Pagina 3 van 3

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 23 dec 2005 21:33
door MicheLM
Dergelijke onderzoeken zijn niet alleen voorbehouden aan de fabrikanten. Dus er zouden er meer moeten zijn.



komt ie....


> Onderwerp: Meer over E951
>
>
>Welles en nietes over Aspartaam
>Zoetstoffen worden ruim vijfendertig jaren gebruikt. De consument is
>blij met de produkten die goed zijn voor de lijn, omdat deze producten
>zo weinig calorieën bevatten. De advertenties wekken de schijn dat deze
>stoffen goed zijn voor de gezondheid. Ze zijn immers 'light' en bevatten
>geen suiker. Zoetstoffen worden in verschillende producten gebruikt. Een
>van de meest besproken zoetstoffen is aspartaam. Aspartaam is beter
>bekend onder de naam Nutra-sweet of als E-nummer <enummers.html> E951.
>Op 19 februari 2003 hebben de leden van het Europese Parlement voor
>Gezondheid, gestemd voor een herevaluatie van de kunstmatige zoetstof
>aspartaam (E951). Het amendement was voorgesteld door een Belgische lid,
>die tevens een voorstel deed om te komen tot een verbetering van de
>etikettering van producten met aspartaam. Er werd ook gestemd voor een
>herevaluatie van de natuurlijke zoetstof Stevia voor gebruik in geheel
>Europa. Stevia is een natuurlijke zoetstof dat verkeregen wordt uit een
>plant en is op dit moment, zonder duidelijke reden, in Europa verboden.
>
>Aspartaam is een chemische zoetstof die in 1965 bij toeval in de
>Verenigde Staten werd ontdekt toen de Amerikaanse firma Searle op zoek
>was naar een middel tegen maagzweren. Dit chemisch middel bleek ook nog
>eens zoet te smaken en dat was een groot voordeel. Vooral om het feit
>dat aspartaam weinig calorieën bevat. Aspartaam is een combinatie van de
>twee gewone aminozuren asparaginezuur en fenylalanine. De officiële
>chemische naam is N-L-alfa-aspartyl-L-phenylalanine-1-methyl ester.
>Aspartaam is een wit poeder met een grote zoetkracht en is slecht
>oplosbaar, zowel in water, alcohol als olie. De zoetkracht is echter
>zodanig hoog, dat maar kleine hoeveelheden nodig zijn.
>
>Een absolute vergelijking in zoetkracht is niet te maken, aangezien de
>zoetheid afhangt van andere componenten in het levensmiddel, de
>zuurgraad en de temperatuur. De reële zoetkracht van Aspartaam moet dus
>voor iedere toepassing opnieuw bepaald worden. Ook speelt de
>concentratie een rol. Aspartaam is 150-200 keer zoeter dan suiker. Er is
>bij suiker een bepaalde drempelwaarde voordat de zoete smaak wordt
>geproefd. Bij Aspartaam is die waarde een stuk lager. Een groot verschil
>tussen Aspartaam en diverse andere zoetstoffen, is dat het de smaak van
>fruit en fruitaroma's versterkt. In kauwgum blijven bijvoorbeeld de
>fruit- en zoete smaak veel langer proefbaar als Aspartaam wordt
>gebruikt, dan wanneer suiker wordt gebruikt.
>
>Het duurde nog tot 1983 voordat de zoetstof door de Amerikaanse
>keuringsdienst van waren, de FDA, op de markt werd toegelaten. Aan het
>gebruik bleken nogal wat bezwaren verbonden te zijn, zoals het ontstaan
>van kankergezwellen bij proefdieren. Aangezien alle onderzoeken betaald
>werden door de het grote concern Monsanto, die Searle had overgenomen,
>werden zodoende negatieve testresultaten uit de publiciteit gehouden.
>Nog steeds worden negatieve reacties, in publicaties over de zoetstof
>'aspartaam' (NutraSweet) van zelfstandige onderzoekers, krachtig ontkend
>door betaalde onderzoekers van Monsanto. Slechts één persoon beoordeelde
>dat aspartaam vrij was van het risico op kanker en dat was de FDA
>commissaris. Een aantal FDA onderzoekers had een sterk vermoeden dat
>kanker te ontstaat bij levenslang gebruik van aspartaam. Zodoende stemde
>de publieke onderzoekscommissie (met inbegrip van de voorzitter van de
>Amerikaanse Associatie van Neuropatologen) unaniem tegen goedkeuring.
>Het wetenschappelijk team van de FDA, was eveneens tegen goed keuring.
>Kort nadat de FDA commissaris Aspartaam had goedgekeurd in frisdrank,
>kreeg hij een zeer goed betaalde adviseurpositie bij de PR- firma van de
>fabrikant van Aspartaam. De gezondheid van miljarden mensen was minder
>belangrijk.In 1992 keurde de FDA het gebruik van Aspartaam goed in
>moutdrankjes, cornflakes en gekoelde puddingen en vullingen. 1n 1993
>keurde de FDA Aspartaam goed voor het gebruik in harde en zachte
>snoepjes, niet alcoholische drankjes, thee, vruchtensappen en siropen,
>bakproducten en bakmixen, suikerglazuur, sierlaagjes en vullingen van
>bakproducten.
>
>Aspartaam wordt in vele producten gebruikt. Frisdranken, producten met
>fruit, in de vorm van zoetjes, puddingpoeder, vullingen van gebak, ijs,
>medicijnen, jam en marmelade, vruchtenmoes, kauwgum en vooral in
>producten voor diabetici. Aspartaam is toegestaan in meer dan 90 landen.
>Het aantal producten loopt in de duizenden. Aspartaam is geen additief,
>maar een ingrediënt. De FDA is er altijd op bedacht geweest aspartaam,
>nooit een 'drug' maar een 'voedsel-toevoeging' te noemen. Een 'drug' op
>het etiket van frisdranken, zou de klant kunnen afschrikken. En omdat
>aspartaam als voedsel-toevoeging gerangschikt is, worden
>bijverschijnselen niet gerapporteerd aan een federaal bureau, noch is
>voortdurend toezicht op de veiligheid wettelijk noodzakelijk. Toevoeging
>van aspartaam aan een levensmiddel moet dus in de ingrediëntenlijst
>vermeld staan. Meestal staat het onder 'kunstmatige zoetstof :
>aspartaam'. Soms ook als handelsnaam 'Nutrasweet'.
