LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Inductie koken

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
JoyceV
Berichten: 2
Lid geworden op: 20 jan 2010 22:23

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door JoyceV »

Dus als ik het goed begrijp maakt het eigenlijk niets uit of je al met je pannen al op gas hebt gekookt zolang een magneet er maar aan blijft hangen?

Ik krijg een nieuwbouw appartement waar geen gas in de appartementen zit. De enige optie om fatsoenlijk te koken is dus inductie. Maar ik heb eigenlijk vrij weinig zin om mijn hele pannen verzameling (en t is nogal wat) te vernieuwen.
Ik hoop dus dat ik mijn oude pannen nog steeds kan gebruiken.

Cr@m
Berichten: 124
Lid geworden op: 12 aug 2007 18:58

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door Cr@m »

Dat van die magneet is onzin. Er zijn ook soorten rvs waar je magneet aan blijft plakken ...

smulspecialist
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 jan 2009 19:20

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door smulspecialist »

Ik heb alles over inductie pannen gevonden op inductiepannen.nl,
daar zie je precies wat wel en wat niet gaat.

MaXMhZ
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 jul 2008 18:50

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door MaXMhZ »

Cr@m schreef:Dat van die magneet is onzin. Er zijn ook soorten rvs waar je magneet aan blijft plakken ...
Dan werken die dus ook op inductie. Sommige RVS pannen hebben een "sandwich" bodem waarin andere metalen naast roestvast staal zijn verwerkt.
RVS is niet een metaal maar een legering. De meeste soorten hebben hoge concentraties chroom en/of nikkel en zijn hierdoor non-magnetisch, en dus niet geschikt voor inductie koken.
Het meeste RVS is niet magnetisch en werkt dus niet op inductie Dit geldt ook voor aluminium en (meer exotisch en peperduur) magnesium en titanium. Ook aardewerk potten en glas werken niet op inductie.

Even testen (bodem) is wel degelijk een zinnige test, hoewel niet 100% betrouwbaar.
Laatst gewijzigd door MaXMhZ op 14 jan 2011 14:46, 2 keer totaal gewijzigd.

smulspecialist
Berichten: 11
Lid geworden op: 05 jan 2009 19:20

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door smulspecialist »

Klopt als een bus, als de magneet maar blijft kleven, dan werkt iedere pan op inductie. inderdaad is een sandwichbodem super voor de geleiding, hierdoor wordt de bodem gelijkmatig heet, en bespaar je ook nog energie en kooktijd. Vaak hoef je ook minder te roeren hierdoor !! Ik heb dit gelezen op de informatie site over inductie koken, deze had mijn moeder gevonden toen wij voor een inductie kookplaat gingen: www.inductie-koken.nl :D

juistekeuze
Berichten: 13
Lid geworden op: 02 mar 2011 00:28

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door juistekeuze »

ik ben ook erg in dubio of ik inductie of gas zal nemen, ik ben wel heel benieuwd hoe de mensen die zo enthousiast zijn over inductie bijv hun biefstuk, gehaktbal of pannekoeken bakken want daar hoor ik diverse verhalen over sommige bakken er niks (boter verbrand of plaat net te heet of niet heet genoeg) van en sommige krijgen het prima voor elkaar.

Welke standen gebruiken jullie voor vlees en/of pannekoeken op de inductie plaat? Met welke stand begin je voor het smelten van de boter en het licht bruin laten worden zodat het vlees erin kan.........en met welke stand bak je verder ?
Welke standen voor bijv gehaktballen, welke standen voor pannekoeken ? Welke standen voor bijv biefstuk

Ik ben hier heel nieuwsgierig naar

buckleup
Berichten: 173
Lid geworden op: 16 sep 2008 18:33

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door buckleup »

juistekeuze schreef:ik ben ook erg in dubio of ik inductie of gas zal nemen, ik ben wel heel benieuwd hoe de mensen die zo enthousiast zijn over inductie bijv hun biefstuk, gehaktbal of pannekoeken bakken want daar hoor ik diverse verhalen over sommige bakken er niks (boter verbrand of plaat net te heet of niet heet genoeg) van en sommige krijgen het prima voor elkaar.

