LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] aardappellen
aardappellen
Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Re: aardappellen
Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Eeuh, wij hebben vorige week nog Opperdoezer ronde aardappelen gekocht bij de AH, en dat zijn toch echt Nederlandse..
En er is in dit kader nog een verschil tussen consumptieaardappelen, en fabrieksaardappelen die oa gebruikt worden voor het maken van patat, zetmeel, enzovoorts. Die berichten kunnen ook op die aardappelen slaan lijkt me?
Verder zijn sommige rassen minder geschikt voor de Hollandse grond, en als dat nou nét de modernere consumptieaardappelen (rassen) zijn, kan dat ook een reden zijn.
Re: aardappellen
sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Re: aardappellen
Ik heb deze week anders bij C1000 wel NL aardappels gekocht, en ook die zijn duur.
Re: aardappellen
Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Niet elke aardappel is een consumptieaardappel. Veel van onze oogst gaat naar de aardappelverwerkende industrie, zowel voor bijv. patatjes, aardappelschijfjes, namaakkrieltjes en wat die meer zij alsmede voor industriele toepassingen van het aardappel zetmeel.
We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...
Re: aardappellen
gewoon naar de groentenboer gaan daar heb je nog wel hollandse binten enz
Re: aardappellen
Toch knap dat alleen op dat hele kleine stukje van de wereldbol wat we Nederland lekkere aardappelen worden geteeld. Nog grappiger is dat ieder land vindt dat zij de beste producten maken. Volgens mij proef je er helemaal niks van als je niet weet waat het vandaan komt.Gregoris schreef:sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Re: aardappellen
Het lijkt me dat het ras de smaak grotendeels bepaald? Of wordt er onder aardappelliefhebbers nu ook al over "terroir" gesproken, net als bij wijn?Gregoris schreef:sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Re: aardappellen
Toch zijn er veel zaken die de smaak van een aardappel beïnvloeden. Uiteraard het ras, maar toch tot op zekere hoogte de grond waar deze in groeit en de weersomstandigheden (veel natte perioden of juist veel drogere perioden enz.) Veruit de meeste consumenten (waaronder ik ook) zullen het verschil nauwelijks proeven van een zelfde soort aardappel op verschillende grondsoorten geteelt.
Maar goed vergeet ook de export niet, want denk maar niet dat wij Nederlanders alle in Nederland verbouwde aardappelen ook opeten. Er worden tonnen geëxporteerd.
Melk komt toch ook gewoon uit de supermarkt en dan heb je van die soorten die niet zo lang houdbaar zijn en soorten die langer houdbaar zijn...
Maar goed vergeet ook de export niet, want denk maar niet dat wij Nederlanders alle in Nederland verbouwde aardappelen ook opeten. Er worden tonnen geëxporteerd.
Huh is dat niet zo dan ?newmikey schreef:Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?
Melk komt toch ook gewoon uit de supermarkt en dan heb je van die soorten die niet zo lang houdbaar zijn en soorten die langer houdbaar zijn...
Da's zeker waar, we vinden het maar al te normaal dat het met kerst asperges en aardbeien geeft bijvoorbeeld.newmikey schreef:We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...
Re: aardappellen
Melk komt toch ook gewoon uit de supermarkt
Dacht toch dat het van de koe kwam
Re: aardappellen
Zelfs met aardappelen is er een "smaak mode". Jullie vergeven me maar even want ik vind het eigenlijk best een grappig onderwerp. Smaken schijnen sneller te veranderen dan dat de teelt er op kan inspelen.
Sommige aardappelrassen die razend populair waren, zoals bijv. de bintjes, raak je tegenwoordig aan de straatstenen niet kwijt in Nederland maar zijn weer heel erg gewild in andere landen.
In Nederland zijn we weer meer gaan eten van de "culinaire" aardappelrassen die vooral in Zuid-Amerika en Israel geteeld worden.
Wereldwijd zijn er ongeveer 4000 aardappelrassen, waarvan er een 200-tal in België en/of Nederland geteeld worden.
De verdeling is ongeveer:
Consumptie-aardappels (45%)
-Aardappelchips
-Aardappelsalade
-Friet
-Rösti
-Vers (tafelaardappels)
-Gebakken aardappels
Zetmeelaardappels (31%)
-Aardappelpuree
-Grondstof voor de aardappelzetmeelindustrie
Pootaardappels (24%)
-Verkoop in binnen- en buitenland als nieuw pootgoed
Sommige aardappelrassen die razend populair waren, zoals bijv. de bintjes, raak je tegenwoordig aan de straatstenen niet kwijt in Nederland maar zijn weer heel erg gewild in andere landen.
In Nederland zijn we weer meer gaan eten van de "culinaire" aardappelrassen die vooral in Zuid-Amerika en Israel geteeld worden.
Wereldwijd zijn er ongeveer 4000 aardappelrassen, waarvan er een 200-tal in België en/of Nederland geteeld worden.
