LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Hoe komt het dat nu ook fruit in verpakking zolang goed blijft o.a. druiven. Voorheen bevatte trossen druiven altijd wel enkele rotte druiven, nu zijn die amper meer te vinden. Welk middel wordt daar voor gebruikt.
Met vriendelijke groet,
Wick Wesel
Met vriendelijke groet,
Wick Wesel
Laatst gewijzigd door Radar op 14 mei 2018 15:41, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Onderwerp aangepast
Reden: Onderwerp aangepast
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Omdat er minder zuurstof bij komt. Groente in luchtdichte sealverpakking houdt het zelfs nog veel langer vol. Probeer een courgette of komkommer: Zonder seal na een week verrot, met seal nog gewoon na drie weken vers en eetbaar.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Soms staat er op dat het verpakt is "onder beschermende atmosfeer". Dan gaat het, afhankelijk van het product, om stikstof, CO2 of zuurstof.
De verpakking moet dan wel goed dicht zitten. Druiven zitten meestal in een "geventileerde" kunststof doos, dus zonder beschermende atmosfeer. Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt. Mogelijk dat daardoor ook minder bederf optreedt.
De verpakking moet dan wel goed dicht zitten. Druiven zitten meestal in een "geventileerde" kunststof doos, dus zonder beschermende atmosfeer. Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt. Mogelijk dat daardoor ook minder bederf optreedt.
-
- Berichten: 5005
- Lid geworden op: 21 jan 2018 19:42
- Locatie: Landgraaf
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Bij druiven uit India lagen geïmpregneerde kunststof matjes tussen de druiven. Ze geven gassen af. Ze hadden volgens de gebruiksaanwijzing die er op was gedrukt verwijderd moeten worden. Dit was blijkbaar vergeten door het personeel van Lidl.
-
- Berichten: 3493
- Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Rassen en teelmethodes worden continu verder ontwikkeld. Steeds meer rassen zijn resistent voor bacterieen en door optimale teelmethodes en logistiek (denk aan op het juiste moment oogsten en vervoeren) wordt het resultaat steeds beter. Daar hoef je niet per se extra middelen voor te gebruiken.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Dat is inderdaad zo, met name voor "onze" (kas)tuinbouw. Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Worden deze bestrijdingsmiddelen bij goed te wassen dan echt wel verwijderd. Ik vind ook dat de smaak van de druiven ver achteruit is gegaan.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Kasdruiven bedoel je?WickSr schreef:Worden deze bestrijdingsmiddelen bij goed te wassen dan echt wel verwijderd. Ik vind ook dat de smaak van de druiven ver achteruit is gegaan.
Of de druiven die de halve wereld over gereisd zijn om hier midden in de winter verkocht te kunnen worden? Die niet de tijd hebben gekregen om te rijpen ( en dus smaak op te doen ) omdat ze anders te duur worden...
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Er zijn diverse manieren, wat ook veel gebeurd is dat fruit wat nog niet helemaal rijp is al geplukt wordt, en dan wordt opgeslagen in grote koelpakhuizen rond de 1 à 2 graden, in cellen waar de zuurstof is vervangen door CO2. Daardoor rijpen ze niet, en kunnen ze best lang bewaard worden. Als ze wel verkocht gaan worden, wordt de CO2 vervangen door reguliere omgevingslucht, waardoor het rijpingsproces weer verder gaat, en ze soms al maanden oud, toch "vers" in de supermarkt kunnen liggen.
Dat doet wel iets met de smaak, maar de veranderingen dáár in komen vnl door nieuwe rassen, die naar een bepaalde (consumenten)smaak tóe worden veredeld, zo is de bitterheid van de gemiddelde spruit een stuk minder geworden, en dat is bewust zo gedaan, dat komt niet door meer/ander gif ofzo.
Dat doet wel iets met de smaak, maar de veranderingen dáár in komen vnl door nieuwe rassen, die naar een bepaalde (consumenten)smaak tóe worden veredeld, zo is de bitterheid van de gemiddelde spruit een stuk minder geworden, en dat is bewust zo gedaan, dat komt niet door meer/ander gif ofzo.
-
- Berichten: 32563
- Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Toch vind ik lang niet alle druiven zo lekker als vroeger. En aardbeien eet ik helemaal niet meer, dat zijn waterbommen met een chemisch smaakje.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
witte angora schreef:Toch vind ik lang niet alle druiven zo lekker als vroeger. En aardbeien eet ik helemaal niet meer, dat zijn waterbommen met een chemisch smaakje.
