Pagina 2 van 3
Re: Transvetten
Geplaatst: 16 jan 2006 18:22
door Putjesschepper
Willy en Solleila,
Dat het LDL wat omhoog gaat bij verhoogde inname EPA/DHA uit omega-brood zal ons natuurlijk worst zijn (de fors dalende triglyceridenspiegels zijn veel interessanter, want die weerspiegelen een verbeterde insulinegevoeligheid), maar je hebt gelijk, het is een ironisch effect. De door de farmaceutische industrie betaalde Hartstichting wrijft overigens al stiekem in de handjes; dat betekent meer argeloze burgers die bij de cholesterolmeting in de supermarkt boven de 5 scoren en dus meer statine-klanten! Kassa.
CLA en andere transvetzuren in vlees en zuivel zijn inderdaad of gunstig, of van weinig betekenis. Goed idee om een duidelijker benaming te kiezen, maar de heersende machten hebben alle baat bij onduidelijkheid. Rest ons weinig anders dan het van de daken te blijven schreeuwen. Moedig Voorwaartsch!
Re: Transvetten
Geplaatst: 16 jan 2006 18:50
door solleila
Hoi putjesschepper en willy.
Lees de dingen eens van Uffe Ravnskov eens
Die man zegt ook dat er helemaal geen verband bestaat tussen te hoog cholesterol en hartinfarcten.
http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm
Heb zelf ook eens een cholsterol-test gedaan. Ik moest invullen of ik 2 stuks fruit at. Ik zei ik eet dat niet elke dag. En wat is 2 stuks fruit. Wees eens duidelijk. 2 besjes of 1 sinasappel + 1 banaan. Vermeld eens de verhoudingen. Ja ze zei omdat mensen meestal kiezen voor een appel en een sinasappel. Ik zie ik eet heel veel groente wel 1kg per dag. Oh wat een gezond dieeet heb jij. Ik zei maar ik eet wel ruim 100 a 150 gram vet per dag. Daar schrok ze van. Toen dat lullige testje kwam,kreeg ik de uitslag van 3.1 want lager ging ik niet. Cholsterol fluctureerd als de pest. Net als je bloeddruk. Dus een zinnig woord kan je niet zeggen.
Re: Transvetten
Geplaatst: 16 jan 2006 18:53
door Willy Witsel
nou.....
ik schrijf een serie over overgewicht, daar ben ik nog ongeveer 3 jaar mee bezig en ik dacht eerst ook ik ga CLA opnemen
Maar....................
heb nu een negatief advies gegeven over CLA, weet niet of dat de CLA is van Solleila, "mijn" CLA wordt gebruikt om jojo effect tegen te gaan bij gewichtsverlies maar er zijn nadelen, lees maar:
http://utopia.knoware.nl/~wwitsel/main/ ... ht.5a.html
Re: Transvetten
Geplaatst: 16 jan 2006 18:57
door solleila
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 14:14
door Bart77
Opmerking aan chubi: hoi chubi, je zegt dat er in roomboter geen transvetten zitten. Maar in natuurlijke, ongezouten roomboter zit nog altijd dik 3 gram transvet per 100 gram.
Vraag aan Putjesschepper:
dat uitgebreide artikel...kun je dat ook naar me opsturen? Er zijn wel vergelijkbare bronnen zoals het spraakmakende artikel van Gary Taubes van enkele jaren geleden, maar vind dit toch ook wel een top artikel.
Groet
Bart
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 14:41
door chubi
Opmerking aan chubi: hoi chubi, je zegt dat er in roomboter geen transvetten zitten. Maar in natuurlijke, ongezouten roomboter zit nog altijd dik 3 gram transvet per 100 gram.
Dat is transvacceenzuur Bart77 Er zit geen nikkel alminiumkatalysator in. Dat zit er wel in margarine!!
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 14:45
door Bart77
Hoi Chubi
ok bedankt, van dat onderscheid was ik nog niet op de hoogte.
