Methode Jesse van der Velde
Geplaatst: 14 sep 2011 16:13
Er zijn verschillende video’s van Jesse van der Velden op Youtube te vinden en op zijn site http://www.jessevandervelde.com staan een aantal blogs. Ze gaan over een gezonde voeding en leefstijl. De gedachte is om alles zo puur mogelijk te eten. Wanneer het uit een fabriek komt en toevoegingen zoals kunstmatige zoetstoffen (volgens Jesse zoet vergif) bevat valt het niet onder gezonde voeding. Ook het eten/drinken van melk(producten), margarine, geraffineerde koolhydraten en gluten wordt ontmoedigd.
De achtergrond van zijn methode is volgens Jesse te vinden in de invloed van voeding en een bepaalde leefstijl op onze hormonen. Het zijn volgens Jesse namelijk de hormonen die bijna alles bepalen waaronder dat je vet opslaat en op welke plaats. Op basis van de plaats van de opslag stelt Jesse de diagnose welk hormoon er uit balans is. Bij vetopslag op de heupen is het hormoon insuline uit balans, zit het vet op de buik dat is de oorzaak een disbalans in het hormoon cortisol of een tekort aan testosteron. En bij vet op de benen is oestrogeen de boosdoener. Hier past hij vervolgens zijn adviezen op aan.
Zonder het objectief meten van de hormoonstatus, of uit literatuurgegevens worden er redenaties gemaakt die uiterst vatbaar zijn voor onjuistheden. Wanneer dat al begint bij het stellen van de diagnose heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de behandeling.
Met het verkopen van zijn methode maakt hij regelmatig vergelijkingen met andere diëten dat ten koste gaat van andere diëten. Crash-, koolhydraatbeperkte en eiwitdiëten zoals Dukan en dr. Frank zouden niet de oplossing zijn. Dit terwijl crash-diëten wellicht een slechte naam hebben, maar met de juiste begeleiding en kennis wel voor succes kunnen zorgen op de lange termijn (1). Evenals eiwitrijke diëten (2).
Jesse zegt dat diëten zich richten op dingen die je niet mag. En alles wat je niet mag, daar krijg je juist zin in. Dit zou een reden zijn dat diëten niet vol te houden zijn en niet werken. De methode van Jesse zou anders werken. Maar toch heeft Jesse een visie waarbij hij bepaalde voedingsmiddelen ontmoedigd. Denk aan zuivel, gluten, lightproducten en geraffineerde producten.
Los van het nut van deze adviezen zijn het aanpassingen waar mensen moeite mee kunnen hebben. Juist omdat ze daardoor (vertrouwde) dingen niet meer “mogen” eten. Waarom dit bij de methode van Jesse wel zou werken en bij andere diëten niet is mij onduidelijk.
In zijn video’s en op zijn blogs staan regelmatig gewaagde uitspraken waarvoor een onderbouwing afwezig is (3). Wanneer onderzoek wordt aangehaald is dat selectief. Een voorbeeld is de rattenstudie van Soffritti die zou aantonen dat aspartaam kanker veroorzaakt. Dat onderzoek is echter uitgebreid door de EFSA geëvalueerd en ze zien voldoende zwakheden in het onderzoek voor het handhaven van de ADI van aspartaam (4). Ook de gezondheidsnadelen van het eten van gluten door mensen zonder coeliakie lijkt mij niet onderbouwd kunnen worden (5-8).
Een voorbeeld van een ononderbouwde uitspraak en tevens fundering van zijn methode:
Het effect van een aangepaste voeding op de hormoonstatus en vervolgens op gezondheidsparameters. Het bepaalde voeding kan namelijk gezondheidsparameters beïnvloeden (bijvoorbeeld lichaamsgewicht, bloeddruk en glycemische controle) onafhankelijk van een verandering in de hormoonstatus. Een ogenschijnlijk klein detail, maar wel essentieel voor het uitdragen van zijn visie en methode. Anders blijft de basis een beperking van bepaalde “kunstmatige” voedingsmiddelen waardoor eenvoudigweg de calorie-inname vermindert. De voedselkeuze wordt immers beperkt.
