LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
dhr.a de croos

ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor: DUVELSE KIP.
Ingrediënten:

200 gram margarine
500 gram kipfilet
2 grote uien
4 eetlepels ketjap
4 eetlepels suiker
1 blikje tomatenpuree
1 flinke scheut tomatenketchup
2 theelepels sambal
1 bakje champignons
1 flinke scheut koffieroom
rijst
stokbrood



Bereidingswijze:

Verhit de boter in een braadpan en bak de kipfilets hierin,
totdat ze een beetje bruin gaan worden. Neem ze uit de pan.
Snijd de uien en de champinons in stukjes en doe ze in de boter.
Roeren en even lekker laten bakken.
De kipfilets in kleine stukken snijden en terug in de pan doen.
Daarna de sambal, ketjap, suiker, tomatenpuree en de tomatenketchup erdoor roeren.
Tot slot nog een flinke scheut koffieroom erbij.
Dit geheel ongeveer 45 tot 60 minuten gaar laten worden.


Hierbij is rijst lekker.
Maar op een feestje kan het ook gegeten worden op stokbrood.
vrgr.andre de croos

Sonja

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Sonja »

Lekker zeg,
nodig ons maar eens uit.
Mr. Croos, ga zo door...

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor: Preitaart.
Ingrediënten:

2 preien
400 gram gehakt
250 gram champignons
1 pakje bladerdeeg
200 gram gerookt spek
1 bouillonblok
peper
zout



Bereidingswijze:

De gerookte spek in blokjes snijden en in een droge koekepan uitbakken.
Niet hard laten worden. Dan in een schaaltje doen.
In het achter gebleven spekvet het gehakt losrullen.
Hierover de bouillonblok kruimelen en meebakken. Ook dit in een schaaltje doen.
De springvorm inboteren en de ontdooide plakjes deeg half over de rand leggen.
Als rondom deeg zit dan de bodem dicht leggen.
Als eerste op de bodem deeg het afgekoelde gehakt leggen.
Daarna de spekblokjes, dan de kleingesneden prei, daarna de gesneden champignons.
Als laatste plakjes jong belegen kaas erover leggen.
Het deeg dicht vouwen en het laatste plakje deeg erover leggen zodat het een dichte taart wordt.
Ongeveer een uur in de oven op stand 7 of 220 graden.
Dit gerecht werd bereid door andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor: Gegratineerde mosselen.
Ingrediënten:

400 gram gele mosselen
1 gesnipperde ui
1 eetlepel gehakte peterselie
2 teentjes uitgeperste knoflook
1/8 liter slagroom
geraspte oude kaas
1 glas rode wijn
100 gram boter
vers gemalen peper
paneermeel



Bereidingswijze:

Verwarm de wijn in een steelpan en voeg de gesnipperde ui toe.
Laat de wijn net zolang op laag vuur koken tot deze is verdampt.
Voeg dan de peterselie toe met de boter en de uitgeperste knoflook.
Klop dit alles luchtig door elkaar met een mixer. Zout en peper naar smaak erbij.
Schenk de slagroom over de kruidenboter en leg hierop de gekookte mosselen.
Verwarm alles op een zacht vuur. Schep alles in een schelp of schaaltje.
Strooi er wat geraspte kaas en paneermeel overheen.
Even onder de grill of in een oven. Garneren met peterselie.
Dit gerecht werd bereid door andre de croos

Sonja

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Sonja »

WEL EEN BEETJE UITKIJKEN MET JE CENTJES HE...

Albert

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Albert »

Wat zal ik zeggen. Maak je zelf niet volkomen belachelijk. Want dat heb ik zelf al gedaan.

mvg

Albert.