Gr Bart
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 14:52
door chubi
Beste Bart,
Hier nog een stukje
Door een proces van (partiële) hydrogenatie worden
vloeibare plantaardige vetten omgevormd tot vaste vetten. Het voordeel is dat ze hun gewilde smaak kunnen combineren met de prettige verwerkingseigenschappen van vaste vetten. Dit voorkomt dat koekjes gebakken in plantaardig vet op kamertemperatuur zouden smelten.
Gedeeltelijke gehydrogeneerde vetten kunnen lang worden bewaard. De onverzadigde oliën zijn door dit proces gedeeltelijk verzadigd en daardoor een stuk stabieler. Een ander groot voordeel. Gedeeltelijk gehard kan dus betekenen dat het vloeibaar is. Aan de buitenkant kun je dus niet zien of je te maken hebt met transvetzuren.
Transvetzuren komen in de natuur bijna niet voor.
Alleen een heel klein percentage van het vet van herkauwende dieren bestaat uit transvetzuren zoals geconjugeerd linolzuur (CLA), en deze zijn wezenlijk anders dan het door de mens gefabriceerde type. De natuurlijke vorm wordt mogelijk nog in verband gebracht met gunstige eigenschappen, terwijl de synthetische vorm vermoedelijk uitsluitend schadelijk effecten op onze gezondheid hebben.
Technische gezien zijn transvetzuren familie van de onverzadigde vetten maar hun eigenschappen lijken sterk op verzadigde vetten.
Feitelijk gaat het om een geheel nieuwe soort die om gezondheidsredenen maar beter gemeden dient te worden. Kunstmatige transvetzuren komen voor in bijna alle commercieel gebakken producten
http://www.chivo.nl/modules/wordbook/en ... entryID=28
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 15:08
door Bart77
hoi chubi
super, dankjewel, weer wat geleerd
ik zal het binnenkort even beter bestuderen, momenteel erg druk met heel veel.
groetjes
bart
Re: Transvetten
Geplaatst: 17 jan 2006 19:13
door solleila
Iedereen die geintereseerd is in vetten. een groot expert op dit gebied is MARY ENIG. Ze heeft een boek geschreven FEITEN OVER VETTEN.
Kijk eens in de bibliotheek kunt vinden.
Re: Transvetten
Geplaatst: 19 jan 2006 08:04
door chubi
ik heb het vermoeden maar kan dat helemaal niet onderbouwen dat het voedingscentrum in iedergeval de margarine, zuivel en brood industrie beschermt
Ze noemen het ook het Voeding Unilver Centrum
Re: Transvetten
Geplaatst: 19 jan 2006 08:08
door chubi
het leuke van omega brood is dat we dan waarschijnlijk een
HELE HOOP MENSEN krijgen die een te hoog LDL cholesterol krijgen
want dat gebeurt er met een ongecontroleerde hoeveelheid visolie.
heb daar genoeg onderzoek naar gedaan
Hoe willen ze dat brood dan maken.
Visolie en dan verhitten? Of gaan ze eerst het brood maken en dan de visolie erin stoppen
Hoe stupid kan je zijn!!
Visolie die wordt verhit wordt ranzig. Of gaan ze brood bakken op 40 graden ofzo
EET SMAKELIJK.
Re: Transvetten
Geplaatst: 24 jan 2006 18:57
door reintje vitesse
Zitten er nou in Bak en braad, Croma etc ook transvetten ? Het staat er niet op.
Re: Transvetten
Geplaatst: 24 jan 2006 19:30
door solleila
Als er TRANS op staat zit er transvet in. Waarom niet bakken in half roomboter,half olijfolie. Of nog beter kokosolie. Deze zijn vrij stabiel om in te bakken. Worden op hoge temperaturen niet ranzig In het begin dacht ik altijd dat kokosolie de smaak zou overheersen,maar het is neutraal en heeft dus absoluut geen kokossmaak. Het enigste nadeel is dat het hard wordt in de koelkast. Maar als je het een half uurtje voor het koken of gewoon niet in de koelkast stopt dan kun je het heel makkelijk gebruiken. Bij een toko verkopen ze kokosolie.
