Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was
Geplaatst: 17 feb 2024 15:15
Of pindapasta.
Al eens de 100 % pure pindakaas geprobeerd? Ik ging altijd over mijn nek ervan als mijn broertje die dikke, stugge pindakaas van Calvé vroeger at, maar de pindakaas die 100% uit noten bestaat kan ik goed eten.
Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.Methusalah schreef: ↑18 feb 2024 19:22Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
Weet je Leon. Jij weet in de andere topics zoveel onzin te spuien dat ik per definitie weinig waarde hecht aan jouw mening. Dus bespaar je de moeite met op mij te reageren.Leon74 schreef: ↑18 feb 2024 21:26Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.Methusalah schreef: ↑18 feb 2024 19:22Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.
https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
In China wordt dat echter veel minder gecontroleerd, worden de pinda's slecht opgeslagen waardoor meer aflatoxine
ontstaat en waardoor in dat land wel veel meer mensen leverkanker krijgen door aflatoxine.
Pindaboter is ook raar. Het heeft niets met boter te maken, zelfs niet de bereidingswijze. Pindapasta is het meesr logische.witte angora schreef: ↑17 feb 2024 14:51Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.
Ik ken de pcd pindakaas ook van vroeger. Ook een laag olie er op. Of dat toen dikker was, weet ik zo niet meer. Misschien dat ze wel een deel olie afgoten. De olie van een pinda heet geen slaolie, maar arachideolie.witte angora schreef: ↑15 feb 2024 09:55Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.
Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.
Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.