Pagina 1 van 1

Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 15:37
door Kenji
Hallo,

Afgelopen vrijdag kreeg mijn vriend te horen dat hij wegens bedrijfseconomische redenen ontslagen zal worden per 31 december.
Zojuist lagen de papieren van het UWV in de brievenbus met zijn ontslagaanvraag en het bezwaarformulier.

Mijn vriend werkt al sinds 2006 bij bedrijf B. Hij kwam daar binnen als timmerman maar heeft inmiddels diverse studies gedaan waardoor hij uitvoerder is kunnen geworden. Nadat hij deze papieren had heeft hij een aantal projecten als uitvoerder mogen doen. (hij heeft echter geen salaris verhoging gekregen (ik weet niet of dit mee hoort te groeien).
Echter nam bedrijf B. nog een uitvoerder in dienst met méér ervaring.

Mijn vriend is altijd in de timmermans CAO gebleven waarom weet ik niet.

Omdat mijn vriend met als functie omschrijving timmerman (terwijl hij uitvoerder is) ontslagen wordt met de reden bezuinigen en als laatste in zijn leeftijd erbij gekomen vind ik dit een beetje vreemd. Hij werkte op het moment van aanname collega al 5 jaar binnen het bedrijf en heeft "dezelfde" papieren.

Mijn vriend zou volgens de papieren een salaris hebben van €28.000 per jaar (hele cijfers weet ik niet uit mijn hoofd)
Hij heeft uitvoerend werk gedaan, kreeg dus al die tijd betaald als timmerman.

De uitvoerder wat ze 2 jaar geleden in dienst hebben genomen heeft een salaris van €44.000 per jaar (is tevens maar 5 jaar ouders).

Het kan natuurlijk zijn dat ik een beetje over reageer momenteel omdat ik ook boos ben maar als ik het goed begrijp, word mijn vriend op straat gezet als timmerman met een salaris van 28.000 met uitvoerende werkzaamheden waarvoor hij dus niet betaald werd en laten ze iemand wat korter in het bedrijf zit (vast meer werkervaring zal hebben) wel zitten met een salaris van 44.000

Als we toch bekijken naar nieuwste binnen het bedrijf is het krom dat mijn vriend eruit moet, met minder salaris en dezelfde kennis??
Stel dat mijn vriend uitvoerder zou zijn en 35.000 zou verdienen dan maakt bedrijf B. alsnog 9.000 (peanuts) meer winst of zie ik dat verkeerd?

Ik hoop dat iemand mij hierin kan helpen, zeker wat betreft de functie omschrijving timmerman/ uitvoerder en of er een mogelijkheid is toch een uitvoerders salaris te krijgen voor de projecten wat hij heeft gedraaid met een timmermans- salaris, want ik noem dit uitbuiting.

Alvast bedankt.

Ly

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 15:49
door sjohie
Er zijn meer bepalingen, zo moet na een ontslagronde er een van elke leeftijdsgroep een X aantal mensen in dienst zijn/blijven, dit om te voorkomen dat men alle medewerkers ouder dan X jaar even kan lozen.

Maar salaris is persoonsgebonden, als hij al die tijd akkoord is gegaan met die 28k, kan hij nu niet ineens gaan piepen, dat had hij toentertijd in een functioneringsgesprek op tafel moeten leggen ter onderhandeling.

Hij is overduidelijk aardiger naar het bedrijf geweest als zij naar hem, maar dit is verder niet strafbaar, het UWV gaat uit van het salaris wat hij al die tijd heeft ontvangen, of dat eerlijk is of was, is iets tussen werkgever en werknemer.

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 15:57
door Kenji
Als ik mij niet vergis is een bedrijf verplicht 1x per jaar een functioneringsgesprek te voeren??
Helaas gebeurt dit ook niet, je moest er zelf naar vragen.
Als mijn vriend (met name de laatste tijd) al vragen had werd hij afgewimpeld..

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 16:20
door GJvdZ
Kenji schreef:Als ik mij niet vergis is een bedrijf verplicht 1x per jaar een functioneringsgesprek te voeren??
Hangt van de CAO af.