Als fitnessexpert zegt Jesse dat cardiotrainingen zoals hardlopen, zwemmen, aerobics, fietsen en spinnen zorgen voor gewichtstoename (zie http://www.vetkillerworkout.nl ). Dit door de afgifte van het catabole hormoon cortisol. Dergelijke lichamelijke activiteiten komen niet voor in zijn adviezen. Toch laten onderzoeken niet zien dat dergelijke bewegingsvormen op de lange termijn gepaard gaan met gewichtstoename (9). Zeker in combinatie met lichaamsbeweging is er sprake van gewichtsverlies. Daarnaast kent cardiotraining nog andere voordelen naast het effect op het lichaamsgewicht. Denk aan de effecten op hart, bloedvaten en longen. Nederlanders bewegen al weinig. Door cardiotrainingen te ontmoedigen lijkt mij de gezondheid van mensen niet te verbeteren.
Overigens kan het effect van cardiotraining op de afgifte van cortisol niet los gezien worden van de intensiteit (10). Een uur fietsen hoeft daardoor niet gepaard te gaan met een significante toename van cortisol in het speeksel. Ook vermindert de afgifte van cortisol bij eenzelfde intensiteit naarmate personen meer getraind zijn.
Via verschillende kanalen heb ik pogingen ondernomen om antwoord te krijgen op een aantal kritische vragen. Deze blijven echter onbeantwoord of ze worden onvolledig beantwoord door medewerkers van Jesse. Zelfs een belofte om terug te komen op een bepaalde vraag werd door tijdgebrek verbroken. Het lijkt dus op éénrichtingsverkeer met het verkondigen van zijn boodschap waarbij kritische geluiden geen aandacht krijgen. Ook op een ander forum waar Jesse bij betrokken is worden de berichten van Jesse kritisch besproken waarbij reacties van Jesse zelf ontbreken. Jammer, want op positieve berichten wordt wel gereageerd.
Een voordeel van de methode van Jesse is dat hij enthousiast is en naar mijn idee oprecht de gezondheid van mensen wil verbeteren en in zijn visie geloofd. Dat wekt vertrouwen bij mensen. Met het eten van natuurlijke, onbewerkte voeding is over het algemeen ook niets mis. Mijn voorkeur gaat ook naar meer natuurlijke en ongeraffineerde voeding in de supermarkt. Met dat concept vindt hij aanhangers.
Het is ook mogelijk dat mensen met het volgen van zijn methode gunstige resultaten boeken. Wanneer zijn methode leidt tot het eten van minder calorieën is gewichtsverlies mogelijk. Door gewichtsverlies is verbetering van andere gezondheidsaspecten ook mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat de onderbouwing van de methode van Jesse (beïnvloeding van hormonen) juist is.
Het maken van gewaagde uitspraken zal profilerend werken en bij de gedachtegang van veel mensen aansluiten. Maar dit moet ook aansluiten met wat er bekent is uit de literatuur. Met andere woorden, er mag verwacht worden dat een gezondheidscoach, fitnessexpert en personal trainer gewaagde uitspraken van een onderbouwing kan voorzien. Hiervan is vaak geen sprake en dat is de reden dat ik de methode van Jesse hier bespreek. Niet direct over de effectiviteit (daar heb ik geen zicht op), maar over de onderbouwing van zijn methode en waarmee hij zich profileert. Er zelf in “geloven” lijkt mij onvoldoende.
Mocht Jesse dit lezen en onjuistheden tegenkomen en/of een reactie willen geven nodig ik hem van harte uit!
1. Tsai AG, Wadden TA. The evolution of very-low-calorie diets: an update and meta-analysis. Obesity (Silver Spring). 2006 Aug;14(8):1283-93.
2. Westerterp-Plantenga MS, Nieuwenhuizen A, Tomé D, Soenen S, Westerterp KR. Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annu Rev Nutr. 2009;29:21-41.
3. Afkomstig van http://jessevandervelde.com en http://gezondegewoontes.nl/index_promo.php
- Volg mijn adviezen voor 30 dagen en ik garandeer je een totaal nieuw lichaam
- Weinig eten doet je gewicht toenemen en je verliest juist vet door meer te eten
- Uit recente onderzoeken blijkt dat melk ongezond is
- De enige echte oplossing voor dit probleem is het volledig elimineren van gluten uit het voedingspatroon
- Ik geef twee misvattingen over calorieën waar ALLE diëtisten de mist in gaan
- Light producten maken hormonen aan die de vetopslag bevorderen
- Aspartaam is vooral gevaarlijk voor diabetici
- Mijn methoide is beter dan Sonja Bakker, effectiever en gemakkelijker dan Dr. Frank
- Hoewel cardio-training (fietsen, hardlopen, zwemmen, crosstrainer, spinning, zumba, aerobics, body pump, etc) bekend staat als een goede methode om af te vallen, zorgt het er eigenlijk juist voor dat vet opslaat.
