Re: Word jij ook misleid in de supermarkt?
Geplaatst: 18 feb 2025 15:41
We kunnen nog altijd overgaan tot eigen teelt, zonder marketingtroep. Lekker in je tuin/balkon wat groenten en fruit verbouwen zonder enige vorm van misleiding.
Vooral levensmiddelen online is het wilde westen.J. Deltoer schreef: ↑18 feb 2025 15:31Goed verhaal. Je wordt als consument continue misleid en bedrogen. Zelfs als je bereid bent om extra te betalen.
Volg Foodwatch en je krijg regelmatig het laatste nieuws. Voordeel is dat je je mening op feiten kan baseren en niet meer uit losse pols hoeft te reageren. Zelfs wanneer je het niet altijd eens bent met deze actiegroep. Recent nieuws: Europese Rekenkamer wil strengere regels voor etiketten op levensmiddelen.
Juist bij die productgroep valt er niet zoveel te sjoemelen door de industrie.Papegaaiduiker schreef: ↑18 feb 2025 15:41We kunnen nog altijd overgaan tot eigen teelt, zonder marketingtroep. Lekker in je tuin/balkon wat groenten en fruit verbouwen zonder enige vorm van misleiding.
En er zit overal al veel te veel zout in...Papegaaiduiker schreef: ↑18 feb 2025 13:36Klopt, dat soort praatjes lekker met een grote emmer zout nemen
Net zoals eieren van hobbykippen...Papegaaiduiker schreef: ↑18 feb 2025 15:41We kunnen nog altijd overgaan tot eigen teelt, zonder marketingtroep. Lekker in je tuin/balkon wat groenten en fruit verbouwen zonder enige vorm van misleiding.
In eieren van kippen van particulieren (zoals hobby-kippen) kan te veel PFAS zitten. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de NVWA.
Zoals al eerder genoemd: etiketten kloppen ook niet.witte angora schreef: ↑19 feb 2025 12:49Gewoon heel simpel: etiketten lezen en bij je vaste (huis)-merken blijven.
Europese Rekenkamer: voedseletikettering zet consument op dwaalspoor
De Europese Rekenkamer luidt de alarmbel in een recent verschenen rapport. Voedseletiketten, bedoeld om consumenten te informeren, zijn verworden tot een instrument van misleiding en verwarring. Claims als 'gezond', 'biologisch', of 'glutenvrij' worden slim ingezet door bedrijven om producten mooier te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn, terwijl de EU-wetgeving achterblijft.
Het probleem? Hiaten in de wetgeving, een gebrek aan controles en boetes die nauwelijks indruk maken. Hierdoor kunnen bedrijven ongestraft producten met bergen suiker promoten als 'eiwitrijk' of ongefundeerde gezondheidsclaims maken zoals 'geeft meer energie'. Dit is niet alleen misleidend, maar ook een gevaar voor de gezondheid van 450 miljoen Europese consumenten.
Als je de ingrediënten leest op de etiketten dan klopt het wel. Je gaat natuurlijk niet de reclame op het etiket lezen.Consumenneke schreef: ↑19 feb 2025 13:04Zoals al eerder genoemd: etiketten kloppen ook nietwitte angora schreef: ↑19 feb 2025 12:49Gewoon heel simpel: etiketten lezen en bij je vaste (huis)-merken blijven.
HAK snap ik sowieso helemaal niks van. HAK zwarte bonen in een zak zijn stukken duurder dan HAK zwarte bonen in een pak. In beide zitten zwarte bonen, water en zout alleen zit er in het pak ook wat calciumchloride, een verstevigingsmiddel (E509).witte angora schreef: ↑19 feb 2025 12:49Gewoon heel simpel: etiketten lezen en bij je vaste (huis)-merken blijven. Niet meer in al die reclame trappen, het meeste is toch niet gezond, en zo wel, dan is het een soort 1+1=gratis Kruidvat actie. Leg mij anders maar eens uit hoe het kan dat de potjes Hak per stuk zelfs in de bonus nog duurder zijn dan potjes van de huismerken, en dat die dingen om de paar weken in de reclame zijn.
Maar dat staat toch óók op het etiket?peter17111962 schreef: ↑19 feb 2025 14:35"Gewoon heel simpel: etiketten lezen en bij je vaste (huis)-merken blijven"
Dat etiketten lezen heeft weinig zin, want die kloppen toch niet.
Kijk maar naar mijn eerdere reactie: op etiket staat alcoholvrij maar er zit
toch maar liefst 0.1 % alcohol in.
Rare definitie van straffen heb jijConsumenneke schreef: ↑19 feb 2025 13:38Maf toch. Als je niet snel genoeg reageert, wordt je door andere forumdeelnemers gestraft.![]()
Als ik het heb over het lezen van etiketten bedoel ik natuurlijk de samenstelling. Zeer leerzaam. Mits je begrijpend kan lezen en het goed kan interpreteren natuurlijk. Die claims, die laat ik sowieso links liggen.Consumenneke schreef: ↑19 feb 2025 13:04Zoals al eerder genoemd: etiketten kloppen ook niet.witte angora schreef: ↑19 feb 2025 12:49Gewoon heel simpel: etiketten lezen en bij je vaste (huis)-merken blijven.
Witte Angora was zo druk met het lezen van etiketten dat hij dit forum niet goed las.Europese Rekenkamer: voedseletikettering zet consument op dwaalspoor
De Europese Rekenkamer luidt de alarmbel in een recent verschenen rapport. Voedseletiketten, bedoeld om consumenten te informeren, zijn verworden tot een instrument van misleiding en verwarring. Claims als 'gezond', 'biologisch', of 'glutenvrij' worden slim ingezet door bedrijven om producten mooier te laten lijken dan ze daadwerkelijk zijn, terwijl de EU-wetgeving achterblijft.
Het probleem? Hiaten in de wetgeving, een gebrek aan controles en boetes die nauwelijks indruk maken. Hierdoor kunnen bedrijven ongestraft producten met bergen suiker promoten als 'eiwitrijk' of ongefundeerde gezondheidsclaims maken zoals 'geeft meer energie'. Dit is niet alleen misleidend, maar ook een gevaar voor de gezondheid van 450 miljoen Europese consumenten.![]()