Hoe werkt het opzetten van listige kunstgrepen en een samenweefsel van verdichtsels?
(art. 326 Wetboek van Strafrecht: oplichting)
Uit het verzoekschrift "VERZOEK TOT VERBINDENDVERKLARING VAN EEN OVEREENKOMST TER COLLECTIEVE AFWIKKELING VAN MASSASCHADE":
"Aankoop effecten
50. In sommige individuele procedures is door contractanten het standpunt bepleit dat Dexia de effecten waarop de overeenkomsten van effectenlease betrekking hebben niet daadwerkelijk zou hebben gekocht. De belangenorganisaties hebben dit standpunt steeds als kansloos bestempeld. Het niet aankopen van de effecten zou voor Dexia bij een koersstijging een massief risico hebben meegebracht en zij menen dat eventuele malversaties op dit punt de controles van De Nederlandse Bank, de onafhankelijke accountant en het specifieke onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten terzake van effectenlease bij Dexia heeft verricht, niet zal kunnen zijn ontgaan. Zou het toch zo zijn geweest dat Dexia de effecten niet daadwerkelijk heeft aangekocht, dan is het nog de vraag (...)
(iii) wat het causaal verband is tussen verweten tekortkoming en enig door de afnemers geleden nadeel. Een nadere uitwerking van het standpunt van Dexia waarom deze beschuldiging geen hout snijdt, is opgenomen in
Productie 23. Dit verwijt heeft bij de onderhandelingen over de WCAM Overeenkomst dan ook geen rol van betekenis gespeeld.".
Uit die
Productie 23:
"I Inleiding
4. Ook worden Dexia 'hardnekkige geruchten' tegengeworpen die er op neerkomen dat zij geen aandelen, maar slechts
callopties op die aandelen heeft verworven. Dit vermoeden wordt waarschijnlijk gevoed door
een onjuiste lezing van een passage uit Dexia's jaarverslag 2002. De juiste context van de bedoelde passage wordt duidelijk hieronder in paragraaf IV.2.1.
(...)
IV.2 Verkrijging van aandelen in vier stappen
IV.2.1 Bestelling
(...)
38. Een aantal typen effectenlease-overeenkomsten - zoals de zogenaamde 'WinstVerDriedubbelaar Termijnbetaling' en de 'Triple Effect Maandbetaling' - verplichtte Dexia in drie opeenvolgende tranches aandelen aan de cliënt te leveren: de eerste tranche op de aankoopdatum, de tweede tranche één jaar daarna, de derde tranche twee jaar daarna. In geval van bedoelde typen overeenkomsten werden alledrie de tranches
in één keer besteld. Vervolgens werden alleen de aandelen van de eerste tranche aanstonds geleverd. De tweede en derde tranche werden één, respectievelijk twee jaar later aan de effectenlease-cliënt geleverd. Dexia was zeker van die leveringen, omdat zij ter zake van de tweede en derde tranche onderhandse (over the counter) termijntransacties aanging. Het zijn (onder meer) die derivaten, waaraan wordt gerefereerd in Dexia's jaarverslag 2002 (zie hierboven paragraaf I).".
Inderdaad staan op
pagina 42 (pagina 44 van de PDF) van het jaarverslag / jaarrekening van Dexia 2002 onder het kopje "Overige contracten" in het derivatenoverzicht vermeld:
"OTC Forwards
OTC Options
OTC Futures"
Jaarrekening 2002 hier:
http://www.platformaandelenlease.nl/doc ... 202002.pdf
Opmerkelijk is daarbij, dat daarin OTC callopties op aandelen staan met een marktwaarde van bijna 4,7 miljard EURO.
Inderdaad staan aldaar vermeld Forwards en Futures op aandelen met een relatief kleine waarde.
Het verschil tussen
opties enerzijds en
forwards en
futures anderzijds is, dat opties een recht (en geen plicht) tot koop / verkoop van die aandelen in de toekomst geven, terwijl forwards en futures een recht
en de plicht geven die aandelen in de toekomst te kopen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Forward_contract
http://en.wikipedia.org/wiki/Futures_contract
http://en.wikipedia.org/wiki/Option_(finance)
http://en.wikipedia.org/wiki/Over-the-counter_(finance)
(Option_(finance): "gives the owner the right,
but not the obligation, to buy or sell")
Bij Opties kun je dus afzien van koop, bij Forwards en Futures niet. Bij de laatste moet je kopen, ook indien de koersen inmiddels lager zijn dan de bij die Forwards en Futures afgesproken koers.
Dit is dus juist heel relevant bij Aegon's effectenlease, waar sprake is van aanschaf van grote hoeveelheden OTC callopties, en de beurskoers van de aandelen daalt onder de bij die optieovereenkomst bedongen uitoefenprijs. Je kunt dan afzien van uitoefenen van de opties, omdat het goedkoper is om dan tegen de inmiddels (veel) lagere actuele beurskoers (lager dan uitoefenprijs van de optie) de aandelen te kopen.
De in die
derivatenoverzichten genoemde geldbedragen geven weer de
marktwaarde van die verschillende derivaten, niet de
aankoopprijs. De laatste staat steeds elders in de balans en de winst- en verliesrekening verantwoord. De aankoopprijs van die opties -de optiepremie- die wordt in de jaarrekening over de minimale looptijd (in jaren) van een overeenkomst effectenlease geamortiseerd (afgeschreven) in de balans en de winst- en verliesrekening.
Opmerkelijk is dan wel, dat in de jaarrekeningen van Legio Lease, Bank Labouchere en Dexia
in de jaren 2001 en eerder geen Forwards en Futures op aandelen staan vermeld, enkel OTC
callopties op aandelen, terwijl de effectenleaseovereenkomsten waarbij aandelen in drie opeenvolgende tranches moesten worden geleverd, reeds vanaf februari 1998 werden verkocht.
Hoe is het dan gegaan in de jaren 1991 - 2002 ?
Callopties op aandelen.
En dat betekent, dat Aegon's Legio Lease / Bank Labouchere, later Dexia haar afnemers (slechts)
op papier een factor 40 meer geld heeft uitgeleend, dan nodig voor enkel betalen van
optiepremies (in plaats van echte aandelen) en dat resulteert in de vaststelling dat steeds sprake is geweest van
'bedrieglijke overkreditering': rente vragen en daadwerkelijk laten betalen over enkel op papier uitgeleend geld.
( "(iii) wat het causaal verband is tussen verweten tekortkoming en enig door de afnemers geleden nadeel": bedrieglijke overcreditering, dus rente betalen op slechts op papier uitgeleend geld)
Aegon's
derivatentrucje, waarschijnlijk uit de USA komen overwaaien door wegwijzing door J.P. Morgan.
http://www.jpmorgan.com/pages/jpmorgan
Kennelijk berust het standpunt van Aegon's Bank Labouchere, later Dexia dat in verband met aankoop van '3-tranches - producten' steeds Forwards en Futures op aandelen zijn aangeschaft op
een onjuiste lezing van de eigen jaarrekeningen.
Hoe kan dat nu toch, en door welk motief werd men gedreven?
Ik weet het wel. U ook inmiddels?
==========================================================================================================================
Jaarrekeningen Aegon's Legio Lease / Bank Labouchere later Dexia met de derivatenoverzichten (met waarde OTC callopties eerst in GULDENS, later EURO'S) hier:
http://www.platformaandelenlease.nl/doc ... menten.htm
(tussen haakjes het totaal aan uitstaande effectenlease-kredieten)
1994: p. 40 jaarrekening (p. 28 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties ƒ 90 miljoen
1995: p. 58 jaarrekening (p. 33 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties ƒ 325 miljoen
(ƒ 323 miljoen)
1996: afwezig
1997: p. 48 jaarrekening (p. 35 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties ƒ 5,011 miljard
(ƒ 1,836 miljard)
p. 40 jaarrekening: "De toename van de handelsportefeuille hangt grotendeels samen met de de OTC-opties die zijn afgesloten in verband met leaseproducten. Deze positie is gehedged met tegengestelde transacties welke zijn opgenomen onder de baisse posities.".
p. 47 jaarrekening: "De overige openstaande off-balnce sheet instrumenten zijn aangegaan ter indekking van (...) en posities in verband met leaseproducten. Derivaten zijn afgeleide financiële instrumenten waarvan de waardering mede afhankelijk is van de onderliggende hoofdsommen. (...) De onderliggende waarde kan een rente-, valuta- of een
aandelenproduct zijn.".
1998: p. 33 jaarrekening (p. 35 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties ƒ 11,989 miljard
(ƒ 2,4 miljard)
p. 21 jaarrekening:
"Opties inzake hedging effectenleaseproducten
De post 'opties inzake hedging effectenleaseproducten' betreft de hedgepositie die is afgesloten bij externe investment bankers (OTC-opties). Deze positie dient ter afdekking van die risico's die voortvloeien uit de embedded optiepositie welke onderdeel uitmaakt van de effectenleaseproduct
en. De opties inzake hedging effectenlease
constructies worden gewaardeerd tegen de marktwaarde.
