Pagina 1 van 1

Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 06:13
door Piet
LAKEMAN: LEASEN WAS IDEAAL, TOTDAT AEGON HET OVERNAM

De Telegraaf 26 mei 2004
Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Van een onzer verslaggevers


AMSTERDAM, woensdag
De Amsterdamse rechtbank zal begin juli een oordeel uitspreken over het monsterproces dat 92.000 boze aandelenleasebeleggers hebben aangespannen tegen Dexia Bank Nederland. Alle leasebeleggers samen hikken aan tegen een restschuld van € 1 miljard bij de bank, door de gekelderde waarde van aandelen die zij met krediet hadden aangeschaft. Zij voelen zich misleid en eisen niet alleen kwijtschelding van hun schuld, maar ook hun totale inleg terug. Hierdoor hangt Dexia een strop van enkele miljarden boven het hoofd.
Het lukte de drie vrouwlijke rechters gisteren amper om uit te torenen boven de tientallen juristen en pr-functionarissen die de eisende partij Stichting Leaseverlies en gedaagde Dexia Bank Nederland hadden laten opdraven. Zij vulden de halve rechtszaal.
Zo´n dertig gedupeerde beleggers daarentegen kwamen de rechtszaal niet in. Zij werden op veilige afstand gehouden, in een aparte ruimte met videoverbinding, verderop in het gebouw. De rechtbank had duidelijk rekening gehouden met een aanzienlijk grotere en meer rumoerige opkomst, gezien de opzichtige aanwezigheid van veel en bewapende parketpolitie.
Het conflict tussen de boze beleggers en Dexia kwam gisteren voor het eerst voor de rechter. Begin vorig jaar werd de bank gedagvaard door de Stichting Leaseverlies, nadat onderhandelingen over een schikking waren vastgelopen.
De Stichting Leaseverlies betoogde gisteren opnieuw dat in alle folders en advertenties van Dexia sprake is geweest van misleidende informatie.
De belangenvereniging voelt zich gesteund door toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM), die in het laatste marktonderzoek naar aandelenlease constateert dat reclame-uitingen van diverse lease-aanbieders misleidend zijn geweest, waardoor consumenten zich geen evenwichtig beeld konden vormen van de risico´s.
Dexia meent dat Stichting Leaseverlies geen recht van spreken heeft. Allereerst omdat de tienduizenden individuele klachten niet op één hoop te vegen zijn en ook doordat de 92.000 beleggers nooit allemaal misleid kunnen zijn.
Dexia haalde tijdens het proces eveneens hard uit naar de AFM. De toezichthouder heeft volgens raadsman Jakob Cornegoor „het publiek op een bijzonder onzorgvuldige manier voorgelicht” door te stellen dat het pas in 2001 de bevoegdheid had om te waarschuwen voor de gevaren van aandelenleaseconstructies.
„AFM heeft altijd de bevoegdheid gehad om te waarschuwen voor dergelijke constructies. Bovendien beschikte het over de bevoegdheid om bindende aanwijzingen te geven aan de bank, onder meer over de inhoud van haar advertenties. Dat de AFM zich pas in december 2001 (´om vijf over twaalf´) kritisch over effectenleaseconstructies heeft uitgelaten, heeft dan ook niets met haar bevoegdheden te maken, maar alles met de koersval die dan heeft plaatsgevonden.”

Pieter Lakeman, die zich samen met zijn eigen bedrijfje Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) had gevoegd in het proces omdat hij begin jaren negentig Legio Lease aanprees in de reclamefolders, had tijdens de behandeling veel weg van een hofnar. Aan de hand van een breed uitgemeten historisch overzicht („als gevolg van de beurskrach in 1929 kon Hitler aan de macht komen”) kregen alle in het proces betrokken partijen ervan langs, op Lakeman zelf na dan.
Volgens de ´luis in de pels van beursgenoteerd Nederland´ misbruikt de Stichting Leaseverlies de natuurlijke wet dat na iedere beurshausse de laatste instappers met verliezen blijven zitten. „Hier is geen sprake van een maatschappelijke misstand”, stelt Lakeman. Volgens hem was er met effectenlease niets mis, tot het bedrijf Legio Lease in 1996 werd overgenomen door Aegon, „de werkelijke bad guys”.
„Vanaf dat moment werd het product slechter. Deels kwam dit door externe factoren, zoals het verdwijnen van de aftrekbaarheid van consumptieve rente en de steeds hogere prijzen van aandelen. Maar wél kun je Aegon aanrekenen dat zij de looptijd van de contracten verkortten, zodat deze nóg slechter van kwaliteit werden.” De overname van Legio Lease door Dexia die daarop in 2000 volgde, noemt Lakeman „een blunder van historisch formaat. Zij kochten toen voor € 900 miljoen aflopende leningen zonder mogelijkheid om nieuwe productie te maken.”
De Belgische topman Dirk Bruneel van Dexia Nederland haalt buiten de rechtszaal zijn schouders op over de miljardenstrop die hem boven het hoofd hangt: „Wij hebben niks meer te verliezen. Het ziet ernaar uit dat we jarenlange procedures tegemoet gaan. Doorprocederen kost niets vergeleken bij deze massaclaim.”

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 06:23
door Piet
Dexia bestrijdt belang Leaseverlies

AMSTERDAM - De stichting Leaseverlies heeft geen recht van spreken. Ze heeft geen gemeenschappelijke zaak voor de 92.000 beleggers die zich in de club hebben verzameld.
Dat heeft de advocaat van Dexia gisteren betoogd voor de rechtbank in Amsterdam.

Het conflict tussen boze beleggers en Dexia kwam gisteren voor het eerst voor de rechter. Eind 2002 spande de stichting Leaseverlies een zaak aan tegen de bank over misleiding in reclames. Na schriftelijke schermutselingen mochten beide partijen nu in het openbaar hun zaak bepleiten.

De advocaat van Dexia trok de vergelijking met eerdere collectieve rechtszaken tegen onder meer ABN AMRO over de beursgang van World Online en de Westfriese Flora, waar een paar jaar geleden een uitbraak van legionella 32 mensen het leven kostte.

"In die zaken was er sprake van een enkel feit waar veel mensen door zijn gedupeerd, bij deze kwestie gaat het om verschillende mensen die onder verschillende omstandigheden verschillende producten kochten."

Volgens de stichting Leaseverlies is echter in alle folders en advertenties sprake van misleidende informatie, waardoor alle klanten van Dexia zijn benadeeld. "Deze zaak is bij uitstek geschikt voor een gezamenlijke actie als deze", stelde raadsman W. Schonewille van de stichting. Volgens hem zou het Nederlandse rechtssysteem dichtslibben, als alle leden individueel naar de rechter stappen.

Woensdag 7 juli zal de rechtbank uitspraak in deze zaak doen. Onduidelijk is nog waarover de rechters zich uitspreken. Volgens advocaat Schonewille van Leaseverlies zal er in ieder geval iets moeten worden gezegd over het recht van de stichting om deze zaak collectief tegen de bank aan te spannen. In een civiele procedure is het niet ongebruikelijk dat er meerdere tussenvonnissen worden gewezen.

Schonewille toonde zich vooral 'erg blij' omdat in zijn ogen op een relatief korte termijn meer duidelijkheid voor de gedupeerde beleggers komt.

Bovendien ziet hij in de datum van 7 juli een harde deadline voor de commissie-Oosting die aan een compromis tussen beleggers en banken werkt.

