waarom keukens zo duur zijn...
Geplaatst: 11 jun 2014 15:36
Beste allemaal,
Ik volg het keukenforum al een hele poos met grote belangstelling.
Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hun mening reflecteren en hoe meningen worden onderbouwd.
Ik ben dit jaar ook in het proces geraakt om mijn keuken te vervangen omdat deze in slechte staat is geraakt. Ik wil graag met jullie delen hoe ik tot bepaalde beslissingen ben gekomen.
Dit is een heel verhaal, welke ik verdeel over meerdere reacties hieronder... (aaneensluitend).
Wat te doen als je keuken in erbarmelijke staat verkeerd of als je je keuken simpelweg "zat" bent?
1. je kunt naar de spreekwoordelijke "keukenboer" gaan en simpelweg een nieuwe keuken uitzoeken
2. je kunt tegenwoordig een keuken laten renoveren (in ons geval niet aan de orde).
3. je kunt zelf een nieuwe keuken bouwen.
Wat moet je weten voordat je kunt beslissen welke van de bovenstaande opties voor jou het best gaat uitpakken.
1. Wat is je maximale budget?
2. Is er te koop wat ik precies wil of benadert het in voldoende mate mijn wensen?
3. Ben ik , eventueel, handig genoeg om zelf een keuken te bouwen.
Keuze nummer 1 is uiteraard het gemakkelijkst...
dus op een vrije dag met het vrouwtje achter internet gedoken en gekeken welk keukenbedrijf in aanmerking kwam voor een bezoekje.
Wij kwamen op 5 zaken uit:
1. Tulp keukens (leek ons een goede allrounder met redelijke prijs/kwaliteit).
2. de keukenconcurrent (puur om eens te kijken of ze echt het goedkoopst zijn)
3. Ikea (je zult nog verstelt staan over de geleverde prijs/kwaliteit!, hierover later meer).
4. een dealer met o.a. Siematic en meer erg dure merken.
5. Mint keukens... een kleiner bedrijf welke zelf keukens ontwerpt en bouwt...
Van te voren hadden wij samen een paar impressies / foto's verzameld en een paar schetsen gemaakt op basis van een inmeting van de beschikbare ruimte, en ook foto's gemaakt van de rest van het interieur van het huis...
Hiermee konden we makkelijk laten zien waarna we precies op zoek waren.
We waren op zoek naar een landelijk/moderne keuken met een dik betonnen blad (8-10cm) en hoogwaardige apparatuur (Siemens / ATAG / etc...) merken doen er verder ook niet echt toe.
De opstelling van de keuken is een rechte keuken van ca. 4m1 breed en daarvoor een eiland van ca. 3m breed met daarboven een eilandschouw en erin de kookplaat.
in totaal 6 laden en 8 kasten.
We vonden het belangrijk dat we lekkere brede laden hadden (90cm) en veel effectieve kastruimte. Geen bovenkastjes.
De standaard "plastic" lades vonden we niet mooi, we wouden graag mooi houten laden.
Kortom: we hadden ons erg goed voorbereid op de bezoeken aan de diverse potentiële keukenleveranciers.
We hadden voor de offerte de exacte merken en typen apparatuur opgeschreven, en strakke eisen gesteld aan afwerking waardoor we appels met appels konden vergelijken.
Ik ga niet verder uitweiden over onze ervaringen met de keukenbedrijven...
Ik heb 3 offertes gekregen die goed vergelijkbaar waren, daarnaast 1 offerte op basis van puur maatwerk en 1 offerte van de ikea (welke volgens ons het meest gunstig uitviel m.b.t. prijs / kwaliteit verhouding; want: echt houten deuren, plaatmateriaal klasse A / watervast verlijmd en blum hang en sluitwerk)
Conclusie:
alle keukenbedrijven vielen voor ons af!
de keukenbedrijven die zich zogenaamd onderscheiden door "kwaliteit" vragen hier letterlijk de hoofdprijs voor (terwijl de meerwaarde tegen zo'n hoge prijs absoluut twijfelachtig is).
De discounters vielen af door wazige communicatie en dito prijsvorming (hier wil ik gewoon geen keuken van kopen...).
Het "middensegment" bied na ons inzicht niet heel veel betere kwaliteit als de discounter maar zegt dit wel te doen waardoor onderhandelen een heel stuk lastiger is.
Ikea is een apart verhaal... je doet automatisch compromissen in vormgeving en maatvoering omdat ze eigenlijk nihil flexibel zijn; want: alleen standaard maten.
