Pagina 1 van 1

Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 15 feb 2013 19:48
door LittlePenguin
Beste allemaal,

Ik heb een vraag over mijn nul-urencontract. Ik ga volgende week naar het juridisch loket maar zou graag wat meningen aanhoren.

Eind 2008 ben ik als student voor mijn werkgever gaan werken, ik kreeg een nul-urencontract. Vervolgens werk ik daar al minstens vijf jaar en het is omgezet een paar jaar terug in een contract voor onbepaalde tijd, maar nog steeds nul uur. Elk weekend werkte ik en tijdens de vakanties, vijf jaar lang! Toen was ik klaar met mijn studie en wilde graag werkervaring opdoen in het buitenland. Dit heb ik voor drie maanden gedaan. Mijn afdelingshoofd en filiaalmanager had afgesproken met mij om mijn contract aan te houden, ik zou dan zogenaamd drie maanden niet worden opgeroepen en ik kon daarna weer aan de slag als ik nog geen vaste baan had gevonden.

Tijdens mijn drie maanden weg is er een wisseling geweest van filiaalmanager, hij kent mij niet persoonlijk. Na mijn terugkomst ben ik drie dagen opgeroepen in januari. Daarna kwam de mededeling dat vanwege een te krap budget ze mij niet meer konden oproepen voor in ieder geval vier weken en wat ik daarna kan werken aan uren is onzeker. Ondertussen, roepen ze wel allemaal jongere oproepkrachten (16,17 jaar en ik ben 23) op voor werk, het werk dat ik altijd heb gedaan. Nu zit ik thuis, druk op zoek naar werk, maar er komen geen inkomsten binnen, maar krijg wel rekeningen binnen!

Wat voor rechten heb ik nu? Omdat ik de afgelopen drie maanden niet heb gewerkt kan ik ze ook niet verplichten loon uit te betalen. Maar verder had ik ook begrepen dat als er werk is, en ik voor dit werk in aanmerking kom, dit werk eerlijk verdeeld moet worden over alle oproepkrachten, dus ook mij!

Graag meningen!

Re: Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 16 feb 2013 13:33
door stofzuigertje
Jou werkgever mag zelf bepalen hoeveel uren je mag komen.
Dat is het nadeel van ouder en duurder worden in deze tijd met hoge werkloosheid.

Helaas mag dit en kun je er niets tegen doen behalve echt werk zoeken.

Re: Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 16 feb 2013 14:25
door kokka
FNV.nl schreef:Toelichting 2
Als je 3 maanden achter elkaar of wekelijks gewerkt hebt, of ten minste 20 uur per maand, dan heb je een arbeidscontract met bijbehorende rechten, zoals doorbetaling bij ziekte en vakantie.
Als je de afgelopen (ten minste 3) maanden of wekelijks hebt gewerkt, of ten minste 20 uur per maand, bijvoorbeeld volgens een vast rooster met een gelijke hoeveelheid arbeidsuren, dan mag ervan worden uitgegaan dat er een arbeidsovereenkomst is ontstaan met een vast aantal uren, gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren.
Ook als je als zelfstandige werkt, en dus geen arbeidscontract hebt afgesloten, en je hebt geen andere opdrachtgevers, dan kun je een arbeidsovereenkomst voor die werkzaamheden eisen..
Je ben er drie maanden tussenuit geweest, dus heb je nu geen aanspraak meer op deze regel..denk ik.

Re: Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 16 feb 2013 14:35
door kokka
in principe is staat de werkgever dus niet helemaal vrij om mensen wel of niet op te roepen.
zie mijn vorige post.

Re: Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 16 feb 2013 14:44
door MrMo
Het zal niks uit horen te maken of je een nieuwe filiaalmanager hebt of niet. Je werkt immers onder hetzelfde contract. (wat ik uit de tekst opmaak is deze ook niet tijdens de vakantie opgezegd)

Indien je een nul urencontract hebt is uw werkgever inderdaad verplicht u in te schakelen als hij werk beschikbaar heeft. (volgens mij heb ik dat ergens gelezen).

