Onderstaande brief moet uiterlijk vrijdag 16 november 17:00 uur aangetekend in het bezit zijn van uw verzekeraar, bankinstelling en tussenpersoon:
Niet iedereen zal de boodschap hebben begrepen, inmiddels heeft de Minster 3 maanden uitstel gegeven, maar verzekeraars houden hun winkel nog gesloten! Lees verder in de reactie op dit bericht!
AANTEKENEN [NAAM VERZEKERAAR]
T.a.v. Directie
Adres
Woonplaats
[NAAM BANKINSTELLING]
T.a.v. Directie
Adres
Woonplaats
[NAAM TUSSENPERSOON]
T.a.v. Directie
Adres
Woonplaats
[Woonplaats] 15 november 2012
Betreft: Omzetting beleggingsverzekering/bestaande hypotheek naar Bankspaarhypotheek
Geachte Directie,
Dit is een brief die wij gelijktijdig sturen naar de drie instanties die betrokken zijn bij het kunnen voorkomen van ernstig fiscaal nadeel in verband met aangekondigde maatregelen in de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning.
Sinds enige tijd hebben wij de experts van de Stichting ODIN gevraagd onze beleggingsverzekering te onderzoeken en daarbij na te gaan of er reden is een schadeloosstelling te vorderen in verband met door hen ontdekte productgebreken.
Tot de productgebreken blijkt te behoren dat wij nooit zijn geïnformeerd over de beleggingstechnische implicaties van de kosten- en risicostructuur in kombinatie met de uiterst risicovolle beleggingen. Voor die beleggingen hebben wij ook nimmer een deugdelijk beleggingsadvies ontvangen, waarin onze neerwaartse risicobereidheid is geverifieerd. Hoe dit ook zij, de experts van de Stichting ODIN hebben ons er op gewezen dat vanaf het moment van poliswaardeherstel door volledige schadeloosstelling, het verstandig kan zijn de resterende looptijd voor een risicoloze vermogensvorming te kiezen, bijvoorbeeld in de vorm van een bankspaarhypotheek. Deze keuze is uiteraard onze eigen verantwoordelijkheid, waarbij wij ons zullen laten leiden door het hiernavolgende.
Naar ons deze week is gebleken uit een artikel gepubliceerd op 7 november 2012 in de Telegraaf (bijgaand) , is het per 1 januari 2013 niet meer mogelijk een bankspaarhypotheek te openen, waarin wij onze bestaande beleggingsverzekering fiscaal geruisloos kunnen voortzetten.
Dat betekent dat deze omzetting nu al moet plaatsvinden om het fiscale nadeel te voorkomen waardoor wij anders zouden worden getroffen. Ter vermijding van enig misverstand laten wij daarbij weten deze omzetting louter te beschouwen als een noodzakelijke, schadebeperkende maatregel in afwachting van volledige schadeloosstelling, zoals ons nog door de experts van de Stichting ODIN voor te rekenen.
Deze brief dient u derhalve te beschouwen als onze opdracht de omzetting van onze beleggingsverzekering naar een passende bankspaarhypotheek in gezamenlijk overleg voor te bereiden en ons de bijbehorende formulieren ter ondertekening voor te leggen, op een zodanig tijdstip dat de feitelijke omzetting nog voor 31 december 2012 kan worden gegarandeerd.
Wij begrijpen dat hiervoor de bestaande hypotheek, al dan niet op te splitsen in delen, omgezet moet worden in een (deels) bankspaarhypotheek en dat de beleggingsverzekering al dan niet reeds op dit moment of later fiscaal moet worden voortgezet in die nieuwe nog vóór 1 januari 2013 af te sluiten bankspaarhypotheek.
Deze fiscale voortzetting kan nu al geruisloos plaatsvinden in die situatie waarin onze verzekering in box 1 met KEW-clausule is geplaatst en in het andere geval door een gelijktijdige omzetting van de verzekering van box 3 naar box 1. U wordt verzocht de fiscale consequenties van één en ander schriftelijk toe te lichten, ook in nominale termen. Zo zijn wij ons er van bewust dat door de box-omzetting eventuele oud-regiem vrijstellingen verloren kunnen gaan, maar de vraag is of dat in nominale termen, gegeven de huidige en nog te verwachten poliswaarde van de beleggingsverzekering, opweegt tegen het naderende fiscale nadeel dat omzetting naar een bankspaarhypotheek na 1 januari 2013 niet meer mogelijk is. Uiteraard zien wij daarbij, indien van toepassing, de door u voorgestelde oplossing tegemoet, waarin enerzijds de maximale vrijstelling oud regiem wordt gerespecteerd en anderzijds voor een (nieuw) deel de box 1 vrijstelling op voet van KEW leidend is.
