sylvesterb schreef:Als de telefoon ouder is dan 6 maanden moet je aantonen dat de telefoon non-conform is. Is hij jonger dan 6 maanden dan kun je gewoon garantie claimen. Samsung zal moeten aantonen dat je nalatig bent geweest.
Die 6 maanden waarin vermoed wordt dat het toestel al bij aflevering niet goed werkte, is per wet geregeld. (Artikel 7:18 lid 2 BW) Echter is het zo dat de fabrikant een fabrieksgarantie van 24 maanden op dit toestel geeft en om die reden wordt de wettelijke 6 maanden verlengd naar 24 maanden waarin wordt vermoed dat het toestel al bij aflevering niet goed werkte. Daarvoor moet de koper alleen niet bij de fabrikant van het toestel zijn maar bij de verkoper van het toestel.
- "Een fabrieksgarantie of verkopersgarantie is een aanvulling op de wettelijke garantie die u al heeft. Deze extra garantie geldt voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voor een jaar. Gaat een product stuk na 6 maanden na aankoop maar binnen de garantie, dan hoeft u niet aan te tonen dat het niet uw schuld is. In het garantiebewijs staat waar u recht op heeft en voor welke periode.
Let op: bij problemen met een product moet de verkoper voor een oplossing zorgen en niet de fabrikant."
Fabrieksgarantie en verkopersgarantie
sylvesterb schreef:We leven niet in Amerika dat je recht op een claim hebt omdat in de handleiding niet staat dat je de kat er niet in kan drogen. Of dat je als bedrijf moet waarschuwen dat koffie heet is.
Met te hete koffie, doel je dan de
McDonalds vs Liebeck zaak, waar de uitkomt daarvan meer dan terecht is met als gevolg dat de grote bedrijven sindsdien acteurs hebben ingezet, media hebben bespeeld en onjuist informatie over de betreffende zaak de wereld in hebben gebracht om zo de publieke opinie aan de kant van de grote bedrijven te zetten zodat mensen als jij, denken dat die arme bedrijven te maken hebben met grote hoeveelheden onterechte rechtszaken door domme mensen, waardoor mensen minder snel geneigd zijn om een rechtszaak te beginnen als zij gedupeerd zijn door zo'n groot bedrijf?
Meint schreef:Daarentegen claimt Samsung wel dat deze telefoon waterdicht is. Die term roept volstrekt normale verwachtingen op en ze specificeren het dan ook. 1.5m, half uur.
Denken dat een waterdichte telefoon ook tegen damp kan is ook normaal.
Vraag eens in uw omgeving waar je natter van wordt, in een bad liggen of in de damp van dat bad staan.
Ik durf te stellen dat bijna iedereen hetzelfde antwoord geeft.
De reclame van Samsung is echter niet dat het toestel waterdicht is maar water- en stofbestendig volgens de IP68-certificatie. De IP68-certificatie houdt in dat het toestel geschikt is om 30 minuten in water van anderhalve meter diep te houden met een watertemperatuur van 15 graden tot 35 graden Celsius. Op waterdamp is het toestel dus niet getest of gecertificeerd en derhalve lijkt het mij niet dat de consument kan stellen derhalve lijkt het mij niet dat de consument kan stellen dat de reclame van Samsung onjuist is waardoor de consument niet kon of had kunnen weten dat het toestel niet geschikt is voor waterdampen.
De consument zal moeten nagaan wat de reclame van de handelaar is geweest en wat de verkoper heeft gezegd. Als daaruit blijkt dat er is gemeld dat het toestel geschikt is voor een bad, zonder vermelding van temperatuur van het bad, kan de consument zich wel beroepen op het conformiteitsbeginsel.
Overigens is het volgens mij niet zo dat watermoleculen in damp kleiner zijn dan in water, dus is het nogal vreemd dat ze in dampvorm wel in een waterdicht apparaat kruipen. Het zou best kunnen dat dit gewoon een smoesje is. Het zou niet de eerste keer zijn.
Water in gasvorm heeft inderdaad geen kleiner molecuul. Maar de aggregatietoestand/temperatuur van water heeft wel degelijk effect op de doordringbaarheid van de stof. De viscositeit van water neemt af met het toenemen van de temperatuur van water. De viscositeit zorgt ervoor dat het water bij lage temperaturen - ondanks dat de kieren in het toestel groter zijn dan de watermoleculen - zichzelf tegenhoudt het toestel binnen te dringen.
Tevens kan de hogere temperaturen van gas ervoor zorgen dat de lijm die het water moet tegenhouden, zachter wordt waardoor water makkelijker kan binnendringen.