LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Overstappen pensioenfonds

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5496
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Radar »

Wie werkt, betaalt iedere maand verplicht pensioenpremie. Zo leg je waarschijnlijk de grootste spaarpot van je leven aan.

Maar heb je ook iets te zeggen over hoe dat geld belegd wordt of over hoeveel premie je af moet staan? Radar kijkt naar de situatie van veel jonge fysiotherapeuten met een eigen praktijk. Zij worden door een meerderheid binnen hun fonds verplicht om hele hoge premie te betalen. Zo hoog dat ze in hun huidige leven dingen moeten laten.

Wat betekent het om nu krom te moeten liggen voor later?

Maandag 5 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archie ... ioenfonds/

rinuszwam
Berichten: 4
Lid geworden op: 27 sep 2014 13:25

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door rinuszwam »

Overstappen is kennelijk iets van deze tijd , het heeft weinig zin immers de pensioenfondsen zijn afhankelijk van de beleggingen die zij doen en juist daar hebben de fondsen ondanks de crises jaren uitstekend gescoord , echter door het regeringsbeleid worden de fondsen gedwongen om de door dezelfde regering opgelegde Rentesystematiek uit te voeren , een rente welke al jaren bewust laag wordt gehouden door de DNB/ECB goed voor de staatsschuld maar rampzalig voor de pensioenopbouwers én de pensioenuitkeringen door dit beleid betalen met name de gepensioneerden dubbel aan de door andere o.a. financiële instellingen veroorzaakte financiële en Europese crises !
Ondergetekende is heeft jaren als lid van de Deelnemersraad Pensioenfonds gefunctioneerd , t.a.v. het beleggingsbeleid en de rente problematiek hebben wij als college al jaren verdiept én mee bemoeid , dit tot volle tevredenheid van het bestuur !
Het zou een ieder sieren maar juist ook Radar om meer aandacht te besteden aan dit onrechtvaardig rente systematiek , dan zich druk te maken over al of niet overstappen hetgeen van minder belang is !

sjohie
Berichten: 11236
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door sjohie »

Net als met alle andere levensbepalende financiële producten is ook hier oplettendheid en een gezond wantrouwen op zijn plaats. Overigens is overstappen lang niet altijd mogelijk, of bij aanvaarding van een nieuwe baan, slim om te doen. Soms is het voordeliger om een oud pensioen bij een vorige werkgever daar te laten staan, ivm de gunstiger voorwaarden, dan om het maar klakkeloos bij die van je nieuwe werkgever in te voegen. (als er al geen stop op zit ivm te slechte resultaten uit het recente verleden)

Maar ik vindt de keuze voor deze hele specifieke situatie wel wat curieus, het betreft een kleine groep, binnen een ook al niet al te grote beroepsgroep van (meestal) zelfstandig ondernemers/ZZPers ook.

Waarom kiest Radar niet voor een wat groter pensioenfonds, waar werknemers middels een CAO ook met handen en voeten aan vast zitten? Ik kan me voorstellen dat eenzelfde scenario voor bijvoorbeeld veel jonge medewerkers in de bouw of metaalnijverheid ook geldt.

wfvdv1
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 jan 2015 21:22

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door wfvdv1 »

al dit geheel over overstappen etc , gaat veel te ver met b.v. ook al "stop de crisis" en veel meer elk jaar weer. - beter is om IEDERE burger gewoon belasting te laten betalen ( werkend of niet) en dit in een Fonds storten dat beheerd wordt door de regering en daar moet dan een extra pensioen uit kunnen rollen voor ieder gelijk, dan wordt het pensioen + netto 500 extra wil men meer dan kan men via het bedrijf "collectief" iets extra afsluiten betaald van salaris - net als voorheen het spaarloon bedrijf en werknemer ieder de helft tot maximum van 1200 per jaar( 100 per maand dus) - waarom zeg ik dit? om IEDERE bewoner van Nederland een redelijk pensioen te geven ook zij die NU door de crisis in een uitkering terecht zijn gekomen DEZE personen krijgen doordat de regering en uitkeringsinstantie UWV geen afdracht doen in een pensioenfonds,,ZEER VERVELEND, waarom? UWV is ook een werkgever in deze en zou dit gewoon moeten afdragen, daarom vindt ik de hele discussie over wel of niet overstappen alleen weer iets voor de RIJKEN in Nederland en de "gewone" man wordt weer de dupe met grotere afstand in Arm en Rijk,, wat later weer doorgaat in betere zorg etc.. omdat je het kunt betalen en anderen niet.( net als in het "kasten stelsel" in India rijk = rijker en arm wordt veel armer - meer geweld en diefstal tengevolg hebbende en meer nodig voor voedselbanken ( net als net na de oorlog alles op de "bon " straks???????????)
wf