Welke standen gebruiken jullie voor vlees en/of pannekoeken op de inductie plaat? Met welke stand begin je voor het smelten van de boter en het licht bruin laten worden zodat het vlees erin kan.........en met welke stand bak je verder ?
Welke standen voor bijv gehaktballen, welke standen voor pannekoeken ? Welke standen voor bijv biefstuk

Ik ben hier heel nieuwsgierig naar

Ik snap je vraag niet. Wat heb je er aan als ik zeg dat ik mijn pannenkoeken op stand 6 bak?

Anyway. Ik heb altijd op gas gekookt. Toen een jaar of twee op elektrisch (verschrikkelijk!) Nu sinds een jaar inductie. Ik zou niet meer terug willen.

Het koken zelf gaat net zo makkelijk als met gas. Maar de voordelen zijn:

- met inductie breng je een pannetje water in een vierde van de tijd aan de kook.
- makkelijk schoonmaken.

Enige nadeel dat ik kan bedenken: authentiek wokken gaat op gas uiteraard beter. Maar ja, zo vaak wok ik niet, dus per saldo ben ik inductie-fan.

MaXMhZ
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 jul 2008 18:50

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door MaXMhZ »

Ik gebruik nu een paar maand een enkel pits inductieplaat (kijkshop). Deze plaat heeft 5 standen. Ik gebruik zware pannen met dikke bodem zodat de hitte goed opgeslagen, vastgehouden en verdeeld wordt. Desondanks kun je als je een klein laagje water in een grote koekenpan doet op hoogste stand goed zien dat de pan ringvormig in het midden van de plaat zeer plaatselijk verhit wordt. De truuk is om de pan eerst goed heet te laten worden op de hoogste stand (gaat erg snel, binnen 3 min), dan het eten erin, eventueel terug naar de middelste stand of de laafste stand. Een tijd lang op de laagste stand verder om het eten goed te laten garen.

Het gaat allemaal erg snel. Je kunt er niet bij weglopen zoals bij gas. Het is even wennen, maar (roer) bakken van groente/aardappels, vlees, pannenkoeken, etc. gaat me nu vrij goed af. Heel anders dan bij gas, maar veel sneller. De kijkshop plaat (goedkoop) heeft wel een luidruchtig koelsysteem, dat na gebruik ook nog een tijdje doorloopt. Ook heeft de plaat te gladde voetjes, waardoor het ding tijdens schoonmaken alle kanten opschuift, en beschadigd de ceramische glasplaat erg snel als je met pannen schuift of deze niet brandschoon zijn aan de onderzijde. De plaat is wel heel makkelijk te reinigen. Blijf bij gas als je twijfel hebt en niet noodgedwongen op electrisch moet zou ik zeggen. Over het energieverbruik valt te discussiëren. Ik geloof er niks van dat het zoveel minder verbruikt. Goed, de plaat verwarmd direct het metaal van de panbodem waardoor minder hitte verloren gaat, maar dit betekend tegelijk minder verspreiding van warmte over de bodem/zijkant van de pan (nodig bij een wok bij voorbeeld), en geeft dus ook problemen als bij vooorbeeld met een klontje boter gekookt wordt. Dit krijgt in het begin alleen hitte rond het midden van de pan, en daar krijgt het eigenlijk veel te veel hitte, terwijl meer naar buiten te weinig hitte is in vergelijking. Dit betekend ook dat je voortdurend met je eten aan het schuiven moet om het niet plaatselijk aan te branden (ook dat gaat heeel snel ;) Water voor een mok oploskoffie/capucino tot bijna-koken brengen gaat op de hoogste stand met een 16cm steelpannetje zonder deksel in ca 30 seconden. Sneller dan magnetron of water koker. Moet je die waterkoker eens helemaal leeggooien nadat je hem een tijdje gebruikt hebt, alle rubber afdichtingen die er in zitten desintegreren na een tijdje en blijven in de koker. bah!
Niet helemaal legen is een oplossing natuurlijk, rubber heeft echter een lading chemicaliën in zich die tijdens het productie proces toegevoegd worden om allerlei redenen. Een aantal van deze stoffen krijg je dus gegarandeerd binnen met een waterkoker.

Ik hoop dat dit je kan helpen bij het nemen van een beslissing.
suc6!


