MichielFRL schreef:Je eigen router zal ook een IP-adres moeten hebben aan de WAN kant.
Zet je DHCP uit op de modem van de provider en je stelt niet het juiste WAN IP-adres in je eigen router in, dan heb je geen internet.
Mogelijkheid is om DHCP van je eigen router uit te zetten en je eigen router verbinden met het modem van de provider via 1 van de 4 LAN aansluitingen.
Je gebruikt dat alleen het switch gedeelte en het WiFi accespoint van je eigen router en laat de rest van het werk over aan het modem van de provider.
Wanneer je de DHCP uitzet van de moden van de provider, heb je een doosje dat alleen stof verzameld.
De DHCP is het onderdeel die de IP uitgeeft en bijhoud welk apparaat welk IP hebt. Doorgaans heb je dan ook 2 opties om te kiezen: Handmatig of Automatisch, in het geval van het eerste, zal je te maken hebben met DHCP reserveringen.
In het geval van de Topic vraag: Nee, als je het
uit zal je geen IP meer krijgen.
Zet je deze op
handmatig, dan kan je zelf een IP toe wijzen aan je eigen modem, middels een IP Reservering. Stel je reserveert 192.168.5.100 voor je eigen router, dan zal deze nooit meer veranderen tot dat het op de DHCP weer handmatig aangepast wordt.
Zet je deze op
Automatisch, dan zal de DHCP een IP toewijzen aan een apparaat die zich meld bij de DHCP (lees: aangesloten wordt op je netwerk). De toegewezen IP heeft een levensduur (dit kan variëren van een paar minuten tot uren, dagen, weken of zelfs maanden). Wanneer het IP-levensduur verloopt, kan de DHCP het zelfde IP opnieuw toewijzen of een nieuwe. Dit is afhankelijk van beschikbaarheid. Het enige invloed wat de beheerder heeft (in dit 'automatische' geval) is de range van IP. Je kan bijvoorbeeld aangeven om alleen IP's toe te wijzen die in de range van 192.168.5.2-255 (192.168.5.1 (dus de eerste) wordt normaal gesproken door de netwerk-gateway gebruikt (waar de DHCP achter zit).
Om verder te gaan op wat andere mensen hier posten, zou ik kiezen voor de volgende oplossing.
Zet de
Provider modem DHCP op
Handmatig.
Zoek in de connectie-lijst de eigen router en geef deze het IP 192.168.2.1 (vanuit gaande dat de LAN netwerk vanuit de providers netwerk de range van 192.168.1.1-255 gebruikt).
Hier door krijg je 2 VLAN's (Virtual Local Area Networks).
1. De 192.168.1.1 tot 192.168.1.255 wordt gebruikt door de modem van de provider.
2. De 192.168.2.1 tot 192.168.2.255 wordt gebruikt door je eigen modem.
Vervolgens kan je dan de DHCP van je eigen modem op automatisch houden (tenzij je een printer of een ander apparaat wat een vast IP nodig heeft, deze kunnen ook vast gezet worden in de DHCP (onbeperkte 'lease' tijd).
Door deze methode kan je de modem van de provider veilig houden en hoef je de toeganginformatie met niemand te delen.
Voor de eigen modem kan je deze delen met vrienden of familie voor b.v. WiFi.
Mocht je het modem van de provider compleet willen dicht timmeren, dan zou ik er voor kiezen dat enkelt en alleen de eigen modem mag verbinden met de provider, en dit op een gereserveerd adres zodat deze ook niet kan veranderen.
Via de DMZ (Demolition Zone) in de providers modem kan je alle poorten forwarden naar je eigen modem.
Deze kan je vervolgens voor je eigen PC weer in je eigen modem ook forwarden.
Ik hoop dat je hier iets aan hebt!