Maar dat is toch logisch, als ze hun normale rijping ( vooral in die laatste fase bouwen ze hun smaak / suikergehalte op ) niet krijgen en voor rijping al geplukt worden.. qua smaak ben je eigenlijk onrijpe vruchten aan het eten.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Klopt. Gevolg is wel dat tegenwoordig vooral gekweekt wordt op mooi en op houdbaar. Dat is zeker niet altijd datgene wat ook het lekkerste is. Sommige producten kun je ook nauwelijks meer in de winkel kopen, omdat ze niet goed/lang houdbaar zijn of te teer zijn. Erg jammer.renewouters schreef:Rassen en teelmethodes worden continu verder ontwikkeld. Steeds meer rassen zijn resistent voor bacterieen en door optimale teelmethodes en logistiek (denk aan op het juiste moment oogsten en vervoeren) wordt het resultaat steeds beter. Daar hoef je niet per se extra middelen voor te gebruiken.
Ook onrijp plukken zodat ze makkelijk vervoerd kunnen worden is een manier waarop groente en fruit lang te bewaren is. Met het wordt er niet lekkerder op.
Overigens kun je er zelf ook vaak wat aan doen. Moderne koelkasten hebben soms een nul graden vak of fresh zone of hoe ze het ook noemen. Dat werkt soms verrassend goed. Ik heb daar bijvoorbeeld wel eens worteltjes of spinazie in liggen die weken na de verkoopdatum er nog uitzien alsof het net uit de winkel komt.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Het lekkerste fruit (en groente) koop je rechtstreeks van de tuinder. In het oogstseizoen verkopen ze vaak ook aan particulieren, gewoon in de schuur of een kraam. Je moet wel het geluk hebben een beetje in de buurt te wonen. Of alert zijn op handgemaakte borden langs de weg.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:
De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Je bent overduidelijk op zoek naar 'iets' chemisch. Eerst was het een bestrijdingsmiddel en toen je daar niet gewenste antwoorden op kreeg is het nu een lijmbad?WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:
De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
Wat wil je nu eigenlijk horen, want naar echte antwoorden lijk je niet echt op zoek.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Druiven in een lijmbad, hoe verzin je het. Waarom zouden de steeltjes dan wel uitdrogen, maar de druiven zelf niet?
Waarschijnlijk heeft het te maken met het ras en vooral met het onrijp plukken en vervolgens "narijpen".
Waarschijnlijk heeft het te maken met het ras en vooral met het onrijp plukken en vervolgens "narijpen".
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Ok, iemand moet de expert zijn, maar nog steeds geen bevredigend antwoord, alleen van diegene die net als ik 'denken dat'!
*Zonder seal na een week verrot (Tot nu toe het beste antwoord)
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
*Zonder seal na een week verrot (Tot nu toe het beste antwoord)
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Verzinnen wordt door de telers gedaan om ons om de tuin te leiden. Maar ondertussen heb ik nog steeds geen bevredigend antwoord gekregen alleen van diegene die net zoal ik denken dat zal aan... en... een Lijmbad zou dat ook een Sealbad kunnen zijn?
Beste antwoorden tot nu toe:
*Zonder seal na een week verrot, met seal nog gewoon na drie weken vers en eetbaar.
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt.
Beste antwoorden tot nu toe:
*Zonder seal na een week verrot, met seal nog gewoon na drie weken vers en eetbaar.
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Consumptiedruiven, dus die jij als fruit kan kopen bij de supermarkt, denk aan het ras Frankenthaler in het geval blauwe druiven, worden anders geteeld dan de wijndruiven die je aan ranken in het veld ziet hangen. De teelmethodes variëren wat, maar zijn doorgaans achter glas, en behoorlijk vaak horizontaal, maw de druiven liggen, in plaats van hangen. Dat heeft effect op de door jou genoemde aanhechting. Verder zijn druivenplanten van origine klimplanten, en dus door de natuur zó gemaakt dat als er eens wat weinig water voorhanden is, de vruchten niet meteen van de plant vallen, maar dat die aanhechtingen taai blijven bij opdroging.WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:
De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
Even ter informatie, in Nederland, wereldwijd marktleider als het gaat om innovatie in de land-, tuin- en kasbouw, is er geen enkel aspect van een gewas nog niet onderzocht, of middels veredeling verbeterd waar wenselijk.
Re: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?
Consumptiedruiven, dus die jij als fruit kan kopen bij de supermarkt, denk aan het ras Frankenthaler in het geval blauwe druiven, worden anders geteeld dan de wijndruiven die je aan ranken in het veld ziet hangen. De teelmethodes variëren wat, maar zijn doorgaans achter glas, en behoorlijk vaak horizontaal, maw de druiven liggen, in plaats van hangen. Dat heeft effect op de door jou genoemde aanhechting. Verder zijn druivenplanten van origine klimplanten, en dus door de natuur zó gemaakt dat als er eens wat weinig water voorhanden is, de vruchten niet meteen van de plant vallen, maar dat die aanhechtingen taai blijven bij opdroging.WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:
De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
Even ter informatie, in Nederland, wereldwijd marktleider als het gaat om innovatie in de land-, tuin- en kasbouw, is er geen enkel aspect van een gewas nog niet onderzocht, of middels veredeling verbeterd waar wenselijk.