Prof.dr.ir. Gertjan Schaafsma is lid van verschillende werkgroepen van de Internationale Zuivelbond IDF
Als je het volgende leest, dan begrijp je wel waarom dhr. Schaafsma zo bevooroordeeld is:
bron:
http://spitsnet.nl/nieuws.php/10/48186/ ... r_elk.html
Melk, goed voor elk?
Spits, 15 juni 2005
Door Netty Bogers
Melk is ongezond, zo meldden recente Amerikaanse onderzoekers verleden week. Ze beweerden dat je er helemaal geen sterke botten van krijgt, maar overgewicht en wellicht wel ziektes als prostaat- en borstkanker. Een vertekend beeld, zegt prof. dr. ir. Gertjan Schaafsma van Wageningen Universiteit en Research over de negatieve publiciteit.
AMSTERDAM - Toets bij zoekmachine Google de woorden `melk` en `ongezond` in en je krijgt 11.600 hits die leiden naar sites waarop voor- en tegenstanders van het oer-Hollandse voedingsmiddel elkaar proberen te overtuigen van hun gelijk.
De discussie is in de afgelopen weken gevoed door berichtgeving uit de Verenigde Staten. Onder meer voedingskundige prof. dr. Walter Willett, die twee jaar geleden van Wageningen Universiteit en Research een eredoctoraat ontving, trekt het gezonde imago van grote melkconsumptie in twijfel. Aan de hand van diverse onderzoeken hekelt hij het westerse advies om ten minste drie melkconsumpties op het dagelijks menu te zetten. Een van de gezondheidsvoordelen van de `witte motor`zou namelijk zijn dat het sterke botten oplevert. Echter, zo stelde de Amerikaanse hoogleraar vast, vrouwen die meer glazen melk per dag drinken, lopen niet een lager risico op een botbreuk dan vrouwen die bijna helemaal geen melk drinken. Ook meldde hij onlangs sterke aanwijzingen te hebben dat een grote zuivelconsumptie verband houdt met een verhoogd risico op het krijgen van prostaat- en borstkanker, en hart- en vaatziekten.
Zijn Wageningse collega prof. dr. ir. Gertjan Schaafsma spreekt van een `vertekend beeld`, dat wordt veroorzaakt door `slechts een zeer beperkt aantal wetenschappers`. `Zuivel levert een goede bijdrage aan de voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben. Het Nederlandse advies van drie zuivelconsumpties per dag is gebaseerd op veel onderzoeken.`
Nederlanders behoren tot de langste mensen ter wereld, stelt Schaafsma. `Zij hebben daarom meer bouwstoffen nodig dan de kleinere Chinezen of Japanners. Als zij niet genoeg uit hun voeding kunnen halen, krijgen ze een slecht skelet. In melk zitten veel bouwstoffen zoals calcium, eiwitten, vitamines B2 en B12 en zink, én melk is goedkoop. De prijs-kwaliteitverhouding is uitstekend. `
Schaafsma ontkent dat grote zuivelconsumptie kan leiden tot hart- en vaatziekten en borstkanker. Over prostaatkanker is hij minder zeker. `Het westerse voedingspatroon met de inname van veel dierlijk eiwit lijkt een hoger risico op prostaatkanker met zich mee te brengen. Maar we moeten teughoudend zijn met die conclusie. Ook andere factoren als overgewicht en te weinig bewegen spelen een rol.`
De Nederlandse hoogleraar en zijn Amerikaanse collega zijn het over een ding eens: calcium beschermt tegen darmkanker. Voor Willett is dat overigens geen aansporing om melk te drinken: het is in zijn opinie net zo effectief om calcium als supplement te nemen. Wanneer je helemaal geen zuivel consumeert, kun je vooral een tekort aan calcium en vitamines B12 en B2 krijgen, zegt het Voedingscentrum.
Calcium: je hebt per dag zo\'n 1000 mg nodig. Zonder zuivel krijg je uit je dagelijkse voeding 300 mg binnen. Het tekort kun je aanvullen met sojamelk die verrijkt is met calcium of met kalktabletten. Vitamine B12 haal je uit vlees(waren), vis en is. Vitamine B2 zit in ei, vlees(waren) en groente. Mensen met een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben moeite met het verteren van melk.
Bij een koemelkallergie, die vooral voorkomt bij baby\'s en peuters, geven de eiwitten in melk lichamelijke klachten. Eczeem en maag- en darmklachten zijn de bekendste uitingen. Voor deze kinderen is speciale hypo-allergene melk ontwikkeld. De eiwitten zijn hierin al gesplitst, waardoor ze geen allergische reactie meer geven.
Lactose-intolerantie komt voor bij ten minste 70 procent van de wereldbevolking. Lactose is de belangrijkste suiker in melk. In de darmen wordt deze suiker afgebroken door het enzym lactase. Dit enzym is het actiefst direct na de geboorte zodat baby\'s moedermelk goed kunnen verteren. De lactase verdwijnt geleidelijk aan; op vierjarige leeftijd is er vaak nog slechts een geringe hoeveelheid aanwezig.
Noord-Europeanen en Noord-Amerikanen kampen meestal niet met dit probleem omdat zij al generaties lang veel melkproducten consumeren: de lactase-activiteit heeft zich daaraan aangepast.
Toch komt ook in Nederland lactose-intolerantie voor. Mensen met darmklachten als diarree of obstipatie moeten daarop bedacht zijn. Zij verdragen overigens meestal wel in beperkte mate melkproducten, vooral `zure` zuivel als
yoghurt gaat vaak goed. In harde Hollandse kaas zit helemaal geen lactose.
Tegenstanders van grote melkconsumptie, zoals bijvoorbeeld prof. Willett, zien in de breed voorkomende lactose-intolerantie het `bewijs` dat koemelk niet is bedoeld voor menselijke consumptie, maar voor pasgeboren kalfjes. Na de zoogperiode hoort de mens geen melk meer te drinken en al helemaal niet van een ander soort.
Prof. Schaafsma is het daar niet mee eens. `De mens is van nature een alleseter. Melk is feitelijk het enige voedingsmiddel dat door de natuur speciaal is bedoeld als voeding. De mens heeft door vallen en opstaan geleerd wat eetbaar is. Je kunt moeilijk volhouden dat plantaardige voeding speciaal bedoeld is voor de mens.`
www.voedingscentrum.nl
www.zuiveloffline.nl
www.zuivelonline.nl