Pagina 2 van 3

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 09 nov 2014 17:39
door witte angora
tienalf schreef:Vetten zijn veel minder ongezond als wel werd aangenomen. Transvetten (die ontstaan door het hydrogeniseren van olie) zijn wel heel schadelijk.
Een goede en lekkere pindakaas is die van LIDL. Uitsluitend geroosterde pinda's, plantaardige olie en vet, zout. Geen suikers toegevoegd. Het etiket vermeldt geen transvetten (is verplicht te vermelden).
En goedkoper dan Calvé. Mooi meegenomen in deze dure tijd.
Ik kom zelden bij de Lidl, (zit hier niet in het dorp) maar zal binnenkort toch eens gaan kijken. Wie weet...

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 09 nov 2014 18:00
door moederslink
puma73 schreef: compleet onzin bericht, wordt niet eens onderbouwd.
Het is niet helemaal onzin, eten bevat transvetten , de grens wat we nodig hebben ligt op 2-3 gr pd .
Transvetten verhogen het zgn slechte LDL cholesterol en verlaagt het zgn goede HDL cholesterol.
Het slechte LDL veroorzaakt een vette aanslag op de aderwand---- aderverkalking is het gevolg.

In veel fastfood zit veel van dit slechte LDL cholesterol ook in gebak , koekjes enz.
Net als met zoveel , een beetje opletten wat je koopt en eet , denk ik.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 09 nov 2014 19:36
door puma73
moederslink schreef:
puma73 schreef: compleet onzin bericht, wordt niet eens onderbouwd.
Het is niet helemaal onzin, eten bevat transvetten , de grens wat we nodig hebben ligt op 2-3 gr pd .
Transvetten verhogen het zgn slechte LDL cholesterol en verlaagt het zgn goede HDL cholesterol.
Het slechte LDL veroorzaakt een vette aanslag op de aderwand---- aderverkalking is het gevolg.

In veel fastfood zit veel van dit slechte LDL cholesterol ook in gebak , koekjes enz.
Net als met zoveel , een beetje opletten wat je koopt en eet , denk ik.
Als je dingen roept als chemische bagger, dan mag je zoiets wel met enige onderbouwing doen. Niet zomaar iets neerkwakken.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 09 nov 2014 19:41
door moederslink
Dus...vind je mijn " onderbouwing wel enigszins ok? " :wink: .
Maar je hebt gelijk .....niet zomaar wat roepen, jammer dat ze beiden( patenlin en tienalf ) niet gelijk met wat argumenten kwamen.
groetjes

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 10 nov 2014 01:15
door tienalf
Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus :twisted: . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 10 nov 2014 08:23
door sjohie
tienalf schreef:Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus :twisted: . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
En dierlijk transvet, wordt dan weer zijdelings gelinkt aan een licht anti-carcinogene werking, en is dus mogelijk niet zo schadelijk als plantaardig transvet. Lang leve voortschrijdend wetenschappelijk inzicht. Helaas komt dat dan weer niet zoveel voor, en staat het al helemaal niet op een verpakking.

Maar goed, het gaat hier over gehard vet in een bepaalde soort pindakaas. En die 50% of X gram, is niet automatisch synoniem voor eenzelfde hoeveelheid transvet. In moderne margarine bijvoorbeeld, is de fractie transvet 1 à 2% van de 70% vet die het bevat per 100g product. Bij pindakaas zal dat allicht hoger zijn, vooral bij de goedkopere merken, maar dan nog.

