p.w.harinck schreef:Nee, het is voor mij de zoveelste aanwijzing, al is het nog niet definitief bewezen, dat kunstmatige zoetstoffen niets te zoeken hebben in voeding, omdat we de gevolgen op langere termijn niet kennen.
Op internet is veel te vinden over de vermeende gevaren van kunstmatige zoetstoffen. Er is een ware "
lobby" tegen kunstmatige zoetstoffen. Dit maakt het lastig om een objectieve afweging te maken. Kwantiteit is geen maatstaf voor kwaliteit. Koppel dit aan insinueringen over frauduleuze praktijken van aspartaam-onderzoek en een discussie is moeilijk te voeren.
De EFSA heeft in het verleden een aantal keer gekeken naar de veiligheid van aspartaam. Momenteel zijn ze daar ook mee bezig. Iedere keer zag de EFSA geen reden om de ADI naar aanleiding van nieuw onderzoek ("
aanwijzingen") aan te passen.
p.w.harinck schreef:Dat geldt wat mij betreft, overigens voor alle kunstmatige stoffen.
Dit is weer een andere reden dan dat het problemen voor de gezondheid zou opleveren. Het is prima een natuurlijke voeding na te streven en te adviseren (de vraag is welke definitie je voor "
natuurlijk" wilt aanhouden). Maar dit houdt niet in dat daardoor alle kunstmatige voedingsstoffen schadelijk zijn voor de gezondheid.
Het lijkt erop dat je maar al te graag negatief nieuws over kunstmatige zoetstoffen "
gelooft" en wilt gebruiken. Dat is echter niet de juiste insteek om objectief aan waarheidsvinding te doen. Het zorgt voor een gekleurde bril.
De vraag is overigens in hoeverre de resultaten en conclusies uit onderzoek waar toch wel vraagtekens bij te plaatsen zijn "
aanwijzingen" zijn. Geef een rat maar een voldoende hoge dosis aspartaam en er zullen ongewenste bijwerkingen gevonden worden. Sommige zullen dit zien als een "
aanwijzing", terwijl anderen dit zien als totaal irrelevant voor de menselijke praktijk.
Het is dan ook zeer lastig en vaak onverantwoord om "
aanwijzingen" bij elkaar op te tellen om zo tot een zwaarder wegende conclusie te komen dan de onderzoeken afzonderlijk.