LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Duurzame palmolie: waar vind je het?

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5510
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Duurzame palmolie: waar vind je het?

Ongelezen bericht door Radar »

Palmolie zit in de helft van de producten die in onze supermarkt liggen, maar toch weten we er weinig vanaf. De gevolgen van de productie van palmolie zijn rampzalig, maar gelukkig is er een alternatief; duurzame palmolie.

Alleen is het voor consumenten nog heel lastig om te ontdekken waar dat dan in zit en blijkt een totale boycot van palmolie ook geen oplossing. Wat kan je wel doen?

Maandag 22 september 2014 in Radar, om 20:30 bij de AVROTROS op NPO 1

encore
Berichten: 1100
Lid geworden op: 16 mar 2014 10:23

Re: Duurzame palmolie: waar vind je het?

Ongelezen bericht door encore »

Jawel. Totale boycot draagt wel bij. Maar goed, vanuit hier kun je er toch niks tegen beginnen. Die houtkap daar is gewoon illegaal en de regering daar moet er iets tegen doen. Maar ze geven liever het geld uit aan hele andere belangrijke dingen. Zoals wapens en vliegtuigen....

leonard76
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 sep 2014 12:26

Re: Duurzame palmolie: waar vind je het?

Ongelezen bericht door leonard76 »

Een totale boycot werkt alleen als dit wereldwijd wordt gedragen. Op dit moment is het al zo dat Nederlandse levensmiddelenbedrijven de maatschappelijke plicht hebben om bij het gebruik van palmolie een certificaat te kunnen overleggen waaruit blijkt dat alleen gebruik is gemaakt van ecologisch verantwoorde palmolie. Palmolie dus waarvoor geen regenwoud is gekapt. Overigens zal het probleem zich bij een wereldwijde boycot alleen verleggen; een alternatief is zonnebloemolie en/of raapzaadolie en ook daarvoor is (veel) ruimte nodig. Hopelijk komt er vanavond ook iemand in de uitzending die het huidige gebruik en de beschikbare alternatieven kan bespreken, bijvoorbeeld een docent van de opleiding levensmiddelentechnologie. In Nederland doen we het zo slecht nog niet...

Hugo van Soest
Berichten: 1
Lid geworden op: 22 sep 2014 21:09

Re: Duurzame palmolie: waar vind je het?

Ongelezen bericht door Hugo van Soest »

Gecertificeerde palmolie is een wassen neus. De palmolie-industrie zit zeer complex in elkaar. Bedrijven die zijn aangesloten bij de RSPO kunnen min of meer ongezien via onderaannemers toch maagdelijk bos kappen. Een pakje margarine met gecertificeerde palmolie is geen garantie dat er geen bos voor is gekapt. Niet onbelangrijk: de RSPO is volgens mij geen onafhankelijke instelling maar een "zelfregulerend" orgaan van de palmolie-industrie zelf. Een slager die zijn eigen vlees keurt dus.

En ook al worden bestaande bossen ongemoeid gelaten, de teelt van oliepalmen KAN niet duurzaam. De oliepalm is een exoot in Indonesie en Maleisie. Om de plant daar te laten overleven, moet de grond worden gedraineerd en moeten er grote hoeveelheden kunstmest en pesticiden worden ingezet. De erosie en de verontreiniging van het oppervlaktewater maakt de grond ter plaatse nagenoeg onvruchtbaar en heeft daarnaast een zeer nadelige invloed op nabij gelegen bosgebieden.

Momenteel wordt er door stichting Masarang geexpirementeerd met de productie van een alternatief: olie gewonnen uit tengkawangnoten, Deze olie (ook bekend als Borneo Tallow) was de voorganger van palmolie en was in de koloniale tijd al een belangrijk exportproduct van Nederlands-Indie. Tengkawangbomen komen van nature in de bossen van Maleisie en Indonesie. Er hoeft dus niets gekapt, bemest of bespoten te worden.

De beste oplossing is gewoon om minder plantaardige olie te gebruiken. Laten we wel wezen: chips, ijs, koek, instantsoep e.d. zijn toch niet goed voor je. Win-win-situatie dus.

Gesloten