Josephien12
Berichten: 715
Lid geworden op: 01 sep 2010 18:39

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Josephien12 »

wfvdv1 schreef: - beter is om IEDERE burger gewoon belasting te laten betalen ( werkend of niet) en dit in een Fonds storten dat beheerd wordt door de regering
En als het de regering behaagt kunnen ze uit dat fonds halen wat ze willen om eigen gaten te dichten. Zie maar hoe het met het ABP is vergaan....

Old Dean
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 jan 2015 22:23

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Old Dean »

[quote="rinuszwam"]Overstappen is kennelijk iets van deze tijd , het heeft weinig zin immers de pensioenfondsen zijn afhankelijk van de beleggingen die zij doen en juist daar hebben de fondsen ondanks de crises jaren uitstekend gescoord , echter door het regeringsbeleid worden de fondsen gedwongen om de door dezelfde regering opgelegde Rentesystematiek uit te voeren , een rente welke al jaren bewust laag wordt gehouden door de DNB/ECB goed voor de staatsschuld maar rampzalig voor de pensioenopbouwers én de pensioenuitkeringen door dit beleid betalen met name de gepensioneerden dubbel aan de door andere o.a. financiële instellingen veroorzaakte financiële en Europese crises !
Ondergetekende is heeft jaren als lid van de Deelnemersraad Pensioenfonds gefunctioneerd , t.a.v. het beleggingsbeleid en de rente problematiek hebben wij als college al jaren verdiept én mee bemoeid , dit tot volle tevredenheid van het bestuur !
Het zou een ieder sieren maar juist ook Radar om meer aandacht te besteden aan dit onrechtvaardig rente systematiek , dan zich druk te maken over al of niet overstappen hetgeen van minder belang is ![/quote]

Eindelijk iemand die wat diepgaander weet waar hij over spreekt en het gaat. Aanvullend wil ik, na 40 jaar zonder pensioenbreuk een redelijke aanvulling heb boven de AOW, laten weten dat heel veel commotie over pensioenen, en dekkingsgraden het laatste jaar over kortzichtigheid gaat. Pensioenen is een kwestie van lange periode. En die staan in de wet op de loonbelasting keurig omschreven.
Het zijn de verschillende politieke leiders door die jaren heen, waanzinnig graag in de pensioenkassen willen graaien. Helaas heeft dit kabinet Rutte ook ontdekt dat je aan inkomens knoppen draaien op een andere manier kunt graaien om het eeuwige gat in de schatkist vijver te doen toevloeien. Gevolg flinke belasting verzwaring boven op korten van pensioen. Ook van avrotros Radar zie ik dat zij zich van weinig kennis betuigen in Pensioenland en de wetten. Ga eens kijken naar Huisartsen pensioen, die deden het klaarblijkelijk goed, geen kortingen. Aan alle forumleden adviseer ik wat beter na te denken voor ze wat schrijven. Een pensioen bij een verzekeraar of zou ik niet graag zien. Denk maar aan de woekerpolissen. en het getouwtrek. Leuk voor avrotros Radar, kunnen ze weer een programma maken.