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor: Varkensmedaillons met noten.
Ingrediënten:

3 zakjes walnoten
zout en peper
prinsesseboontjes
1 dl. cognac
2 bekertjes creme fraiche
2 varkenshaasjes
12 plakjes rauwe ham
100 gram boter
1 eetlepel dragon



Bereidingswijze:

De helft van de walnoten fijn hakken.
Varkenshaasjes in 6 gelijkestukjes snijden en een beetje platdrukken.
Inwrijvwn met peper en zout. Vlees met de zijkanten door de fijn gehakte noten rollen.
Plakjes ham er omheen doen en met een prikkertje vastzetten.
Tot gebruik in de koelkast leggen. Boontjes schoonmaken en wassen. Boter verhitten
Medallions aan beide kanten dicht schroeien, met de deksel op de pan in enkele minuten rosé bakken.
Daarna op een warm bord onder aluminiumfolie warm houden

vrgr.andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor:Skolse hamlappen.
Ingrediënten:

300 gram hamlappen
3 grote uien
75 gram boter
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels knoflookpoeder
zout
peper
½ pijpje skol (bier)



Bereidingswijze:

Wrijf de hamlappen in met peper, zout en knoflookpoeder.
Snij daarna de hamlappen in kleine stukjes, bak het vlees in 10 minuten bruin.
Ondertussen maakt u de uien schoon en snijd ze in ringen.
Doe de uienringen bij het vlees en bak alles nog eens 5 minuten aan.
Voeg de ketjap en het bier toe en laat het geheel nog 15 minuten sudderen op een laag vuur.
Met rijst en komkommersalade is het helemaal af.
vrgr.andre de croos

Fiona

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Fiona »

Albert,

Je bent een eerlijke goozer je hebt zelf kennis, waardeer ik. Niet veel mensen durven dat over zich zelf te zeggen. En andre is gestoord.

Fiona

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

allemaal,ik hoop dat iedereen een lekker weekend zal hebben
probeer de maaltijden eens uit.vrgr.andre de croos

Albert

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Albert »

Andre,

Je hebt nog gelijk ook. Het is allemaal zo zwart wit. Niemand heeft een oplossing tot nu toe. Mafketel je blijft optimistisch. Ik zie je nu door een ander oog. Ben er toch echt weer een beetje aan geopereerd vandaag maar dan zie je het ook weer anders. Je bent best tof.

Albert

Harry

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Harry »

Andre-Albert zie mijn reactie bij topic Vurig-Beschermploeg en Wie heeft advies. mvg, Harry

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Biefstuk op wijze van de andre
Dit recept is geschikt voor: 4 personen
Geschatte tijd die nodig is voor het klaarmaken: 20 min
Leg de biefstukken op een bord en overgiet ze rijkelijk met de saus, heel lekker met frietjes of gefrituurde aardappelschijfjes.;;
--------------------------------------------------------------------------------
Ingredienten:

4 biefstukken van de haas

0,5 liter room

1 bakje champignons

4 blikjes tomatenketchup

1 eetlepel mosterd

50 gram parmezaanse kaas

1 snufje cayenepeper

peper

zout

20 cl. port

20 cl. cognac

--------------------------------------------------------------------------------
Bereiding:

Smeer de pan in met zuivere plantaardige olie of boter, gebruik zo weinig mogelijk vet.

Bak de champignons in de pan tot ze goed bruin zijn.

Doe ondertussen de room, ketchup, mosterd, kaas, port, cayenepeper, peper en zout in een kom en roer de massa tot ze glad is.

Leg de champignons in een kom appart, hou champignons en sausmassa binnen bereik voor verdere bereiding.

Voeg opnieuw een beetje boter toe aan de pan en bak de inmiddels met peper en zout bestrooide biefstukken, laat de pan goed heet worden dan schroeit het vlees dicht en blijven ze mals!

Schroei eerst het vlees ca. 1 min dicht aan elke kant, zet het vuur iets zachter en bak naar eigen keuze het vlees 5 min, 7 min, 10 min aan elke kant.

Als het vlees klaar is, zet het vuur op de laagste stand en voeg de champignons toe aan de pan met vlees.

Neem de pan van het vuur en overgiet de pan met de cognac.