>Op 28 juli 1983 stelde de Drankenindustrie in Amerika een 30 pagina's
>tellend protest op, waarin de veiligheid van Aspartaam aan de kaak werk
>gesteld. Toen ze echter ontdekten dat mensen die op hun gewicht moeten
>letten, veel suikervrije dranken zouden drinken en dat voor de omzet van
>de drankenindustrie van groot belang zou zijn, waren zij opeens al hun
>bezwaren vergeten.
>
>De grote vraag is of aspartaam wel goed is voor onze gezondheid.
>Aspartaam is vanaf de ontdekking door vele onderzoekers bestempeld als
>groot gif. Aan de andere kant kunnen onderzoekers ook hele gunstige
>berekeningen maken, waarbij de uitkomst erop wijst dat de mens een
>maximale aanvaardbare dosis (ADI=acceptable daily intake) van deze stof
>mag binnenkrijgen van ongeveer 525 mg. Dat betekent dat men om deze lage
>ADI te halen een hoeveelheid van 4 liter frisdrank, of 320
>kauwgumtabletten, of 133 zoetjes, of 12 liter vruchtenyoghurt moet eten
>of drinken. De ADI is niet geheel onomstreden; er kunnen altijd mensen
>zijn die gevoeliger of allergisch zijn voor een bepaalde verbinding. Een
>aparte groep voor aspartaam zijn mensen met PKU, phenyl-keto-uria. Dit
>is een ziekte die wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam vrij
>fenylalanine niet kan uitscheiden in de urine. Het fenylalanine hoopt
>zich op in het lichaam en kan tot nadelige effecten leiden. Deze mensen
>moeten een speciaal, eiwit-beperkt, dieet volgen, aangezien fenylalanine
>in ieder eiwit voorkomt. Aangezien ook aspartaam fenylalanine bevat,
>moeten deze mensen uitkijken met de hoeveelheden aspartaam die ze
>binnenkrijgen. Op verpakkingen dient dit ook vermeld te staan als 'bevat
>een bron van fenylalanine'. Ook bij zwangere vrouwen kan deze stof zeer
>onaangename gevolgen hebben voor de ongeboren vrucht. De stof
>phenylalanine wordt zeer snel door de foetus opgenomen en daar kunnen
>hersenbeschadigingen en beschadiging van het DNA door ontstaan.
>
>Alhoewel aspartaam goedgekeurd is door de Amerikaanse Food and Drug
>Association (FDA), verschijnen er regelmatig artikelen over aspartaam in
>de pers. Zo zou aspartaam onder meer een verhoogd risico op hersentumor
>geven. Zowel het National Cancer Institute in de Verenigde Staten als
>onafhankelijke deskundigen verwerpen echter enig verband tussen het
>gebruik van aspartaam en kanker.
>Een paar van de 90 verschillende symptomen die veroorzaakt kunnen worden
>door Aspartaam, omvatten: hoofdpijn / migraine, duizeligheid, aanvallen,
>misselijkheid, gevoelloosheid, krampachtige bewegingen van de spieren,
>gewichtstoename, uitslag, depressie, vermoeidheid, irritatie,
>hartkloppingen, slapeloosheid, gezichtsproblemen, gehoorverlies,
>harttrillingen, ademhalingsmoeilijkheden, ongerustheidaanvallen,
>onduidelijks spraakvermogen, smaakverlies, oorsuizingen, duizelingen,
>geheugenverlies en gewrichtspijn.
>Volgens onderzoekers en artsen, die de nadelige effecten bestuderen,
>kunnen de volgende chronische ziekten teweeggebracht of verergerd worden
>door het innemen van Aspartaam: hersentumoren, multiple sclerose,
>epilepsie, het chronische vermoeidheidssyndroom, Parkinson, Alzheimer,
>verstandelijke achteruitgang, lymfoom, geboortebeschadigingen,
>fibromyalgie en suikerziekte.
>
>Methanol
>Methanol wordt geleidelijk aan in de dunne darm opgenomen wanneer de
>methyl-groep van Aspartaam het enzym chymotrypsine tegenkomt. Methanol
>is een dodelijk vergif. Sommigen herinneren zich methanol als het
>vergif, dat er de oorzaak van was, dat alcoholisten uit achterbuurten
>blind werden of dood gingen. De absorptie van methanol in het lichaam
>wordt aanzienlijk versneld wanneer vrije methanol opgenomen wordt. Vrije
>methanol ontstaat uit Aspartaam wanneer het verwarmd wordt tot meer dan
>30 graden Celsius. Dit zou zich voordoen wanneer het product, dat
>Aspartaam bevat, onjuist bewaard of wanneer het verwarmd wordt
>(bijvoorbeeld als onderdeel van een 'voedsel'-product). Methanol
>ontbindt zich in mierenzuur en formaldehyde in het lichaam. Formaldehyde
>is een dodelijk neurotoxine. Symptomen van methanolvergiftiging zijn
>hoofdpijn, oorsuizingen, duizeligheid, misselijkheid,
>maagdarmstoornissen, slapheid, duizelingen, koude rillingen,
>geheugenverlies, verstijvingen en pijnscheuten in de ledematen,
>gedragsstoornissen en zenuwontstekingen. De meest bekende problemen van
>methanolvergiftiging zijn gezichtsproblemen waaronder een wazig zicht,
>hevige samentrekkingen van visuele velden, verdoezeld zicht, verduisterd
>zicht, netvliesbeschadiging en blindheid.
>Formaldehyde is een bekende kankerverwekker, dat netvliesbeschadiging
>veroorzaakt, het DNA verstoort en geboorteafwijkingen veroorzaakt.
>Vaak wordt de diagnose Multiple Sclerose (MS) onterecht gesteld; in
>werkelijkheid gaat het om een vergiftiging met Methanol, die zich
>voordoet als MS.
>Stop onmiddellijk met deze gevaarlijke stof. MS is geen doodvonnis, maar
>vergiftiging door methanol wel!
>Er is gebleken dat sommige fruitsappen en alcoholische drankjes kleine
>hoeveelheden methanol bevatten. Het is echter belangrijk te weten, dat
>methanol nooit alleen voorkomt. In ieder geval is ethanol aanwezig, vaak
>in veel grotere hoeveelheden. Ethanol is een tegengif voor
>methanolvergiftiging bij mensen. De troepen van Dessert Storm werden
>'getrakteerd op' grote hoeveelheden Aspartaamdrankjes die door de zon in
>Saoedi Arabië sterk verwarmd waren. Velen van hen keerden huiswaarts met
