Pagina 1 van 1

Werken als postbezorger:

Geplaatst: 13 nov 2012 13:16
door verzendingen
Wat veel voorkomend iets is in het MZ journaal van PostNL is dat de gewerkte aantal uren niet uitbetaald worden. Zij verschuilen zich dan achter het gemiddelde. Als het gemiddelde dan vervolgens een uur afwijkt: Dan zou je te traag kunnen zijn. Je wordt dan getraind om sneller te werk kunnen gaan. Uiteraard kan het ook liggen aan de werknemer die niet snel genoeg is en met iedereen een praatje gaat maken. Nu gaat concurrent Sandd over op uurloon. Immers PostNL vond het niet eerlijk dat haar concurrent op stukloon (OVO, Overeenkomst van Opdracht) kon gaan werken terwijl PostNL haar medewerkers in uurloon moesten gaan uitbetalen. Echter wat nu speelt is dat Sandd qua salaris nu evenveel gaat uitbetalen als toen diezelfde medewerker op OVO basis werkte. Immers hoe moet anders Sandd nog goedkoper zijn dan PostNL? Een postbezorger van PostNL en van Sandd doen immers exact hetzelfde werk. Behalve dan dat Sandd ALLE post handmatig sorteert en bij PostNL dit grotendeels automatisch gebeurd. Een machine hoeft immers geen uurloon uitbetaald te krijgen, alleen periodiek onderhoud en de stroom die zo een machine neemt. Nog een verschil is dat een medewerker van PostNL haar post zelf moet afhalen van depot. Sandd medewerker krijgt haar post thuis aangeleverd.

Ben benieuwd hoe dit straks allemaal in zijn verloop gaat.

Re: Werken als postbezorger:

Geplaatst: 02 dec 2012 11:03
door verzendingen
Bron Volkskrant.


Postbodes, krantenbezorgers en andere flexwerkers met een overeenkomst van opdracht (OVO) krijgen recht op het wettelijk minimumloon. Het kabinet heeft dit vrijdag besloten in een poging de positie van flexwerkers te verbeteren en misbruik tegen te gaan.

De maatregel geldt voo mensen die geen arbeidsovereenkomst hebben, maar werken op basis van een opdrachtovereenkomst, een zogenaamde 'ovo'. In beginsel moet voor een dergelijke overeenkomst nu al het minimumloon worden betaald, maar er zijn allerlei mogelijkheden dat te ontwijken. Door het wetsvoorstel kan dit straks niet meer. 'In de praktijk zie je dat een opdrachtovereenkomst ertoe leidt dat mensen die taken eigenlijk als baan uitvoeren, maar betaald worden onder het wettelijk minimumloon', zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken na het kabinetsberaad. Het wetsvoorstel is niet van toepassing op ZZ'ers. Zij hebben volgens het kabinet een andere positie op de arbeidsmarkt en kunnen zelf invloed uitoefenen op de hoogte van hun tarieven. Bezorgers worden vaak betaald per bezorgd poststuk, maar volgens Ascher is dat 'schijnzelfstandighed'. 'Deze mensen hebben dit gewoon als werk, en verdienen onder het minimumloon. Nu geldt het minimumloon alleen nog als een opdracht door één persoon wordt aangenomen. Maar dat kan eenvoudig worden omzeild, bijvoorbeeld door een opdracht door meerderen te laten uitvoeren. Met dit wetsvoorstel wordt dat voorkomen.' Bovendien hoeft voortaan de opdracht niet langer dan drie maanden te duren en mogen werknemers meer dan twee opdrachtgevers hebben om het minimumloon te ontvangen.

Minister Asscher van Sociale Zaken ziet het wetsvoorstel als de opmaat voor een brede discussie over de rechtspositie van flexwerkers. In het regeerakkoord van het kabinet van VVD en PvdA staat dat het kabinet hierover in gesprek gaat met werkgevers en vakbonden. Arbeidsmarktdeskundigen pleiten al langer voor betere bescherming van flexwerkers. deze groep maakt een steeds groter deel uit van het arbeidersbestand.