Flambeer het vlees en de champignons.

haal daarna de biefstukken uit de pan en leg ze op een verwarmd bord.

Giet dan de champignons en de sausmassa over in een steelpan.

Breng al roerend de saus aan de kook en blijf 1 min. roeren in de kokende massa.(heel belangrijk, anders zal de saus niet binden!)

Giet de saus over de biefstukken.vrgr.andre de croos

hans

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door hans »

Waar hebben jullie het over?
Is dit een culinair forum of een forum voor mensen met problemen met Legioleaseprodukten?
Ik ben maar pas op dit Forum aanwezig en heb een open brief, zie aanklacht tegen Dexiabank, gepost door hans geplaatst, misschien kunnen jullie helpen om deze brief nog meer aan te scherpen.

Ondertussen geniet van een lekkere maaltijd!

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

hans ten eerste dit form is een heel belangrijk iets;maar wel ingedeeld in groepen als topic waar je steun aan vind,topic waar je iets van leert en topic waar je om moet lachen.Maar waar het vooral om gaat vind je de afwisseling hier voor iedereen toe pasbaar,gelukkig kan iedereen zelf een keus maken wat ze willen lezen.Tentweede en laatste de belangrijke informatie dat zal je gelijk opvallen,wordt ook door iedereen met bijde handen aangepakt en geven gelijk een mening hierover.vrgr.andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Een sportieve keuze

Over de combinatie van vegetarisch eten en (intensief) sporten krijgen we steeds meer vragen. Beide kunnen uitstekend samengaan. Voor een sporter is het van belang gezond te eten, zodat lichamelijke prestaties geleverd kunnen worden. Wat is een gezonde voeding? In de eerste plaats moet de dagvoeding voldoende energie leveren. Naast energie uit koolhydraten en vetten moeten voldoende eiwitten, mineralen, vitaminen en vocht worden opgenomen.

Energiebehoefte

Je energiebehoefte is afhankelijk van hoeveel en hoe intensief je sport. De energieopname is te controleren door regelmatig op de weegschaal te gaan staan. Onderstaande tabel helpt je om een idee te krijgen van de hoeveelheid energie die bij verschillende activiteiten wordt gebruikt. De tabel werkt als volgt: een loper die 70 kilo weegt en die een duurloop van 1,5 uur loopt (11 km/uur), verbruikt hierbij gemiddeld 70 x 1,5 x 12 = 1260 kcal (6292 KJ). Deze energie haal je uit bijvoorbeeld 4 boterhammen met halvarine en kaas en nog 4 boterhammen met halvarine en jam/honing.

Gemiddeld energieverbruik in kilocalorieën per kilogram lichaamsgewicht, per uur.

Slapen: 0,93
Ruststofwisseling: 1,0
Zitten: 1,1
Staan: 1,2
Wandelen, 3 km/uur: 2,9
Wandelen, 4,5 km/uur, tafeltennis, volleybal: 3,9
Gymnastiek, kanoën, recreatief zwemmen, langzaam fietsen: 4,4
Rennen, 6 km/uur: 5,1
Badminton, skiën, paardrijden, tennis: 6,0
Roeien, schaatsen 12 km/uur: 7,5
Voetbal, hockey, basketbal, schermen, boksen: 8,0
Langlaufen 8 km/uur, schaatsen 19 km/uur, rennen 11 km/uur, worstelen: 12,0
Squashen: 12,9
Judo, rennen 14 km/uur, wedstrijdzwemmen: 13,5
Langlaufen 15 km/uur, rennen 19 km/uur, krachttraining, race-fietsen: 17,3

Reken uit hoeveel energie U zelf verbruikt bij bovenstaande sporten:
Geef Uw gewicht in kilo




| top |


Koolhydraten

Het is belangrijk als sporter voldoende energie op te nemen in de vorm van koolhydraten. De koolhydraten worden in het lichaam omgezet en opgeslagen als glycogeen. Glycogeen gebruik je bij inspanning als brandstof voor je spieren. Wie vegetarisch eet krijgt doorgaans genoeg koolhydraten binnen in de vorm van brood, granen, peulvruchten, pasta's en aardappelen. Vind je het moeilijk om voldoende voedsel op te nemen om op gewicht te blijven, denk dan ook eens aan meer geconcentreerde voedingsmiddelen; bijvoorbeeld gedroogd fruit in plaats van vers fruit.

Voedingsvezel

Volkorenproducten, peulvruchten, groenten en fruit maken de vegetarische voeding rijk aan voedingsvezel. Voedingsvezels zijn onverteerbare bestanddelen, die goed zijn voor de darmwerking. Wel zorgt veel voedingsvezel ervoor dat de te consumeren hoeveelheid eten groter is dan bij een vezelarme voeding die evenveel energie levert. Om toch genoeg calorieën op te nemen is het van belang meerdere maaltijden verdeeld over de dag te gebruiken. (Topsporters nemen gemiddeld 35 à 40% van de calorieën op in de vorm van tussendoortjes.)

Eiwitten

De eiwitbehoefte van sporters is hoger dan gemiddeld, omdat het lichaam meer spierweefsel en daardoor een hogere eiwitstofwisseling heeft. Met name bij het begin van de training, als het lichaam veel spiermassa vormt, moet je wat meer eiwitten opnemen. Dit kan door bij elke maaltijd verschillende eiwitrijke producten te gebruiken, zoals granen, peulvruchten, zuivelproducten, noten, ei, tofu en tempeh. In het algemeen zal er bij een gevarieerde voeding die voldoende energie bevat, niet snel een tekort aan eiwit ontstaan.

Vet

Net als bij de doorsnee voeding, is het verstandig ook bij de sportvoeding niet te veel vet te gebruiken. Onder andere omdat de opname van vet ten koste gaat van die van koolhydraten. Gebruik daarom zoveel mogelijk halfvolle of magere zuivel(producten), besmeer brood dun met boter of halvarine en eet niet te veel vette tussendoortjes. Dus liever een boterham of fruit dan gevulde koeken tussendoor.


| top |


Vitamines

Voor sporters zijn met name B-vitamines, vitamine C en vitamine E belangrijk. B-vitamines spelen een rol bij de energiestofwisseling. De behoefte aan B1, B2 en nicotinezuur is afhankelijk van de totale energieopname. De aanbeveling is 70 mg vitamine C per dag op te nemen. Eet dan ook voldoende (verse) groenten en fruit. Vitamine E gaat vernietiging door oxidatie tegen van de vitamines A en C en van onverzadigde vetzuren. Mogelijk heeft het een zuurstofsparend effect. Vitamine E zit voornamelijk in graanproducten, eieren en in sommige plantaardige oliën en vetten. Een extra dosis vitamine E heeft geen bewezen effect.
In het algemeen zul je met een gevarieerde voeding die voldoende energie bevat, ook voldoende vitamines opnemen. Extra vitaminepreparaten zijn bij een goede voeding overbodig.

Mineralen

De belangrijkste mineralen om rekening mee te houden zijn ijzer, calcium en zink. IJzer speelt een rol bij het zuurstoftransport in het bloed. Aanbevolen wordt om 10 tot 15 mg per dag op te nemen. IJzer zit vooral in peulvruchten, volkorengraanproducten, groene bladgroenten en stroop. Vitamine C-rijke producten verbeteren de opname van plantaardig ijzer. Thee, koffie en alcohol remmen de opname. Daarom is het beter thee en koffie niet bij de maaltijd te drinken, maar er ongeveer 2 uur mee te wachten.
Calcium is belangrijk bij de opbouw van het skelet. Er gaat bij het transpireren calcium verloren, dat moet worden aangevuld. In het algemeen geldt de aanbeveling 800 tot 1200 mg calcium per dag op te nemen. Gebruik je zuivelproducten, dan krijg je al snel voldoende calcium binnen (3 glazen melk en een plak kaas). Veganisten halen hun calcium uit bijvoorbeeld: (boeren)kool, broccoli, amandelen, para- en hazelnoten en sesamzaad.

