Pagina 1 van 2
Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 11:52
door ecv
Momenteel ben ik bezig met de aankoop van een keuken voor mijn huis dat in aanbouw is. Keus van de keuken en het ontwerp zijn vrijwel rond, maar er is nog geen handtekening gezet. Binnenkort wil ik een koopovereenkomst sluiten, zodat de keukenfirma een technische tekening kan maken voor de aannemer. De keuken zal geplaatst worden als het huis helemaal opgeleverd is, waarschijnlijk eind 2012.
Mocht de keukenzaak in de tussentijd failliet gaan, en dus niet meer aan zijn verplichtingen kan voldoen, ben ik dan nog steeds gebonden aan die koopovereenkomst? Is het nodig dat ik in het contract een clausule laat opnemen waarin vastgelegd wordt wat er gebeurt in dat geval?
Verder kom je vaak tegen dat in het contract wordt vastgelegd dat twee weken voor plaatsing 90% van het totaal bedrag overgemaakt moet zijn. Is de CBW garantie een voldoende waarborg wanneer de firma in de tussentijd failliet gaat, of kan ik toch beter een bankgarantie vragen?
Graag jullie advies.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 12:09
door stronkstronk
Mijn vraag zou zijn: waarom maak je je nu al druk over de keuken. Hoeveel tijd heeft de keukenboer nodig voordat jij de keuken hebt? 2 maanden? Dan zou ik het geld lekker laten staan en dan weer om de tafel gaan. Geen onnodige risico's aangaan lijkt mij.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 12:15
door MAXIEM
ecv
Voor zover ik weet staat het CBW maar "garant" voor 15% van de aanschafwaarde. Dan is het dus ook verstandig om niet meer dan 15% aan te betalen.
Info:
Adres CBW:
Verwijzing site woningbranche CBW:
Centrale Branchevereniging Wonen
Arnhemse Bovenweg 100
3708 AG ZEIST
Postbus 762
3700 AT ZEIST
tel: 030-69 73 100
fax: 030-69 19 751
Centrale Branchevereniging Wonen
CBW-erkende winkels:
e-mail:
[email protected]
Geschillencommissie Wonen:
https://loket.degeschillencommissie.nl/ ... e&code=won
Maxiem.
(met dank aan 16again)
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 12:17
door werkbladenspecialist
ECV, als de curator de levering aan een ander kan doorverkopen ben je nog niet zomaar van het koopcontract af (wel zal de andere partij hetzelfde moeten leveren als wat in het contract staat en ook voor dezelfde prijs)
Met een zo lange tijd nog voor de levering zou ik op dit moment absoluut nog niets aanbetalen, als het niet anders kan aanbetalen als de keuken in productie gaat (maximaal 8 weken voor levering)
Verder nooit meer dan de aanbetaling vooruit betalen! eis betaling bij levering, anders geen deal maken. Bij de CBW krijg je nooit meer dan de maximale aanbetaling verzekerd, betaal je meer aan dan is dat voor eigen risico!
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 12:24
door MAXIEM
ecv
Ongevraagde tips (dus wellicht overbodig):
Keuken kopen:
De beste manier om erachter te komen wie in deze branche te vertrouwen is, is informeren bij buren, kennissen, vrienden en familie. Mond tot mond reklame is nu eenmaal de beste reklame die er is. En als je mensen met een nieuwe keuken gevonden hebt kun je daar ook meteen kijken hoe die er uit ziet en ook praten over de kwaliteit en over de installatie van de keuken.
De meest grove fout die je kunt maken is, na een fraai en glad verkoopgesprek de offerte meteen op dezelfde dag tekenen. In negen van de tien gevallen teken je dan in feite een koopovereenkomst die uitsluitend tegen hoge annuleringskosten (vaak meer dan 30%) kan teniet worden gedaan. Dus: absoluut niets tekenen maar altijd mondeling een bedenktijd van minimaal 7 dagen aanhouden. Als de verkoper zegt dat hij een handtekening nodig heeft om zijn of haar werktijd te verantwoorden voor zijn baas, dan moet je zo snel als mogelijk het pand verlaten, want zo iemand moet je nooit vertrouwen.
De volgende valkuil is dat je tegen het kopen van een keuken opziet en maar één zaak bezoekt. Het is heel belangrijk dat je er veel tijd voor uittrekt en gaat shoppen, dus meerdere zaken langs gaat. Daarbij is het belangrijk dat je niet je naam en adres en telefoonnummer geeft. Die heeft de verkoper helemaal nog niet nodig om een offerte te maken en je voorkomt ermee dat hij of zij in de computer gaat kijken of je al ergens anders een offerte gevraagd hebt.