- Van onderstaande medische aandoeningen is uit onderzoeken gebleken dat zoetstoffen een bijdrage leveren aan;
Obesitas, Vergeetachtigheid, Duizeligheid, Geheugenverlies, Misselijkheid, Verhoogde aanmaak van insuline, PMS, Gewichtstoename, Paniekaanvallen, Epileptische aanvallen, Overstimulering van borstklieren, wat kan leiden tot borstkanker, Schade aan het zenuwstelsel, Migraine, Beroerte, Onvruchtbaarheid, Spasmen, Stekende pijnen, Gevoelloosheid in de benen, Krampen, ADD, ADHD, Parkinson,nAlzheimer. Depressie. Fibromyalgie, Vermindering van zicht, Gastro-intestinale reacties, bij zwangeren: vertraging van de mentale groei van de foetus
4. STATEMENT OF EFSA on the scientific evaluation of two studies related to the safety of artificial sweeteners. EFSA Journal 2011;9(2):2089
5. Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 May;18(4):283-90. Epub 2007 Apr 20.
6. Jeroen S. L de Munter, Frank B Hu, Donna Spiegelman, Mary Franz, Rob M van Dam. Whole Grain, Bran, and Germ Intake and Risk of Type 2 Diabetes: A Prospective Cohort Study and Systematic Review. PLoS Med. 2007 August; 4(8): e261.
7. Slavin JL, Jacobs D, Marquart L, Wiemer K. The role of whole grains in disease prevention. J Am Diet Assoc. 2001 Jul;101(7):780-5.
8. Slavin JL. Mechanisms for the impact of whole grain foods on cancer risk. J Am Coll Nutr. 2000 Jun;19(3 Suppl):300S-307S.
9. Shaw K, Gennat H, O'Rourke P, Del Mar C. Exercise for overweight or obesity. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Oct 18;(4):CD003817.
10. Jacks DE, Sowash L, Anning J, McGloughlin T, Andres F. Effect of exercise at three exercise intensities on salivary cortisol. J Strength Cond Res. 2002 May;16(2):286-9.
De achtergrond van zijn methode is volgens Jesse te vinden in de invloed van voeding en een bepaalde leefstijl op onze hormonen. Het zijn volgens Jesse namelijk de hormonen die bijna alles bepalen waaronder dat je vet opslaat en op welke plaats. Op basis van de plaats van de opslag stelt Jesse de diagnose welk hormoon er uit balans is. Bij vetopslag op de heupen is het hormoon insuline uit balans, zit het vet op de buik dat is de oorzaak een disbalans in het hormoon cortisol of een tekort aan testosteron. En bij vet op de benen is oestrogeen de boosdoener. Hier past hij vervolgens zijn adviezen op aan.
Zonder het objectief meten van de hormoonstatus, of uit literatuurgegevens worden er redenaties gemaakt die uiterst vatbaar zijn voor onjuistheden. Wanneer dat al begint bij het stellen van de diagnose heeft dat natuurlijk ook gevolgen voor de behandeling.
Met het verkopen van zijn methode maakt hij regelmatig vergelijkingen met andere diëten dat ten koste gaat van andere diëten. Crash-, koolhydraatbeperkte en eiwitdiëten zoals Dukan en dr. Frank zouden niet de oplossing zijn. Dit terwijl crash-diëten wellicht een slechte naam hebben, maar met de juiste begeleiding en kennis wel voor succes kunnen zorgen op de lange termijn (1). Evenals eiwitrijke diëten (2).
Jesse zegt dat diëten zich richten op dingen die je niet mag. En alles wat je niet mag, daar krijg je juist zin in. Dit zou een reden zijn dat diëten niet vol te houden zijn en niet werken. De methode van Jesse zou anders werken. Maar toch heeft Jesse een visie waarbij hij bepaalde voedingsmiddelen ontmoedigd. Denk aan zuivel, gluten, lightproducten en geraffineerde producten.