Met de omzetting kunnen ook overlijdensrisicodekkingen eventueel komen te vervallen. U wordt dan ook tevens verzocht gelijktijdig met de omzetting ons een offerte te doen toekomen voor separaat af te sluiten overlijdensrisicodekkingen op één of beider levens voor het bedrag dat als doelkapitaal van de nieuwe bankspaarhypotheek zal worden vastgelegd, annuitair dalend met hetzelfde percentage als de corresponderende hypotheekrentevergoeding in de bankspaarhypotheek. Het spreekt voor zich dat bestaande dekkingen niet kunnen worden beëindigd, voordat de gewenste nieuwe dekkingen tot stand zijn gekomen c.q. door de desbetreffende verzekeraar zijn geaccepteerd.
Indien u nog andere consequenties voorziet bij het wijzigen van de overlijdensrisicodekkingen dan dient u dat tijdig duidelijk kenbaar te maken.
Wij gaan er ook van uit dat de verstrekker van onze hypothecaire lening er geen bezwaar tegen heeft dat de eventueel nog bestaande verpanding van de beleggingsverzekering komt te vervallen, resp. wordt vervangen door de separaat af te sluiten overlijdensrisicodekkingen.
Wij zullen de omzettingsformulieren niet eerder tekenen dan nadat wij een volledig hypotheekadvies hebben ontvangen van onze erkende adviseur, dat volledig voldoet aan de daaraan in de Wet Financieel Toezicht gestelde eisen. Er van uitgaande dat dit advies medio december 2012 beschikbaar zal zijn, verlangen wij van u de garantie dat de omzetting als dan uiterlijk 31 december 2012 geeffectueerd zal zijn.
Wij zijn ons er van bewust dat aan dat hypotheekadvies kosten zijn verbonden, maar wij zullen geen hogere kosten accepteren dan de laagste die daarvoor in de markt gebruikelijk zijn. Overige omzettingskosten zijn voor rekening van de verzekeraar, conform het door hen met de Minister afgesproken “flankerend beleid”, zoals nog deze zomer door Deloitte gerapporteerd.
Op advies van de experts van de Stichting ODIN is deze brief tevens een aansprakelijkheidsstelling. Het is duidelijk dat hetgeen wij nu in deze brief aan de orde stellen natuurlijk al enige maanden eerder door u aan ons bekend had moeten worden gemaakt. Daarvan is niet gebleken. Wij houden u derhalve aansprakelijk voor ondervonden fiscaal nadeel gedurende de resterende looptijd van onze verzekering resp. hypotheek, in het geval u niet voor tijdige omzetting naar een bankspaarhypotheek blijkt te kunnen zorgdragen.
Voor administratieve vertragingen hebben wij geen begrip en deze worden door ons niet geaccepteerd als uitsluitingsgrond. Uw beklag dient u te richten aan uw brancheorganisaties en aan de leden van de tweede en eerste kamer, welke momenteel de Wet herziening fiscale behandeling eigen woning behandelen. Ook wordt u opgeroepen al uw polishouders en hypotheekgevers over de consequenties van deze Wet te informeren en hen een gelijke behandeling te geven als wij in deze brief van u verlangen.
Wij verzoeken u ons binnen uiterlijk 1 week na dagtekening schriftelijk te bevestigen dat u aan de in deze brief gegeven opdracht zult voldoen.
Bij het in gebreke blijven daarvan zullen wij het daardoor te verwachten fiscaal nadeel gedurende de nog resterende looptijd van onze verzekering en hypotheek opnemen in onze vordering tot volledige schadeloosstelling.
Hoogachtend,
[naam & adres echtgenoten]
Correspondentieadres
Emailadres
Bijlage:
- artikel Einde bankspaarhypotheek, Harrie-Jan van Nunen, Telegraaf 7 november 2012
http://www.telegraaf.nl/overgeld/expert ... 050979.ece
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Einde bankspaarhypotheek - stel schadeloosstelling veilig!
-
- Berichten: 88
- Lid geworden op: 26 mei 2011 15:54
-
- Berichten: 88
- Lid geworden op: 26 mei 2011 15:54
Re: Einde bankspaarhypotheek - stel schadeloosstelling veilig!
Zie inmiddels het door Minister Blok verleende uitstel. Maar de verzekeraars weten nog van niets (of doen alsof) en houden hun winkel gesloten. Aanzegging en aansprakelijkheidsstelling blijft onverminderd geboden.
Wie denkt dat de verzekeraars "vanzelf" gehoor zullen geven aan de oproep van de Minister heeft in de woekerpolisaffaire nog niets bijgeleerd.
Zie ook eerder bericht van de verzekeringslobby: http://www.vvponline.nl/nieuws/55003
En houdt er rekening mee dat de omzetting 6 weken tot 2 maanden in beslag neemt en dat er een volledig hypotheekadvies moet worden uitgebracht door een erkend adviseur, die zich houdt aan de eisen van de Wet Financieel Toezicht. Haast is dus geboden!
Wie denkt dat de verzekeraars "vanzelf" gehoor zullen geven aan de oproep van de Minister heeft in de woekerpolisaffaire nog niets bijgeleerd.
