LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Hoe kan het dat er in 'Biologisch' vleeswaren van de AH het Chemische conserveermiddel Natriumnitriet zit? Dan is het toch niet meer biologisch? Waarom mag het dan wel biologisch heten? Ik voel me behoorlijk genept.
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Waarom niet? Het word toch pas later aan het product toegevoegd.
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Daarom zit het dus in biologische vleeswarenE250 Natriumnitriet
Conserveermiddel en middel voor kleurbehoud in vleeswaren. Komt van nature voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat. In vleesproducten is alleen de biologische variant toegestaan.
-
- Berichten: 3573
- Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Het vlees van de vleeswaren waar dat spul inzit worden toch niet minder biologisch van dat nitriet?Delah schreef:Hoe kan het dat er in 'Biologisch' vleeswaren van de AH het Chemische conserveermiddel Natriumnitriet zit? Dan is het toch niet meer biologisch? Waarom mag het dan wel biologisch heten? Ik voel me behoorlijk genept.
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
U verwart "biologisch" met "natuurlijk" of "niet geconserveerd" en dat is jammer. Biologisch vlees en vleeswaren komen uit de biologische veeteelt en varkenshouderij die een beter leven voor de dieren nastreeft en wars is van het gebruik van teveel medicatie bij de dieren.Delah schreef:Hoe kan het dat er in 'Biologisch' vleeswaren van de AH het Chemische conserveermiddel Natriumnitriet zit? Dan is het toch niet meer biologisch? Waarom mag het dan wel biologisch heten? Ik voel me behoorlijk genept.
Net zoals bij niet-biologische levensmiddelen dienen biologische levensmiddelen ook na de slacht gevrijwaard te blijven van ziekmakend schimmels en bacteriën alsmede beschermd te zijn tegen al te snel bederf. Anders zouden biologische voedingsmiddelen ons ziek maken en dàt kan toch niet de bedoeling zijn.
Newmikey: die zowel biologisch als niet-biologisch consumeert
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Als je eten zonder (chemische) conserveermiddelen wilt, moet je niet in de supermarkt kopen. De consequentie is dan natuurlijk wel dat je producten een stuk minder lang houdbaar zullen zijn.
Zoals hierboven aangegeven, maken de conserveermiddelen het vlees niet minder biologisch.
Zoals hierboven aangegeven, maken de conserveermiddelen het vlees niet minder biologisch.
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Het is heel goed mogelijk om biologische E-nummers te maken, denk aan het welbekende bietenrood kleurmiddel (E162). Als men dat maakt van biologisch geteelde bieten, heb je dus een "biologisch" E-nummer.Delah schreef:Hoe kan het dat er in 'Biologisch' vleeswaren van de AH het Chemische conserveermiddel Natriumnitriet zit? Dan is het toch niet meer biologisch? Waarom mag het dan wel biologisch heten? Ik voel me behoorlijk genept.
En biologisch betekend niet dat je de ham rechtstreeks van het nog warme geslachte varken afbijt natuurlijk.
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Nu we het er toch over hebben ook maar eens een misverstand uit de weg ruimen: "Chemisch conserveermiddel" - àlle conserveermiddelen, zèlfs zout of suiker, zijn chemisch. Sterker nog: alle stoffen die wij om ons heen in de natuur zien zijn chemisch, uw lichaam werkt op chemische processen en zonder chemie zouden wij ons eten niet kunnen verteren.
Wat u waarschijnlijk bedoelt is "synthetisch" ofwel door de mens industrieel vervaardigd. E250 is natriumnitriet en zoals reeds door een poster gesteld komt dit in de natuur voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat.
Bij de winning uit mineraal worden meestal alleen natuurkundige processen gebruikt om de werkzame stof te isoleren, zoals malen, filteren, oplossen, drogen etc.
Als het gesynthetiseerd wordt uit kaliumnitraat komt er een héél simpele chemische reactie aan te pas waarbij door verhitting waarbij NaNO3 (het nitraat) wordt omgezet in NaNO2 (nitriet) en de overgebleven zuurstof atomen gewoon in de lucht verdwijnen als O2. Een chemische reactie dus maar niks om van te schrikken eigenlijk.
E250 : Natriumnitriet
Herkomst:
Komt van nature voor als mineraal. Wordt direct gewonnen of gemaakt uit natriumnitraat.
Functie en eigenschappen
Een wit poeder gebruikt als conserveermiddel tegen de bacterie Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt) in vlees en visproducten.
Producten:
vlees en visproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 0.06 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot de (potentieel kankerverwekkende) nitrosamines. Hoge concentraties kunnen ook reageren met hemoglobine. Het mag niet gebruikt worden in voeding voor kinderen onder de 6 maanden. Kleine kinderen hebben een andere vorm van hemoglobine, die veel gevoeliger is voor nitrieten dan normaal hemoglobine.
Dieetbeperkingen :
Geen. Nitrieten en nitraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.
Wat u waarschijnlijk bedoelt is "synthetisch" ofwel door de mens industrieel vervaardigd. E250 is natriumnitriet en zoals reeds door een poster gesteld komt dit in de natuur voor als mineraal of wordt gemaakt uit kaliumnitraat.
