Pagina 1 van 1

Financieren duurzame energie

Geplaatst: 12 mei 2018 11:53
door hans bijleveld
G.M.
Zag gisteravond Herzenberg met een voorbeeld van financieren van investeringen in duurzame apparaten en isolatie.
In het voorbeeld werd aangegeven dat met gebruik van een lening na 15 jaar investering is terugverdiend. Op zich zal dat wel kloppen.
Maar hier wordt geen rekening gehouden met de afschrijving van de investeringen. Warmtepomp, zonnepanelen, etc. zijn na 20 jaar afgeschreven en mogelijk toe aan vervanging. Dus na 20 jaar weer lenen en afbetalen. En wie wordt daar beter van? Juist ja!!!

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 11:16
door Berry Kock
Wat Antoinette Hertsenberg over het hoofd zag is dat de overheid nogal wat inkomsten gaat missen: het gemiddelde huishouden betaalt zo'n 1000 euro voor gas en 600 euro voor elektriciteit: 1600 euro x 7.7 miljoen huishoudens is 12 miljard per jaar voor de energierekening. En aangezien 70% daarvan energiebelasting en BTW is, komt de overheid ruim 8 miljard tekort als iedereen zijn huis verduurzaamd heeft. Ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat die rekening van 8 miljard op een andere creatieve manier bij consumenten terecht gaat komen........

[Deel bericht verwijderd door moderator wegens link naar commerciƫle website]

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 11:41
door 16again
MichielFRL schreef:De overheid, dat zijn wij.
Wij hebben ervoor gekozen dat de aardbevingen in Groningen moeten stoppen, zonder daarvan ook maar een klein beetje gekeken te hebben naar de consequenties.
Helaas kwamen forse delen van de aardgasopbrensten terecht bij bedrijven (=winsten privatiseren), zodra er schade vergoedt dient te worden, zoals in Groningen, houden deze bedrijven de boot af , en worden verliezen afgewenteld op belastingbetaler. (=verliezen socialiseren)

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 12:15
door kweenie
hans bijleveld schreef: In het voorbeeld werd aangegeven dat met gebruik van een lening na 15 jaar investering is terugverdiend. Op zich zal dat wel kloppen.
Maar hier wordt geen rekening gehouden met de afschrijving van de investeringen. Warmtepomp, zonnepanelen, etc. zijn na 20 jaar afgeschreven en mogelijk toe aan vervanging. Dus na 20 jaar weer lenen en afbetalen.
Ik heb de uitzending gezien, maar dat is bij veel andere financieringen toch niet anders?

Daarnaast geldt voor een aantal van de investeringen dat onderhoud en afschrijving niet hoger zijn dan zonder de investering. Een warmtepomp vergt bijvoorbeeld wel onderhoud, maar een gewone CV ook. Waarbij een warmtepomp in de regel lagere onderhoudskosten heeft dan een conventionele CV.

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 12:55
door scontra
hans bijleveld schreef:G.M.
Zag gisteravond Herzenberg !

Ik ook, en zag daar een mevrouw die de wijsheid m.b.t. de energietransitie in pacht meent te hebben.
Waarschijnlijk gedreven door de lobbyisten van de investeerders in de energietransitie, deed zij haar best om Nederland er van te overtuigen dat haar verhaal het enig juiste en onderbouwde verhaal is.
Echter de minister die zij interviewde wist alleen maar, bij herhaling, een paar inhoudsloze opmerkingen te plaatsen en weet in de verste verte niet hoe het e.e.a. geregeld zal gaan worden en wie de rekening daarvoor gepresenteerd krijgt.
"We willen met z'n allen" en "we zullen met z'n allen", we moeten met z'n allen", "we lenen met z'n alleen" zijn de kreten waarmee deze energietransitie aan de man wordt gebracht.
Maar elk weldenkend mens weet dat een tijdsschema zoals nu wordt gehanteerd, alleen maar 'natte vingerwerk' is, en alleen maar is bedoeld om het vuurtje op te stoken en brandende te houden.
Op enkele simpele opmerkingen en vragen ging zij niet in en wist zij in het geheel geen antwoord te geven en toonde zich zeer daar geprikkeld over.
Veel grote woorden, veel brede gebaren, veel onrust stoken, veel onzekerheid creƫren, maar weinig of niets inhoudelijks te vertellen hebben.

Er worden in Nederland nog stikstoffabrieken gebouwd on Russisch gas geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Die fabrieken zijn toch zeker niet in een paar decennia afgeschreven en niet meer nodig, dat geloofd toch niemand.

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 16:15
door Lady1234
Niet iedereen heeft een eigen dak.

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 17:51
door scontra
MichielFRL schreef:
scontra schreef:Er worden in Nederland nog stikstoffabrieken gebouwd on Russisch gas geschikt te maken voor de Nederlandse markt. Die fabrieken zijn toch zeker niet in een paar decennia afgeschreven en niet meer nodig, dat geloofd toch niemand.
- Liever geen aardgas dan Russisch gas
- De nieuwe uitbreiding bij Zuidbroek is slechts voldoende voor 7 miljard kuub

Onafhankelijk willen zijn van fossiele brandstof is een prima idee. Als iedereen nou eens begint met een paar zonnepanelen op het dak, geen gezeur meer over plaatsing van windmolens vanwege het uitzicht en/of weilanden vol zonnepanelen, dan zijn we al aardig opweg.
Laat het ons weten als u volledig "van het gas af bent" en al uw energieverbruik genereert uit eigen bron(nen). :idea:
Verbeter de wereld, maar ....... enz. enz.

Re: Financieren duurzame energie

Geplaatst: 13 mei 2018 19:04
door kweenie
scontra schreef: Laat het ons weten als u volledig "van het gas af bent" en al uw energieverbruik genereert uit eigen bron(nen). :idea:
Verbeter de wereld, maar ....... enz. enz.
Ik denk dat er best wel wat mensen al volledig van het gas af zijn. En nog veel meer mensen zijn aardig op weg. Zeker van de mensen met een (relatief) nieuwe woning zullen er veel zijn die alleen nog stroom verbruiken. En van die groep zal er een behoorlijk deel zijn die groene stroom afnemen en die dus per saldo op nul gas zouden uitkomen.

(Natuurlijk betekent groene stroom vooralsnog niet dat je ieder moment van het jaar aardgasloze stroom afneemt, maar de momenten dat je gasstroom afneemt worden dan weer gecompenseerd met extra groene stroom op een ander moment.)