Leoniekekuijk
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 jan 2015 18:27

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Leoniekekuijk »

Ook ik ben als oudere fysiotherapeut verplicht verzekerd bij het pensioenfonds. Ik kon kiezen tussen de basisregeling en basisplusregeling, maar aan de basisregeling ben ik al zoveel geld kwijt, dat ik het extra geld liever vast zet in een andere regeling, waar ik zelf voor kies.
Om een voorbeeld te geven: als fysiotherapeut verdien ik ongeveer 1200 netto in de maand (maar dat is meer geweest, en toen betaalde ik ook meer pensioen) , daarvan moet ik 200 euro afstaan aan het pensioenfonds. Als ik straks 47 jaar gewerkt heb krijg ik 5000 euro pensioen in het jaar. Mijn vriend die misschien iets meer verdiend als mij krijgt straks 4x zoveel pensioen. En hij betaald de helft van mijn pensioen, omdat zijn werkgever een deel betaald. Als ik al het geld wat ik in het pensioenfonds heb gestopt op een spaarrekening had gedaan, dan had ik meer gekregen als ik 68 ben. Dat de jongere fysiotherapeuten verplicht de basisplusregeling moeten doen is helemaal van de zotte. Ik vind het al nauwelijks op te brengen. Wij kunnen wel de kosten van het pensioenfonds opgeven aan de belasting als negatief loon, dus dat scheelt een beetje.

Old Dean
Berichten: 6
Lid geworden op: 05 jan 2015 22:23

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Old Dean »

Josephien12 schreef:
wfvdv1 schreef: - beter is om IEDERE burger gewoon belasting te laten betalen ( werkend of niet) en dit in een Fonds storten dat beheerd wordt door de regering
En als het de regering behaagt kunnen ze uit dat fonds halen wat ze willen om eigen gaten te dichten. Zie maar hoe het met het ABP is vergaan....
Josephien12 goed gezien.
Lubbers staatsboef no.005 jaren 80 heeft geniepige greep in de kas van het ABP gedaan, als werkgever.
Zo zijn er meer werkgevers geweest die greep in die kas deden om het bedrijf te financieren.
De overheid is sindsdien aan het sleutelen met wetten voor pensioenvoorziening. Maar deze machtswellust
bij deze politieke dieren is korte termijn denken. Goed voor hun eigen C.V.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door GJvdZ »

wfvdv1 schreef:- beter is om IEDERE burger gewoon belasting te laten betalen ( werkend of niet) en dit in een Fonds storten dat beheerd wordt door de regering en daar moet dan een extra pensioen uit kunnen rollen voor ieder gelijk
Waar komt dat misplaatste vertrouwen van de overheid vandaan? Dan kunnen we over 10 jaar weer een parlementaire enquete houden om te kijken waar het fout is gegaan.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Radar schreef:Zij worden door een meerderheid binnen hun fonds verplicht om hele hoge premie te betalen.
Dan kunnen die jonge fysiotherapeuten zich toch organiseren en op die manier de regels veranderen? Het is hun eigen beroepsgroep. Het is niet zo dat de overheid of werkgever iets bepaald.

kweenie
Berichten: 15947
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door kweenie »

als fysiotherapeut verdien ik ongeveer 1200 netto in de maand (maar dat is meer geweest, en toen betaalde ik ook meer pensioen) , daarvan moet ik 200 euro afstaan aan het pensioenfonds. Als ik straks 47 jaar gewerkt heb krijg ik 5000 euro pensioen in het jaar. Mijn vriend die misschien iets meer verdiend als mij krijgt straks 4x zoveel pensioen. En hij betaald de helft van mijn pensioen, omdat zijn werkgever een deel betaald. Als ik al het geld wat ik in het pensioenfonds heb gestopt op een spaarrekening had gedaan, dan had ik meer gekregen als ik 68 ben. 
De premie in de basisregeling is maximaal (bij loondienst) iets minder dan 15% van de pensioengrondslag. Als je ong. 200 premie per maand betaalt (aftrekbaar, dus netto ong 120), dan zal je pensioengrondslag dus rond de 16.000 zijn en je bruto inkomen rond de 28.000 per jaar. Voor die kleine 15% bouw je 1% pensioen per jaar op, dus ongeveer 160 per jaar. Dat klinkt in eerste instantie als weinig opbouw en een dure regeling.