Los van het nut van deze adviezen zijn het aanpassingen waar mensen moeite mee kunnen hebben. Juist omdat ze daardoor (vertrouwde) dingen niet meer “mogen” eten. Waarom dit bij de methode van Jesse wel zou werken en bij andere diëten niet is mij onduidelijk.
In zijn video’s en op zijn blogs staan regelmatig gewaagde uitspraken waarvoor een onderbouwing afwezig is (3). Wanneer onderzoek wordt aangehaald is dat selectief. Een voorbeeld is de rattenstudie van Soffritti die zou aantonen dat aspartaam kanker veroorzaakt. Dat onderzoek is echter uitgebreid door de EFSA geëvalueerd en ze zien voldoende zwakheden in het onderzoek voor het handhaven van de ADI van aspartaam (4). Ook de gezondheidsnadelen van het eten van gluten door mensen zonder coeliakie lijkt mij niet onderbouwd kunnen worden (5-8).
Een voorbeeld van een ononderbouwde uitspraak en tevens fundering van zijn methode:
Het effect van een aangepaste voeding op de hormoonstatus en vervolgens op gezondheidsparameters. Het bepaalde voeding kan namelijk gezondheidsparameters beïnvloeden (bijvoorbeeld lichaamsgewicht, bloeddruk en glycemische controle) onafhankelijk van een verandering in de hormoonstatus. Een ogenschijnlijk klein detail, maar wel essentieel voor het uitdragen van zijn visie en methode. Anders blijft de basis een beperking van bepaalde “kunstmatige” voedingsmiddelen waardoor eenvoudigweg de calorie-inname vermindert. De voedselkeuze wordt immers beperkt.
Als fitnessexpert zegt Jesse dat cardiotrainingen zoals hardlopen, zwemmen, aerobics, fietsen en spinnen zorgen voor gewichtstoename (zie http://www.vetkillerworkout.nl ). Dit door de afgifte van het catabole hormoon cortisol. Dergelijke lichamelijke activiteiten komen niet voor in zijn adviezen. Toch laten onderzoeken niet zien dat dergelijke bewegingsvormen op de lange termijn gepaard gaan met gewichtstoename (9). Zeker in combinatie met lichaamsbeweging is er sprake van gewichtsverlies. Daarnaast kent cardiotraining nog andere voordelen naast het effect op het lichaamsgewicht. Denk aan de effecten op hart, bloedvaten en longen. Nederlanders bewegen al weinig. Door cardiotrainingen te ontmoedigen lijkt mij de gezondheid van mensen niet te verbeteren.
Overigens kan het effect van cardiotraining op de afgifte van cortisol niet los gezien worden van de intensiteit (10). Een uur fietsen hoeft daardoor niet gepaard te gaan met een significante toename van cortisol in het speeksel. Ook vermindert de afgifte van cortisol bij eenzelfde intensiteit naarmate personen meer getraind zijn.
Via verschillende kanalen heb ik pogingen ondernomen om antwoord te krijgen op een aantal kritische vragen. Deze blijven echter onbeantwoord of ze worden onvolledig beantwoord door medewerkers van Jesse. Zelfs een belofte om terug te komen op een bepaalde vraag werd door tijdgebrek verbroken. Het lijkt dus op éénrichtingsverkeer met het verkondigen van zijn boodschap waarbij kritische geluiden geen aandacht krijgen. Ook op een ander forum waar Jesse bij betrokken is worden de berichten van Jesse kritisch besproken waarbij reacties van Jesse zelf ontbreken. Jammer, want op positieve berichten wordt wel gereageerd.
Een voordeel van de methode van Jesse is dat hij enthousiast is en naar mijn idee oprecht de gezondheid van mensen wil verbeteren en in zijn visie geloofd. Dat wekt vertrouwen bij mensen. Met het eten van natuurlijke, onbewerkte voeding is over het algemeen ook niets mis. Mijn voorkeur gaat ook naar meer natuurlijke en ongeraffineerde voeding in de supermarkt. Met dat concept vindt hij aanhangers.
Het is ook mogelijk dat mensen met het volgen van zijn methode gunstige resultaten boeken. Wanneer zijn methode leidt tot het eten van minder calorieën is gewichtsverlies mogelijk. Door gewichtsverlies is verbetering van andere gezondheidsaspecten ook mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat de onderbouwing van de methode van Jesse (beïnvloeding van hormonen) juist is.