>talrijke kwalen, zoals bij personen die chemisch vergiftigd waren door
>formaldehyde. De vrije methanol in de drankjes kan hebben bijgedragen
>aan deze ziekten. Andere afbraakproducten van Aspartaam, zoals DKP
>kunnen ook een factor zijn geweest
>
>DKP (Diketopiperazine)
>Diketopiperazine is een bijproduct van de Aspartaamstofwisseling en is
>betrokken bij gevallen van hersentumoren. Sommige onderzoekers zeggen,
>dat DKP geproduceerd wordt na inname van Aspartaam. Het is niet zeker of
>dat wel juist is, maar het is zeker waar dat DKP gevormd wordt bij
>vloeibare producten die Aspartaam bevatten na een verlengde bewaring. De
>reden, waarom veel mensen de ernstige reacties op Aspartaam niet horen,
>is tweeledig:
>Gebrek aan bewustzijn bij de meeste mensen. Ziektes, die veroorzaakt
>zijn door Aspartaam, worden niet in de kranten vermeld zoals
>vliegtuigongelukken. Dit komt omdat deze voorvallen op heel veel
>verschillende plaatsen voorkomen. De meeste mensen brengen hun symptomen
>niet in verband met het lange-termijngebruik van Aspartaam. Voor mensen,
>bij wie een belangrijk percentage van de hersencellen vernietigd is en
>lijden aan chronische ziektes, is er geen aanleiding om een dergelijk
>ziekte in verband te brengen met het gebruik van Aspartaam.
>
>Het gezichtsvermogen bij diabetici
>Het gevaar dat langdurige blootstelling aan methanol met zich meebrengt
>voor diabetespatiënten is n.l. een extra beschadiging van oogzenuw en
>netvlies waardoor gedeeltelijke tot algehele blindheid kan ontstaan, en
>dat bij een bevolkingsgroep die is aangewezen op het gebruik van o.a.
>aspartaam.
>Aspartaam veroorzaakt schade aan het zenuwstelsel maar ook schade aan de
>oogzenuw, zoals blindheid en gedeeltelijke tot totale afname van de
>zenuwgeleiding. Dit is te verklaren uit de omzetting van de
>methylalcohol in o.a. formaline. Formaline is een zenuwgif, het is
>tevens een kankerverwekkende stof en wordt gebruikt bij het conserveren
>van lichamen (lijken) die vooral bij medische studies gebruikt worden.
>Formaline wordt ook gebruikt bij het uitgassen van besmette ruimten. De
>mensen die het meeste gebruik maken van kunstmatige zoetstof zijn de
>diabetespatiënten. Op het moment dat dit vernietigende proces is
>begonnen, bestaat er geen mogelijkheid tot herstel van het zien.
>Naar het onstaan van schade aan de oogzenuw door methylalcohol is in het
>verleden reeds veel onderzoek gedaan. Wanneer de zoetstof het
>spijsverteringskanaal binnenkomt, splitst de Aspartaam molecule zich
>o.a. in een stof die we kennen als methanol of methylalcohol. Het komt
>de bloedbaan binnen en zodra deze deeltjes het gebied bereiken van de
>gezichtszenuw en het netvlies met hoge stofwisseling, ontstaat
>gedeeltelijke atrofie. Het oog kan niet langer dan negentig seconden
>zonder zuurstof en voeding zonder dat er schade ontstaat. De
>mogelijkheid bestaat van totaal verlies van het gezichtsvermogen zonder
>dat herstel mogelijk is. Zeer vroeg in de behandeling, kunnen
>gezichtszenuw en netvlies nog gered worden.
>Bij klachten van het zicht bij diabetici wordt er vaak een verkeerde
>diagnose gesteld, omdat de arts denkt aan een beschadiging van de
>oogzenuw die veroorzaakt wordt door de gevolgen van suikerziekte. Daarom
>wordt meestal het hormoon 'prednison' gegeven. Hierdoor ontstaat toename
>van het gewicht en een vollemaansgezicht, echter zonder kans op herstel.
>De gevaren van het langdurig gebruik van Aspartaam worden over het hoofd
>gezien.
>Ook de grote groep mensen die door gewichtsproblemen veel met aspartaam
>gezoete producten gebruiken moeten even goed nadenken over het gebruik
>van zoetstoffen. Ook deze mensen zullen ziekteverschijnselen krijgen die
>niet in verband gebracht zullen worden met het gebruik van aspartaam.
>Indien u bij het gebruik van Aspartaam de volgende verschijnselen
>opmerkt: hoofdpijn, depressie, onduidelijke spraak, geheugen verlies,
>verminderd gevoel in de onderbenen of pijnscheuten, evenwichtsstoornis,
>angstaanvallen, chronische vermoeidheid, verlies van gezichtsvermogen,
>opvliegingen, loslaten van het netvlies, epileptische aanvallen en
>hartkloppingen, dan heeft u waarschijnlijk de 'Aspartaam ziekte'!
>
>De natuurgeneeswijze
><<...OLE_Obj...>>
>In de natuurgeneeswijze zal nooit gebruik gemaakt worden van chemische
>zoetstoffen. Het gebruik van Stevia. Stevia Rebaudiana (ook bekend als
>Ka he'e) is een tropische éénjarige met zeer zoet blad dat de stof
>"stevioside" bevat.
>De witte kristallijne poeder is 250 - 300 maal zoeter dan sucrose. Deze
>plant is al in 1899 door Dr. M. S. Bertoni beschreven. In 1918 schreef
>hij dat deze plant de mogelijke vervanger kan worden voor saccharine.
>Volgens dr. Bertoni heeft deze plant de voordelen dat het niet giftig
>is, een hele sterke zoetstof is, het kan in natuurlijke vorm toegepast
>worden en het is goedkoper dan saccharine. Jammer voor het laatste, want
>dat is de reden geweest voor een grote discussie bij de FDA (food and
>drug administration -Amerika) vanaf 1987. In Japan, China, Zuid-Korea,
>Brazilië is Stevia wel toegestaan als natuurlijk zoetmiddel.
>In de jaren na 1990 werden verschillende bedrijven die Stevia verkochten
>in de VS door de FDA gedwongen de verkoop te stoppen omdat het middel
>niet geregistreerd was. In enkele gevallen werd door een FDA inspecteur
>zelfs gezegd dat de grote fabrikant van Nutra-Sweet geklaagd had bij de