Zink

Zink is een bestanddeel van veel enzymen die nodig zijn bij groei en weefselherstel. Het speelt ook een rol bij de eiwitsynthese. Vezelrijke voeding bindt een deel van het opgenomen zink. Dit vermindert de opname in het lichaam. De aanbevolen hoeveelheid ligt op 15-20 mg per dag. Zink komt met name voor in: zuivelproducten, volle granen, gist, noten, peulvruchten en tofu.


| top |


Vocht

Voldoende vocht is noodzakelijk om afvalstoffen te kunnen verwijderen en de lichaamstemperatuur onder controle te houden. Bij intensief sporten gaat veel vocht verloren door transpiratie. Op warme dagen kan dit verlies oplopen tot wel 3 à 4 liter. Dit moet aangevuld worden. Wacht niet met drinken tot je dorst krijgt, omdat de uitdroging dan al is begonnen. Verdeel de dranken regelmatig over de dag. Kies bijvoorbeeld (verdund) vruchtensap of bouillon om vocht en mineralen aan te vullen.

Duursport

Bij duursporten gaat het om het lang volhouden van een activiteit. Denk hierbij aan sporten als triatlon, duurloop, wielrennen, snelwandelen, roeien, zwemmen e.d. Uithoudingsvermogen is hierbij essentieel. Het belangrijkste voor de voeding van een duursporter is dat die veel koolhydraten bevat. Dit omdat de koolhydratenverbranding efficiënter verloopt dan de vetverbranding. De volgende energieverdeling wordt aanbevolen:

60-70% uit koolhydraten
20-30% uit vetten
10% uit eiwitten

Koolhydraten zitten voornamelijk in granen, aardappelen, rijst, peulvruchten en deegwaren. Een vegetarische voeding bevat in het algemeen veel koolhydraten, wat mogelijk ook verklaart waarom een vegetarische voeding bij met name duursporters veel voorkomt. Een voordeel van een vleesloze voeding is dat vlees bij het lopen nog al eens 'in de weg kan zitten' en maag- en darmklachten kan veroorzaken. Misschien verklaart dit ook waarom atleten zoals Edwin Moses (8 jaar ongeslagen winnaar op de 400 meter horden) en Carl Lewis een vegetarische voeding prefereren.
De eiwitinname voor duursporters is geen probleem. Als richtlijn geldt 1 à 1,5 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Aangezien duursporters veel energie gebruiken, zal er, bij een gevarieerde voeding, zonder veel moeite voldoende eiwit worden opgenomen.
Bij duursporters is er door een hoge koolhydraatopname een grotere behoefte aan vitamine B1. Aanbevolen wordt 0,4 mg vitamine B1 per 100 kcal. Pas bij een energiebehoefte van 20MJ (4800 kcal) of meer kan dit problemen geven. Dan wordt aangeraden om energierijke dranken, aangevuld met vitamine B1 te gebruiken. Vitamine B1 komt bijvoorbeeld voor in volle granen, peulvruchten, gist en zonnebloempitten.
Er kunnen problemen ontstaan bij erg intensief trainen, omdat dan erg veel energie nodig is en er grote hoeveelheden voedsel moeten worden gegeten. Met name vezelrijk voedsel heeft een groot volume in verhouding tot de energiewaarde. Eet daarom 5 à 6 maaltijden verdeeld over de dag, ook om inzinkingen door een lage bloedsuikerspiegel te voorkomen. Het is aan te raden om 3 à 4 uur voor een wedstrijd een lichtverteerbare maaltijd met voldoende koolhydraten, vitaminen en mineralen te gebruiken. Eet bijvoorbeeld brood met zoet beleg, magere kwark, of vers gestoomde groenten. Meestal heb je na een tijdje zelf voldoende ervaring om te bepalen wat 'goed valt' voor een wedstrijd.
Zorg voor direct aanvullen van vocht na een wedstrijd en een zware training. Bij inspanningen die langer dan 1,5 uur duren, moeten ook tussendoor vocht en energie worden opgenomen. Hiervoor zijn geen dure kant-en-klaar dranken nodig. Verdund vruchtensap of thee met suiker voldoen prima.