Het maken van gewaagde uitspraken zal profilerend werken en bij de gedachtegang van veel mensen aansluiten. Maar dit moet ook aansluiten met wat er bekent is uit de literatuur. Met andere woorden, er mag verwacht worden dat een gezondheidscoach, fitnessexpert en personal trainer gewaagde uitspraken van een onderbouwing kan voorzien. Hiervan is vaak geen sprake en dat is de reden dat ik de methode van Jesse hier bespreek. Niet direct over de effectiviteit (daar heb ik geen zicht op), maar over de onderbouwing van zijn methode en waarmee hij zich profileert. Er zelf in “geloven” lijkt mij onvoldoende.
Mocht Jesse dit lezen en onjuistheden tegenkomen en/of een reactie willen geven nodig ik hem van harte uit!
1. Tsai AG, Wadden TA. The evolution of very-low-calorie diets: an update and meta-analysis. Obesity (Silver Spring). 2006 Aug;14(8):1283-93.
2. Westerterp-Plantenga MS, Nieuwenhuizen A, Tomé D, Soenen S, Westerterp KR. Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annu Rev Nutr. 2009;29:21-41.
3. Afkomstig van http://jessevandervelde.com en http://gezondegewoontes.nl/index_promo.php
- Volg mijn adviezen voor 30 dagen en ik garandeer je een totaal nieuw lichaam
- Weinig eten doet je gewicht toenemen en je verliest juist vet door meer te eten
- Uit recente onderzoeken blijkt dat melk ongezond is
- De enige echte oplossing voor dit probleem is het volledig elimineren van gluten uit het voedingspatroon
- Ik geef twee misvattingen over calorieën waar ALLE diëtisten de mist in gaan
- Light producten maken hormonen aan die de vetopslag bevorderen
- Aspartaam is vooral gevaarlijk voor diabetici
- Mijn methoide is beter dan Sonja Bakker, effectiever en gemakkelijker dan Dr. Frank
- Hoewel cardio-training (fietsen, hardlopen, zwemmen, crosstrainer, spinning, zumba, aerobics, body pump, etc) bekend staat als een goede methode om af te vallen, zorgt het er eigenlijk juist voor dat vet opslaat.
- Van onderstaande medische aandoeningen is uit onderzoeken gebleken dat zoetstoffen een bijdrage leveren aan;
Obesitas, Vergeetachtigheid, Duizeligheid, Geheugenverlies, Misselijkheid, Verhoogde aanmaak van insuline, PMS, Gewichtstoename, Paniekaanvallen, Epileptische aanvallen, Overstimulering van borstklieren, wat kan leiden tot borstkanker, Schade aan het zenuwstelsel, Migraine, Beroerte, Onvruchtbaarheid, Spasmen, Stekende pijnen, Gevoelloosheid in de benen, Krampen, ADD, ADHD, Parkinson,nAlzheimer. Depressie. Fibromyalgie, Vermindering van zicht, Gastro-intestinale reacties, bij zwangeren: vertraging van de mentale groei van de foetus
4. STATEMENT OF EFSA on the scientific evaluation of two studies related to the safety of artificial sweeteners. EFSA Journal 2011;9(2):2089
5. Mellen PB, Walsh TF, Herrington DM. Whole grain intake and cardiovascular disease: a meta-analysis. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2008 May;18(4):283-90. Epub 2007 Apr 20.
6. Jeroen S. L de Munter, Frank B Hu, Donna Spiegelman, Mary Franz, Rob M van Dam. Whole Grain, Bran, and Germ Intake and Risk of Type 2 Diabetes: A Prospective Cohort Study and Systematic Review. PLoS Med. 2007 August; 4(8): e261.
7. Slavin JL, Jacobs D, Marquart L, Wiemer K. The role of whole grains in disease prevention. J Am Diet Assoc. 2001 Jul;101(7):780-5.
8. Slavin JL. Mechanisms for the impact of whole grain foods on cancer risk. J Am Coll Nutr. 2000 Jun;19(3 Suppl):300S-307S.
9. Shaw K, Gennat H, O'Rourke P, Del Mar C. Exercise for overweight or obesity. Cochrane Database Syst Rev. 2006 Oct 18;(4):CD003817.
10. Jacks DE, Sowash L, Anning J, McGloughlin T, Andres F. Effect of exercise at three exercise intensities on salivary cortisol. J Strength Cond Res. 2002 May;16(2):286-9.