Ik volg het keukenforum al een hele poos met grote belangstelling.
Ik vind het mooi om te zien hoe mensen hun mening reflecteren en hoe meningen worden onderbouwd.
Ik ben dit jaar ook in het proces geraakt om mijn keuken te vervangen omdat deze in slechte staat is geraakt. Ik wil graag met jullie delen hoe ik tot bepaalde beslissingen ben gekomen.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
Dit is een heel verhaal, welke ik verdeel over meerdere reacties hieronder... (aaneensluitend).
Wat te doen als je keuken in erbarmelijke staat verkeerd of als je je keuken simpelweg "zat" bent?
1. je kunt naar de spreekwoordelijke "keukenboer" gaan en simpelweg een nieuwe keuken uitzoeken
2. je kunt tegenwoordig een keuken laten renoveren (in ons geval niet aan de orde).
3. je kunt zelf een nieuwe keuken bouwen.
Wat moet je weten voordat je kunt beslissen welke van de bovenstaande opties voor jou het best gaat uitpakken.
1. Wat is je maximale budget?
2. Is er te koop wat ik precies wil of benadert het in voldoende mate mijn wensen?
3. Ben ik , eventueel, handig genoeg om zelf een keuken te bouwen.
Keuze nummer 1 is uiteraard het gemakkelijkst...
dus op een vrije dag met het vrouwtje achter internet gedoken en gekeken welk keukenbedrijf in aanmerking kwam voor een bezoekje.
Wij kwamen op 5 zaken uit:
1. Tulp keukens (leek ons een goede allrounder met redelijke prijs/kwaliteit).
2. de keukenconcurrent (puur om eens te kijken of ze echt het goedkoopst zijn)
3. Ikea (je zult nog verstelt staan over de geleverde prijs/kwaliteit!, hierover later meer).
4. een dealer met o.a. Siematic en meer erg dure merken.
5. Mint keukens... een kleiner bedrijf welke zelf keukens ontwerpt en bouwt...
Van te voren hadden wij samen een paar impressies / foto's verzameld en een paar schetsen gemaakt op basis van een inmeting van de beschikbare ruimte, en ook foto's gemaakt van de rest van het interieur van het huis...
Hiermee konden we makkelijk laten zien waarna we precies op zoek waren.
We waren op zoek naar een landelijk/moderne keuken met een dik betonnen blad (8-10cm) en hoogwaardige apparatuur (Siemens / ATAG / etc...) merken doen er verder ook niet echt toe.
De opstelling van de keuken is een rechte keuken van ca. 4m1 breed en daarvoor een eiland van ca. 3m breed met daarboven een eilandschouw en erin de kookplaat.
in totaal 6 laden en 8 kasten.
We vonden het belangrijk dat we lekkere brede laden hadden (90cm) en veel effectieve kastruimte. Geen bovenkastjes.
De standaard "plastic" lades vonden we niet mooi, we wouden graag mooi houten laden.
Kortom: we hadden ons erg goed voorbereid op de bezoeken aan de diverse potentiële keukenleveranciers.
We hadden voor de offerte de exacte merken en typen apparatuur opgeschreven, en strakke eisen gesteld aan afwerking waardoor we appels met appels konden vergelijken.
Ik ga niet verder uitweiden over onze ervaringen met de keukenbedrijven...
Ik heb 3 offertes gekregen die goed vergelijkbaar waren, daarnaast 1 offerte op basis van puur maatwerk en 1 offerte van de ikea (welke volgens ons het meest gunstig uitviel m.b.t. prijs / kwaliteit verhouding; want: echt houten deuren, plaatmateriaal klasse A / watervast verlijmd en blum hang en sluitwerk)
Conclusie:
alle keukenbedrijven vielen voor ons af!
de keukenbedrijven die zich zogenaamd onderscheiden door "kwaliteit" vragen hier letterlijk de hoofdprijs voor (terwijl de meerwaarde tegen zo'n hoge prijs absoluut twijfelachtig is).
De discounters vielen af door wazige communicatie en dito prijsvorming (hier wil ik gewoon geen keuken van kopen...).
Het "middensegment" bied na ons inzicht niet heel veel betere kwaliteit als de discounter maar zegt dit wel te doen waardoor onderhandelen een heel stuk lastiger is.
Ikea is een apart verhaal... je doet automatisch compromissen in vormgeving en maatvoering omdat ze eigenlijk nihil flexibel zijn; want: alleen standaard maten.