>FDA. Toen de "Herb Research Foundation (HRF)" om opheldering vroeg kreeg
>zij pas na ruim een jaar een vaag verhaal waarbij de FDA niet wilde
>vertellen welke fabrikant achter het 'onzin verhaal' tegen Stevia stond.
>In mei 1991 bracht de FDA een verbod uit tegen het importeren van
>Stevia. Ondanks de bewijzen, onderzoeken van verschillende deskundigen,
>het gebruik in verschillende landen -zonder bijwerkingen of enig
>negatief resultaat- staat dit natuurlijk middel op de lijst in de VS als
>een 'illegaal' kruid.
>
>Het mag inderdaad gek klinken, dat een kruid niet gebruikt mag worden
>omdat het nog niet bewezen is dat het de vermeende werking heeft.
>Ondanks het feit dat het reeds door miljoenen mensen gebruikt
>werd/wordt, zonder bijwerking.
>In Japan, China, Zuid-Korea, Brazilië is Stevia wel toegestaan als
>natuurlijk zoetmiddel.
>In de jaren na 1990 werden verschillende bedrijven die Stevia verkochten
>in de VS door de FDA gedwongen de verkoop te stoppen omdat het middel
>niet geregistreerd was. In enkele gevallen werd door een FDA inspecteur
>zelfs gezegd dat de grote fabrikant van Nutra-Sweet geklaagd had bij de
>FDA. Toen de "Herb Research Foundation (HRF)" om opheldering vroeg kreeg
>zij pas na ruim een jaar een vaag verhaal waarbij de FDA niet wilde
>vertellen welke fabrikant achter het "onzin verhaal" tegen Stevia stond.
>In mei 1991 bracht de FDA een verbod uit tegen het importeren van
>Stevia. Ondanks de bewijzen, onderzoeken van verschillende deskundigen,
>het gebruik in verschillende landen -zonder bijwerkingen of enig
>negatief resultaat- staat dit natuurlijk middel op de lijst in de VS als
>een "illegaal" kruid.
>
>Stevia heeft verder een gunstige werking op de huid; het wordt gebruikt
>in gezichtsmaskers, bij acne, bij rimpels en huidirritaties. De donkere
>vloeistof wordt op het gezicht gesmeerd en men laat het 30 tot 60
>minuten drogen.
>Door het gebruik van dit product op wonden, ontstaat er een snellere
>genezing zonder littekenweefsel.
>Stevia mag dus -nog- niet gebruikt worden als zoetmiddel; de FDA heeft
>wel een lijst van "Reduced-Calorie Sweeteners" die wel toegestaan is.
>Met al de negatieve bijwerkingen zijn deze producten toch nog te koop in
>alle supermarkten.
>Door druk van verschillende groepen, onderzoeken en organisaties heeft
>de FDA op 18 september 1995 toestemming verleend om stevia te verkopen
>als een voedingssupplement. Dat betekent dat stevia niet gebruikt kan
>wordt in producten als zoetmiddel. Dus een fabrikant mag niet gebruik
>maken van de effecten van stevia door snoepgoed, taartjes, ijsjes enz.
>op een natuurlijke manier te zoeten. Onbegrijpelijk maar waar.
>
>De consument koopt nu stevia bladeren, stevia poeder of stevia thee en
>gebruikt het toch als zoetstof. Stevia heeft als voordeel dat je het
>zowel koud als warm kunt oplossen. Warm is echter beter. Wil u dan
>stevia als zoetmiddel gebruiken dan maakt u een klein beetje thee van de
>bladeren en giet het dan in of over het gerecht waar u normaal suiker
>zou gebruiken.
>Voorstanders van stevia hebben beloofd door te gaan met protest totdat
>dit product de "GRAS" (Generally Regarded as Safe) krijgt. Stevia heeft
>verder een gunstige werking op de huid; het wordt gebruikt in
>gezichtsmaskers, bij acne, bij rimpels en huidirritaties. De donkere
>vloeistof wordt op het gezicht gesmeerd en men laat het 30 tot 60
>minuten drogen.
>Door het gebruik van dit product op wonden, ontstaat er een snellere
>genezing zonder littekenweefsel.
>Stevia mag dus -nog- niet gebruikt worden als zoetmiddel; de FDA heeft
>wel een lijst van "Reduced-Calorie Sweeteners" die wel toegestaan is.
>Met al de negatieve bijwerkingen zijn deze producten toch nog te koop in
>alle supermarkten.
>Hier volgt een lijst van zoetstoffen (alcohol suikers oftewel polyols)
>die toegestaan zijn in de Verenigde Staten.
>Hydrogenated Starch Hydrolysates (HSH): dit is een mengsel van sorbitol,
>malitol en oligo-sacchariden. Afhankelijk van de verhouding is het
>25-50% zoeter dan sucrose. Het is een eindproduct van maïs-stroop en kan
>allergische reacties veroorzaken.
>Isomalt is 45-60% zoeter dan sucrose. Isomalt wordt gebruikt in
>snoepgoed, ijsjes, jams, drankjes en gebak. Isomalt wordt gemaakt uit
>suiker. De enzymen in het spijsverteringsstelsel kunnen dit product niet
>afbreken.
>Lactitol ziet eruit als sucrose maar bevat de helft van het aantal
>calorieën. Het is 30-40% zoeter dan sucrose.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 24 dec 2005 09:32
door Henrice
Zo corrupt als de neten.
Vanaf nu stop ik,zolang het nog kan, alleen nog honing in me thee. Want ze zijn in staat om alle bijen uit de lucht te schieten om je de rotzooi door je strot te duwen.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 24 dec 2005 10:22
door Willem 4
De weigering tot toelating van Stevia heeft in Europa meer te maken met het economisch belang van de suikerlobby dan in Amerika.
Want stel je toch voor dat er een zoetstof op de markt komt die lijkt op suiker en proeft als suiker maar niet dik maakt een geen cariës veroorzaakt.
Dat zou de suikerfabrikanten en de boeren in Europa een enorme klap opleveren.
Gaat economisch belang dan altijd voor de gezondheid?
Voor de "normale" burger waarschijnlijk wel maar de beleidsmakers hebben andere prioriteiten die zien "het grotere plaatje" :wink:
Ik denk dat de medewerkers en directie van o.a. CSM wel blij zijn met het verbod 8)

