Pagina 1 van 1
Ontslagvergoeding
Geplaatst: 09 mei 2012 21:31
door Hans11
Een paar maanden geleden ben ik ziek geworden. Dit kwam mede door de lange woon-werkafstand. Dit is ook opgenomen in het ARBO-rapport. Inmiddels ben ik hersteld en werkzaam op een locatie dichter bij huis. Voor de goede orde, nog wel voor dezelfde werkgever.
Mijn werkgever is van mening dat een verdere toekomst binnen dit bedrijf er niet in zit. Passend werk dichter bij huis is ook niet mogelijk.
Door mijn ziekte zie ik ook wel in dat een toekomst binnen dit bedrijf uitzichtloos is. Daarom heeft mijn werkgever een voorstel gedaan voor ontslag met wederzijds goedvinden zonder ontslagvergoeding.
De ontslagvergoeding zit er niet in, omdat mijn werkgever een integratiebedrijf voor mij heeft ingeschakeld. Daarnaast zal de datum van ontslag ergens in kwartaal vier van dit jaar plaatsvinden.
Zijn dit twee goede redenen om geen ontslagvergoeding uit te keren? Moet ik hier dus zomaar mee akkoord gaan?
Wat aanvullende info;
Ik heb een vast contract en werk meer dan 10 jaar voor deze werkgever.
Re: Ontslagvergoeding
Geplaatst: 10 mei 2012 09:12
door Toppy
Om te beginnen: Teken niets voordat u zich tevoren deskundig hebt laten adviseren.
Of het nu gaat om een gedwongen ontslag, ontslag met wederzijds goedvinden, of ontslag om enige andere reden als u 'even' niet oplet kan dit verstrekkende gevolgen voor u hebben. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het verspelen van uw recht op een werkloosheidsuitkering.
Bent u lid van een vakbond neem daar contact mee op. Men kan u daar, geheel gratis, adviseren en zonodig bijstaan in een ontslagprocedure.
Bent u geen lid van een vakbond ga dan langs bij het Juridisch Loket. Mocht men daar, na een eerste beoordeling, tot de conclusie komen dat het advocatenwerk gaat worden zal men u naar een terzake deskundige advocaat verwijzen.
Een advocaat kost geld. Afhankelijk van uw inkomen zult u, ofwel een toevoeging krijgen waardoor u tegen een gereduceerd tarief bijgestaan wordt door een advocaat, dan wel zult u de advocaatkosten zelf moeten betalen.
Een advocaat kan u, als hij tenminste voor zijn vak deugt, zeggen of het voeren van een procedure waarin u uw ontslag aanvecht zinvol is. Of hoe u er voor kunt zorgen dat uw toekomstige rechten op een werkloosheidsuitkering of Ziektekwet/WIA uitkering zeker kunt stellen.
Het is in ieder geval beter een voor een paar uur een advocaat in te huren dan zelf aan het 'knutselen' te gaan. Het arbeidsrecht en sociaal zekerheidsrecht is een ingewikkelde materie en een foutje, met alle gevolgen van dien, heeft u zo gemaakt.
Re: Ontslagvergoeding
Geplaatst: 01 sep 2012 21:37
door Havikje
Beste Hans,
Zomaar akkoord gaan om geen ontslagvergoeding te krijgen is in de situatie waarin je zit, geen goede optie. De werkgever heeft, naar mijn lezen naar aanleiding van uw schrijven, verzocht om ontslag. Dat de werkgever een integratiebedrijf voor u heeft ingeschakeld doet niet ter zake bij toekenning van ontslagvergoeding. Het kan heel misschien alleen de hoogte beinvloeden, wat ik in dit scenario niet voor de hand zie liggen.
Over het algemeen wordt in de rechtspraak als er geen sprake is van een sociaal plan (vraag hier naar!), de hoogte van de ontslagvergoeding bepaald door de zogenaamde kantonrechtersformule (er bestaan ook andere formules maar dit is de meest gebruikte). De rechter zal hierij kijken naar de dienstjaren (toerekening hangt ook af aan uw leeftijd, niet alleen de 10 dienstjaren), loonbestanddelen (brutomaandsalaris plus de vaste en overeengekomen looncomponenten, zoals een vaste 13e maand en vakantietoeslagen) en een correctiefactor (dit gaat over de verwijtbaarheid van het ontslag, denk dat in uw situatie deze op 1 wordt gesteld omdat deze naar mij mening in de risicosfeer van de werkgever zal liggen). Wanneer u deze gegevens doorspeelt wil ik graag voor u een schatting maken van de door u te ontvangen ontslagvergoeding als u een rechtzaak zal beginnen bij de kantonrechter en wat de werkgever voor redelijke ontslagvergoeding dient uit te keren.
Echter, het ligt totaal aan de omstandigheden. De correctiefactor speelt hierbij een grote rol, maar ik denk dat die bij u gewoon op 1 (hoger is in uw situatie naar mijn mening niet aan de orde) wordt gesteld en dat u daar geen zorgen over hoeft te maken.
Met vriendelijke groet,
P.s. als er sprake is van een sociaal plan gaat deze voor alle formules. Bij onredelijkheid kan van het sociaal plan worden afgeweken. Dit heeft echter vaak niet betrekking op de hoogte van de ontslagvergoeding (tenzij deze erg laag is).
Re: Ontslagvergoeding
Geplaatst: 02 sep 2012 00:20
door Chocomelk
@ Havikje . je reageerd op een bericht van mei.