Pagina 2 van 2

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 14:51
door witte angora
Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.

Niet dat de volksmond zich er wat van aantrok, althans bij ons thuis. Bij ons was margarine voor op brood gewoon 'de boter'. Het heet ook 'boterham', geen 'margarineham', of 'halvarineham'. Dat ze daar weer niet over zijn gevallen indertijd, ongelooflijk.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 14:59
door Lady1234
Misschien dan maar “pindasmeersel”.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 15:15
door Erthanax
Of pindapasta.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 15:17
door J. Deltoer
Ik beleg mijn boterham vaak met ham. Dat is dan dubbelop.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 18:15
door witte angora
Dat wordt dan ham-boter-ham. Lijkt me een beetje een knoeiboel te worden. Geen brood?

Maar dit gaat off-topic, dit gaat over pindakaas die anders is dan die van vroeger.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 18:40
door BL2
Hoe gezond is Pindakaas nou eigenlijk, ik eet er toch redelijk veel van.....

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 18:53
door Erthanax
Pindakaas met plakjes komkommer, erg lekker, ook om mee te nemen.

100% pindakaas staat in de schijf van vijf.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 19:10
door J. Deltoer
Ik vind pindakaas smerig. Doe mij maar chocolade vlokken.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 17 feb 2024 23:49
door Leon74
J. Deltoer schreef:
17 feb 2024 19:10
Ik vind pindakaas smerig. Doe mij maar chocolade vlokken.
Al eens de 100 % pure pindakaas geprobeerd? Ik ging altijd over mijn nek ervan als mijn broertje die dikke, stugge pindakaas van Calvé vroeger at, maar de pindakaas die 100% uit noten bestaat kan ik goed eten.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 18 feb 2024 19:22
door Methusalah
BL2 schreef:
17 feb 2024 18:40
Hoe gezond is Pindakaas nou eigenlijk, ik eet er toch redelijk veel van.....
Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.

https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 18 feb 2024 19:45
door Thijs124
Ik koop elk jaar enkele potten heel goedkope pindakaas..............voor de vogels in de winter.
Maar de laatste potten waren te waterig. Pindakaas speciaal voor vogels is wel goed en goedkoop maar eigen merk van Lidl was vooral water. Die heb ik door in de biobak geloosd.
Zelf, nee , nou ja satesaus af en toe bij de Chinees.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 18 feb 2024 21:26
door Leon74
Methusalah schreef:
18 feb 2024 19:22
BL2 schreef:
17 feb 2024 18:40
Hoe gezond is Pindakaas nou eigenlijk, ik eet er toch redelijk veel van.....
Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.

https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.
In China wordt dat echter veel minder gecontroleerd, worden de pinda's slecht opgeslagen waardoor meer aflatoxine
ontstaat en waardoor in dat land wel veel meer mensen leverkanker krijgen door aflatoxine.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 19 feb 2024 13:43
door Methusalah
Leon74 schreef:
18 feb 2024 21:26
Methusalah schreef:
18 feb 2024 19:22
BL2 schreef:
17 feb 2024 18:40
Hoe gezond is Pindakaas nou eigenlijk, ik eet er toch redelijk veel van.....
Pinda's zijn ongeveer 50% vet en kunnen carcinogeen (kankerverwekkend) zijn. Zoals alles, je moet het met mate doen.

https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/pinda ... 0schimmels.
Nee, dat artikel dat je aanhaalt neemt een loopje met de waarheid: Pinda's kunnen inderdaad aflatoxines bevatten die inderdaad al in zeer kleine hoeveelheden leverkanker kunnen veroorzaken. Echter, in Europa geldt een grenswaarde voor de hoeveelheid aflatoxine die in een product mag zitten. Onder die grenswaarden is er geen echt risico.
In China wordt dat echter veel minder gecontroleerd, worden de pinda's slecht opgeslagen waardoor meer aflatoxine
ontstaat en waardoor in dat land wel veel meer mensen leverkanker krijgen door aflatoxine.
Weet je Leon. Jij weet in de andere topics zoveel onzin te spuien dat ik per definitie weinig waarde hecht aan jouw mening. Dus bespaar je de moeite met op mij te reageren.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 19 feb 2024 17:25
door lpc
Vroeger hadden we PCD echte 100% pindakaas en ik geloof dat je dat nu ook (nog of weer) kunt kopen.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 19 feb 2024 17:55
door rwolters
witte angora schreef:
17 feb 2024 14:51
Het zou ook eigenlijk pindaboter moeten heten, maar ja... regelgeving, want 'boter' mocht indertijd alleen voor roomboter gebruikt worden.

Pindaboter is ook raar. Het heeft niets met boter te maken, zelfs niet de bereidingswijze. Pindapasta is het meesr logische.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 19 feb 2024 18:12
door xflorisx
witte angora schreef:
15 feb 2024 09:55
Ben nu bezig een pot 100% Pindakaas van de Appie soldaat te maken. Heb eerder al zoiets van de Lidl gehad. En beiden vind ik eigenlijk niet lekker. Ik vind ze ook erg dun.

Vroeger had je alleen maar van dat soort pindakaas. In mijn herinnering was dat toen veel dikker, ook na het roeren (stampen noemden wij dat thuis). Dat Calvé zijn eerste palmvet pindakaas 'smeuïg' noemde had ook een reden: het was inderdaad beter smeerbaar dan de originelen. Er zat ook veel meer smaak aan. Nu proef ik vooral olie, en vooruit, ook nog wat pindakaas.

Ben ik nu de enige die toch wel zijn bedenkingen heeft bij de huidige 100% Pindakazen? En hoe kan het dat ze zo dun zijn? Het loopt gewoon van je mes af, dat was vroeger echt niet. Ik kan me herinneren dat op de lagere school werd uitgelegd dat pinda's gemalen werden om er slaolie uit te halen, en dat het restproduct dan de pindakaas was. Klopt dat verhaal? Dat zou het verschil dan wel verklaren.
Ik ken de pcd pindakaas ook van vroeger. Ook een laag olie er op. Of dat toen dikker was, weet ik zo niet meer. Misschien dat ze wel een deel olie afgoten. De olie van een pinda heet geen slaolie, maar arachideolie.
Slaolie is een mengsel van oliesoorten. O.a. raapzaadolie.
Ik ben trouwens niet zo gek op die 100 % pindakaas. Doe mij maar de soorten zonder olielaagje. Ik zal trouwens wel eens opletten of er niet te veel palmolie in zit. Cholesterol weet je wel. Zetmeel etc. vind ik prima.

Re: Pindakaas 100% - niet wat het vroeger was

Geplaatst: 19 feb 2024 23:47
door Erthanax
Die PCD pindakaas was ik helemaal vergeten. Het blijkt nog steeds te bestaan en de fabrikant is zelfs heel open over zijn expertise voor private-label pindakaas. PCD staat voor Pieter, Cornelis en Dirk Swartberg die het bedrijf in 1905 oprichtten. Zo leer ik nog eens wat 👍😁