De derde fout die je kunt maken is, dat je verblind wordt door de hoge kortingen. Elke zaak die openlijk adverteert met kortingen van 30 tot 50% moet je mijden als de pest. Bovendien zegt de verkoper in zo'n zaak meestal dat die korting heel speciaal is en alleen die dag geldt. Als je dat hoort moet er onmiddellijk een lampje bij je gaan branden en heeft onderhandelen verder geen zin meer omdat je bij zo'n zaak met zo'n uitpraak zeker niet moet kopen.
De volgende valkuil die ik noem is, uiteindelijk accoord gaan met een offerte die onduidelijkheden bevat. Na het zetten van je handtekening kunnen juist die onduidelijkheden grote problemen geven.
Maak vóór het ondertekenen van de overeenkomst een schriftelijke afspraak over de betaling. Bij een goede keukenzaak kun je meestal afspreken dat 30% van de koopsom vooraf betaald wordt (het wettelijk maximum is 50%), gevolgd door 60% van de koopsom bij oplevering en 10% na de levering en installatie. Zo hou je wat geld achter de hand als alles nog niet goed afgewerkt is bij de eerste oplevering. Het allermooiste is dat je niets vooruit betaald. Van zo’n zaak weet je zeker dat die niet op korte termijn failliet gaat.
Spreek ook af dat de maten die jij als klant hebt meegenomen indicatief zijn. Sta er op dat iemand van de keukenzaak zelf persoonlijk de zaak bij je thuis komt opmeten. Zo voorkom je dat later gezegd kan worden dat jij een meetfout hebt gemaakt.
Bovenstaande wil niet zeggen dat, als je een goed gevoel hebt bij de gang van zaken in de showroom, je niet kunt onderhandelen over de prijs. Ook in een goede keukenzaak is daar altijd ruimte voor. Maar denk dan niet in termen van 40 tot 50%, maar meer aan 5 tot hooguit 10%.
Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met de KASSA-expert Hutch.
Zie ook:
http://www.consuwijzer.nl/content.jsp?objectid=7066
Sinds 15 oktober 2008 is er nieuwe wetgeving voor het bedrijfsleven van kracht. Die wetgeving heet de Wet op Oneerlijke HandelsPraktijken (de WOHP). Daarin staat bijvoorbeeld heel duidelijk dat een verkoper (ook als het colportage betreft) geen misleidende informatie mag geven en ook het niet vermelden van relevante informatie over het produkt of de dienst en het toepassen van agressieve verkooptechnieken zijn strafbaar.
Wet 1.1. Oneerlijke Handelspraktijken (de wet OHP)
http://www.consuwijzer.nl/Uitgelicht/We ... praktijken
Nogmaals sukses, Maxiem/ReadAC.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 12:36
door ecv
Allemaal hartelijk bedankt de adviezen, dat is lekker vlot!
@stronkstronk:
De reden dat ik nu al een overeenkomst sluit, terwijl de keuken pas over een jaar geplaatst wordt, is dat de aannemer graag wil weten waar de leidingen, en de afvoer moet komen, zodat hij daar in de bouw rekening mee kan houden. De keukenfirma gaat (begrijpelijk) pas een technische tekening maken nadat de handtekening gezet is.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 13:21
door stronkstronk
ecv schreef:Allemaal hartelijk bedankt de adviezen, dat is lekker vlot!
@stronkstronk:
De reden dat ik nu al een overeenkomst sluit, terwijl de keuken pas over een jaar geplaatst wordt, is dat de aannemer graag wil weten waar de leidingen, en de afvoer moet komen, zodat hij daar in de bouw rekening mee kan houden. De keukenfirma gaat (begrijpelijk) pas een technische tekening maken nadat de handtekening gezet is.
Helder. Had ik niet aan gedacht.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 15:09
door Johan3
Dat heet chantage!
Zou lekker naar een andere keuken leverancier gaan, tekening zit al bij de offerte, dus de installatie tekening is nog geen 5 minuten werk.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 17:29
door Jop60
Hoezo chantage, een installatietekening wordt pas gemaakt wanneer de keuken verkocht is. En dat lijkt me ook logisch ook al kost het dan slechts 5 minuten, je gaat toch niet voor een ander werken.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 17:44
door 16again
Voor zover ik weet staat het CBW maar voor 30% van de aanschafwaarde garant. Dan is het dus ook verstandig om niet meer dan 30% aan te betalen.
Dat is voor keukens maar 15%.
CBW staat niet garant, je kunt ergens anders een keuken gaan kopen en de verloren gegane aanbetaling verrekenen. Helaas wordt dat in de praktijk soms verrekend met korting die je toch al kon krijgen.
Bovendien moet de zaak dan ook nog aangesloten zijn en blijven bij het CBW.
Alleen het moment van sluiten van de koop is hierin belangrijk.