Inductiekoken is naar mijn mening een opgeklopte hype. Blijf bij gas als je gas hebt, of het schoonmaak aspect moet je aan staan. Ook moet je speciale pannen hebben. Geschikt voor inductie EN met dikke bodem. Dat zijn niet de goedkoopste.

buckleup
Berichten: 173
Lid geworden op: 16 sep 2008 18:33

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door buckleup »

MaXMhZ schreef:.....maar dit betekend tegelijk minder verspreiding van warmte over de bodem/zijkant van de pan (nodig bij een wok bij voorbeeld), en geeft dus ook problemen als bij vooorbeeld met een klontje boter gekookt wordt. Dit krijgt in het begin alleen hitte rond het midden van de pan, en daar krijgt het eigenlijk veel te veel hitte, terwijl meer naar buiten te weinig hitte is in vergelijking. Dit betekend ook dat je voortdurend met je eten aan het schuiven moet om het niet plaatselijk aan te branden (ook dat gaat heeel snel ;)
Max, ik herken echt niet wat je hier schrijft hoor. Hitte alleen in het midden van de pan? Schuiven met het eten? Waar heb je het over....?

Volgens mij is dat een probleem van jouw goedkope Kijkshop inductieplaat. Met de inbouw inductieplaat van Siemens die ik gebruik, heb ik die problemen allemaal niet. De hele plaat wordt overal even gelijkmatig warm.

MaXMhZ
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 jul 2008 18:50

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door MaXMhZ »

Het zou heel goed kunnen dat de plaatselijke verwarming rond het midden iets is van de goedkope kijkshop plaat. Probeer ook eens een laagje van ca. 3 mm water in een grote koekenpan te verwarmen op de hoogste stand. Bij mij komen de luchtbelletjes rond de ring in het midden dan snel, meer naar buiten duurt het veel langer. Dit geeft een duidelijke indicatie waar de warmte is/energie wordt toegevoerd.


Goed punt om inductieplaten dus eerst op zicht te gebruiken voor de koop.

Je kunt natuurlijk ook eerst een tijdje proberen met een goedkoop plaatje. Zo veel geld kosten ze niet meer. Zelfs de Aldi had in december een 2-zone en in januari een enkel plaatje in de aanbieding. Beide voor minder dan 100 euro. (79,- en 49,- dacht ik). Beide hadden temperatuur instelling en timer(s). Voordeel van de Aldi vindt ik de lage prijs, en als iets niet bevalt nemen ze het zonder gemor terug. Wel de kassabon bewaren. Nodig bij retouren en als garantie-bewijs.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door kweenie »

Het probleem dat Max noemt, dat de pan in het midden snel heet wordt en aan de buitenkant niet, kan voorkomen als je een pan gebruikt die veel groter is dan de pit. De meeste kookplaten hebben inductieringen van verschillende grootte, dus voor kleine pannen en voor grote pannen. Er komt nl. nauwelijks directe energie buiten de inductiering. Als je een grote pan op een kleine pit zet, dan wordt dus vooral een cirkel in het midden verwarmd en wordt de buitenrand alleen indirect verwarmd, door de spreiding van warmte in de pan. Het lijkt er dus op dat de plaat van Max niet zo'n grote inductiespoel heeft. Bij een normale (goede) inductiekookplaat zul je dit probleem niet gauw hebben.

Ik bak ook regelmatig pannenkoeken en die zijn netjes overal even bruin/gaar. Als mijn inductieplaat echt heel onevenwichtig zou verwarmen, dan denk ik dat ook pannenkoeken niet netjes gebakken zouden kunnen worden en aan de randen niet gaar zouden worden.

Problemen met het verbranden van boter kunnen komen doordat met inductiekoken de pan zo snel heet wordt. Dan kan het zijn dat als je een grote klont boter hebt en je de pan op de maximale stand verwarmt, dat het buitenste laagje van de klont boter al gesmolten is en gaat verbranden voordat de hele klont gesmolten is. Vergelijkbaar met als je vlees of aardappels op een te hoge stand bakt: de buitenkant gaat dan al aanbranden terwijl de binnenkant nog rauw is. Het is daarom verstandig om de pan pas op de hoogste stand te zetten als de boter gesmolten is (of olie gebruiken...).

Ik vind inductiekoken geen opgeklopte hype. Vergeleken met gewoon electrisch koken is het een grote verbetering, eigenlijk ben je de nadelen van gewoon electrisch koken kwijt en heb je de voordelen van koken op gas weer terug (snel warm, makkelijk en snel te regelen etc.). Maar zo dramatisch anders dan gas vind ik het niet. Naast het schoonmaakaspect vind ik het vooral prettig dat het voor (kleine) kinderen veel veiliger is, en ook voor senioren is het veiliger dat er niet nog een gaspit aan kan blijven staan. Ook levert het minder vocht in de keuken op, want als gas verbrandt krijg je ook veel vocht. Tenslotte ben je minder afhankelijk van een gasaansluiting, wat handig kan zijn als je geen gasverwarming hebt of als je op termijn je CV zou willen vervangen door een andere vorm van verwarming.

