Pagina 1 van 1

Hoe zit het met mijn Apple garantie?

Geplaatst: 27 okt 2017 16:31
door Aussemss
Ik heb een Iphone 6Splus met nog 2 maanden garantie vai KPN. Mijn toestel is keurig gerepareerd (de microfoon was kapot). Ik krijg nu de melding dat ik een ander toestel krijg deze kan of nieuw of refurbished zijn. Volgens de winkel kunnen zij en ik dit niet zien. Ik wil echter of mijn eigen gerepeteerde toestel terug of een nieuwe. Volgens repair is dit niet de standaard procedure bij Apple. Ik heb echter een nieuw toestel gekocht en heb ik recht op mijn eigen gerepareerde toestel? Zo ja, hoe pak kan i dit aanpakken?

Re: Hoe zit het met mijn Apple garantie?

Geplaatst: 27 okt 2017 16:57
door HADES2001
Om het kort te houden ja je hebt recht op je eigen telefoon
https://kassa.bnnvara.nl/gemist/nieuws/ ... is-rechter
Maar de vraag is of je zin hebt om dezelfde gang te doorlopen als het verhaal in de link.
Want recht hebben en krijgen zijn twee verschillende dingen, iets wat apple maar al te goed weet

Re: Hoe zit het met mijn Apple garantie?

Geplaatst: 27 okt 2017 19:51
door alfatrion
Aussemss schreef:Ik heb een Iphone 6Splus met nog 2 maanden garantie vai KPN. Mijn toestel is keurig gerepareerd (de microfoon was kapot). Ik krijg nu de melding dat ik een ander toestel krijg deze kan of nieuw of refurbished zijn. Volgens de winkel kunnen zij en ik dit niet zien. Ik wil echter of mijn eigen gerepeteerde toestel terug of een nieuwe. Volgens repair is dit niet de standaard procedure bij Apple. Ik heb echter een nieuw toestel gekocht en heb ik recht op mijn eigen gerepareerde toestel? Zo ja, hoe pak kan i dit aanpakken?
Ik ga er vanuit dat je 24 maanden garantie hebt gehad en de telefoon 22 maanden oud is. De eerste keuze is wil je aanspraak maken op de handelsgarantie of de wettelijke garantie? Bij de wettelijke garantie moet jij bewijzen dat de telefoon bij aflevering ondeugdelijk was en vervolgens mag je kiezen uit herstel of vervanging, waarbij vervanging alleen mag geschieden door een nieuw toestel. Bij de handelsgarantie kan het zijn dat de bewijslast gunstiger is (hij is stuk en zij moeten hem maken) maar het kan ook zijn dat je dan genoegen moet nemen met refurbished toestel.

Als je voor de wettelijke garantie kiest of als je wilt bluffen, dan kun je met het onderstaand vonnis wapperen.
https://uitspraken.rechtspraak.nl/inzie ... :2017:2519
Rb Amsterdam, 18 april 2017, ECLI:NL:RBAMS:2017:2519 schreef:9. Artikel 7:21 BW bepaalt dat de koper herstel of vervanging van de verkoper kan eisen als de afgeleverde zaak niet aan de overeenkomst beantwoord. Het is dus in beginsel aan de koper te kiezen of zij herstel of vervanging van de zaak wenst, waarbij er door een ‘mits’ (7:21 lid1 sub b BW) bij herstel en een ‘tenzij’ (7:21 lid 1 sub c BW) bij vervanging enige beperking wordt opgelegd bij deze keuzemogelijkheid. Kort gezegd herstel mag je eisen, mits de verkoper hieraan redelijkerwijs kan voldoen en vervanging mag je eisen, tenzij de afwijking te gering is om dit te rechtvaardigen. Echter in deze casus speelt deze keuze helemaal niet, omdat vast staat dat herstel niet mogelijk is.

10. Apple heeft aangevoerd dat in de uitspraak van de kantonrechter Amsterdam van 8 juli 2016 (zie 1.5) ten onrechte wordt verwezen naar het Quelle arrest (ECLI:EU:C:2008:231). De kantonrechter overweegt dat hoewel het Quelle arrest over een andere rechtsvraag ging, dit onverlet laat dat het Europese Hof in deze uitspraak wel degelijk een oordeel geeft over vervanging van een non-conforme zaak. In (de Nederlandse vertaling van) dit arrest is te lezen: “Dat de consument, die de verkoopprijs heeft betaald en zijn contractuele verbintenis dus correct heeft uitgevoerd, een nieuw goed ontvangt ter vervanging van het niet conforme goed, levert geen ongerechtvaardigde verrijking op. Hij ontvangt slechts met vertraging een goed dat in overeenstemming is met de bepalingen van de overeenkomst, een goed dat hij van meet af aan had moeten ontvangen.” Juist omdat de Wet en de Richtlijn geen specifieke eisen aan vervanging verbindt, is deze jurisprudentie van het Europese Hof belangrijk voor de uitleg van dit begrip. Naar het oordeel van de kantonrechter kan bovenstaande niet anders begrepen worden dan dat een consument die een nieuw product heeft gekocht dat non-conform blijkt te zijn, bij vervanging recht heeft op wederom een nieuw product.

11. Hiermee is naar het oordeel van de kantonrechter ook meteen de vraag beantwoord of Apple aan haar verplichtingen voldoet door de non-conforme iPad te vervangen door een replacement. Het antwoord daarop is ontkennend. Als [eiseres] een refurbished of replacement iPad had gekocht, mag Apple deze vervangen met een refurbished of replacement exemplaar, maar als de consument, zoals in dit geval, een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft zij recht op een nieuwe iPad als vervanging. Een replacement iPad, is ondanks hetgeen Apple hierover allemaal heeft aangevoerd, geen nieuwe iPad, maar een replacement, hoe vergelijkbaar deze exemplaren ook eventueel zijn. Apple biedt de replacement ook niet als ‘nieuw’ aan op de markt.

12. Dat betekent dat de vordering van [eiseres] om Apple te veroordelen een nieuwe iPad aan haar te leveren, op straffe van een dwangsom, toewijsbaar is.
Overigens, nu zullen er vast forumleden zijn die er op wijzen dat een ipad geen iphone is en hen kun je rustig negeren.