groeten

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 24 dec 2005 19:57
door PRINCESS
Er komen steeds meer producten met aspartaam en andere zoetstoffen. Als je het af en toe eens gebruikt kan het niet zoveel kwaad, maar gebruik je het dagelijks, dan is het wel schadelijk is mijn mening. Het blijft toch chemische troep en daar kun je beter niet te veel van in je lijf hebben.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 27 dec 2005 10:46
door chubi
maar suiker is ook niet gezond.
Toch denken er nog steeds mensen dat je het nodig hebt.
En honing als alternatief. Denk het niet!!! Bijen worden gevoedt met gewone suiker


Beter is om water te drinken of een kopje thee/koffie zonder zoestof

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 27 dec 2005 15:37
door karr-2
Zie voor ontmaskering van de Aspartaam fabel ook hier :

http://www.skepsis.nl/aspartaam.html

Veel leesplezier.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 28 dec 2005 11:15
door eeliane
Tja maar wat zegt dat artikel nou eigenlijk? niet meer dan dat alle ziekten niet te bewijzen zijn. Schieten we nog niets mee op. Feit blijft wel dat we absoluut zonder deze stof kunnen. En alles wat je niet nodig hebt in je lichaam moet je vermijden. Het is een goedje dat gebruikt wordt voor verkoopdoeleinden en uiteraard zullen de vele fabrikanten, die deze stof in hun duizenden produkten gebruiken, er op toe zien dat elk negatief verhaal onmiddellijk de kop wordt ingedrukt. Wie bedriegt nu wie??? Feit blijft dat een een vreemde stof is die we NIET nodig hebben om te functioneren, dus moet deze vermeden worden.
Baat t niet dan schaadt t niet gaat voor deze stof niet op!!!!