Fiesiekus
Berichten: 2342
Lid geworden op: 27 okt 2008 13:07

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door Fiesiekus »

Technisch punt is de electrische aansluiting. Meestal is voor inductief koken, een 3-fase krachtstroomaansluiting met 4-polige aardlekschakelaar plus groepen noodzakelijk. Als dat niet in je groepenkast aanwezig is, zit je met een hoop kosten om dat in orde te laten maken. Ook de 5 draden moet je trekken door de (verplicht aanwezige) 5/8" electriciteitsbuis.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door kweenie »

Er zijn inderdaad vaak extra kosten verbonden aan de aanleg van een inductieplaat. Trouwens, die kookplaten zijn zelf ook stevig aan de prijs, dus om de kosten moet je het niet doen... Maar vaak wordt niet alleen een losse inductieplaat gekocht, maar wordt er een hele nieuwe keuken gekocht, met vaak meer apparatuur (ovens, afwasmachine etc.) dan in de oude keuken, zodat de elektriciteit toch al aangepast moet worden.

Fiesiekus
Berichten: 2342
Lid geworden op: 27 okt 2008 13:07

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door Fiesiekus »

Dat is ook weer zo. Dan het punt dat in veel nieuwbouwwijken geen gas meer in huizen binennkomt en je dus wel op electrisch moet koken. Bijna altijd is daar ook als een 3-fasen aansluiting (3 x 25 A of hoger) aanwezig.

rbwrdr
Berichten: 26
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:58

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door rbwrdr »

Krachtstroom e.d. is onzin.

Vrijwel alle inductieplaten voor consumentengebruik werken gewoon op 230V. Wel is het zo dat er meestal 2 (of voor hele grote platen met meer dan 4 pitten 3) groepen nodig zijn. Dat heet dan een zogenaamde "kookgroep" en bestaat uit twee automaten die met een koppelstripje aan elkaar zitten. Als een van de twee automaten door kortsluiting of overbelasting uitschakelt neemt deze dus de andere schakelaar ook mee.

Immers, een normale 230V groep is vaak met 16A afgezekerd. Dat is 3,7kW. Gemiddelde pit op een inductieplaat verbruikt 2kW en je wil natuurlijk meer dan twee pitten tegelijkertijd kunnen gebruiken. Dat doen die platen dus met een aansluiting op twee groepen. De plaat zelf beperkt dan vaak de stroomopname per groep tot ca 3,6kW. Dus als de ene pit in die groep op vol vermogen draait dan heeft de andere net iets minder vermogen. Sommige platen bieden ook een "boost" mode waarbij een pit tijdelijk nog veel meer vermogen kan gebruiken, maar waarbij het dan even niet mogelijk is om de andere pit in die groep te gebruiken. Siemens doet dit bijvoorbeeld.

E.e.a. is in moderne huizen vaak al (deels) voorzien en vergt dan hooguit nog het bijplaatsen van twee automaten (met koppelbrugje) in de meterkast en het trekken van wat bedrading. Wellicht ook nog een extra aardlekschakelaar, maar dat is afhankelijk van of er op de andere nog ruimte is. Afhankelijk van de mate waarin e.e.a. al voorzien is kan die bekabeling nog wel wat kosten met zich meebrengen. Maar op zich is dat een klus die een beetje handige doe-het-zelver zo zelf kan uitvoeren. Doos, perilex wcd en stukje 3/4 buis richting meterkast. Maar in de meeste nieuwere huizen dus vaak al aanwezig als voorbereiding!

Of de aansluiting verder 1x35 of 3x25 (of hoger) is maakt verder niet uit, in alle gevallen kan de plaat worden aangesloten. Op 1x25 zou ik het niet doen, dan heb je de kans dat je tijdens het koken opeens in het donker zit. In de handleiding van de kookplaat staan vaak aansluitschema's. Anders even op "Perilex" zoeken op Wikipedia.