| top |


(Snel)krachtsport

Hier gaat het om het ontwikkelen van spierkracht. Om dit te bereiken doe je krachttraining en moet de voeding voldoende eiwit bevatten. Er is echter geen vlees nodig om spierweefsel op te bouwen. Dit blijkt onder andere uit de vegetarische levenswijze van verschillende bodybuilders, zoals Bill Pearl (Mr. America) en Andreas Cahling (Mr. Universe). Voor krachtsporters wordt 1,5 tot 2 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht aanbevolen. Krachttraining moet de rest doen. Voldoende eiwit is te halen uit granen, peulvruchten, sojaproducten, noten, ei en (magere) zuivelproducten. Koolhydraten moeten in de energiebehoefte voorzien, omdat anders eiwit als energiebron wordt gebruikt. De aanbevolen energieverdeling is:

Koolhydraten: 55-65%
Vetten: 20-30%
Eiwitten: 15%

Vitamines

Krachtsporters die tegelijkertijd op hun gewicht letten en weinig vet opnemen, moeten letten op de opname van vitamine A en B6. Vitamine A zit onder andere in boter, margarine, halvarine en volle melk. Het lichaam kan ook vitamine A halen uit voedingsmiddelen die veel ß-caroteen bevatten (wortelen, raapstelen, broccoli, rode paprika, tomaat).
Vitamine B6 speelt een rol bij de eiwitstofwisseling. De behoefte aan B6 stijgt met de hoeveelheid eiwit in de voeding. De eiwitbehoefte is bij krachtsporters wat hoger en daarmee ook de vitamine B6 behoefte. Vitamine B6 komt onder andere voor in volle granen, bladgroente, peulvruchten, bananen en biergist. Het is aan te raden voldoende volkorenproducten te gebruiken.
De vitamine B2 behoefte is ook gerelateerd aan de hoeveelheid opgenomen eiwit. Als norm geldt 0,025 mg per gram eiwit. Vitamine B2 komt veel voor in zuivelproducten, maar ook in volle granen, gist, peulvruchten en groenten.

Teamsport/spelsport

Teamsporten zoals voetbal, handbal, hockey, waterpolo e.d. vragen de nodige energie, vanwege de meestal langdurige trainingen en de vele wedstrijden. Een gezonde voeding voor de teamsporter is grotendeels gelijk aan de doorsneevoeding, maar bevat wat meer calorieën. Eet niet te veel vet, maar wel voldoende koolhydraten. Houd de volgende energieverdeling aan:

Koolhydraten: 60%
Vetten: 25-30%
Eiwitten: 10-15%

Bij een afwisselende voeding die voldoende energie bevat, is de vitamine- en mineralenvoorziening doorgaans voldoende. Bij team- en spelsporten gaat door veel transpireren veel vocht verloren. Na de wedstrijd moet dat worden aangevuld. Bij lang durende wedstrijden moet je tussendoor drinken en tevens energie aanvullen met brood, fruit of een energierijke drank (yoghurtdrank, magere melk, thee met suiker of vruchtensap). Gebruik je twee uur voor de wedstrijd een koolhydraatrijke maaltijd (minstens 50%), dan heb je een goede glycogeenvoorraad. In de tweede helft van de wedstrijd raak je dan minder snel uitgeput en vermoeid. Vul na een wedstrijd of intensieve training de energie eerst aan met dranken die veel koolhydraten bevatten. Na tot rust te zijn gekomen, kun je een volledige maaltijd met voldoende koolhydraten (50 à 60%) gebruiken.