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 06 jan 2006 02:25
door Aspartaam
Wat wordt er hier veel gezegd, als eerste zou niemand direct iets kunnen merken van aspartaam, da's dus heel erg onwaar. Ikzelf ben pas 2 maanden geleden per ongeluk erachter gekomen dat ik enorme koppijn krijg van aspartaam. Ik hoef slechts 1 glas te drinken van iets waar aspartaam in zit of een stukje gebak waar het in zit en ik verrek van de koppijn. Niet dat dat nou zo verschrikkelijk is, maar ik ben enorm geschrokken hiervan en had nooit verwacht dat er spullen in de schappen zouden liggen waar je gewoon koppijn van krijgt. Tot 2 maanden geleden wist ik totaal niets van aspartaam, ik ben er zo van geschrokken dat ik steeds meer wilde weten erover.

Onderzoeken over aspartaam blijken er extreem veel te zijn. Er zijn ongeveer net zo veel onderzoeken geweest met negatieve resultaten dan die positieve resultaten meldde. Niet voor niets heeft aspartaam jaren lang op de lijst der verboden middelen gestaan in de US.

Maar aspartaam wordt onterecht in de groep: "Bewezen niet kankerverwekkend" ingedeeld. Een stof die al een beetje kankerverwekkend schijnt te zijn, mag niet in de voeding gebruikt worden, althans, op papier is dat zo. Als je al die onderzoeken wilt zien zal je moeten spaaien door alle andere onderzoeken over aspartaam (ook over smaak etc.). Ga maar eens kijken op:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/quer ... =aspartame

Je krijgt heel veel onderzoeken, ik ben ze momenteel 1 voor 1 aan het lezen en sorteren en zal hier binnenkort een duidelijk Nederlands overzicht van geven op http://www.aspartaam.com/onderzoeken.php.

Op dit moment wordt het onderzoek van Ramazzini door de EFSA geevalueerd. In de tussentijd consumeert iedereen nietsvermoedend. Kleine kinderen kunnen heel gemakkelijk een overdosis krijgen, lees eens op: http://www.aspartaam.com/cijfers.php en/of ga zelf eens rekenen. Lees alles gewoon even, ik heb het zo kort mogelijk gehouden, je wordt er zeker wijzer van en ik heb bij alles wat ik zeg links naar professionele websites gezet.

Ramazzini zegt dus dat aspartaam statistisch significant al kankerverwekkend is bij 20 mg/kg per dag, maar in de cijfers zie je al heel duidelijke verhogingen bij 5 mg/kg. In Europa is de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) gesteld op 40 mg/kg en in de US op 50 mg/kg. Wanneer men met cijfers komt over geschatte innames, komen ze met cijfers die 10 jaar oud zijn. Maar als we de 20 mg/kg gevaarzone van Ramazzini (voor leukemie en lymfomen) aanhouden (20 is dus al te veel), dan mag een kind dat minder dan 20 kilo weegt gewoon totaal geen aspartaam consumeren, nog niet 1 glas. Ramazzini meldde ook cijfers over hersentumoren, maar die waren alleen bij hoge doseringen (bijna niet haalbaar). Het voedingscentrum schrijft hier een artikel over en meldt de tumoren waar we niet bang voor hoeven zijn, maar zwijgt in zijn geheel over de leukemie en lymfomen, wat de EFSA op dit moment niet voor niets met spoed aan het beoordelen is):

http://www.voedingscentrum.nl/voedingsc ... Dynamisch/
productinformatie/suiker+en+zoetstoffen/intensieve+zoetstoffen/
aspartaam/fabels+over+aspartaam.htm

Ik heb ze gemaild en gevraagd waarom ze over Ramazzini praten, maar alleen over de hersentumoren en volledig zwijgen over de leukemie en lymfomen. Ondanks de 20 mg/kg adviseren ze desondanks 7 glazen per dag aan kleine kinderen. Ja van deze dosis zou je geen gevaar op hersentumoren lopen, maar als ze niet spreken over de leukemie cijfers, denkt iedereen dus dat er geen gevaar is, want dan kan je slechts een advies van 0 glazen uitbrengen! Wat gemeen is dit. Ook al noemde ze het woord Ramazzini niet (je zou het eens willen opzoeken), helemaal onderaan de pagina hadden ze een link vermeld naar het officiele document van Ramazzini. Dat vond ik toch wel goed. In mijn mail zei ik dus ook dat ik de stukken had gelezen en dat de link onderin hun pagina, de tekst in het artikel tegensprak en waarom ze informatie achterhouden. Misschien zijn er mensen die die pagina gelezen hebben en het zich nog kunnen herinneren, maar na mijn mail is de link volledig verwijderd door het voedingscentrum!!!! Het schijnt echt niet de bedoeling te zijn dat u op de hoogte bent van deze leukemie en lymfomen cijfers.

Bij deze wil ik heel graag ook alle mensen oproepen om mee te doen aan de Aspartaam Thuistest op http://www.aspartaam.com/thuistest.php, vooral mensen die normaal gesproken geen light producten gebruiken en vooral overigens ook in speciaal mensen met epilepsie en mensen die wel eens migraine aanvallen hebben.

Groeten,
De webmaster van www.aspartaam.com

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 16 mar 2006 22:09
door rombrero
Er is geen een zoetstof die zoveel controverse veroorzaakt als aspartaam.

