LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Stapeling kosten langdurige zorg: vervolg

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest of nog gaan komen.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5513
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Stapeling kosten langdurige zorg: vervolg

Ongelezen bericht door Radar »

Veel mensen komen in geldproblemen door de eigen bijdrage die zij moeten betalen volgens de Wet langdurige zorg (Wlz) en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Radar besteedde daar in mei dit jaar ook al aandacht aan.

Naar aanleiding van die uitzending opende Ieder(in), de koepelorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte, een meldpunt en kreeg 300 meldingen binnen. Met het nieuwe kabinet in zicht is het tijd om actie te ondernemen. Dus wat gaat er gebeuren met de 300 meldingen? Ieder(in) schuift aan in de studio.

Maandag 16 oktober in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

Monique_A-V
Berichten: 1
Lid geworden op: 16 okt 2017 20:40

Re: Stapeling kosten langdurige zorg: vervolg

Ongelezen bericht door Monique_A-V »

Ben benieuwd of er ook wordt gekeken naar de overige kosten die je hebt als chronisch zieke. Hebben een jong gezin en komen niet in aanmerking voor welk te bedenken subsidies ook, omdat er naast een uitkering ook gewerkt wordt en hierdoor inkomensgrens hoger wordt. Wanneer we bij bijv de belastingdienst aanvinken dat mijn partner zou werken komen we wel in aanmerking voor subsidies.
Erg frustrerend . .....

Niniki
Berichten: 46
Lid geworden op: 21 nov 2006 11:01

Re: Stapeling kosten langdurige zorg: vervolg

Ongelezen bericht door Niniki »

Nee @Monique_A-V, daar wordt dus niet naar gekeken.
En inderdaad, zéker heel frustrerend en herkenbaar voor mij.
Al zou de Eigen Bijdragen veranderen, dan nog valt er heel veel buiten!
Immers niet alle medicijnen, hulp en hulpmiddelen worden vergoed door een zorgverzekering of een gemeente d.m.v. de eigen bijdrage of via de belastingaftrek. Al vanaf 2012:
* Niet alle medicijnen en niet alle behandelmethoden worden volledig vergoed door de zorgverzekeringen.
* Veel zieken en gehandicapten hebben ook een extra aanvullende verzekering moeten nemen, sinds de fysio uit het pakket is gehaald en al zou het er terug in komen, dan nog durf je eigenlijk die extra verzekering niet op te zeggen, want stel dat ze het volgend jaar terugdraaien. Dan kom je er als patiënt niet meer tussen.
* Bij veel gemeenten zijn de afgelopen jaren de Eigen Bijdragen zo hoog geweest, dat menigeen zijn hulpmiddel wel heeft in moeten leveren! Al verandert waarschijnlijk dan nu de Eigen Bijdrage, hoe kom je weer in aanmerking voor deze hulpmiddelen, aangezien al de WMO-machtigingen voor bepaalde hulpmiddelen, die je had vóór 2012, vernietigd.
* Bij veel gemeenten zijn ze eigen regels toe gaan passen en dat mochten ze nog ook. Maar daardoor was er geen geld voor de zorg, maar blijkbaar wel om andere instanties/bedrijven in te huren, voor de contacten met de zorgbehoevenden. Het doel werd veelal om zoveel mogelijk aanvragen met 'NEE' te beantwoorden. En dan ook nog door mensen, die geen verstand van medische zaken hebben en een brief van de huisarts of specialist was blijkbaar niet voldoende meer.
* Tevens bepalen gemeenten welke hulpmiddelen er bij het WMO-pakket horen en welke niet. Bv. iemand met ernstige reuma aan de handen, zou geholpen zijn met dingen als een elektrische blikopener, een elektrisch mes en dergelijke. Nou die horen écht niet tot de hulpmiddelen! Men classificeert deze als luxe artikelen, terwijl het bij bepaalde handicaps écht geen luxe is!
* Bij veel gemeenten zijn de huishoudelijke hulpen al tot het minimum gedaald of zelfs helemaal weggehaald!
En met de wijziging van de Eigen Bijdrage; hoe kom je er in vredesnaam er weer voor in aanmerking?
* Aftrek van de belastingdienst is ook al meer 70 % verminderd vanaf 2012 en het 'vreemde' is, dat hulpmiddelen door een gemeente belastingtechnisch nog mochten worden afgeschreven, zowel de aanschaf als de reparaties en het onderhoud. Maar nu veel mensen het met hun laatste spaarcenten hebben aan moeten schaffen, is er ineens niets meer aftrekbaar! Voorheen werd door een gemeente na 7 jaar een nieuwe scootmobiel besteld, want dan was hij afgeschreven, er werd niet eens meer gezocht naar een manier om te repareren. Hoe kwam het toch dat de zorgkosten voor hulpmiddelen zo duur zijn?

Gesloten