Goed voorbeeld doet goed volgen. De Belgische AFM sluit Spaar Select voor 4 maanden. Volgens Harrij Sistermans is er niets aan de hand. De stuisvogelpolitiek van weleer werkt in Belgie niet meer. De AFM is nu aan zet zou ik zeggen.
De "Belgische" Spaar Select praktijken zijn al niet veel beter dan de Nederlandse...
Spaar Select België in grote problemen
Door Petra Huijser en Peter de Brie
Donderdag 11 maart 2004 - BREDA - Onder een gelukkig gesternte opereert Spaar Select niet bepaald. Na grote problemen in Nederland - met als laatste hoofdstuk een rechtszaak over sponsoring van de ijsbaan in Breda - is nu de Belgische tak aan de beurt.
Na een eerdere inval van de Belgische justitie, volgt nu schorsing van de vergunning: Spaar Select België mag vier maanden geen enkel product verkopen. De maatregel is 5 maart opgelegd door de Belgische ‘Autoriteit Financiële Markten’, de Commissie voor bank-, financie- en assurantiewezen, CBFA. Woordvoerder E. Cloet spreekt van een zeldzaam besluit. ,,We komen er meestal in overleg met een bedrijf wel uit zonder ingrijpen.“
De maatregel betekent dat Spaar Select België (negen kantoren, enkele tientallen mensen) geen enkel nieuw product mag verkopen, reclame mag maken of een website in de lucht hebben. Een zware aderlating, omdat Spaar Select als tussenpersoon zijn geld verdient met de commissie die het opstrijkt per verkocht product.
,,Maar wij hadden zulke vraagtekens bij de administratie en boekhoudkundige organisatie dat wij niet anders konden om de consument te beschermen.“ Cloet wil niet zeggen waar het probleem precies zat. ,,Maar we houden nu in de gaten wie wat doet om de zaak op orde te brengen.“ Pas als aan alle eisen is voldaan, wordt de vergunning hersteld.
Pikant detail is dat Robert van den Broek als commercieel directeur van Spaar Select België eindverantwoordelijke was in de periode dat het conflict ontstond met de CBFA. Van den Broek is net benoemd tot algemeen directeur van Spaar Select Nederland. Volgens H. Sistermans, grootaandeelhouder van zowel Spaar Select België als Nederland, zijn die problemen niet aan hem te wijten. „Er zijn in bepaalde dossiers door agenten van ons (franchisehouders, red.) fouten gemaakt, maar die zijn niet terug te voeren op Van den Broek, al was hij dan eindverantwoordelijk.“
Om zulke problemen te voorkomen, gaat het bedrijf de structuur wijzigen. De eindverantwoordelijkheid ligt straks bij die agent en niet meer bij Spaar Select. Verder wil Spaar Select België de ‘vrije tijd’ gebruiken om het personeel extra op te leiden om straks een bredere reeks producten aan de man te brengen. Ook krijgen de 41.000 Belgische klanten extra aandacht.
De geschorste vergunning komt bovenop een conflict dat Spaar Select België uitvecht met Aegon Nederland over het product Money Max, de Belgische variant van Spaarbeleg. In verband daarmee heeft Aegon een derdenbeslag gelegd. Dit is geen beslag op rekeningen van Spaar Select zelf, maar wel op bedragen die Spaar Select nog te goed heeft van relaties. Reden voor het beslag is dat Aegon volgens woordvoerster M. Wester te veel betaalde provisie terug moet krijgen van Spaar Select België, dat als tussenpersoon Aegon-producten verkocht.
„Tussenpersonen krijgen dat bedrag voor de verkoop en het advies dat zij klanten blijven verstrekken. Als dat vooruitbetaald is op basis van tien jaar, maar het contract wordt na vijf jaar stopgezet, dan horen wij vijf jaar provisie terug te krijgen.“
Daar is nu in België sprake van, stelt Wester. ,,Wij hebben onze Belgische klanten een soort financiële bijsluiter gestuurd die aangeeft hoe hun producten ervoor staan. Spaar Select gebruikt die brief om mensen een ander product aan te smeren en strijkt daar provisie over op.“
Maar volgens Sistermans zit Aegon fout omdat de voorwaarden in de brief veranderd zouden zijn. Daarnaast zou Spaar Select ontdekt hebben dat sommige voorwaarden wettelijk niet eens mogen. „Ik ben geen jurist. Maar ik zie de bodemprocedure die wij over deze kwestie hebben aangespannen met vertrouwen tegemoet.“ Hij verliest evenmin slaap over een onderzoek door de Belgische justitie, die in januari bij Spaar Select in Antwerpen binnenviel in verband met de verkoop van mogelijk illegale hypotheekvormen. ,,Het is niet toevallig dat ook daar Aegon als moederbedrijf achterzat.“
BN De Stem 11-3-2003
Een goede start dus voor de nieuwe algemeen directeur van Spaar Select Nederland Robert van den Broek.
Pikant detail is dat Robert van den Broek als commercieel directeur van Spaar Select België eindverantwoordelijke was in de periode dat het conflict ontstond met de CBFA. Van den Broek is net benoemd tot algemeen directeur van Spaar Select Nederland. Volgens H. Sistermans, grootaandeelhouder van zowel Spaar Select België als Nederland, zijn die problemen niet aan hem te wijten.
Zou Sistermans dan toch een kat in de zak hebben gekocht?
groet,
Jack