Manifest

Naar aanleiding van de Nationale Flexconferentie in mei van dit jaar hebben zij er in een manifest voor gepleit dat flexwerkers dezelfde essentiële arbeidsvoorwaarden en perspectieven krijgen als vaste werknemers. Volgens het manifest moet flexibel werken niet terggedrongen worden, maar definitief 'genormaliseerd''. Flexwerkers moet daarbij meer zekerheid worden geboden.
Praktijk is dat men dan 2 uur uitbetaald waar je 3 uur werk van hebt.....Dus leuke theoretische wetgeving waar je niets aan hebt.

Re: Werken als postbezorger:

Geplaatst: 02 dec 2012 18:51
door stofzuigertje
Als het doorgaat mag je Sandd en Post NL gelijk bezorgen en zou je meer loon krijgen...
Maar je loopt de kans als oudere dan een jongere goedkoper is dus je kreeg dan gewoon zo weinig uren werk dat je niets over hield en alleen de vakantie en sneeuw periode mag lopen.

Dus geloof niet zomaar het verhaal wat nu in de krant staat want alleen als je hard nodig bent betalen ze de duurdere en zullen er zeker proberen gaten in te schieten.
Steeds meer werkloze jongeren die eerder voor lagere jeugdloon werken en meestal iets sneller lopen als de gemiddelde post bezorger.

Re: Werken als postbezorger:

Geplaatst: 27 feb 2013 07:53
door koewartje
Ook jonge postbezorgers worden oud.
Wij doe dit nu 6 jaar als ovo en gaan binnenkort op contract over, we hebben zelf aan de hand van het rekensysteem uitgerekend dat we met de uren goed uit komen.
Als je onderweg pauzes maakt moet je die van je werktijd aftrekken om een goed beeld te krijgen, ik ben kritisch, er zijn misschien situaties dat het niet uitkomt en daar kun je altijd over discusieren.

Re: Werken als postbezorger:

Geplaatst: 27 feb 2013 17:34
door GJvdZ
stofzuigertje schreef: Maar je loopt de kans als oudere dan een jongere goedkoper is
Daarom moet salaris niet afhankelijk van leeftijd zijn, maar van wat je kan en doet.

Re: Werken als postbezorger:

Geplaatst: 08 mei 2014 13:08
door PostBezVerdNietVeel
Nog iets leuks om te melden: inderdaad het sorteren van post moet je nog doen bij Sandd, je looproute moet je zelf nog uit zien te zoeken en als je dan voor 2 wijken post gaat bezorgen, krijg je niet de herlaadvergoeding, die je alleen krijgt bij >30 kilo post voor 1 wijk. Je verdiensten liggen ver onder minimum loon.
Als ZZP zou je dan meer salaris moeten eisen, wat in de praktijk ook niet gaat werken, omdat er nog steeds veel mensen zijn, die er best een zakcentje bij willen verdienen.
Inderdaad: 3 uur werken en maar 2 uur uitbetaald krijgen. Ik weet niet, hoe ze aan die gemiddelde uren komen. Het klopt echt niet.
Er wordt met 2 maten gemeten, en de tijdsduur die staat voor postbezorging houdt geen rekening met het nog moeten sorteren en evt. wachttijden bij verkeerslichten worden ook niet meegerekend.
Al die hekjes open en dicht doen, al dat trappenlopen om bij een brievenbus te komen, om nog maar niet te spreken over oprijlanen voor 2 poststukken of kades met enkele huizen en kilometers fietsen (of zelfs lopen op een wandelpad, omdat je niet mag fietsen op bepaalde stukken waar woonboten liggen, en waar het smal is). Goed voor je gezondheid, lekker buiten (ook bij slecht weer) maar slecht voor je portemonaie.