Let op: Bij een tweegroeps aansluiting moet er vanuit beide automaten zowel een fase (bruin) als nul (blauw) apart richting WCD. Bij een driefasige aansluiting kan er ook gekozen worden om nul + drie x fase te voorzien in de WCD. Een en ander natuurlijk ook achter een aardlekschakelaar. Bij meerfasig ook achter een meerfasige aardlek.

Verder natuurlijk: koken op inductie is top! Onvergelijkbaar met elektrisch of keramisch koken maar vaak wel daarmee verward. De vergelijking met magnetrons snap ik ook niet. Het beste is het te vergelijken met koken op een directe warmtebron zoals gas.

Want of je nu op gas of op inductie kookt, het resultaat is dat je de pan verwarmt. Met gas door een vlam (met alle nadelen van dien), met inductie via een magnetisch veld. Klein nadeel daarbij is dat de bodem van de pan hier geschikt voor moet zijn, maar als je goede pannen koopt is dat altijd het geval. Een enigzins kromme bodem is geen enkel probleem. Immers: inductie doet geen indirecte warmteoverdracht zoals bij elektrisch of keremasch koken maar verwarmt juist de bodem van de pan. Daarmee is ook de regeling precies even direct als bij gas. Of je nu de gasvlam terugdraait of de sterkte van het inductieveld terugdraait, de toevoer van warmte richting pan stopt of vermindert direct. Het enige verschil is dat je geen gasvlam ziet of hoort, en je dus moet vertrouwen op de stand van je fornuis.

Vaak zijn het +/- knopjes. Ik kan me voorstellen dat mensen dat wat lastig vinden werken en dan toch graag een draaiknop zien zoals bij een gasfornuis. Maar mijn Siemens plaat heeft "touch-sliders", een soort aanraak-schuif per pit bovenop zodat je niet tien keer hoeft te drukken om van vermogen te switchen maar gewoon direct het gewenste vermogen kunt kiezen. Er zullen vast ook wel inductieplaten zijn met ouderwetse draaiknoppen voor mensen die dat fijner vinden. Groot voordeel van inductieplaten is dat warmhouden, smelten van chocolade en dat soort dingen vaak geen enkel probleem zijn terwijl het minimum vermogen van een gaspit vaak al veel te hoog is voor dat soort toepassingen. Ook zit er op de meeste inductieplaten per pit een aparte timer en kun je nooit vergeten de plaat uit te zetten door zaken als pandetectie en oververhittingsbeveiliging.

Roel.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door bprosman »

Krachtstroom e.d. is onzin.
Vrijwel alle inductieplaten voor consumentengebruik werken gewoon op 230V. Wel is het zo dat er meestal 2 (of voor hele grote platen met meer dan 4 pitten 3) groepen nodig zijn.
Meerdere fasen 230Volt IS krachtstroom :wink: Tussen de fasen staat 230 * 1.73 (wortel 3) = 400 Volt (vroeger 380 Volt bij een fasespanning van 220 Volt).
Verder natuurlijk: koken op inductie is top! Onvergelijkbaar met elektrisch of keramisch koken maar vaak wel daarmee verward.
Wat ik me dan nog wel afvraag is waarom professionele koks altijd op "vuur" koken. Het enige voordeel wat ik zie t.o.v. gas is het schoonmaken.

rbwrdr
Berichten: 26
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:58

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door rbwrdr »

bprosman schreef:
Krachtstroom e.d. is onzin.
Vrijwel alle inductieplaten voor consumentengebruik werken gewoon op 230V. Wel is het zo dat er meestal 2 (of voor hele grote platen met meer dan 4 pitten 3) groepen nodig zijn.
Meerdere fasen 230Volt IS krachtstroom :wink: Tussen de fasen staat 230 * 1.73 (wortel 3) = 400 Volt (vroeger 380 Volt bij een fasespanning van 220 Volt).

2x230V is geen krachtstroom. Als dit twee verschillende fasen zijn heb je tussen beide fasedraden inderdaad 380V. De kookplaat gebruikt echter gewoon 230V.

De meeste consumenten met een elektrische, keramische of inductieplaat hebben een /enkelfasige/ aansluiting en dus /geen/ krachtstroom. Wel zitten die platen aangesloten op 2 aparte /groepen/ die beide op dezelfde /fase/ zitten. Waarom? Omdat 1 groep van 30 of 32A simpelweg niet eenvoudig kan in een huisinstallatie.

