witte angora schreef:'Verkeersopvatting' en 'in het verkeer geldende opvatting' zijn volgens mij in het normale spraakgebruik toch echt twee totaal verschillende dingen.
Nee, een verkeersopvatting is een in het verkeer geldende opvatting. Als je de twee link opent en dan klikt op de link "in het verkeer geldende opvatting" dan kom je op op de derde link die als titel heeft verkeersopvattingen.
witte angora schreef:Aangezien we hier niet met juristen te maken hebben, en we niet in een rechtbank staan, is het niet vreemd dat deze terminologie voor verwarring zorgt.
Tja, we hebben hier over overmacht, dat is een juridisch onderwerp en deze terminologie wordt daarin gebruikt. Als de terminologie niet begrijpt dan kun je wel eens behoorlijk de mist in gaan door toch een standpunt in te nemen. De tendens hier was geen schuld = overmacht, maar in het begrip overmacht worden vier criteria genoemd die aangegeven wanneer iets geen overmacht is. Dat zou voldoende moeten zijn om in te zien dat het niet zo simpel is als geen schuld = overmacht.
witte angora schreef:Je ziet dat je de uitdrukkingen niet zomaar te pas en te onpas kunt gebruiken, zoveel is me er wel uit duidelijk....
Dat is op zich zelf juist, maar daar is hier geen sprake van.
Stel A sluit met C een overeenkomst met een
resultaatsverplichting, dan neemt C het risico van het uitblijven van het resultaat in aanzienlijke mate voor zijn rekening. Als C vervolgens niet levert dan hij zich niet zomaar beroepen op overmacht. In het geval van werkelijke "acts of God" is er natuurlijk wel spraken van overmacht. Hieronder vallen natuurrampen, burgeroorlogen, ect.
LJN BD2984, Hoge Raad, C07/052HR schreef:16. Bij de "loutere" resultaatsverbintenis neemt de partij die die verbintenis aangaat, het risico van het uitblijven van het resultaat in aanzienlijke mate voor haar rekening, terwijl de "loutere" inspanningsverbintenis ertoe pleegt te strekken dat het risico dat de inspanningen het beoogde resultaat niet opleveren, geheel of grotendeels bij de crediteur blijft(8).
http://jure.nl/BD2984
Stel A sluit een overeenkomst met B. En in dat kader sluit B een overeenkomst C. B kan zich niet beroepen op overmacht, omdat hij op zijn beurt een vordering heeft op C. Bovendien is wettelijk vastgelegd (middels regelt recht) dat B voor C aansprakelijk is in art 6:76 BW.
Artikel 6:76 BW schreef:Maakt de schuldenaar bij de uitvoering van een verbintenis gebruik van de hulp van andere personen, dan is hij voor hun gedragingen op gelijke wijze als voor eigen gedragingen aansprakelijk.
witte angora schreef:Overigens (uiteraard kan ik de link van een pdf niet geven)
Je bedoelt vast deze:
https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstr ... sequence=5 (rechte muisknop als je op de link staat.)
Het begrip verkeersopvatting is een onbepaald begrip dat bij toepassing door de rechter nadere invulling behoeft, zoals ook open normen en andere onbepaalde begrippen invulling behoeven. Hantering van dergelijke open normen en onbepaalde begrippen bergt al snel het gevaar van rechtsonzekerheid en willekeur in zich. Voorkomen moet worden dat een begrip als de verkeersopvatting een machtswoord, een juridische stoplap of een dooddoener wordt.
Vergis je niet: dit is in het nadeel van de schuldenaar, omdat hij zich beroept op overmacht ex art. 6:75 BW.
Artikel 6:75 BW schreef:Een tekortkoming kan de schuldenaar niet worden toegerekend, indien zij niet is te wijten aan zijn schuld, noch krachtens wet, rechtshandeling of in het verkeer geldende opvattingen voor zijn rekening komt.
Artikel 150 Rv schreef:De partij die zich beroept op rechtsgevolgen van door haar gestelde feiten of rechten, draagt de bewijslast van die feiten of rechten, tenzij uit enige bijzondere regel of uit de eisen van redelijkheid en billijkheid een andere verdeling van de bewijslast voortvloeit.
Het is de schuldenaar die stelt dat het hier gaat om overmacht, dus het is de schuldenaar die moet aantonen dat dit:
- niet zijn schuld is; én
- niet voor zijn rekening komt krachtens de wet; én
- niet voor zijn rekening komt krachtens de rechtshandeling; én
- niet voor zijn rekening komt krachtens de verkeersopvattingen.
De schuldenaar heeft hier een behoorlijke berg te nemen, omdat het begrip overmacht geen machtswoord, een juridische stoplap of een dooddoener mag worden.
witte angora schreef:(...) met dien verstande dat jij bij mijn weten geen erkend jurist bent.
Zo iets als een erkend jurist bestaat niet. Alleen voor advocaten zijn er regels.