Pagina 1 van 1

Terugwerkende kracht bij 'compensatie-vergoeding'

Geplaatst: 31 jan 2013 14:23
door durloo
Afgelopen week kreeg ik van de TU/eindhoven waar ik gestudeerd heb (tot januari 2012) een mailtje over een belastingkwestie. Hier de situatie:

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik meegedaan met het zogenaamde KENWIB-onderzoek, een leerstoel van de universiteit, welk liep van 09-2011 tot 02-2012. Hiervoor heb ik destijds (2011) een contract getekend waarin staat:
• Dat het geen dienstverband betreft.
• Ik een compensatie van €500 per maand (totaal € 3000) krijg, waarvan 50% bij aanvang project en 50% bij de definitieve projectverdediging.

Nu heb ik deze 3000 euro ontvangen, echter blijkt dat de universiteit deze met terugwerkende kracht moet opgeven aan de belastingdienst, omdat het volgens hen om een vergoeding voor arbeid gaat. Ik heb in 2012 echter voltijd gewerkt waardoor dit zwaar belast gaat worden en ik dit met terugwerkende kracht moet gaan betalen.

Nu mijn twee vragen:
• Moet ik hier inderdaad 42% belasting over gaan betalen, terwijl het niet om een dienstverband gaat maar een compensatie (tekst contract)?
• Verder is de eerste 50% niet bij start project (2011) maar in januari 2012 aan mij uitbetaald. Omdat ik in 2011 niet voltijd werkte zou deze 50% een stuk lager belast worden. Kan ik hier iets tegen in brengen omdat dit niet volgens het contact gebeurd is?

Re: Terugwerkende kracht bij 'compensatie-vergoeding'

Geplaatst: 02 feb 2013 17:44
door kweenie
Of je een dienstverband hebt of niet, staat los van de vraag of je belasting moet betalen. De vraag of je een dienstverband hebt of niet, heeft vooral impact op of je bv recht op WW en andere werknemersverzekeringen hebt. Je zult daar gewoon belasting over moeten betalen, tenzij het een vergoeding is die ook door de fiscus expliciet als onkostenvergoeding is aangemerkt. Ook hierbij is het niet van belang of er wel of niet in het contract staat dat het een vergoeding is.

Volgens mij is voor de fiscus het moment van betalen van belang en niet het moment waarop je er recht op hebt. Het zal dan dus per 2012 worden belast.

Re: Terugwerkende kracht bij 'compensatie-vergoeding'

Geplaatst: 04 feb 2013 12:28
door Bor Komorovski
Daar kan ik me bij aansluiten. Aan onderzoeken deelnemen is in principe altijd belast, als het niet als loon belast is, dan wel als 'resultaat uit overige werkzaamheid'. De belastingdienst is hier kien op.