Bij een kookgroep (dus twee groepen, zelfde fase) heb je dus tussen beide fasedragen een potentiaalverschil van precies 0V. Er is geen enkele noodzaak om een meerfasige (dus krachtstroom) aansluiting te nemen voor het gebruik van een kookplaat. Ik ken geen enkele kookplaat voor consumentengebruik die 400V gebruikt. Dus nogmaals: dat "krachtstroom" nodig zou zijn is onzin. Ik heb het geloof ik in mijn vorige post al duidelijk uitgelegd en veel duidelijker kan ik het niet maken.

Nog een poging: hak die plaat door midden en zet er twee snoeren aan met twee gewone stekkers. Die stop je beide in een WCD (stopcontact) die ieder aan een andere groep hangen. Dat is precies wat er gebeurt met zo'n kookplaat. Alleen dan gebundeld in een kabel en (Perilex) stekker en in de meterkast op twee aparte automaten. Omdat het een enkel apparaat is moeten die twee automaten dan conform de voorschriften in Nederland mechanisch gekoppeld zijn. Zodat bij een probleem in de ene helft van het apparaat ook de andere helft spanningsloos wordt. Dat wordt dus opgelost met zo'n plastic brugje over de schakelaars heen. Meer is het niet. En of die groepen in dezelfde fase of in twee verschillende fasen hangen boeit in principe helemaal niet.

Er zijn ook (grotere) platen voor consumentengebruik (5 of meer pitten) die drie groepen nodig hebben. Maar dat is nog steeds 3x230V.

Voor wat betreft de voorkeur voor gas door veel chefs: tja, dat zit er nu eenmaal ingebakken. Overigens zijn er steeds meer professionele keukens waar wel op inductie wordt gekookt, het is dus wel iets dat verandert. Het heeft enorm veel voordelen in professionele keukens. Veiligheid, warmteontwikkeling in de keuken, minder ventilatie nodig, etc. Maar voor sommige technieken is het wel gewoon onhandig. Als je je pannetje even schuin houdt of een even een stukje optilt om dingen te draaien heb je per direct geen energietoevoer meer naar je pan. Bij gas nog wel als je de pan slechts een klein stukje optilt.

Roel.
Laatst gewijzigd door rbwrdr op 21 dec 2011 18:05, 1 keer totaal gewijzigd.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door bprosman »

Bij een kookgroep (dus twee groepen, zelfde fase)
Ik weet niet wie je dat wijsgemaakt heeft maar een kookgroep heeft NOOIT 2 dezelfde fasen. Er zijn altijd minstens 2 fasen met daartussen 400Volt (380 Volt) was in de 220Volt tijd.

Als je fasen op 16A zijn afgezekerd is je hoofdzekering vaak 2 stappen (25A) afgezekerd. 2 * 16 uit de zelfde fase zou niet eens kunnen.
heb je dus tussen beide fasedragen een potentiaalverschil van precies 0V.
Ik zou er maar eens een meter tussen houden.
Er zijn inderdaad kookplaten die met 1 Fase uit de voeten kunnen maar die hebben dan geen kookgroep nodig.

rbwrdr
Berichten: 26
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:58

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door rbwrdr »

bprosman schreef:
Bij een kookgroep (dus twee groepen, zelfde fase)
Ik weet niet wie je dat wijsgemaakt heeft maar een kookgroep heeft NOOIT 2 dezelfde fasen. Er zijn altijd minstens 2 fasen met daartussen 400Volt (380 Volt) was in de 220Volt tijd.
Onzin. Vrijwel alle kookgroepen in Nederland zitten in een enkelfasige installatie. Sterker nog, een tweegroeps multifasige kookgroep is voorzover mij bekend niet toegestaan. Dan moet het gewoon een volledig bedrade 400V aansluiting zijn, ook al wordt het door het aangesloten apparaat uiteindelijk slechts als 2x230V gebruikt.

Roel.

bprosman
Berichten: 9935
Lid geworden op: 04 sep 2011 18:39

Re: Inductie koken

Ongelezen bericht door bprosman »

Roel,

Pak er nou eens de NEN1010 bij.
Een kookgroep is de enige uitzondering in de NEN1010 waarbij meerdere fasen in 1 leiding (buis) mogen.

Vrijwel alle kookgroepen in Nederland zitten in een enkelfasige installatie
Ik krijg niet de indruk dat je installateur bent namelijk maar meer een "goedbedoelende doe-het-zelver".
Laatst gewijzigd door bprosman op 21 dec 2011 18:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten