Pagina 1 van 1

Woningborg

Geplaatst: 09 apr 2018 21:14
door DannyDamen
Wij hebben in december 2015 de koop- aanname overeenkomst getekend tussen de aannemer en ons. Iets wat rooskleurig leek te gaan is nu iets waar we een hobby van hebben gemaakt. We hebben wekelijks contact met de aannemer. In het project zijn er 3 uitvoerders gewisseld, 3 verkoopbegeleiders en de aannemer maakt fout op fout.

Op 17 oktober 2017 waren we blij met de gedachte dat we hier vanaf waren, maar in tegendeel. Bij de oplevering zijn enkele punten genoteerd en een aantal ook door de bouwkundige van Vereniging Eigen Huis. Sommige punten hoefde niet genoteerd te worden zei de uitvoerder want er loopt iemand van ons achter me aan die de problemen direct oplost.

Dat wetende zijn die punten dus niet genoteerd. Echter nu 6 maanden later, 5% regeling laten blokkeren, rechtsbijstand in te hebben geschakeld wil de aannemer die punten niet oplossen. Hierop hebben wij Woningborg ingeschakeld. :evil:

Nu komt de clou van ons verhaal; de aannemers betalen woningborg, hoe onafhankelijk kan je Woningborg inschakelen als bemiddelaar. Zij wijzen de punten van beschadigde trapdelen en voordeur af maar willen wel bemiddelen in keimwerkpunten en een voeg in de badkamer.

Wij kunnen wij nu nog doen. Men geeft aan dat het rapport van Vereniging Eigen Huis geen enkele waarde heeft behalve een schaduwrapport, maar Woningborg gebruikt dit rapport niet. De problemen nu staat niet op het Proces-verbaal van Oplevering dus juridisch kunnen we niets.

Wij kopen niet iedere 4 a 5 jaar een nieuwe woning, wij hebben het gevoel dat je beter beschermt bent via het Consumentenkooprecht als je een TV koopt van 2500 euro dan een huis van 250.000 euro.

Wie heeft er tips, wellicht trucs of misschien beter, wil Tros Radar hier aandacht aanbesteden.

Re: Woningborg

Geplaatst: 11 apr 2018 14:12
door Erthanax
Geconstateerde gebreken niet (laten) noteren is niet handig, daar bent u inmiddels achter. Zijn de wél genoteerde gebreken inmiddels opgelost?
Er was een "keurmeester" van VEH bij oplevering aanwezig. Bent u lid van die club? Wendt u zich dan tot hen. Of tot uw rechtshulpverzekering.
Overigens vrees ik dat het juridisch lastig wordt om de niet genoteerde gebreken alsnog hersteld te krijgen. Er is een aantal juridisch onderlegde personen op dit forum actief. Mogelijk dat u van hen een concreter advies kunt krijgen.

Re: Woningborg

Geplaatst: 20 apr 2018 11:41
door DannyDamen
Wij hebben contact met rechtsbijstand gehad, deze hebben na sommatie waar de aannemer niet op in ging geadviseerd om bemiddeling te vragen via woningborg. Nu lijkt het er sterk op dat de aannemer dit ook niet wenst.

Wij denken dat er ook iets van redelijk- en billijkheid. Wij kopen natuurlijk niet ieder jaar een nieuw huis. De punten die wel aangemerkt zijn zijn bijna opgelost. We hopen dat mensen hier nog tips en trucs hebben. Want we zijn gewoon verkeerd voorgelicht door een medewerker van de aannemer. Mocht dit in de winkel gebeuren dan kun je je hier nog op herroepen maar met een veel duurder object (een woning) kan niet niet.

Re: Woningborg

Geplaatst: 22 jul 2018 21:40
door kayme
Helaas lijkt jouw situatie erg op de situatie die wij zo'n 8 jaar geleden hadden met onze aannemer bouwbedrijfregeling te beerzerveld, Vereninging eigenhuis, Achmea rechtsbijstand en woningborg. Ik deel ook je beeld over de bescherming dat je krijgt bij de aankoop van een woning. Hierbij enkel punten die je hopelijk helpen je vervolg acties te kiezen. Denk hierbij vooral na over waar en vooral in wie je tijd wilt steken en hoe je je rechtspositie veilig stelt (er zijn diverse termijnen die verjaren en je tegenwerken als het lang duurt).

Alles wat zichtbaar was bij de oplevering (optische punten) had op het oplever rapport gezet moeten worden door jou en vereniging eigen huis (VEH). Alle optische punten die hier niet op staan zijn niet meer verhaalbaar op je aannemer of woningborg. Hiervoor kun je alleen nog VEH voor aansprakelijk stellen. Dit moet je zo snel mogelijk doen.

Je aannemer wil waarschijnlijk zo min mogelijk kosten maken. Over het algemeen zijn aannemers prima te vinden om even langs te komen met een beetje kit en wat plintjes om dingen optisch te verstoppen. Ook vinden ze het prima om een onderaannemer te vertellen dat ze wat moeten doen voor je. Vraag je echter om tijdstintensieve taken of dure materialen, dan wordt het al snel moeilijker. Dan zal deze waarschijnlijk niets doen totdat vast staat op basis van welke wetgeving hij welke verplichting heeft. En dan ben je er nog niet, hij zal dan de goedkoopste oplossing mogen kiezen tenzij jij kunt aantonen waarom dat niet acceptabel is. Kit kun je vaakafwijzen omdat het bijvoorbeeld iedere zoveel jaar vervangen moet worden, maar een plint midden op de muur wordt al lastiger, dat je het niet mooi vindt is geen geldige reden (tot zekere hoogte).

Je rechtsbijstandverzekering zal alleen brieven willen sturen, ook als de tegenpartij niet binnen de gestelde termijnen reageert. Aannemers en woningborg weten dit ook van rechtsbijstand verzekeraars. Als het aan deze drie partijen ligt worden jullie penvrienden totdat er termijnen verjaart zijn. Dit melden ze pas als het zover is trouwens.

Woningborg is een verzekeraar, hun core-business is eigenlijk zo min mogelijk schades vergoeden. Tevens moet je niet de illusie hebben dat jij de klant, woningborg beschouwd de aannemer als klant. Dit zul je merken op momenten dat ze bij je thuis afspreken. Ze komen samen en gaan samen. Ook zul je merken dat ze op 1 lijn met elkaar zitten voordat woningborg met jou iets bespreekt. Tenzij je akkoord gaat met een veel te lage vergoeding of regeling, zul je niet veel aan ze hebben. Ook hun onafhankelijke beoordeling is niet onafhankelijk. Ze hebben tenslotte een overeenkomst met je aannemer zodat hij mag zeggen dat hij onder woningborg garantie mag bouwen. Ook is de aannemer verplicht het werk uit te voeren dat woningborg jou eventueel toezegd... dus verwacht geen perfecte oplossingen en/of reparaties.

Je zult al snel verzuipen in de vele berichten, afspraken en gebreken. Houd daarom een lijst bij met gebreken en eerste meld datum per partij (rechtbijstand, aannemer, woningborg, VEH en niet te vergeten iedere onderaannemer waar je eventueel werk met afgestemd hebt).

Houd in diezelfde lijst ook je verjaartermijnen bij, je heb bijvoorbeeld nu je gebreken aan woningborg gemeld. Dat betekend dat je nu moet opletten, want als je er binnen een gesteld aantal maanden niet uit bent en geen rechtzaak bent begonnen tegen woningborg, vervalt hun aansprakelijkheid bijvoorbeeld.

Mocht je een rechtsbijstand hebben die nog geen belachelijk laag bedrag voor een zelf te kiezen advocaat reserveert, ben je beter af bij een zelf te kiezen advocaat.

Erg vervelend dat je in deze situatie zit, maar als je er vanaf het begin strak in gaat zitten en let op de termijnen zul je er niet jaren over doen zoals het bij ons ging.

Succes!

Re: Woningborg

Geplaatst: 22 jul 2018 21:45
door kayme
Vergeten te noemen, de volgende punten zijn waarschijnlijk nog wel verhaalbaar:
- gebreken die u in alle redelijkheid niet optisch had kunnen waarnemen.
- gebreken die vallen onder ondeugelijk werk (vage term dat een onafhankelijke bouwkundige keuring vraagt)
- gebreken die tot gevaarlijke situatie leiden of wondjes e.d.
- afwijkingen t.o.v. punten in het contract en/of op papier en/of per mail afgesproken.

Allemaal erg afhankelijk van het gebrek en context.