Pagina 1 van 1

Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 17:34
door Chris G
datum: 28-11-2003 | sectie: Economie | pagina: 9

Nederlaag Dexia in aandelenlease

Door onze redacteur Philip de Wit

AMSTERDAM, 28 NOV. Dexia Bank heeft een nieuwe nederlaag moeten incasseren in haar strijd met boze Legio-Leaseklanten. De kantonrechter in Amsterdam heeft bepaald dat aandelenleasecontracten (beleggen met geleend geld) kunnen worden gezien als koop op afbetaling, overeenkomsten die in sommige gevallen ook door partners van de beleggers dienen te worden ondertekend, hetgeen vaak niet is gebeurd.

Dat blijkt uit een vonnis van de kantonrechter in Amsterdam. Honderdduizenden particulieren in Nederland hebben de afgelopen jaren volgens schattingen voor meer dan 3 miljard euro belegd via aandelenleaseproducten. Dexia is met een aandeel van 60 procent marktleider. Bij veel contracten ontbreekt de handtekening van de (geregistreerde) partner van de belegger. Zo'n handtekening is bij bepaalde huurkoopovereenkomsten (koop op afbetaling) vereist. Dexia betwist echter dat aandelenlease huurkoop is, zo bevestigde een woordvoerder vanmorgen.

Begin dit jaar is de Stichting Eegalease opgericht, waarin partners van boze leasebeleggers zich hebben verenigd. Eegalease stelt dat aandelenlease een vorm van huurkoop is en eist bij de rechtbank vernietiging van de contracten vanwege het ontbreken van de handtekeningen van de partners.

Er hebben zich zo'n 15.000 mensen aangemeld bij de stichting. ,,Deze uitspraak is een opsteker voor ons'', zegt een woordvoerder van de stichting. Eegalease is een zusterstichting van de Stichting Leaseverlies, die namens 90.000 leasebeleggers procedeert tegen Dexia. De beleggers zijn met forse schulden blijven zitten als gevolg van de malaise op de aandelenmarkten. Zij stellen dat ze zijn misleid door de bank.

De onderhavige uitspraak, een tussenvonnis, is de uitkomst van een procedure tegen de bank, die is begonnen door een echtpaar met een leasecontract dat met forse schuld is blijven zitten (ruim 50.000 euro). Normaal gesproken lopen dit soort zaken, waarbij er schadevergoedingen worden geeist die boven de 5.000 euro uitkomen, bij de rechtbank. Huurovereenkomsten, waaronder ook huurkoop valt, vallen onder de bevoegdheid van de kantonrechter. Het echtpaar heeft tijdens de procedure de rechter kunnen overtuigen dat aandelenlease overeenkomt met huurkoop.

Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 17:46
door JL
Staat al een paar keer vermeldt Chris. Misschien iets voor mensen die net terug zijn van vakantie. :D :lol:

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 18:33
door Julika
Chris G

Bedankt!!

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 18:36
door cotien
Ik lees het ook voor het eerst hier bedankt Chris voor de moeite.

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 18:42
door JOOST1
Er is ook een vonnis met winst voor Dexia

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 19:51
door LJB
Chris klasse van je deze berichten.

Groet,

Leo.

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 20:01
door Ikwaseenbeetjedom
De tekst staat inmiddels ook op de site van de stichting Eegalease :D
Ik ga me steeds beter voelen :lol:

Jos1, als je dit leest, maak je niet meer kwaad om een domme opmerking van een van de forum-vervuilers. De meesten van ons hebben hard gewerkt en getracht daarvan iets te sparen. We zijn allemaal lotgenoten, maar het komt wel goed, wacht maar af en sterkte.

Als je de eindafrekening al betaald hebt, meteen een brief er achteraan dat je die betaling onder protest en met behoud van alle rechten hebt gedaan en anders gewoon niets meer betalen.

Re: Nederlaag Dexia in aandelenlease

Geplaatst: 01 dec 2003 21:18
door Sinto
Geweldig nieuws toch Crissie, inderdaad nieuw verlies zoals uit de uitzending van radar van vanavond blijkt.
Temeer een reden om NIET TE BETALEN maar om zelf de barricaden op te gaan en het pleit in ons gelijk te beslechten.
Ze weten nu bij Dexia drommels goed dat de zaak zo goed als verloren gaat worden.
Hier verandert zelfs een opruier als deuchato geen zier meer aan.