LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gesjoemel met suiker

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5509
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Gesjoemel met suiker

Ongelezen bericht door Radar »

'1 portie levert 5% van de geadviseerde dagelijkse hoeveelheid suiker.' Zo'n mededeling op een verpakking klinkt onschuldig, maar dat is het niet, stelt diëtiste Karine Hoenderdos. De hoeveelheid suiker die we dagelijks binnen zouden mogen krijgen, is namelijk vastgesteld door de Europese voedingsindustrie.

Hierdoor lijken de percentages op verpakkingen een stuk onschuldiger dan dat die hoeveelheid suiker in werkelijkheid is voor je gezondheid.

Maandag 28 april in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1

witte angora
Berichten: 30760
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Gesjoemel met suiker

Ongelezen bericht door witte angora »

Diëtistes klinken zo onschuldig, maar hebben ze wel gelijk?

sjohie
Berichten: 11237
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Gesjoemel met suiker

Ongelezen bericht door sjohie »

Een geïnformeerd consument weet dat dit geldt voor een gezonde volwassene, en in het geval van suiker gaat om x% van 90g gram suiker, wat voor die stof de aanbevolen dagelijkse inname is?

Overigens wordt eind dit jaar de term "dagelijkse voedingsrichtlijn" vervangen door de term "referentie-inname", wat wat meer het wetenschappelijke/berekende/theoretische achter deze getallen en adviezen weergeeft. Ik lees altijd de verplichte voedingswaarde, waarin de hoeveelheden per 100g/ml (bereid) product staan, die getallen laten wat minder ruimte voor dit soort omfloerste getallen en beweringen.

Maar belangrijker is dat dit gaat over stoffen (vet/suiker/zout) die je idealiter in zo klein mogelijke hoeveelheden neemt, omdat het niet essentiële stoffen an-sich zijn met een minimum inname die nodig is voor een gezonde levensstijl.

sadfly
Berichten: 451
Lid geworden op: 19 apr 2007 23:14

Re: Gesjoemel met suiker

Ongelezen bericht door sadfly »

Moeten ze wel eerste voeding op de markt brengen met minder suiker en geen zoetstoffen want dat is echt rommel. en laat ik zeker zoveel mogelijk liggen.

Trouwens met zout in producten, waarom verminderen de fabrikanten niet langzaam de hoeveelheid ? na een paar jaar weet niemand meer beter. Zelfde voor kleurstof in boter, gele boter ziet er zo vies uit. en zo zullen er nog wel meer dingen zijn.

Gesloten