Heb je hierover contact op proberen te nemen met het afdelingshoofd (aangezien je filiaalmanager je onredelijk behandelt)? Mocht dit niet lukken dan zou ik zeker geen juridische stappen nemen. Daar gaat veel tijd zitten en om er veel mee bezig te zijn is waarschijnlijk frustrerend voor jou. Om niet eens te spreken over het kostenplaatje dat eraan vast komt te zitten (zeker om vragen bij het juridisch loket). Als je naar een andere werkgever verhuist, vergeet dan niet uw nulurencontract op te zeggen (anders kunnen ze je (in theorie) tijdens je nieuwe baan oproepen).

Voorzover mijn visie erop onderstaand de speciale regels bij een 0-urencontract.

Nulurencontract
Een nulurencontract heeft de volgende kenmerken:

U gaat aan het werk als u wordt opgeroepen.
U heeft een contract voor bepaalde tijd of voor onbepaalde tijd, maar er is geen afspraak over het aantal uren dat u werkt.
De werkgever betaalt u alleen loon over de uren die u werkt. Deze afspraak moet op papier staan.
Bovenstaande afspraak geldt alleen voor de eerste 6 maanden van de arbeidsrelatie. Na die 6 maanden moet de werkgever loon doorbetalen, ook als er geen of minder werk is (tenzij daarover andere afspraken gemaakt zijn in uw cao). De hoogte van de doorbetaling wordt bepaald door het gemiddeld aantal gewerkte uren in de laatste 3 maanden.

bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen ... chten.html

Re: Nul-urencontract en doorbetaling

Geplaatst: 16 feb 2013 16:01
door LittlePenguin
Bedankt voor jullie antwoorden. Ik was er al bang voor. Ik denk dat ik weinig kan doen in deze situatie.
Je ben er drie maanden tussenuit geweest, dus heb je nu geen aanspraak meer op deze regel..denk ik.
Ja dat klopt. Dat is dus mijn probleem.

Snuffel1: het gaat om een tuincentrum. Daarbij is enige specialistische kennis wel handig. Kennis dat ik bezit.

MrMo: mijn afdelingshoofd heb ik gesproken. Hij is het totaal niet eens met het feit dat ik thuiszit en wilt mij graag aan het werk zien op zijn afdeling. Maar hij heeft niks te zeggen op dit moment. De planning wordt door de filiaalmanager gedaan.

Daarnaast ben ik in het bezit van een universitaire Master, ben ook druk op zoek naar een fulltime baan die in mijn straatje past. Helaas in deze tijden zijn er niet veel vacatures in mijn sector en omdat ik net van de studie kom mis ik de werkervaring die deze tijden gevraagd wordt. Daarnaast ben ik druk op zoek naar (gemakkelijk) werk dat ik per direct kan doen, zoals bijvoorbeeld werk in de administratie. Wordt dan afgewezen vanwege mijn opleidingsniveau. Het is niet gemakkelijk om snel iets anders te vinden.

Ik ben vandaag langsgeweest en heb met mijn filiaalmanager gesproken over het feit dat ik toch wel graag een aantal dagen per week werk. Hij zegt dat hij wel de macht heeft mij niet op te roepen, ook al heeft hij werk. Volgens mij klopt dit niet? Voor zover ik weet moet het werk verdeeld worden over alle oproepkrachten. Hij zal zijn best doen om mij in te plannen. Ik ben zoals hij zegt te duur maar hij wilt mij niet kwijt als medewerker. Hij beschikt maar over een krap budget die hij mag uitgeven per week aan salarissen. Deze opdracht krijgt hij vanuit het hoofdkantoor. Ik ga alleen naar het juridisch loket om informatie te vragen, niet om echt stappen te ondernemen, is het ook niet waard ;) Zodra ik iets anders gevonden heb en het andere contract is getekend zeg ik mijn nul-uren contract daar ook op.