Pagina 1 van 1

Inbranden breedbeeld TV buizen

Geplaatst: 22 apr 2004 11:04
door Schepens
Even voorstellen ik ben Joop Schepens heb 40 jaar een televisie zaak gehad, heb nog een speelbaar hondenhok van Philips.
Heb in 1948 deel genomen aan de experimentele televisie met Erik de Vries van uit Eindhoven. Er waren toen televisies geplaatst in de lijn Eindhoven Tilburg.Ik testen toen televisie programma's We hadden toen een kanalen kiezer van 4 kanalen. Dit toestel is nog in mijn bezit
en doet het nog steeds.

Zo dat was dat, maar nu het volgende, Ik heb 3 jaar geleden een
Aristona/Philips breedbeeld TV gekocht, en wat blijkt nu dat er duidelijk
kleur verschil onstaat . Dit komt door de beeld vehouding 4-3, men verteld mij dat je meer naar de 16-9 verhouding moet kijken maar dat is onmogenlijk. Want de meeste uitzendingen zijn in 4-3.
Als ik nu naar het formaat 16-9 kijk zie ik echt dat de randen donkerde zijn. Het is net of er uit het kabelnet reflextie onstaat.
Naar er steeds beter naar te kijken blijkt de oorzaak te zijn het inbranden van de beeldbuis. Bij aankoop stond dit nergens beschreven.
Ik ben nu benieuwd of er meer mensen er last van hebben.
En ik vraag mij af of dit ook kan gaan gebeuren bij Lcd en Plasnmaschermen.
U kan hier op reageren.Op mijn emailadres
[email protected]

Re: Inbranden breedbeeld TV buizen

Geplaatst: 22 apr 2004 23:58
door resp00112469
Ook ik ben geen groentje meer met meer dan 42 jaar ervaring.
De hondenhokjes heb ik ook nog gerepareerd en heb heel wat optaters gehad van de ongeïsoleerde buiten het chassis geplaatste zekering houder! Maar over het inbranden van de beeldbuis, dit lijkt mij niet mogelijk. Inbranden ontstaat door het veelvuldig op dezelfde plaats projecteren van witte passages. Aangezien bij een breedbeeld de randen op 4:3 formaat donker zijn zou het andersom moeten zijn, dat de randen juist lichter moeten worden omdat deze op 4:3 formaat dus niet worden gebruikt. Met plasma of LCD schermen heb ik dit nog niet mee gemaakt. Wel heb ik in het verleden TV's gezien waar het testbeeld stond ingebrand en apparaten welke de hele dag op teletekst hebben gestaan voor het financiële nieuws en de beursberichten. Begin jaren 90 zijn er TV's geweest met de eerste FSQ beeldbuizen welke kleurvlekken kregen door het trekken van het schaduwmasker. Door deze dan een tijdje op ruis te zetten, trok het wel weer weg. Hopelijk heeft U wat aan deze info.
Ik wil hier nog wel even ingaan op de werking van een plasmascherm.
Dit bestaat geheel uit een enorm aantal "electronenflitsertjes" Iedere pixel op het scherm wordt afzonderlijk aangestuurd, en als gemeenschappelijke anode dient een heel dun laagje goudfolie wat aan de binnenkant van de voorplaat is aangebracht. In theorie zou deze folie kunnen inbranden.
Bij een LCD scherm hebben wij ongeveer hetzelfde aanstuur systeem, maar hier wordt gebruik gemaakt van een vloeistof welke het licht polariseert. Omdat deze vloeistof steeds in beweging is en er gebruik wordt gemaakt van gewoon TL licht zal hier dus inbranden niet bij voorkomen.
Vr. Gr. Hans.

Re: Inbranden breedbeeld TV buizen

Geplaatst: 03 mei 2004 17:46
door R.Kroondijk
Ik heb Philips Matchline KTV 32 PW 9527/12 gekocht op 27-11-2002.
Ik kijk ook veel in de normale verhouding of op filmformaat maar dat geeft altijd een zwarte rand aan de zijkant.
Plotsekling is het beeld rood geworden met horizontale streepjes.
De mate van roodheid varieerd wel heel erg.

Apparaat gaat binnenkort ter reparatie.
R. Kroondijk.
Doerebout 12 - 8723 HD Koudum

Re: Inbranden breedbeeld TV buizen

Geplaatst: 26 mei 2004 11:28
door davyp2001
En is uw tv al gerepareerd, wat was het probleem?