"Als er voor die tijd geen oplossing komt vanuit de commissie, dan is de poging van Oosting achterhaald door het vonnis op 7 juli." Voor de rechtszaak was een redelijk grote belangstelling van pers en publiek. De laatste groep toehoorders kreeg van de rechtbank een aparte zaal toegewezen, waar zij via een beeldscherm de behandeling van de feiten konden volgen. Veel beleggers hebben duizenden euro's verloren aan hun investeringen in Legiolease. ANP

De Gelderlander 26 mei 2004

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 07:34
door Karin
Snelle ontknoping leasedossier
Publicatiedatum: 26/5/2004GERBEN VAN DER MAREL
De rechtbank verraste gisteren vriend en vijand door snel vonnis te zullen wijzen in de zaak tussen Dexia en 92.000 boze leasebeleggers.AMSTERDAM - De Amsterdamse rechtbank hield rekening met een grote toestroom van ontevreden beleggers. Veiligheidsmaatregelen waren aangescherpt en een extra zaaltje was ingericht met tv-camera's om de eerste rechtszitting tussen ontevreden leasebeleggers en Dexia Bank te volgen.Beleggers waren gisteren in geen velden of wegen te bekennen, ook al werd er gisteren geschiedenis geschreven. De civiele zaak, die de Stichting Leaseverlies voert namens 92.000 beleggers tegen Dexia Bank, is de grootste collectieve rechtszaak uit de Nederlandse financiële geschiedenis.De belangen zijn groot voor beide partijen. De daadwerkelijke totale schadeclaim, die in een aparte procedure behandeld moet worden, loopt in de miljarden. Dit bedrag hangt af van de stand van de beurs, die bepaalt hoe hoog de schuld is van beleggers.Veel op het spel staat ook voor de financiële toezichthouders, die niet eerder ingrepen en voor politiek Den Haag, dat zich sinds vorig jaar intensief bemoeit met de ontstane problemen rond deze vorm van beleggen met geleend geld. Minister Gerrit Zalm van Financiën sprak eerder zelfs van een 'maatschappelijk probleem'.Terwijl de twee belangrijkste partijen gisteren oog in oog stonden in de rechtszaal, lopen er in alle stilte ook nog schikkingsgesprekken onder leiding van een commissie die is ingesteld door Zalm. Deze commissie heeft nog geen succes kunnen boeken, maar geeft het nog niet op ondanks de inmiddels gepasseerde termijn van begin mei.Verrassend was de interventie van de rechtbank dit voorjaar te noemen. Er werd door de rechters aangedrongen op een confrontatie tussen de kemphanen. Van een uitstel wilde de rechtbank ook gisteren niet horen, ook al lopen schikkingsgesprekken nog altijd.Nog verrassender - vooral voor Dexia - was dat gisteren duidelijk werd dat de rechtbank vaart wil blijven maken. Na een hele dag pleiten werd besloten op 7 juli vonnis te wijzen. De rechtbank zal wel eerst moeten oordelen of de groep wel collectief actie kan voeren. Dit oordeel kan beleggers een handvat bieden voor de toekomst.Leaseverlies stelt dat er voldoende samenhang is in de tientallen folders en binnen de groep van 92.000 beleggers. Dexia vindt van niet en probeert de zaak zo in een keer van tafel te krijgen. Wordt de zaak wel voortgezet, dan wil de bank een behandeling op detailniveau omdat beleggers allerlei verschillende leaseproducten bezitten en deze hebben gekocht op basis van verschillend foldermateriaal.De rechtbank heeft dat plan gisteren evenwel doorkruist met de belofte van een snel vonnis. De twee partijen mogen aanvullende opmerkingen maken, maar alleen als de rechtbank hierom vraagt.Het hoofdverwijt van Leaseverlies is dat beleggers zijn 'misleid' in reclamefolders en brochures. Hierin zou onvoldoende zijn gewaarschuwd voor de grote risico's. Advocaat Schonewille: 'Het woord verlies is consequent vermeden en Dexia gebruikte versluierende taal.' De club meent gesteund te worden door toezichthouder AFM, die eerder in een algemeen rapport stelde dat aanbieders een misleidende voorstelling van zaken gaven.Voor bestuursvoorzitter Dirk Bruneel van Dexia en zijn advocatenteam is dit allemaal te kort door de bocht. Dexia meent dat de brochures voor de goede lezer niet misleidend waren en wijst erop dat bij de opgaande markt niemand klaagde. Bruneel: 'Een zeer complexe zaak wordt zeer eenvoudig voorgesteld. Natuurlijk zijn velen ontgoocheld door de malaise, maar het grootste deel van de contracten eindigde in de plus.'De weg naar de rechterApril 2002: stroom klachten komt binnen bij AFM en Dexia Oktober: AFM laakt 'misleidende' folders effectenleaseJanuari 2003: Leaseverlies dagvaardt Dexia met miljardeneisVoorjaar: beursmalaise duwt leasebeleggers diep in de schulden, Dexia haalt 100.000 beleggers over met aanbodSeptember: minister Zalm stelt bemiddelingscommissie inFebruari 2004: klachtencommissie stelt tien beleggers grotendeels in het gelijk25 mei: eerste confrontatie voor de rechtbank7 juli: (voorlopige) uitspraak rechtbankCopyright (c) 2004 Het Financieele Dagblad