De verdeling is ongeveer:
Consumptie-aardappels (45%)
-Aardappelchips
-Aardappelsalade
-Friet
-Rösti
-Vers (tafelaardappels)
-Gebakken aardappels
Zetmeelaardappels (31%)
-Aardappelpuree
-Grondstof voor de aardappelzetmeelindustrie
Pootaardappels (24%)
-Verkoop in binnen- en buitenland als nieuw pootgoed
Re: aardappellen
Deze aardappels zijn voor deze supermarkten dan goedkoper, dan de Nederlandse oogst.Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Zoals Emmy al heeft geschreven, zie je vermoedelijk in deze schappen geen Nederlandse aardappels, want de oogst is door het slechte weer, niet meer optimaal.
Helaas lees ik nergens over dit fenomeen in de omringende landen, want daar heeft het toch ook geregend?
Dus de conclusie is, Nederlandse aardappels worden duurder, dan kopen de supers natuurlijk in de landen waar het goedkoper is.
Re: aardappellen
Ik zou zo zeggen ga eens naar een markt.
Op een beetje markt staat een Zeeuwse 'aardappelboer' en met een beetje geluk heeft hij aardappelen uit Tholen. Daar komen de lekkerste vandaan.
Overigens zijn deze aardappelen amper duurder dan die in de supermarkt.
Op een beetje markt staat een Zeeuwse 'aardappelboer' en met een beetje geluk heeft hij aardappelen uit Tholen. Daar komen de lekkerste vandaan.
Overigens zijn deze aardappelen amper duurder dan die in de supermarkt.
-
- Berichten: 9778
- Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41
Re: aardappellen
Ik zou zeker een zakje Opperdoezen kopen. Die liggen nu in de winkel en komen net uit de grond.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opperdoezer_Ronde
http://nl.wikipedia.org/wiki/Opperdoezer_Ronde
Re: aardappellen
mjam opperdouzen
Re: aardappellen
newmikey schreef:Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.
Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen.
Niet elke aardappel is een consumptieaardappel. Veel van onze oogst gaat naar de aardappelverwerkende industrie, zowel voor bijv. patatjes, aardappelschijfjes, namaakkrieltjes en wat die meer zij alsmede voor industriele toepassingen van het aardappel zetmeel.
wat moeten we dan doen met die frietjes als die aardappels waarvan ze worden gemaakt niet voor consumptie zijn?
We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...
Re: aardappellen
Ik vraag mij dit al jaren af. Opperdoezers zijn een delicatesse op aardappelgebied en dus voor de meeste mensen te duur. Gewone aardappels zijn inderdaad meestal buitenlandse aardappels. Te gek voor woorden. Je ziet aan de recente misoogsten in het buitenland dat het onder water zetten van landbouwgrond een heel dom idee is. Zou ook graag Nederlandse aardappels kopen maar die zijn heel slecht verkrijgbaar.
Laatst gewijzigd door berend12 op 01 aug 2012 21:06, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: aardappellen
berend12 schreef:Ik vraag mij dit al jaren af. Opperdoezers zijn een delicatesse op aardappelgebied en dus voor de meeste mensen te duur. Gewone aardappels zijn inderdaad meestal buitenlandse aardappels. Te gek voor woorden. Je ziet aan de recente misoogsten in het buitenland dat het onderwater zetten van landbouwgrond een heel dom idee is. Zou ook graag Nederlandse aardappels kopen maar die zijn heel slecht verkrijgbaar.
dan moet je emigreren, dan kun je nederlandse aardappelen kopen, net als fruit uit het westland
Re: aardappellen
Heb er best wat voor over maar dat gaat mij te ver Ruud.
Heb wel eens biologische aardappels gekocht maar daar vond ik niet veel aan. Hoop niet dat de boeren het ambacht verleerd zijn.
Heb wel eens biologische aardappels gekocht maar daar vond ik niet veel aan. Hoop niet dat de boeren het ambacht verleerd zijn.
Re: aardappellen
Er zijn best wel Nederlandse aardappelen, hoor. Ik zelf ben gek op de Malta, jammer genoeg is het einde van het seizoen bijna voorbij. Het ras alfa is ontwikkeld in Nederland en het pootgoed wordt uitgezet op Malta. Daarna "komen ze weer terug". De Maltezers telen veel aardappelrassen, ook die komen weer terug naar Nederland. Vroeger was ik dol op Bintje, maar ook die is in kwaliteit m.i. behoorlijk achteruit gegaan. Zoveel smaken, zoveel zinnen: ik hou niet van Opperdoezers, liever de Frieslander. Maar dat er nu geen Nederlandse pieper te koop is: nee hoor. En voor de BBC is er maar één: de bonker. Helemaal onder de klei en knoert groot. Schoonmaken, niet schillen, kruis erin, magnetron, 5 min. per aardappel, dan op BBC; heerlijk met knoflookboter.