De embedded optiepositie,
zijnde de verplichting aan de leasecliënten, is opgenomen onder de post overige schulden.".
p. 28 jaarrekening:
"Overige schulden
De in deze balanspost opgenomen embedded optiepositie, welke onderdeel uitmaakt van de effectenleaseproducten, bedraagt
ƒ 1.316 miljoen (1997: ƒ 493,3 miljoen). Zie hiervoor ook de toelichting bij de post 'opties inzake hedging effectenleaseproducten'.
p. 36 jaarrekening:
"In de post overige lasten is opgenomen de amortisatie van (...) geactiveerde
optiepremies (...) bij aankoop van effecten betrekking hebben op de leaseproducten.
1999: p. 20 jaarrekening (p. 52 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties
€ 11,012 miljard
(
€ 2,365 miljard)
p. 13 jaarrekening (p. 45 pdf):
"Een deel van deze optiepositie is ter afdekking van toekomstige leveringsverplichtingen van aandelen aan cliënten.
Het marktrisico van de embedded optiepositie en de daarmee samenhangende hedgepositie is beperkt. Het kredietrisisco uit hoofde van de OTC-positie is in belangrijke mate afgedekt door ontvangen onderpand.
De embedded optiepositie, zijnde de verplichtingen richting de leasecliënten, is opgenomen onder de post overige schulden.".
==========================================================================================================================
Vanaf 5 september 2000 tot maart 2003 zakt AEX ongeveer 70% van 703,18 naar 218,44, dus waarde callopties daalt even hard mee (terwijl tot -ergens in september- 2002 nieuwe callopties worden aangeschaft omdat tot dat moment nieuwe contracten met tranches worden afgesloten (80% van de afgesloten overeenkomsten effectenlease betreft tranches-overeenkomsten)). http://commons.wikimedia.org/wiki/File: ... 3-2010.jpg
==========================================================================================================================
2000: p. 60 jaarrekening (p. 62 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties
€ 5,1241 miljard
(€ 4,3 miljard)
p. 52 jaarrekening (p. 54 pdf):
"De post 'hedgeportefeuille opties inzake effectenleaseproducten' betreft de marktwaarde van de hedge-positie die is afgesloten bij investment bankers (OTC-opties). Deze positie dient ter afdekking van die risico's die voortvloeien uit de embedded optiepositie welk onderdeel uitmaakt van de effectenleaseproduct
en.
Een deel van deze optiepositie is ter indekking van toekomstige leveringsverplichtingen van aandelen aan cliënten. (...)".
Hier is dan de smoking gun.
Ik herhaal maar eens in een ander kleurtje:
"Een deel van deze optiepositie is ter indekking van toekomstige leveringsverplichtingen van aandelen aan cliënten.".
2001: p. 59 jaarrekening (p. 78 van pdf) - totale waarde aandelen-callopties
€ 5,349 miljard
(€ 4,1 miljard)
p. 54 jaarrekening (p. 73 pdf):
"De post 'hedgeportefeuille opties inzake effectenleaseproducten' dient deels ter indekking van toekomstige leveringsverplichtingen van aandelen aan cliënten.".
2002: p. 42 jaarrekening (p. 44 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 4,691 miljard
2003: p. 35 jaarrekening (p. 36 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 4,691 miljard
2004: p. 32 jaarrekening (p. 33 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 2,539 miljard
2005: p. 32 jaarrekening (p. 32 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 1,459 miljard
2006: p. 32 jaarrekening (p. 34 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 655 miljoen
2007: p. 32 jaarrekening (p. 34 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 433 miljoen
2008: p. 33 jaarrekening (p. 33 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 108 miljoen
2009: p. 29 jaarrekening (p. 29 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 22 miljoen
2010: p. 30 jaarrekening (p. 31 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 3 miljoen
2011: p. 34 jaarrekening (p. 34 van pdf)- totale waarde aandelen-callopties
€ 0,3 miljoen
2012: nog niet gepubliceerd
Let op het verschil tussen
'Notional amounts' en
'Nominale waarde'.
Fijne jongens en meisjes, die -waarschijnlijk niet-disfunctionele psychopatische- criminele kakkers, die achter een facade van fatsoen hele enge dingen doen, waaronder strafbare feiten-misdrijven plegen.
http://www.debezigebij.nl/web/Boek-5/97 ... hopaat.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Hebzucht#Avaritia
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mammon