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 08:17
door Julika
Oplossing blijft uit in Legio-affaire

Door een onzer redacteuren

Rechtszaak voortgezet

ROTTERDAM, 24 MEI. In het conflict tussen aandelenleasebeleggers en de banken is geen oplossing gevonden door de commissie-Oosting. Morgen begint een rechtszaak van ruim 90.000 beleggers tegen marktleider Dexia.

Dat hebben diverse betrokken partijen bevestigd. Naar verluidt komen de partijen op korte termijn alsnog bij elkaar om te onderhandelen over een compromis. De oud-ombudsman Oosting werkt als voorzitter van de `commissie geschillen aandelenlease' sinds vorig jaar september aan een schikking tussen gedupeerde beleggers en verkopers van aandelenleaseconstructies. De commissie is opgezet op verzoek van minister Zalm van Financiën. Volgens een woordvoerder van Financiën zal er deze week geen bericht uitgaan over een mogelijk compromis van Oosting.

Oostings belangrijkste gesprekspartner in deze affaire is Dexia Bank Nederland, de grootste aanbieder van aandelenleaseproducten. Dexia nam in 2000 Bank Labouchere over van verzekeraar Aegon en die bank was onder de merknaam Legio Lease marktleider in leaseproducten.

Dexia wordt op dit moment onder meer belaagd door de Stichting Leaseverlies, die namens ruim 90.000 beleggers naar de rechter is gestapt. Deze zaak komt morgen voor bij de rechtbank in Amsterdam. Aanvankelijk had Oosting laten weten dat de commissie voor deze zitting uitsluitsel wilde hebben over een mogelijk oplossing. Dat streven is mislukt.

Zelf was Oosting vanmorgen niet beschikbaar voor een toelichting. Officieel loopt zijn bemiddelingspoging nog steeds. ,,Wat ons betreft gaat de zaak gewoon door. Wij hebben niets meer gehoord van de commissie-Oosting'', zegt een woordvoerder van Stichting Leaseverlies. De stichting verwijt Dexia zijn klanten te hebben misleid en slecht te hebben voorgelicht. Door het inzakken van de aandelenmarkt, met name door de koersdaling van grote fondsen als KPN, Ahold en Aegon, bleven veel beleggers met een restschuld zitten. Beleggers leenden geld om aandelen te kopen en betaalden iedere maand een vast bedrag aan rente. Toen de koersen kelderden, waren de aandelen niet meer genoeg waard om met de verkoop daarvan het schuldbedrag te voldoen.

Direct bij de instelling van de commissie, afgelopen najaar, vroeg Dexia zich al openlijk af hoe de commissie draagvlak kan creëren voor klanten die zeer verschillen van achtergrond. De instelling van de commissie-Oosting was voor Dexia geen aanleiding om voorlopig af te zien van incassoprocedures om de restschulden te innen.