Voor een grote pot betaal je 2.50 ofzo. Doe je heel lang mee
En anders lekker in de roomboter bakken. Deden je opa en oma waarschijnlijk ook al. Terug naar opa en oma tijd. Dat was zo slecht nog niet.
Re: Transvetten
Geplaatst: 29 jan 2006 09:51
door reintje vitesse
Waarom niet bakken in half roomboter,half olijfolie.
Goeie tip, bedankt
Re: Transvetten
Geplaatst: 29 jan 2006 10:24
door solleila
oja en neem dan niet LIGHT roomboter,want daar zitten nameiljk ook transvetten in
Re: Transvetten
Geplaatst: 11 mei 2006 08:20
door mike1981
Olijfolie, roomboter, kokosolie... dat zijn de magische woorden
Re: Transvetten
Geplaatst: 26 mei 2006 10:16
door solleila
Er is trouwens ook een verschil tussen transvetten (van dieren) en transvetten gemaakt door de mens
Bij herkauwende dieren zoals de koe, het schaap en de geit komen in zeer beperkte mate (2 tot 5%) natuurlijke transvetzuren
voor. Als dieren transvetten binnen krijgen via de voeding, kan hun vet meer chemisch gevormde transvetten bevatten. De natuurlijke transvetten wijken meestal af van chemisch gevormde transvetzuren door hun gedrag en de plaats die de dubbele transbindingen innemen in de vetzuurketen.
Bij herkauwers bevindt deze zich meestal op de 11de positie (trans-vacceenzuur). Bij gedeeltelijke geharde vetten meestal op de 9de, 10de of 12de positie.
Mary Enig, transvet specialiste noemt deze laatste terecht ‘moleculaire misbaksels’.
Re: Transvetten
Geplaatst: 26 feb 2007 13:30
door haverkoop
Weer een hoop gelul van de bovenste plank
iemand schreef ooit eens:
"Alle huismerken en hun 25% minder vet variant is dus iets wat ik niet meer koop of eet. "
Beter maar wel doen:P
AH eigen merk pindakaas -25%vet
vet 41 gram
waarvan verzadigd 9 gram
onverzadigd 32 gram
transvet
NUL gram!
Het valt dus nogal mee.
"Van de slechtste naar de beste:
10 - Biologische pindakaas van Biorganic ? 1,75 , cijfer: 2,4
09 - Euro Shopper pindakaas Albert Heijn ? 0,49 , cijfer: 3,6
08 - PCD algmeen verkrijgbaar ? 0,55 , cijfer: 4,6
07 - Krekeltje biologische pindakaas ? 1,78 , cijfer: 4,8
06 - Fed & Ed pindakaas ? 1,80 , cijfer: 5,2
05 - Calve pindakaas ? 1,02 , cijfer: 5,6
04 - C1000 pindakaas ? 0,80 , cijfer: 6.0
03 - De Ruijter ? 0,90 , cijfer: 6,2
02 - Panda pindakaas ? 0,48 , cijfer: 6,2
01 - AH Pindakaas naturel ? 0,80 , cijfer: 7,1 "
Hieruit blijkt dat de
pindakaas van AH de beste is en beter dan biologisch! Dat was ook al het geval met de Mayonaise van AH eigen merk!
Kortom. Die eigen merk produkten van AH zijn zo slecht nog niet. Ik neem er nog een boterham mee
Re: Transvetten
Geplaatst: 01 mar 2007 09:38
door Jan9
Euroshopper van AH is duidelijk een van de slechste.
Dan kan je nog beter die van de Aldi kopen.
Euroshopper Pindakaas heeft een onvoldoende.