LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Beter slapen met melatonine?

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest of nog gaan komen.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5509
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Beter slapen met melatonine?

Ongelezen bericht door Radar »

Als je slaapproblemen hebt kun je bij de drogist een voedingssupplement kopen met melatonine, een hormoon om lekker op te slapen. Sinds afgelopen zomer is melatonine zelfs in vrij hoge doseringen te verkrijgen.

Wat is dit precies voor stof en hoe moet je het gebruiken? Is dit echt een natuurlijk wondermiddel dat ons massaal van de slaapmedicijnen afhoudt? Radar onderzoekt de voorlichting over dit hormoon en legt uit hoe je ermee om moet gaan.

Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/g ... elatonine/

Maandag 10 oktober 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Beter slapen met melatonine?

Ongelezen bericht door olaf79 »

Het is inderdaad het slaaphormoon dat ons lichaam van nature aanmaakt en dat ook synthetisch kan worden gemaakt. Het is dus een beter alternatief dan slaapmedicijnen met een versuffend effect, maar alsnog is voorzichtigheid geboden en kun je beter andere maatregelen treffen om lekker te slapen...bijvoorbeeld 1 uur voor slapen gaan geen schermen meer bekijken (van welk soort dan ook, tv, laptop, computer, tablet, smartphone) en een goed boek lezen. Ook sporten voor het slapen gaan helpt niet, dit in tegenstelling tot wat mensen denken. Sport activeert juist het lichaam, slapen is er dan de komende uren niet meer bij.

Matheus
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 okt 2016 20:36

Re: Beter slapen met melatonine?

Ongelezen bericht door Matheus »

Heeft de aan melatonine verwante stof L-5 hydroxyltryptofaan soortgelijke effecten. Wat zijn van deze stof mogelijk nadelige bijwerkingen ?

Gesloten