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 16:24
door GJvdZ
Kenji schreef:hij heeft echter geen salaris verhoging gekregen (ik weet niet of dit mee hoort te groeien).
Hangt ook van de CAO en beleid af. Bij mij op het werk krijg je eerst een nieuwere functie (in een hogere salarisschaal) en na een bepaalde tijd worden de prestaties geevalueerd. Als je naar verwachting presteert krijg je promotie naar die nieuwe salarisschaal (of je blijft in dezelfde maar hebt meer doorgroeimogelijkheden; hangt een beetje van de functie af).

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 14 nov 2013 17:01
door witte angora
Een heel verhaal, maar eigenlijk geen informatie, als ik eerlijk mag zijn. Ik snap je boosheid, dat is ook helemaal niet zo gek. Maar als er mensen teveel zijn, dan zijn er mensen teveel. Dan moeten er één of meer mensen vertrekken.

Wie dat wel of niet wordt, daar valt door buitenstaanders niets zinnigs over te zeggen. Hoe dat met het salaris geregeld is eigenlijk ook niet.

Dat je vriend 'goedkoper' is dan de collega hoeft niet zozeer het criterium te zijn. Het zou zomaar kunnen dat de omzet ruim voldoende is om de collega te betalen, maar dat er simpelweg te weinig werk is. In zo'n situatie kunnen er heel andere redenen ten grondslag liggen aan het ontslag van je vriend. Waaronder dus minder ervaring dan de collega.

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 24 nov 2013 16:57
door PDA
Hallo,
In de eerste plaats wil ik even zeggen hoe rot in het vind dat jullie in deze situatie zitten.

Wat betreft het loon van je partner in verhouding tot zijn werkzaamheden:
Er is in de bouw, zoals je vast wel weet, een CAO en daarin staat welk salaris bij welke functie hoort.
Als is overeengekomen dat je partner een nieuwe functie binnen het bedrijf krijgt met andere en vooral meer verantwoordelijkheden dan hoort daar een nieuw arbeidsovereenkomst bij.
Blijkbaar is er niets afgesproken en is je partner stilzwijgend akkoord gegaan met andere en meer verantwoordelijkheden zonder dat daar beloning op basis van een andere functieomschrijving is toegepast. In de jaarlijkse functioneringsgesprekken (die verplicht zijn) hadden de werkgever en je partner dit aan de orde moeten/kunnen stellen. Belangrijk is om te weten wat er in het verslag van die functioneringsgesprekken staat. Op basis van die inhoud kan je eventueel juridische stappen nemen.
Dit alles staat los van de aanstelling van een nieuwe medewerker die wel de juiste beloning voor de functie van uitvoerder krijgt.
Bij een collectief ontslag wordt het afspiegelingsbeginsel toegepast.
De medewerkers worden per categorie uitwisselbare functies ingedeeld in 5 leeftijdsgroepen
(tot 25 jaar, 25-35 jaar, 35-45 jaar, 45-55 jaar en 55 jaar en ouder).
De verdeling van de ontslagen over de verschillende
leeftijdsgroepen moet zo plaatsvinden dat de leeftijdsopbouw vóór en na de inkrimping zoveel mogelijk gelijk is. Vervolgens wordt binnen elke leeftijdsgroep de werknemer met het kortste dienstverband het eerst voorgedragen voor ontslag.

Ik wens jullie veel sterkte met de situatie.

Mvg, Wim.

Re: Ontslagen maar klopt het wel??

Geplaatst: 24 nov 2013 17:29
door olaf79
sjohie schreef:Er zijn meer bepalingen, zo moet na een ontslagronde er een van elke leeftijdsgroep een X aantal mensen in dienst zijn/blijven, dit om te voorkomen dat men alle medewerkers ouder dan X jaar even kan lozen.

Maar salaris is persoonsgebonden, als hij al die tijd akkoord is gegaan met die 28k, kan hij nu niet ineens gaan piepen, dat had hij toentertijd in een functioneringsgesprek op tafel moeten leggen ter onderhandeling.

Hij is overduidelijk aardiger naar het bedrijf geweest als zij naar hem, maar dit is verder niet strafbaar, het UWV gaat uit van het salaris wat hij al die tijd heeft ontvangen, of dat eerlijk is of was, is iets tussen werkgever en werknemer.
In principe heeft de werkgever een zorgplicht jegens zijn werknemer. Als hij werknemer defacto een nieuwe functie geeft met meer verantwoordelijkheden en zijn cursussen etc ook bij die functie horen, dan is hij verplicht de salariëring daarop aan te passen.