Huiseigenaren kunnen nog tot 1 april volgend jaar hun kapitaalverzekering of spaarrekening ten behoeve van de aflossing van de eigenwoningschuld omzetten van box 3 naar box 1. Minister Blok (Wonen en Rijksdiensten) heeft daartoe een wijziging opgenomen in het wetsvoorstel over de fiscale behandeling van de eigen woning.
http://amweb.nl/-/overgangsrecht-voor-kew-omzetting"Dat betekent dat alle aanbieders van dergelijke producten vóór 1 januari 2013 hun klantenbestand hierop moeten nalopen. Door de onzekerheid of het nieuwe kabinet het wetsvoorstel herziening fiscale behandeling eigen woning zou doorzetten, hebben veel aanbieders bijna geen stappen hieromtrent gezet", aldus Blok.
Zie ook eerder bericht van de verzekeringslobby: http://www.vvponline.nl/nieuws/55003
En houdt er rekening mee dat de omzetting 6 weken tot 2 maanden in beslag neemt en dat er een volledig hypotheekadvies moet worden uitgebracht door een erkend adviseur, die zich houdt aan de eisen van de Wet Financieel Toezicht. Haast is dus geboden!
-
- Berichten: 88
- Lid geworden op: 26 mei 2011 15:54
Re: Einde bankspaarhypotheek - stel schadeloosstelling veilig!
Bij de concurrent van TrosRadar waren ze alerter http://kassa.vara.nl/actueel/consumente ... hypotheek/
Hoewel ook daar de relatie met schadeloosstelling woekerpolissen niet was gelegd.
Zie ook http://www.findinet.nl/news/leven/leven ... ersoepeld/
Zie ook: http://www.fiscalert.nl/2012/11/control ... kpolis.php
Hoewel ook daar de relatie met schadeloosstelling woekerpolissen niet was gelegd.
Zie ook http://www.findinet.nl/news/leven/leven ... ersoepeld/
Zie ook: http://www.fiscalert.nl/2012/11/control ... kpolis.php
Controleer uw hypotheekpolis
15 november 2012
In het verleden hebben hypotheekadviseurs in sommige gevallen geadviseerd om bij het afsluiten van de hypotheek de bijbehorende kapitaalverzekering (uiteindelijk bedoeld voor aflossing), niet in box 1 maar voorlopig in box 3 te laten. Dat werd gedaan door in de overeenkomst geen verplichting tot aflossing op te nemen. De uitkering mocht daardoor ook voor consumptieve doelen worden gebruikt. De kapitaalverzekering was niet belast zolang de waarde samen met het overige vermogen onder de vrijstelling in box 3 bleef. Nu verandert echter de wet. In principe kunnen na 31 december 2012 geen nieuwe kapitaalverzekeringen in box 1 meer worden ondergebracht. Dat betekent dat genoemde polissen ook niet meer naar box 1 kunnen worden overgeheveld als de waarde hoger wordt dan de vrijstelling in box 3. Voor deze polissen is daarom nu actie vereist. In de wet wordt nog wel een regeling opgenomen zodat u tot 1 april 2013 de tijd heeft om uw huidige polis nog om te zetten naar box 1.
LET OP:
Als u een goede adviseur heeft, zal hij u hierover, indien nodig, automatisch benaderen. Neem echter ook zelf even contact op zodat u zeker weet dat het in uw geval goed geregeld is/wordt.
LET OP:
De vrijstelling in box 3 van € 123.428 per persoon voor polissen van op 14 september 1999 bestaande polissen blijft gewoon bestaan. U moet bij deze oude polissen alleen in actie komen als het op te bouwen kapitaal hoger is dan € 123.428 per persoon.
-
- Berichten: 30
- Lid geworden op: 11 apr 2007 13:52
Re: Einde bankspaarhypotheek - stel schadeloosstelling veilig!
Welke impact heeft de datum 1 april 2013 op omzettingen?
Verzekeraars hanteren andere data dan wat de fiscus toestaat.
ASR 22 februari
ING 7 maart
Wat heeft een datum van de Minister dan nog zin....
Vraag is of een verzekeraar een verzoek tot wijziging van na deze datum maar voor 1 april mag weigeren. Ik denk het niet. Als het verzoek er voor 1 april ligt, mag de bank/verzekeraar ook na 1 april deze mutatie nog uitvoeren, dus waarom doen die partijen zo krampachtig??
Verzekeraars hanteren andere data dan wat de fiscus toestaat.
ASR 22 februari
ING 7 maart
Wat heeft een datum van de Minister dan nog zin....
Vraag is of een verzekeraar een verzoek tot wijziging van na deze datum maar voor 1 april mag weigeren. Ik denk het niet. Als het verzoek er voor 1 april ligt, mag de bank/verzekeraar ook na 1 april deze mutatie nog uitvoeren, dus waarom doen die partijen zo krampachtig??