Boek: "De zoete wraak..." van drs. John Consemulder
Geplaatst: 15 jul 2014 16:35
In 2013 is het boek: "De zoete wraak, aspartaam en het ware gezicht van de farmaceutische - en voedingsindustrie" verschenen van drs. John Consemulder. In dit boek worden de kunstmatige zoetstof aspartaam, de smaakversterker MSG (monosodiumglutamaat) en de farmaceutische- en voedingsindustrie onder zijn loep genomen. Volgens dit boek zou er onomstotelijk wetenschappelijk bewijs bestaan dat aspartaam en MSG bij een normale inname onder andere neurotoxisch, kankerverwekkend, "vroeggeboorte-opwekkend" en hormoonverstorend zijn. Aspartaam zou als schoolvoorbeeld dienen om de belangenverstrengeling, corruptie, onderzoeksfraude, valse wetenschap, machtsmisbruik en draaideurenpolitiek met de overheid bloot te leggen.
We hebben dus te maken met een boek dat geschreven is door een academisch geschoolde wetenschapper waarin staat dat aspartaam en MSG levensgevaarlijk zijn en voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen, zelfs bij een normale inname. Een gewaagde uitspraak die kracht wordt bijgezet met stellige uitspraken.
Het boek heb ik van iemand kunnen lenen em er moet geconstateerd worden dat het merendeel van de referenties verwijzen naar websites, artikelen en andere boeken in plaats van naar origineel wetenschappelijk onderzoek, wat verwacht zou mogen worden. Bovendien worden er onderzoeken selectief aangehaald, onjuist geïnterpreteerd en ontbreken er een groot aantal onderzoeken (cherry picking).
Op Pubmed zijn verschillende overzichtsartikelen verschenen over de veiligheid van aspartaam en MSG [1-9]. Deze concluderen dat aspartaam en MSG veilig zijn. De EFSA heeft recent nogmaals uitvoerig gekeken naar de veiligheid van aspartaam, de metabolieten daarvan (asparaginezuur, phenylalanine en methanol), en het degradatieproduct DKP [10]. De conclusie was:
"The Panel concluded that aspartame was not of safety concern at the current aspartame exposure estimates or at the ADI of 40 mg/kg bw/day. Therefore, there was no reason to revise the ADI of aspartame. Current exposures to aspartame - and its degradation product DKP - were below their respective ADIs. The ADI is not applicable to PKU patients."
Het boek bevat aantoonbaar onjuiste informatie en zaait angst en twijfel bij mensen. Wat mij betreft geen aanrader!
Update uitgebreidere boekrecensie:
http://www.overvoedingengezondheid.nl/p ... lder_.html
Referenties:
1. Marinovich M, et al. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: regulatory safety and epidemiological issues. Food Chem Toxicol. 2013 Oct;60:109-15.
2. Magnuson BA, et al. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727.
3. Tarasoff L, Kelly MF. Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. Food Chem Toxicol. 1993 Dec;31(12):1019-35.
4. Geha RS, et al. Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1058S-62S.
5. Williams AN, Woessner KM. Monosodium glutamate 'allergy': menace or myth? Clin Exp Allergy. 2009 May;39(5):640-6.
6. Walker R, Lupien JR. The safety evaluation of monosodium glutamate. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1049S-52S.
7. Freeman M. Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. J Am Acad Nurse Pract. 2006 Oct;18(10):482-6.
8. Jinap S, Hajeb P. Glutamate. Its applications in food and contribution to health. Appetite. 2010 Aug;55(1):1-10.
9. Brosnan JT, Drewnowski A, Friedman MI. Is there a relationship between dietary MSG obesity in animals or humans? Amino Acids. 2014 Jun 14.
10. EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2013. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(12):3496, 263 pp.
We hebben dus te maken met een boek dat geschreven is door een academisch geschoolde wetenschapper waarin staat dat aspartaam en MSG levensgevaarlijk zijn en voor ernstige gezondheidsproblemen kunnen zorgen, zelfs bij een normale inname. Een gewaagde uitspraak die kracht wordt bijgezet met stellige uitspraken.
Het boek heb ik van iemand kunnen lenen em er moet geconstateerd worden dat het merendeel van de referenties verwijzen naar websites, artikelen en andere boeken in plaats van naar origineel wetenschappelijk onderzoek, wat verwacht zou mogen worden. Bovendien worden er onderzoeken selectief aangehaald, onjuist geïnterpreteerd en ontbreken er een groot aantal onderzoeken (cherry picking).
Op Pubmed zijn verschillende overzichtsartikelen verschenen over de veiligheid van aspartaam en MSG [1-9]. Deze concluderen dat aspartaam en MSG veilig zijn. De EFSA heeft recent nogmaals uitvoerig gekeken naar de veiligheid van aspartaam, de metabolieten daarvan (asparaginezuur, phenylalanine en methanol), en het degradatieproduct DKP [10]. De conclusie was:
"The Panel concluded that aspartame was not of safety concern at the current aspartame exposure estimates or at the ADI of 40 mg/kg bw/day. Therefore, there was no reason to revise the ADI of aspartame. Current exposures to aspartame - and its degradation product DKP - were below their respective ADIs. The ADI is not applicable to PKU patients."
Het boek bevat aantoonbaar onjuiste informatie en zaait angst en twijfel bij mensen. Wat mij betreft geen aanrader!
Update uitgebreidere boekrecensie:
http://www.overvoedingengezondheid.nl/p ... lder_.html
Referenties:
1. Marinovich M, et al. Aspartame, low-calorie sweeteners and disease: regulatory safety and epidemiological issues. Food Chem Toxicol. 2013 Oct;60:109-15.
2. Magnuson BA, et al. Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol. 2007;37(8):629-727.
3. Tarasoff L, Kelly MF. Monosodium L-glutamate: a double-blind study and review. Food Chem Toxicol. 1993 Dec;31(12):1019-35.
4. Geha RS, et al. Review of alleged reaction to monosodium glutamate and outcome of a multicenter double-blind placebo-controlled study. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1058S-62S.
5. Williams AN, Woessner KM. Monosodium glutamate 'allergy': menace or myth? Clin Exp Allergy. 2009 May;39(5):640-6.
6. Walker R, Lupien JR. The safety evaluation of monosodium glutamate. J Nutr. 2000 Apr;130(4S Suppl):1049S-52S.
7. Freeman M. Reconsidering the effects of monosodium glutamate: a literature review. J Am Acad Nurse Pract. 2006 Oct;18(10):482-6.
8. Jinap S, Hajeb P. Glutamate. Its applications in food and contribution to health. Appetite. 2010 Aug;55(1):1-10.
9. Brosnan JT, Drewnowski A, Friedman MI. Is there a relationship between dietary MSG obesity in animals or humans? Amino Acids. 2014 Jun 14.
10. EFSA ANS Panel (EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food), 2013. Scientific Opinion on the re-evaluation of aspartame (E 951) as a food additive. EFSA Journal 2013;11(12):3496, 263 pp.