieet, kan je deze pindakaas gewoon blijven consumeren.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Jouw "onderbouwing" is een regelrecht lachertje. Mensen bang maken met kreten als chemische bagger zijn voor mij kreten die geslaakt worden door mensen die een maffia-achtige instelling steunen die tegen alles wat een beetje ongezond lijkt ageert. het is gewoon proberen mensen te intimideren en van alles wijs te maken. Gelukkig zijn er mensen genoeg die inderdaad op een gezonde manier nadenken over voeding en zich niks laten wijsmaken door zo'n voedingsfreak.tienalf schreef:Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
@ puma73
Helaas, tegen zulk een domheid kan ik niet op. Dit is dan ook mijn laatste reactie.
Helaas, tegen zulk een domheid kan ik niet op. Dit is dan ook mijn laatste reactie.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
En dan zou het zomaar kunnen dat sjohie gelijk heeft. Zolang je er geen pot per dag doorheen jaagt, zal het allemaal wel meevallen.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Het topic is met bovenstaand bericht begonnen. Er is geen twijfel dat het wenselijk is voor de gezondheid om industriële transvetten zoveel mogelijk te beperken. Fabrikanten hebben hierop ingehaakt waardoor ons voedsel nauwelijks meer industriële transvetten bevat. Pindakaas zal ook niet voor 51% uit transvetten bestaan [1]:zeiler schreef:Pas geleden had ik een pot pindakaas en daar stond op 51 % gehard vet, Jawel meer dan de helft van de pindakaas dus gehard vet. Ook wel transvet genoemd , dus SLECHT voor hart en bloedvaten.
"Transvetzuren op het etiket
Aan de hand van het etiket is het soms moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Het gehalte transvetzuren wordt niet bij alle producten op het etiket aangegeven. Bij margarines, halvarines, bak- en braadproducten en de meeste frituurvetten is dat wel gebruikelijk.
Daar tegenover staat dat je op sommige etiketten kunt lezen dat er voor het product (gedeeltelijk) geharde olie of vet is gebruikt. Deze vermelding wordt ook wel eens opgevat als indicatie voor transvetzuren in het product. Dat is ten onrechte. De vermelding (gedeeltelijk) gehard vet in de ingrediëntendeclaratie betekent niet automatisch dat er transvetzuren in het product zitten."
Referentie:
1. http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/broch ... tzuren.pdf
-
- Berichten: 3
- Lid geworden op: 24 jan 2015 22:04
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
-
- Berichten: 32465
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Ik heb iedere dag minimaal één boterham met pindakaas, heb nu niet het idee dat ik daar zoveel slechter van wordt...
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Dat is kraanwater ook...tienalf schreef:Volkomen mee eens, Patenlin. Chemische bagger is het.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Zo is het, gewoon roomboter van de Vlaamse boer , waar je ook mee kunt bakken zonder dat de keuken opnieuw geschilderd kan worden, zoals met de Appie boter.tenormin schreef:Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Zo is het Prem, natuurlijke boter is niks mis mee.prem schreef:Zo is het, gewoon roomboter van de Vlaamse boer , waar je ook mee kunt bakken zonder dat de keuken opnieuw geschilderd kan worden, zoals met de Appie boter.tenormin schreef:Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Lekker en gezond. dat mag eens gezegd worden.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
En met een boterham met pindakaas net zo min, wan een paniekvoetbal om niks.
Alles met mate eten is een prima leefstijl.
Alles met mate eten is een prima leefstijl.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
Natuurlijke boter, wat is dat? Groeit die aan bomen of zo? Of wordt die in het wild gevangen? In tegenstelling tot de fabrieksboter welke in fabrieken gemaakt wordt?Tony12345 schreef:Zo is het Prem, natuurlijke boter is niks mis mee.
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
@ Kuklos
Ah, daar had je me weer.
Het moet zijn boter. (het groeit niet aan bomen)
Boter kan in fabriek gemaakt worden of in fabriek.
Welke beter is weet ik niet
Ah, daar had je me weer.
Het moet zijn boter. (het groeit niet aan bomen)
Boter kan in fabriek gemaakt worden of in fabriek.
Welke beter is weet ik niet
Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?
In fabriek of in fabriek? En het verschil is?Tony12345 schreef:@ Kuklos
Ah, daar had je me weer.
Het moet zijn boter. (het groeit niet aan bomen)
Boter kan in fabriek gemaakt worden of in fabriek.
Welke beter is weet ik niet