Binnen een gebalanceerd dieet, kan je deze pindakaas gewoon blijven consumeren.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 10 nov 2014 13:19
door puma73
tienalf schreef:Onderbouwing Puma 73? Hierbij dan.
Plantaardige olie is dus olie en geen hard vet. Voor veel doeleinden is hard vet nodig of makkelijk (b.v. frituurvet, vet voor maken van koekjes, vet voor margarine en braadproducten die niet vloeibaar zijn).
Hiertoe gaat men plantaardige olie harden. Hydrogeniseren. Zoals het bekende linolzuur. De natuurlijke configuratie is de z.g. cis-cis (zoek maar op internet voor de uitleg). Door het harden ontstaan er drie andere vormen van linolzuur, t.w. cis-trans, trans-cis en trans-trans. Dit heeft te maken met de ruimtelijke positionering van de C-atomen aan de ringvormige structuren (linolzuur heeft er 2). Er zijn dus 4 soorten linolzuur, waarvan 3 kunstmatig zijn gevormd. Deze transvetzuren spelen een belangrijke rol in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Niet voor niets heeft de overheid (ja, die weet het ook!) een promotiebeleid om de transvetzuren terug te dringen en het frituren in plantaardige olie (niet gehard dus) te bevorderen. Kortom: transvetzuren zijn kunstmatig en slecht voor de gezondheid. Chemische bagger dus :twisted: . Beetje duidelijk zo? Maar eh... ga gerust door met het nuttigen ervan. Zelfbeschikkingsrecht heet dat.
Jouw "onderbouwing" is een regelrecht lachertje. Mensen bang maken met kreten als chemische bagger zijn voor mij kreten die geslaakt worden door mensen die een maffia-achtige instelling steunen die tegen alles wat een beetje ongezond lijkt ageert. het is gewoon proberen mensen te intimideren en van alles wijs te maken. Gelukkig zijn er mensen genoeg die inderdaad op een gezonde manier nadenken over voeding en zich niks laten wijsmaken door zo'n voedingsfreak.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 10 nov 2014 13:29
door tienalf
@ puma73
Helaas, tegen zulk een domheid kan ik niet op. Dit is dan ook mijn laatste reactie.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 10 nov 2014 14:00
door mh73
En dan zou het zomaar kunnen dat sjohie gelijk heeft. Zolang je er geen pot per dag doorheen jaagt, zal het allemaal wel meevallen.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 14 nov 2014 13:03
door Robjee
zeiler schreef:Pas geleden had ik een pot pindakaas en daar stond op 51 % gehard vet, Jawel meer dan de helft van de pindakaas dus gehard vet. Ook wel transvet genoemd , dus SLECHT voor hart en bloedvaten.
Het topic is met bovenstaand bericht begonnen. Er is geen twijfel dat het wenselijk is voor de gezondheid om industriële transvetten zoveel mogelijk te beperken. Fabrikanten hebben hierop ingehaakt waardoor ons voedsel nauwelijks meer industriële transvetten bevat. Pindakaas zal ook niet voor 51% uit transvetten bestaan [1]:

"Transvetzuren op het etiket
Aan de hand van het etiket is het soms moeilijk na te gaan of een product transvet bevat. Het gehalte transvetzuren wordt niet bij alle producten op het etiket aangegeven. Bij margarines, halvarines, bak- en braadproducten en de meeste frituurvetten is dat wel gebruikelijk.

Daar tegenover staat dat je op sommige etiketten kunt lezen dat er voor het product (gedeeltelijk) geharde olie of vet is gebruikt. Deze vermelding wordt ook wel eens opgevat als indicatie voor transvetzuren in het product. Dat is ten onrechte. De vermelding (gedeeltelijk) gehard vet in de ingrediëntendeclaratie betekent niet automatisch dat er transvetzuren in het product zitten."


Referentie:
1. http://www.voorlichtingmvo.nl/gfx/broch ... tzuren.pdf

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 24 jan 2015 22:16
door Nadina1970
Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 25 jan 2015 22:37
door tenormin
Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 25 jan 2015 23:26
door witte angora
Ik heb iedere dag minimaal één boterham met pindakaas, heb nu niet het idee dat ik daar zoveel slechter van wordt...

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 25 jan 2015 23:31
door newmikey
tienalf schreef:Volkomen mee eens, Patenlin. Chemische bagger is het.
Dat is kraanwater ook...

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 26 jan 2015 00:43
door prem
tenormin schreef:
Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.
Zo is het, gewoon roomboter van de Vlaamse boer :) :), waar je ook mee kunt bakken zonder dat de keuken opnieuw geschilderd kan worden, zoals met de Appie boter.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 15 jan 2016 16:10
door Tony12345
prem schreef:
tenormin schreef:
Nadina1970 schreef:Heb de pindakaas meteen naar buiten verhuisd. De vogels zijn er gek op!
Paniekvoetbal, niets mis met een bammetje boter, geen wagensmeer wat men Becel noemt met pindakaas.
Zo is het, gewoon roomboter van de Vlaamse boer :) :), waar je ook mee kunt bakken zonder dat de keuken opnieuw geschilderd kan worden, zoals met de Appie boter.
Zo is het Prem, natuurlijke boter is niks mis mee.
Lekker en gezond. dat mag eens gezegd worden.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 15 jan 2016 16:46
door puma73
En met een boterham met pindakaas net zo min, wan een paniekvoetbal om niks.

Alles met mate eten is een prima leefstijl.

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 15 jan 2016 19:27
door kuklos
Tony12345 schreef:Zo is het Prem, natuurlijke boter is niks mis mee.
Natuurlijke boter, wat is dat? Groeit die aan bomen of zo? Of wordt die in het wild gevangen? In tegenstelling tot de fabrieksboter welke in fabrieken gemaakt wordt?

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 15 jan 2016 19:32
door Tony12345
@ Kuklos
Ah, daar had je me weer.
Het moet zijn boter. (het groeit niet aan bomen)

Boter kan in fabriek gemaakt worden of in fabriek.

Welke beter is weet ik niet

Re: PINDAKAAS ongezond voor hart?

Geplaatst: 15 jan 2016 19:38
door kuklos
Tony12345 schreef:@ Kuklos
Ah, daar had je me weer.
Het moet zijn boter. (het groeit niet aan bomen)

Boter kan in fabriek gemaakt worden of in fabriek.

Welke beter is weet ik niet
In fabriek of in fabriek? En het verschil is?