WEET WAT JE EET.vrgr.andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Australische Lamskoteletten


Ingrediënten:

--------------------------------------------------------------------------------
8 ontbeende lamskoteletten - 2 uien - 2 stengels bleekselderij - peterselie - 3 kleine worteltjes - tomatenketchup - 200 gram kleine champignons - 75 gram boter - 2,5 dl bouillon - 4 grote aardappels - 2 kruidnagels - zout - peper
Voor het piedeeg:

200 gram bloem - 90 gram reuzel - 1 ei - 50 gram bloem - 15 gram boter - zout - 1 eidooier

--------------------------------------------------------------------------------
bereiding:

--------------------------------------------------------------------------------
Maak het deeg. Leg de bloem op tafel en leg de reuzel in het midden. Voeg er wat zout bij en het ei en meng de ingrediënten snel totdat er een soepel deeg is ontstaan. Maak er een bal van en laat deze in de koelkast rusten. Maak de champignons schoon en snij ze in plakjes. Was de selderij en snij ze in dunne plakjes. Maak de wortels schoon en snij ze in kleine blokjes. Schil de uien en snij ze in dunne ringen. Smelt de helft van de boter in een pan, geef zout en peper over de koteletten, laat ze in de hete boter aan beide kanten kleur krijgen en houd ze warm. Geef de rest van de boter in de pan, sauteer er de uien in, de selderij, de wortel en de champignons. Geef er dan de bouillon bij, zet het deksel op de pan en laat 10 minuten sudderen op klein vuur. Was en hak de peterselie, verpulver de kruidnagel en voeg hem bij de groenten, evenals wat tomatenketchup, zout en peper. Meng alles goed met een houten lepel en haal de pan van het vuur. Schil de aardappels en snij ze in dikke schijven. Beboter een ovenvaste schaal, leg er de schijven aardappel in, dan de helft van de uitgelekte groenten, leg hierop de koteletten en bedek met de rest van de groenten. Geef hier de saus van de groenten over. Strooi wat bloem op de werktafel. Rol het deeg uit totdat het zo groot is dat het aan alle kanten 5 cm uitsteekt over de rand van de ovenvaste schaal. Leg het deeg over de schaal en plak de randen goed vast aan de buitenrand van de schotel. Maak in het midden van het deeg een opening zodat de stoom kan ontsnappen en zet hier een opgerold kartonnetje in. Bestrijk het deeg met eidooier en zet de schaal gedurende 45 minuten in een oven van 180 graden C.

eetsmakelijk en vrgr.andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Vorige week hebben wetenschappers de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek dat aantoont dat bier kleine hoeveelheden vrouwelijke hormonen bevat. Om hun theorie te bewijzen, gaven ze honderd mannen 6 liter bier te drinken en keken wat er toen ging gebeuren. Het bleek dat 100% van hen nonsens begon uit te kramen en ook dat ze niet meer fatsoenlijk konden autorijden.vrgr.andre de croos

dhr.a de croos

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door dhr.a de croos »

Recept voor: Zuurkoolschotel met chorizo en paprika.
Ingrediënten:

1 grote ui
1 grote rode paprika
150 gram chorizo
3 eetlepels olijfolie
500 gram zuurkool
750 gram rösti
100 gram geraspte belegen kaas



Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C. Pel en snipper de ui.
Maak de paprika schoon en snijd hem in stukjes. Snijd ook de chorizo in stukjes.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in de wok en bak de chorizo zachtjes knapperig bruin.
Voeg de ui en de paprika toe en bak ze in ca. 3 minuten zachtjes mee.
Schep de uitgelekte zuurkool erdoor en doe het geheel dan over in een ingevette ovenschaal.
Strooi de rösti en de geraspte kaas erover.
Laat de schotel in de oven in ca. 40 minuten mooi bruin en gaar worden.
Naar wens serveren met vlees.
vrgr.andre de croos

Frederica

Re: ontspan je met lekker eten(andre eethuis)

Ongelezen bericht door Frederica »

[ bericht verwijderd door de moderator ]

Gesloten