MAAR: dit pensioenfonds heeft als een van de weinige fondsen een leuk 'gouden randje'. Er is namelijk ieder jaar een gegarandeerde toeslag (stijging) van ten minste 2% (en soms ook meer). Dat lijkt een detail, maar op de lange termijn van de duur van een pensioenopbouw en uitkering is dat een heel groot bedrag. Dat maakt deze regeling op het oog duur, maar voor de deelnemers juist zeer waardevol. Over de lange gemiddelde duur van de opbouw en de uitbetaling (zeg bij elkaar ongeveer 35 jaar) betekent dit dat je pensioen gegarandeerd minstens verdubbelt. Terwijl dat bij bijna alle andere regelingen gewoon gelijk blijft.

Die indexaties staan nog niet in je pensioenoverzichten. Ze zijn immers nog niet toegekend. Maar er moet door het fonds, in de voorzieningen, al wel rekening mee worden gehouden. Net als dat je zelf bij een eerlijke vergelijking daar rekening mee moet houden.

In feite is de opbouw dus te vergelijken met een opbouw van levenslang 2% per jaar bij een normale regeling, tegen 15% premie. Dat is behoorlijk goedkoop. Ik denk ook niet dat dit je zekf zou lukken met zelf sparen. Zeker niet als er ook nog zaken als een overlijdensdekking bij moet, of een arbeidsongeschiktheidsregeling.

felixbeijer
Berichten: 2295
Lid geworden op: 12 jun 2009 21:48

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door felixbeijer »

de werknemersbijdrage dient inderdaad een percentage van de pensioengrondslag te zijn, maar mag nooit meer zijn dan daadwerkelijk voor de jongste minst verdienende medewerker daadwerkelijk wordt afgedragen.

kweenie
Berichten: 15947
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door kweenie »

Vreemde opmerking. Wat wil je daarmee zeggen?

Gitarist
Berichten: 42
Lid geworden op: 19 okt 2014 10:02

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door Gitarist »

Na de oorlog was het land failliet en toen kon alles worden opgebouwd.
Dat was iets collectiefs en men deed zonder morren mee omdat je er iets van terug zag als je het nodig had.
Maar eind jaren 80 kwamen de graaiers en hun vrienden uit Den Haag die dat mogelijk maakten.
Alles moest privaat worden en duurder en met minder service en zekerheid.
Zo is ook het pensioen verknoeit, een normaal mens heeft daar geen vertrouwen meer in.
Boekjes die je elk jaar kreeg met het bedrag wat je ontving als je met pensioen zou mogen kloppen niet meer en niemand van de verantwoordelijken schaamt zich ervoor.
Op dit moment weet niemand wat en wanneer hij/zij ontvangt qua pensioen dus daar gaat het vertrouwen.
Het is 1 grote woekerpolis geworden.
En dan moet je je voorstellen dat ook de bonden zeggenschap hebben bij die fondsen.
Triest.

RMeij
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 feb 2015 17:32

Re: Overstappen pensioenfonds

Ongelezen bericht door RMeij »

Verzoek ingediend bij mijn huidige werkgever tot het stopzetten van mijn maandelijkse eigen pensioenbijdrage voor een in mijn optiek "woekerpolis anno 2015". Ik ben 42 jaar en mijn werkgever beschikt niet over een CAO en/ of bedrijfstak pensioen. Eigen rendementen zijn op de lange termijn veel beter, want dit doe ik parallel al 5 jaar, echter gaat mijn werkgever nog niet overstag! Rechtsbijstand ingeschakeld om mijn eigen wettelijke bealangen te verdedigen en om ervoor te zorgen dat ik mijn werkzaamheden naar behoren kan blijven uitvoeren. Het doel is het starten van een dialoog voor een alternatief voor jongeren, want het rekken van een onhoudbaar systeem heeft niks met de collectiviteit van jongeren te maken, maar eerder met de gevolgen van een oude grijp cultuur!

Gezocht: Mensen met kennis, inzicht en lef om deze zeepbel eerder door te prikken en om tot een goed alternatief voor de toekomst te komen?

Gesloten