Als CBW lidmaatschap eindigt na de koop , blijven dezelfde voorwaarden van kracht, en kun je nog altijd naar geschillencommissie
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 23:40
door Johan3
een installatietekening wordt pas gemaakt wanneer de keuken verkocht is. En dat lijkt me ook logisch ook al kost het dan slechts 5 minuten,
Dat noemen we in Nederland toch echt chantage!
Zeg dan eerlijk dat je bijvoorbeeld 25 of 50 euro voor de tekening rekent, en dat dat in mindering gebracht zal worden als de keuken over 8 maanden besteld wordt.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 27 dec 2011 23:52
door MAXIEM
ecv
Ik ben het wel eens met de respondenten die hier het woord chantage gebruiken. Zo'n tekening stelt echt helemaal niks voor en ook de kosten ervan zijn te verwaarlozen. Ik zie dit toch ook echt als een pressiemiddel en van intimidatie moet je je verre houden. Voor mij een teken dat deze keukenzaak door de mand valt. Ik zou er in elk geval zeker geen bestelling plaatsen.
Maxiem.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 08:36
door werkbladenspecialist
Ik vindt het absoluut geen chantage, er zijn teveel shoppers die helemaal niet bij jou willen kopen maar alleen je know how willen gebruiken en daarna kopen bij een bouwmarkt of ikea.
Van de andere kant... maak afspraken wat er gebeurd als b.v. apparatuur of kasten straks niet meer leverbaar zijn. Dit kan achteraf de prijs flink opjagen.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 13:06
door 16again
Dit chantage noemen gaat al veels te ver, ik zou het "maken van een keuze" willen noemen.
Winkelier heeft keuze gemaakt hoever hij onbezoldigd wil gaan in het offerte traject.
Klant heeft vervolgens ook nog de keuze.....
de installatie tekening is nog geen 5 minuten werk.
Degene die dit roepen zijn ook degene die om het hardst roepen om schadevergoeding als tekening toch onvolkomenheidje bevat, waardoor achteraf ineens meerkosten ontstaan.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 14:46
door Ferry26
En bij wie klop je aan als de technische tekening niet juist is ? Bij het bedrijf waar je nog geen keuken gekocht hebt ? Wat als de gaskraan op een bepaalde hoogte tussen 2 lades aangegeven is en je besluit elders de keuken te kopen waar deze lades een andere maatvoering hebben ? Dit geldt voor meer aansluitpunten. Is gewoon niet verstandig.
Trouwens, als het gevoel goed is en de prijs van de keuken waarom zou je de koop dan niet sluiten ? Ik zou een minimale aanbetaling doen of idd pas op moment dat de keuken in bestelling gaat. Beetje keukenzaak die graag keukens levert gaat hier wel in mee.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 14:52
door bprosman
Ik vindt het absoluut geen chantage, er zijn teveel shoppers die helemaal niet bij jou willen kopen maar alleen je know how willen gebruiken en daarna kopen bij een bouwmarkt of ikea.
@Werkbladenspecialist,
Vandaar dat ik de tip die hierboven gegeven werd niet eens zo slecht, vraag er 50...150 Euro voor en breng dat in mindering als de keuken gekocht wordt.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 15:52
door pfffff
Een technische tekening maken in 5 minuten, tja, dan is het wel duidelijk over wat voor een soort keukentjes we het hebben.
Ze kunnen bij ons een technische tekening krijgen voordat er getekend word, wij brengen dan 250 euro in rekening. Uiteraard zijn we niet aansprakelijk voor als de keuken elders word gekocht.
Ook bv een expertise bezoek en offerte voor verzekering kost 250 euro.
Dat krijgen ze terug als de order bij ons word geplaatst, want we werken niet voor de k.. z,n k..
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 16:15
door HarrMol
Hallo Ecv,
Mocht je toch het contract met je keukenleverancier aan willen gaan en zekerheid zoeken dan kun kijken of SAFE van het cbw wat voor je is.
Dan weet je in elk geval dat je het geld van je keuken niet kwijt bent als de leverancier failliet gaat of de keuken niet goed is.
Kijk hier maar eens:
http://www.cbwmitex-safe.nl voor meer info.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 16:55
door pfffff
SAFE/FEET is prima alternatief, beetje terleurstellend dat zo veel winkels het nog NIET hebben, aan de kosten kan het niet liggen en is een goed verkoopargument lijkt me.
Re: Advies gevraagd
Geplaatst: 28 dec 2011 19:18
door 16again
beetje terleurstellend dat zo veel winkels het nog NIET hebben
Voor de winkel gaat er niets boven klanten die willig geheel vooruitbetalen.
Ook bij keukens met mancos is gehele bedrag dan al binnen, dit in tegenstellig tot safe/feet