Voedingsmiddelen industrie
Geplaatst: 17 feb 2013 20:13
De voedingsmiddelenindustrie gebruikt dezelfde tactieken als de tabaksindustrie om de volksgezondheid te ondermijnen. Grote foodmultinationals zouden mede bijdragen aan de wereldwijde stijging in hartziekten, kanker en diabetes. Dit publiceerden onderzoekers in het Britse medische tijdschrift The Lancet.
Zelfregulering
Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. "Zelfregulering is zoiets als je sloten laten installeren door inbrekers", vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. "Je voelt je veilig maar je bent het niet."
Verantwoordelijkheid
Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. Juist in deze landen, waar de consumptie van de producten nog laag is, valt forse groei te behalen.
In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65 procent van het totaal aantal sterfgevallen in dat jaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.
Dominantie
Een lastige opgave, menen de wetenschappers, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.
Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. "Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen", stellen de onderzoekers.
Wetgeving
De enige oplossing volgens hen is regelgeving. "Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen", aldus de wetenschappers.
Zelfregulering
Om de volksgezondheid te verbeteren is een multidisciplinaire aanpak nodig, menen de wetenschappers. Zelfregulering is daarbij een heilloze weg. "Zelfregulering is zoiets als je sloten laten installeren door inbrekers", vertelt professor Ron Moodie van de Universiteit van Melbourne. "Je voelt je veilig maar je bent het niet."
Verantwoordelijkheid
Volgens de wetenschappers zijn voedingsbedrijven in belangrijke mate verantwoordelijk voor de wereldwijde groei van welvaartsziektes. Ze wijzen op de groei van ongezonde producten in landen met veel lage- en middeninkomens. Juist in deze landen, waar de consumptie van de producten nog laag is, valt forse groei te behalen.
In 2010 overleden wereldwijd ruim 34,5 miljoen mensen aan welvaartsziekten als kanker en diabetes. Dit komt neer op 65 procent van het totaal aantal sterfgevallen in dat jaar. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) wil de mortaliteit als gevolg van welvaartsziekten in 2025 met een kwart verminderen.
Dominantie
Een lastige opgave, menen de wetenschappers, in een wereld die wordt gedomineerd wordt door voedingsmiddelen met een hoge energiedichtheid, zoete frisdranken en alcoholische dranken waarop veel marketing wordt toegepast.
Partnerschappen op vrijwillige basis tussen voedingsindustrie en publieke organisaties werpt niet voldoende vruchten af. Voedingsbedrijven geven gezondheidswetgeving juist vorm in hun eigen voordeel. "Ze verdraaien onderzoeksresultaten en lobbyen bij politici om hervormingen in de gezondheidszorg te voorkomen", stellen de onderzoekers.
Wetgeving
De enige oplossing volgens hen is regelgeving. "Regelgeving of de dreiging daarvan, is de enige manier om grote voedingsmiddelenbedrijven te veranderen. De industrie moet onder druk worden gezet om te veranderen", aldus de wetenschappers.