Als er niets mee aan de hand zou zijn ,dan zouden er geen talloze websites op het internet bestaan die deze zoetstof in een kwaad daglicht brengen (vergelijk dat maar eens met cyclamaat)

Ik kan niet begrijpen, dan mensen die deze informatie tot zich hebben genomen zoals ook hier in het forum, gewoon vrolijk doorgaan met de consumptie daarvan.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 16 mar 2006 23:25
door Chopper
Waarom niet? Geen interventie tot nader order zou de dokter zeggen. Persoonlijke (lees subjectieve) bevindingen zijn geen concreet bewijs van schadelijk effect. Als aspartaam wel schadelijk zou zijn voor iedereen, zou dit al lang gevonden zijn. Je hebt altijd mensen die overgevoelig zijn. Zo lang er niets concreets gevonden wordt met betrekking tot de bijwerkingen van aspartaam, drink ik lekker mijn cola light.

PS: alles moet met mate, extremen zijn nooit goed. 50 espresso achter elkaar is dodelijk. Moeten we daarom geen espresso meer drinken?

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 19 mar 2006 13:55
door eeliane
Zoetstoffen consumptie omhoog, diabetes gevallen explosief gestegen, zou er een verband kunnen zijn??!! Wie weet maar voor alsnog niet te veel van zie zooi drinken/eten lijkt mij wel het beste!

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 19 mar 2006 21:57
door S. ;-)
Zoetstoffen consumptie omhoog, diabetes gevallen explosief gestegen,
Hmmm, maar niet door het gebruik van aspartaam, kan niet omdat dit amper energiewaarde heeft. Diabetes type 2 ontstaat vooral door overgewicht, en dit kan al door te weinig beweging zonder dat je veel eet.

Weet niet wat aspartaam allemaal wél kan veroorzaken? maar zeker geen diabetes-2.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 04 apr 2006 06:48
door jorisvdb
In België was het onlangs hoofdonderwerp in het televisiejournaal en de meeste kranten: Een studie heeft uitgewezen dat slechts een dagelijkse kleine hoeveelheid aspartaam reeds kankerverwekkend is.

Maar wat is acesulfaam?

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 04 apr 2006 09:03
door solleila
Diabetes type 2 ontstaat vooral door overgewicht,
je zult het wel niet met mij eens zijn

Suikerziekte komt niet voort uit overgewicht. Overgewicht is een teken van een verstoorde bloedsuikerspiegel.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 05 apr 2006 09:07
door S. ;-)
Eeehm nee, niet helemaal mee eens nee.

Wanneer je last hebt van schommelende bloedsuikers kun je dit tegengaan door verspreid over de dag kleine beetjes te eten.
Of neem anders de proef op de som en zie een glucosemeter op de kop te tikken en prik een dagcurve. Dan toon je daadwerkelijk aan of de snoeplust voortkomt uit een te lage bloedsuiker.

Als je in het zwembad of op basisscholen naar de vele te zware kinderen kijkt, dan lijkt me dat dit niet voortkomt uit een verstoorde bloedsuikerspiegel. Nee, verkeerde voedingsgewoonten liggen hieraan de grondslag.
Helaas is het wel zo dat deze kinderen grote kans krijgen op diabetes2 en wanneer ze te zwaar blijven, al op jonge leeftijd.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 07 apr 2006 08:38
door solleila
hyperinsulinemie is het voorstandium van diabetes. Eten van teveel koolhydraten en verkeerde verstoord de insulinespiegel. Dat ben ik dus met je eens.

Want men zou veel meer onderzoek moeten doen,waarom mensen TEVEEL eten.

In de dierenwereld komt hij ook bijna niet voor,dat dieren teveel eten behalve bij dieren als beren,die een winterslaap hebben. Of onze huisdieren die veel teveel eten.

Want waarom kon ik vroeger zo 2 bakjes patat eten en nu ik een laag koolhydraat dieet volg,kan ik er maar een half op en dan zit ik vol.
ik eet het ook amper. Vind het niet eens lekker meer.
Ik kreeg geen verzadigd gevoel toen ik zogenaamd NORMAAL at. Ik eet nu meer vet en eiwit en ik zit veel sneller vol. Mensen eten teveel omdat de bloedsuiker gestoord is. Bij het eten van kh,wordt door het lichaam teveel insuline aangemaakt bij sommige.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 07 apr 2006 12:59
door S. ;-)
Hallo,

Ik had nog nooit gehoord van hyperinsulinemie, dus heb hierop gegoogled en kwam als eerste uit op een site over een montignac-dieet.
De 2e treffer was er 1 van pillie willy.

Denk zelf dat overgewicht vooral te bestrijden is door zelfdiscipline.
Je zou je ook af kunnen vragen waarom bepaalde bevolkingsgroepen aanzienlijk dikker zijn dan andere.

Huisdieren krijg je helaas ook dik hoor. Heb een nogal 'gewichtig' echtpaar gekend met een zeer dikke kat. Het diertje snoepte gewoon mee met zijn eigenaren.

Wild levende katten (om het maar bij de kat te houden) jagen zich een slag in de rondte en hebben geen kans om te zwaar te worden. Daarvoor kost jagen ten eerste teveel energie en ten tweede wanneer ze te zwaar zijn dan lukt het jagen niet meer doordat ze te traag worden, waarna ze vanzelf weer afslanken doordat ze bijna geen prooi meer te pakken krijgen.
Katten houden geen winterslaap zoals jouw genoemde beer, dus ze dienen slank en gespierd te blijven. Die beer eet zich dik en slaperig, zoekt z'n hol op en wordt in de lente wakker als een slanke, hongerige beer. In dat hol zit geen centrale verwarming, dus de beer heeft z'n vet ook nodig om warm te blijven.