Een jaar geleden had Dexia de beleggers een aanbod gedaan om de aflossing van de schulden te versoepelen. Ruim 75.000 klanten aanvaardden dit aanbod en zij hadden een schuld van in totaal 1 miljard euro. Het aanbod was aan bijna 200.000 klanten gedaan. Wekelijks vinden verschillende rechtszaken plaats tussen Dexia en individuele beleggers: soms is Dexia hierbij de eisende partij (om de restschuld te innen), soms eist de individuele belegger vernietiging van het contract.

Datum: 24-05-2004
Sectie: Economie
Pagina: 12
Trefwoord: Effectenhandel; Bank- en verzekeringswezen; Economie; Bedrijfstakken; Financien; Financiele Markten
Organisatie: Dexia Bank


Op dit artikel rust auteursrecht van NRC Handelsblad BV, respectievelijk van de oorspronkelijke auteur.


groetjes Julika

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 08:59
door Julika
@ Piet

-laatste zin uit de Telegraaf -

De Belgische topman Dirk Bruneel van Dexia Nederland haalt buiten de rechtszaal zijn schouders op over de miljardenstrop die hem boven het hoofd hangt: „Wij hebben niks meer te verliezen. Het ziet ernaar uit dat we jarenlange procedures tegemoet gaan. Doorprocederen kost niets vergeleken bij deze massaclaim.”

Op de duitse televisie hoor ik vaak, dat je ook nog tot het Europaeische gerechtshof kunt gaan om in het gelijk gesteld te worden. Wat weet jij erover.

Ik denk op kortere termijn heb je met Eegalease nog een kans. Toch blijft het ook een slepende zaak.

Mijn advocaat schrijft :
"" Dat sluit overigens niet uit dat de zaak in een later stadium van het proces alsnog zal worden aangehouden.""
"T ligt voor de hand , dat het voor hem een wenselijke zaak is. No risk no claim en afwachten tot de uitspraak van Eeglease op tafel ligt.

Groetjes Julika

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 26 mei 2004 11:00
door Troosteloos
Oosting is nooit beschikbaar snap dat dan.

Hij is druk bezig met het uitzoeken van zijn vakantie.

Door zijn nieuwe bedrijfje CGA heeft hijflink wat geld binnengeharkt; dit keer wil hij dat goed benutten en een mooie vakantie uitzoeken.

Ik adviseer hem wel als hij zijn tickets boekt een enkele reis te nemen.

Oosting heeft reputatie...of is dat 'had' :idea:

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 15:19
door Hans A

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 15:36
door dejongh1
Oosting die moest een keuze maken Of het CGA opzetten Of de
bijstand in.Hij had geen zin om werkloos te worden dus is hij
bij het CGA opgeland d.m.v zijn goede vriend Zalm.

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 17:13
door Hollander
Daar geloof ik niks van. Oosting heeft zo'n goeie reputatie opgebouwd dat allerlei instanties hem wel willen inhuren. Zo'n man wordt nooit meer werkloos.

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 18:56
door fenneken oo3
Beste Hollander, moet je in Enschede in de wijk Rombeek eens de
naam Oosting laten vallen op een positieve manier dan denk ik dat
je er niet levend uitkomt.

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 19:32
door Janneke52
Fenneken kom jij ook uit Twente?

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 19:58
door fenneken oo3
Ja janneke ik kom uit Hengelo, maar daar woon ik al lang niet meer
kom er nog wel regelmatig ivm. familie.

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 05 jun 2004 22:20
door Janneke52
Ik ben zelf ook geboren in Hengelo, maar woon er al sinds 27 jaar niet meer. Woon nu in een stad 10 km verderop.

Re: Rechter hakt spoedig knoop door in proces tegen Dexia

Geplaatst: 06 jun 2004 11:05
door dejongh1
Beste Hollander,
Misschien niet werkloos maar wel merkloos!