Pagina 1 van 1

Is hier inderdaad sprake van gedwongen verkoop?

Geplaatst: 10 okt 2011 20:16
door nelson999
Goedenavond,

Ruim een jaar geleden zijn mijn ex-partner en ik uit elkaar gegaan na niet lang daarvoor een nieuwbouwwoning te hebben gekocht. Omdat al snel bleek dat we de maandlasten van deze woning niet met èèn inkomen konden blijven betalen, besloten we de woning te verkopen. Op dit moment staat de woning nog steeds te koop.

Nu stelde de hypotheekadviseur onlangs (ruim een jaar na het inschakelen van een makelaar) dat er in onze situatie sprake zou zijn van een gedwongen verkoop: als gevolg van relatiebreuk is een van beide inkomens weggevallen. Op grond hiervan zou de eventuele restschuld bij verkoop door NHG worden gedekt.

Letterlijk schreef de hypotheekadviseur:

"Wanneer een woning gedwongen wordt verkocht, onder ander als gevolg van relatiebreuk, en de verkoop niet voldoende oplevert, declareert de geldverstrekker het verlies bij de stichting waarborgfonds eigen woningen oftewel NHG. NHG zal het tekort aan de bank betalen en gaat vervolgens beoordelen of de geldnemer(s) finale kwijting wordt verleend. Een overweging hierbij zal zijn dat geldnemers aantonen dat al het
mogelijke is gedaan om een zo goed mogelijke prijs voor de woning te krijgen, door de woning via een makelaar te verkopen. Bij een positieve beoordeling vindt er finale kwijting plaats. Tussen het moment van verkoop en finale kwijting krijgen geldnemers wel een BKR codering, maar die wordt daarna verwijderd."

Zowel de makelaar als de hypotheekadviseur zeggen beiden dat ze tot voorheen niet op de hoogte waren van deze mogelijkheid. Hoe waarschijnlijk is dat?

En wie weet wat voor NHG nog een aanvaardbare restschuld is? Is 90% van de taxatiewaarde realistisch? Uiteraard heeft dit invloed op de toekomstige vraagprijs.

Re: Is hier inderdaad sprake van gedwongen verkoop?

Geplaatst: 10 okt 2011 20:25
door Leo The Emperor
En wie weet wat voor NHG nog een aanvaardbare restschuld is? Is 90% van de taxatiewaarde realistisch? Uiteraard heeft dit invloed op de toekomstige vraagprijs.
Je huis staat toch al een jaar te koop? en ik neem aan dat er wel een vraagprijs in de advertentie staat

Re: Is hier inderdaad sprake van gedwongen verkoop?

Geplaatst: 11 okt 2011 12:16
door marcel75
Op zich kun je inderdaad een beroep op NHG doen, maar dan moet je wel zelf tijdig aan de bel hebben getrokken en meewerken aan een snelle verkoop.

Neem anders alsnog contact op met de Stichting waarborgfonds Eigen Woning (die zitten achter de NHG) en leg je situatie voor. Van hun krijg je dan wel nadere instructies.