Misschien ligt wel kern van het probleem dikte, dat wij nu veelal zittend werk doen.
Om zwaar lichamelijk werk te kunnen doen heb je spieren nodig en die kostten nu eenmaal meer energiewaarde.
En vaak is het zo dat je van vet eten slaperig en vol wordt en koolhydraatrijk eten kortstondig veel energie geeft, maar weer niet verzadigd.

Denk dat wij dus onze eetgewoonten aan moeten passen op een passieve levensstijl waarin we meer denkwerk dan lich. arbeid doen. En dan denk ik dat het antwoord is: weinig en gezond eten of iedere dag naar de sportschool om de patatten en vetten eraf te trainen.

Verders zou ik het ook niet weten..
Groetjes, S.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 10 apr 2006 06:30
door Jed
Eind jaren 80 en begin jaren 90 heb ik veel aspartaam als zoetstof gebruikt door de yoghurt en zo. Ook nam ik altijd light frisdrank en ook wel eens andere light produkten. In deze periode had ik een fitnesscentrum en was in de veronderstelling dat je beter zoetstoffen dan suiker gebruiken kon. Eind jaren 90 kreeg ik acute leukemie, ondanks dat ik verder een gezond leven leidde. Als ik nu lees wat de gevolgen kunnen zijn van aspartaam gebruik vind ik het ineens niet meer zo vreemd dat ik deze ziekte kreeg en zou het gebruik van aspartaam best wel eens meegespeeld kunnen hebben. Ik sluit het in ieder geval niet uit.

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 25 apr 2006 21:33
door Mz
Om maar te zwijgen wat je er wel van kan krijgen:

Aspartaam is veruit de gevaarlijkste stof op de markt die aan voeding wordt toegevoegd. Aspartaam is verantwoordelijk voor meer dan 75% van de bijverschijnselen van voedingsadditieven die aan de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika werden gerapporteerd. Veel van die reacties zijn zeer ernstig waaronder epileptische aanvallen en dood zoals werd onthuld in een rapport van het Department van Volksgezondheid van februari 1994.


Enkele van de 92 bij de FDA gedocumenteerde symptomen uit het rapport die veroorzaakt worden door aspartaam zijn:
Duizeligheid Beven Migraine of erge hoofdpijn
Geheugenverlies Onduidelijk spreken Verwarring
Chronische vermoeidheid Depressie Gevoelloosheid of tintelen extremiteiten
Slapeloosheid Geirriteerdheid Paniek aanvallen
Fobieen Astmatische reacties Persoonlijkhiedsveranderingen
Versnelde hartslag Pijn op de borst Hoge bloeddruk
Misselijkheid of braken Diarree Pijn bij het slikken
Jeuk Netelroos Kroep
Allergische reacties Menstruele problemen Pijn in de (onder)buik
Arthritis Opgezwollen gevoel, Oedeem Problemen met het bloedsuiker
Hersen tumoren Ademhalings moeilijkheden Branderige ogen of keel
Branderige urine Niet goed kunnen denken Chronische hoest
Buitensporige honger of dorst Onwerkelijk voelen Blozen van het gelaat
Dunner worden van het haar Kaalheid Gehoor stoornissen
Seksuele problemen of impotentie Concentratie problemen Vatbaarheid voor infecties
Gewrichtspijn Strottenhoofd ontsteking Slecht geheugen
Spierkrampen Slepend praten Huiduitslag
Oorsuizen Gezichtsverlies Aankomen in gewicht

Voor het hele verhaal: http://www.aspartaam.nl/artikelen/aspglut.html

Re: aspartaam/acesulfaam

Geplaatst: 08 mei 2006 23:34
door Chopper
"EU: Aspartaam is veilig vervangmiddel van suiker

(BELGA) = Europese experten en experten van de Europese lidstaten zijn van mening dat het gebruik van aspartaam geen verhoogd risico op kanker meebrengt. Aspartaam wordt zeer veel gebruikt als kunstmatig zoetmiddel. De studie kwam er na een nieuw onderzoek in Italië over mogelijke kankerverwekkende eigenschappen van aspartaam, in december. Deze zeer uitgebreide studie toonde diverse risico's op kanker aan.

De experten stellen echter dat er andere verklaringen zijn voor de diverse soorten kanker bij de proefdieren en dat er geen link met de toediening van aspartaam. Ook andere studies laten geen verhoogd kankerrisico zien.

Het Europees agentschap voor voedselveiligheid ging bij het begin van de persconferentie uitgebeid in op de wetenschappelijke onderbouw van de studie. De onafhankelijkheid van alle experten werd herhaaldelijk beklemtoond. De studie gebeurde in overleg met de bevoegde autoriteiten van de VS, Japan en Canada.

De experten beklemtonen dat aspartaam sinds de jaren zeventig onderzocht wordt. Aspartaam is volledig veilig wanneer minder gebruikt wordt dan 40 milligram per dag per kilogram lichaamsgewicht tijdens de hele levensduur, een zeer grote hoeveelheid.

Belga"



Aangezien ik mij niet overdrogeer met zulke hoeveelheden aspartaam: doe mij nog maar een cola light. Nogmaals: 12 liter kraanwater per dag is ook zeer, zeer slecht voor je gezondheid.