Bij de winning uit mineraal worden meestal alleen natuurkundige processen gebruikt om de werkzame stof te isoleren, zoals malen, filteren, oplossen, drogen etc.
Als het gesynthetiseerd wordt uit kaliumnitraat komt er een héél simpele chemische reactie aan te pas waarbij door verhitting waarbij NaNO3 (het nitraat) wordt omgezet in NaNO2 (nitriet) en de overgebleven zuurstof atomen gewoon in de lucht verdwijnen als O2. Een chemische reactie dus maar niks om van te schrikken eigenlijk.
E250 : Natriumnitriet
Herkomst:
Komt van nature voor als mineraal. Wordt direct gewonnen of gemaakt uit natriumnitraat.
Functie en eigenschappen
Een wit poeder gebruikt als conserveermiddel tegen de bacterie Clostridium botulinum (de bacterie die botulisme veroorzaakt) in vlees en visproducten.
Producten:
vlees en visproducten
Acceptabele dagelijkse inname (ADI) :
Tot 0.06 mg/kg lichaamsgewicht
Bijwerkingen :
Nitrieten kunnen in de maag met eiwitten reageren tot de (potentieel kankerverwekkende) nitrosamines. Hoge concentraties kunnen ook reageren met hemoglobine. Het mag niet gebruikt worden in voeding voor kinderen onder de 6 maanden. Kleine kinderen hebben een andere vorm van hemoglobine, die veel gevoeliger is voor nitrieten dan normaal hemoglobine.
Dieetbeperkingen :
Geen. Nitrieten en nitraten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariers en veganisten.
-
- Berichten: 1
- Lid geworden op: 16 sep 2014 10:52
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Hoi, wij eten uitsluitend dierlijke producten die biologisch zijn. Nou is het ons opgevallen dat in de biologische producten van de AH vaak ook niet biologische dierlijke producten zitten welke dus weer schadelijker zijn, zoals:
in de biologische groente balletjes zit scharrel ei
de biologische groente burgers bevatten normaal ei NIET EENS SCHARREL!
en ook in de biologische kipschnitzels hebben ze normale kalkoen gelatine in gedaan
dit is nog maar wat wij nu hebben kunnen vinden en er zijn vast nog meer van dit soort gevallen
Het rare maar zeker positieve vinden wij dat er in normale producten steeds meer vrije uitloopeieren gebruikt worden, zoals:
verse pasta uit het koelschap
pannenkoeken mix shaker basic
Waarom gebruiken zij het betere ei etc niet voor de biologische producten?
in de biologische groente balletjes zit scharrel ei
de biologische groente burgers bevatten normaal ei NIET EENS SCHARREL!
en ook in de biologische kipschnitzels hebben ze normale kalkoen gelatine in gedaan
dit is nog maar wat wij nu hebben kunnen vinden en er zijn vast nog meer van dit soort gevallen
Het rare maar zeker positieve vinden wij dat er in normale producten steeds meer vrije uitloopeieren gebruikt worden, zoals:
verse pasta uit het koelschap
pannenkoeken mix shaker basic
Waarom gebruiken zij het betere ei etc niet voor de biologische producten?
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Sorry dat ik het vraag, maar welk deel is schadelijk van de genoemde stoffen?julian1988 schreef:Nou is het ons opgevallen dat in de biologische producten van de AH vaak ook niet biologische dierlijke producten zitten welke dus weer schadelijker zijn
Dat het niet onder de term biologisch valt ben ik helemaal mee eens, maar schadelijk?julian1988 schreef:zoals:
in de biologische groente balletjes zit scharrel ei
de biologische groente burgers bevatten normaal ei NIET EENS SCHARREL!
en ook in de biologische kipschnitzels hebben ze normale kalkoen gelatine in gedaan
Re: Chemisch conserveermiddel in Biologische vleeswaren AH
Ik zou zeggen vráág het ze, ze hebben een actieve klantenservice waarmee je op verschillende manieren in contact kan komen.julian1988 schreef:Hoi, wij eten uitsluitend dierlijke producten die biologisch zijn. Nou is het ons opgevallen dat in de biologische producten van de AH vaak ook niet biologische dierlijke producten zitten welke dus weer schadelijker zijn, zoals:
in de biologische groente balletjes zit scharrel ei
de biologische groente burgers bevatten normaal ei NIET EENS SCHARREL!
en ook in de biologische kipschnitzels hebben ze normale kalkoen gelatine in gedaan
dit is nog maar wat wij nu hebben kunnen vinden en er zijn vast nog meer van dit soort gevallen
Het rare maar zeker positieve vinden wij dat er in normale producten steeds meer vrije uitloopeieren gebruikt worden, zoals:
verse pasta uit het koelschap
pannenkoeken mix shaker basic
Waarom gebruiken zij het betere ei etc niet voor de biologische producten?
Overigens moet een product met het EKO kenmerk, zoals die biologische groenteburgers of balletjes, voor tenminste 95% afkomstig zijn uit biologische productie. (art 3 in deze pdf) Voor biologische grondstoffen is dat 100%. Kortom, AH mag dus tot een zekere hoogte niet biologische grondstoffen gebruiken, ook volgens de voorwaarden van het Nederlandse EKO keurmerk.