koeloeloek schreef:Alle zoethoudende producten berooft de lichaamscellen van zuurstof en zorgt voor overbelasting van de alvleesklier.
Met andere woorden er word zuurstof onttrokken aan je lichaam door zoetstoffen, je krijgt minder zuurstof dus gaat je lichaam nodig harder werken om dit te herstellen vandaar dat kinderen en ook ouderen hyper worden als ze veel suiker eten...
Dat lijkt mij een bewering die niet te onderbouwen is. De gegeven link doet dat dan ook niet (net zoals dat suiker het lichaam van vitamines zou beroven).
Van het gebruik van geraffineerde suiker ben ik geen voorstander, maar we moeten wel realistisch zijn.
Koolhydraten, eiwitten, vetten en alcohol zijn voedingsstoffen die energie leveren. Dat wil zeggen, ze bevatten calorieƫn.
Al deze voedingsstoffen kunnen dan ook gebruikt worden om energie te leveren (lopen, sporten, ademhalen etc). Daarnaast hebben sommige voedingsstoffen nog andere belangrijke en soms essentiƫle functies (bouwstof, afweer, hormonen, enzymen etc.).
Koolhydraten, en dus ook suiker, kunnen eigenlijk alleen maar gebruikt worden om energie te leveren.
Om uit voedingsstoffen energie te halen moeten deze afgebroken worden. Zolang de intensiteit niet erg intensief is gebeurt dit altijd met tussenkomst van zuurstof. In dat geval vind ik niet dat suiker het lichaam "beroofd" van zuurstof. In ruil voor de zuurstof wordt namelijk energie geleverd. Koolhydraten uit een volkoren boterham hebben evenveel zuurstof om dezelfde energie te leveren dan suiker uit de suikerpot.
Een teveel aan suikerhoudende frisdrank gaat echter gepaard met een verhoogd risico op een aantal serieuze gezondheidsproblemen. Deze staan los van het "beroven" van zuurstof.
Verder wordt suiker in verband gebracht met hyperactiviteit bij kinderen. Onderzoeken bevestigen dit echter niet.
- Kinsbourne M. Sugar and the hyperactive child. N Engl J Med1994;330:355-6.
- Krummel DA, Seligson FH, Guthrie HA. Hyperactivity: is candy causal? Crit Rev Food Sci Nutr1996;36:31-47
Wel laat onderzoek zien dat moeders waartegen gezegd werd dat hun kind suikerhoudende frisdrank kreeg (in feite geen suikerhoudende frisdrank) hun kind beoordelen als meer hyperactief dan de moeders waartegen gezegd werd dat hun kind een niet suikerhoudende frisdrank kreeg:
Hoover DW, Milich R. Effects of sugar ingestion expectancies on mother-child interactions. J Abnorm Child Psychol1994;22:501-15.
Maar daarnaast zijn er meer dan voldoende andere gezondheidsredenen om de inname van suikerhoudende dranken te beperken.