Sterreman schreef:Het product calcium wat in overmaat is te vinden in zuivel zou niet direct invloed hebben op de botten. Wel indirect omdat deze de opname van nogmaals ijzer, fosfor, magnesium en zink onderdrukt.
Wat is een overmaat? Zuivelproducten zijn rijk aan calcium, maar dat wil niet zeggen dat zuivelconsumptie per definitie gepaard gaat met een overmaat aan calcium.
Onderzoeken tonen dit indirecte effect bij de ADH van calcium niet aan.
Daarnaast zie jij geen problemen bij twee glazen melk en een schaaltje yoghurt voor volwassenen.
Sterreman schreef:Ik leg dat keurig aan je uit.
Maar je toont het niet aan en onderzoeken bevestigen het niet.
Sterreman schreef:Het problem is dat puur al jouw info laat ziet dat calcium als product geen bot problemen geeft, maar pak nu eens de literatuur erbij wat calcium doet met mijn onderwerpen fosfor en de rest.
Dat heb ik gedaan met ijzer en zink.
Het is nu aan jou om de problemen van calcium aan te tonen en niet te blijven roepen dat er problemen met de absorptie van andere mineralen zijn.
Sterreman schreef:Dan kun je maar blijven beweren dat calcium geen gevolg schade geeft, dat is niet waar.
Over welke hoeveelheid calcium heb je het nu?
Vind je de opgestelde ADH van calcium te hoog?
Sterreman schreef:Als calcium wat helaas in overmaat in melk zit niet de zaak zou verstoren had je gelijk, maar dat heb je niet.
Een overmaat aan calcium heeft te maken met de hoeveelheid melk die er gedronken wordt. Dit geldt ook voor spinazie of walnoten.
Zoals ik eerder schreef is de interactie tussen mineralen als het ware geïmpleteerd in de de opgestelde AB. Betreffende de interactie tussen calcium met zink en ijzer heb ik onderzoeken laten zien die geen problemen met de absorptie laten zien.
Sterreman schreef:Ik kijk wat de voeding in zijn totaal doet, wat dan voor jouw als raar overkomt en het lijkt dat ik met me natte vinger loop te zwaaien.
Dat lijkt niet, dat heb je zelf geschreven:
Sterreman schreef:Ik tracht naar te denken en dan mag jij zeggen dat ik waardes zo maar uit de lucht grijp, dat is waar, maar ik kijk naar verhouding tot het kind, en verhouding tot de ADH.
Wanneer je kijkt naar voeding in zijn totaliteit lijkt het mij verstandig om naar het hele product melk te kijken en niet alleen naar calcium en de indirecte effecten. Wat namelijk als calcium een interactie aangaat met fosfor maar dat melk zelf een bron is van fosfor? Wat is dan het netto-resultaat?
De onderzoeken die ik heb aangehaald over de interactie tussen calcium/zuivel met ijzer en zink deden dit met behulp van (verrijkte)zuivelproducten, zodat ook daarover een conclusie kan worden getrokken.
Dat is voor mij overtuigender dan het alleen roepen dat calcium zich met andere mineralen kan binden. Maar daarover verschillen we van mening.
Sterreman schreef:Probeer eens een stuk verder te kijken dan je tanden te bijten in 1 stof.
Volgens mij begon jij met het isoleren van één stof uit melk (calcium) dat indirect voor problemen zou kunnen zorgen. Dat is natuurlijk niet de beste manier om over het product melk een conclusie te kunnen trekken.
Sterreman schreef:Daarom zeg ik melk / nee niet gebruiken is niet goed.
En jouw advies was toch niet meer dan twee glazen melk voor kinderen? En voor volwassenen kan er nog een schaaltje yoghurt bij. Volgens mij zijn die twee glazen en dat schaaltje ook melkproducten.
Dan lijkt het mij juister om te zeggen dat teveel melk schadelijk is voor de gezondheid.
Sterreman schreef:Jij volgt een bepaalt dieet met veel groentes waar je al redelijk veel calcium uit haalt. Met het aanvullen van melkproducten ga je over de streef zo simpel is dat.
Ik volg geen dieet Sterreman.
Hoeveel calcium denk je dan dat ik binnenkrijg als je daar zo overtuigd van bent?
Sterreman schreef:Net als ik, als vegetarier/veganist, ik krijg genoeg calcium binnen uit groentes zodat de rest niet verstoord raakt.
Hoeveel calcium krijg jij dan gemiddeld binnen uit groentes?
Sterreman schreef:Verklaar maar eens waarom de opname van fosfor, magnesium, zink en ijzer bij veel mensen is verstoord ?
Je blijft aan het kaatsen zonder je eigen uitspraken te onderbouwen. Dat is makkelijk discussieren.
Maar je vraag kan ik niet beantwoorden omdat voor mij niet duidelijk is dat er structurele problemen bestaan met de opname van de door jou genoemde mineralen.
Sterreman schreef:Daarnaast dat het bekend is dat jonge kinderen massaal lasten ondervinden van nachtblindheid, massaal slechte spieraanhechting hebben, massaal niet mee komen op scholen en ga zo maar door.
Wil je nu het drinken van melk met iedere aandoening koppelen? Het lijkt mij correcter dat jij jouw uitspraken onderbouwd, dan doe ik dat voor mijn uitspraken (hoewel de vraag is wat jij je daarvan aantrekt).
Dan zou ik eerst willen weten wat de prevalentie is van de genoemde aandoeningen (wat noem je massaal).
Sterreman schreef:Waarom mag deze term niet meer gebruikt worden
Melk is goed voor elk.
Omdat het niet juist is? Melk is niet goed voor elk. Denk aan mensen met melkeiwitallergie en lactose-intolerantie.
Sterreman schreef:Maar verklaar je gedachten dara maar over, aangezien jij melk zo heilig vind
Melk is niet heilig voor mij omdat het eenvoudigweg niet essentieel is voor de volwassen mens. Maar dat is wat anders dan dat melk schadelijk zou zijn voor de gezondheid.
Sterreman schreef:Je vergeet alleen erbij op te tellen dat het kind ook nog groente moet eten, waar dan ook nog calcium in zit, daarom mag het jonge kind niet meer melk producten gebruiken.
Dat 'moeten' volwassenen ook.
Kinderen hebben gewoon minder calcium nodig, net zoals andere mineralen.