Royement van de collectieve procedures:
- 25 augustus 2005 - St. Eegalease / Dexia
- 9 februari 2006 - St. Leaseverlies / Dexia.
25 augustus 2005 + 6 maanden =
25 februari 2006
WCAM-verzoekschrift ingediend op 18 november 2005, en dat is binnen 6 maanden na 25 augustus 2005.
N0lan schreef:De volgende stap is de stuitende werking van het WCAM verzoek erkend te krijgen.
Staat het niet gewoon in die uitspraak van de Hoge Raad?
"3.4.3. In een geval als dit, waarin de collectieve actie heeft geleid tot een WCAM-overeenkomst, heeft het uitbrengen van een ‘opt-out’-verklaring als bedoeld in art. 7:908 lid 2 BW niet tot gevolg dat de belanghebbende zich niet meer op de stuitende werking van die actie kan beroepen. De collectieve actie was immers mede ten behoeve van deze belanghebbende ingesteld en deze kan pas na het tot stand komen van een schikking beoordelen of hij daaraan gebonden wenst te zijn. Daarmee strookt niet om aan degenen die zich uiteindelijk niet aan de collectieve schikking willen binden achteraf de stuitende werking van de collectieve actie te ontzeggen.".
Art. 3:305a BW schorst en stuit alle (lopende en niet lopende) verjaringen.
Lopende verjaringen worden geschorst, en het restant gaat verder na de collectieve acties.
Als je met de algemeen-verbindend-verklaarde WCAM-overeenkomst iemands beroep op de vernietigingsbevoegdheid en een beroep op de reeds vernietigde overeenkomsten mag ontzeggen (lezing hof Amsterdam), dan ligt het voor de hand dat bij indienen en bij toewijzen WCAM-verzoek, alsmede na de opt-out opnieuw, de verjaring van die vernietigingsbevoegdheid is gestuit, totdat de verjaring van drie jaar - mits reeds aangevangen door daadwerkelijke subjectieve wetenschap bestaan overeenkomst bij niet handelende partner- is voltooid.
Art. 7:907 lid 5 Burgerlijk Wetboek zoals van toepassing op de WCAM-overeenkomst:
Het verzoek, bedoeld in lid 1, stuit de verjaring van een rechtsvordering tot vergoeding van schade tegen de personen die partij zijn bij de overeenkomst, voorzover de overeenkomst in de vergoeding van deze schade voorziet.
Indien het verzoek onherroepelijk is toegewezen, begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de dag, volgende op die waarop definitief is beslist welke vergoeding wordt toegekend.
Voorts begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de dag volgende op die waarop een mededeling als bedoeld in artikel 908 lid 2 is gedaan.
Indien het verzoek niet tot toewijzing leidt, begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de dag, volgende op die waarop dit onherroepelijk vaststaat.
Indien de overeenkomst ingevolge artikel 908 lid 4 wordt opgezegd, begint een nieuwe verjaringstermijn te lopen met de aanvang van de dag, volgende op die waarop dit overeenkomstig dat lid plaatsvindt. Artikel 319 lid 2 van Boek 3 is van toepassing.
Art. 7:907 lid 5 is per 1 juli 2013 gewijzigd voor nieuwe gevallen, en heeft de verjaringstermijn op 2 jaar gesteld.
Deze nieuwe termijn van 2 jaar geldt dus NIET voor de WCAM-overeenkomst; daarvoor blijft de termijn van 5 jaar gelden (terwijl die lopende verjaring opnieuw kan worden gestuit door een individuele stuiting van de verjaring).
Let wel: de verjaring van de rechtsvordering tot vernietiging kan niet individueel worden gestuit.
Naar mijn oordeel heeft dat tot gevolg, dat de collectieve rechtszaak St. Eegalease / Dexia en daaropvolgende WCAM-procedure, de verjaring van de vernietigingsbevoegdheid collectief hebben gestuit tot uiterlijk 31 juli 2007 (laatste dag mogelijkheid opt-out) + drie jaar als bedoeld in art. 3:52 lid 1 onder d Burgerlijk Wetboek, dus tot en met:
31 juli 2010
Naar mijn oordeel betekent dat, dat alle vernietigingen, uiterlijk gedaan op 31 juli 2010, tijdig zijn gedaan, en de katvanger (van Aegon's Legio Lease BV en Aegon's Bank Labouchere NV) Dexia Bank Nederland N.V. verplichten tot terugbetaling van alle betaalde bedragen, vermeerderd met de wettelijke rente vanaf dag volgende op vernietiging.
Maarrrr, in geval van ook nog eens onverantwoord zware financiele last, tot betaling van de wettelijke rente over 70-80% van betaalde bedragen, over de periode tussen dag van feitelijke betalingen aan Legio Lease, Bank Labouchere en/of Dexia, en dag vernietiging overeenkomsten.
Immers, dat kan worden vernietigd, sluit voorafgaand onrechtmatig handelen bij aangaan overeenkomst niet uit. Het ene sluit het andere niet uit...
Overgangsrecht in artikel V in navolgende wet:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl ... 3-255.html
http://wetten.overheid.nl/BWBR0005290/B ... informatie